УКР РУС

Нідерланди перемогли Польщу в Лізі націй: "ораньє" без Кумана стали сильнішими, небезпека від Депая та типовий Кендзьора

5 вересня 2020 Читать на русском
Автор: Михайло Юхименко

Суперник України на Євро-2020 під керівництвом Дуайта Лодевегеса, попри спротив Томаша Кендзьори і компанії, без особливих проблем переграв збірну Польщі (1:0).

Матч Ліги націй УЄФА між збірними Нідерландів та Польщі був особливо цікавим для українських вболівальників, адже проти "ораньє" нам грати на Євро-2020, а у складі "Кадри" в основі вийшов динамівець Томаш Кендзьора. До того ж, голландці змінили тренера: Рональд Куман, який і створив нинішню помаранчеву збірну, перейшов у Барселону, а замість нього головним став маловідомий Дуайт Лодевегес – перед відходом Кумана він працював його асистентом. Обидва тренерських штаби обійшлися без несподіванок у стартовому складі.

Вдалий старт Лодевегеса у відеоогляді матчу Нідерланди – Польща

Очікувалося, що Польща буде грати другим номером, але у першому таймі "Кадра" виявилась просто безпорадною. Наші західні сусіди намагалися вилітати в контратаки через фланги, але до перерви змогли створити всього два моменти: на 13-й хвилині дебютант Юзвяк змістився з лівого флангу до лінії штрафного й слабко пробив повз ворота, а на 32-й Кендзьора отримав шикарний розрізний пас від Кліха й прострілив у зону перед штрафним на Пйонтека – Кшиштоф потужно вистрілив під поперечку, однак Сілессен парирував. Все. Відсутність Лєвандовскі відчувалася.

Нідерланди у першому таймі володіли м'ячем близько 65% ігрового часу, а дебютний удар по воротах провели вже на 7-й хвилині – це Депай класно пробив з розвороту з лівого краю карного майданчика, але і Щенсни парирував, і арбітри помітили офсайд. Натомість, на 11-й хвилині ніхто не помітив Аке, який замкнув подачу з кутового пострілом метрів з шести – вище воріт! На 21-й же хвилині Промес отримав розрізну передачу й вирвався віч-на-віч з голкіпером, пробивши у правий нижній кут – м'яч пройшов поруч зі стійкою! Після цього "ораньє" взяли паузу в створенні гольових епізодів, однак під саму перерву господарі могли відкрити рахунок зусиллями Депая та де Йонга – перший виконав шикарний черпачок під вривання у штрафний, а другий вистрілив у ліву стійку.

На перерву команди пішли за нулів на табло, але вже на старті другого тайму голландці могли відкрити рахунок. Нідерланди продовжили плести мережива навколо штрафного, виконували паси п'ятками й створювали моменти – так, на 49-й хвилині Депай мав шанс відзначитись з гострого кута, але не встиг пробити. На 53-й подачу зі стандарту неточно замикав де Роон, а на 58-й Депай отримав закидання з глибини й опинився прямо перед Щенсни – Мемфіс спробував його перекинути, але Войцех врятував "Кадру". Втім, на 61-й вже і воротар був безсилим: де Йонг виконав шикарну діагональ на правий край штрафного, Хатебур прострілив у дотик вздовж воріт, а Бергвейн замкнув у порожні з метра – 1:0.

Тренер поляків Єжи Бженчек відповів замінами Пйонтека, Юзвяка та Зєлінскі, замість яких вийшли Мілік, Гросіцкі та Модер, але жодного покращення у грі "бяло-червоних" не сталося. Нідерланди продовжували домінувати, хоча загострювати не поспішали – до 80-ї хвилини у них був лише заблокований дальній удар Депая, скасований після явного офсайду гол Промеса, дуже неточний постріл ван де Беека та низка вривань у штрафний без завершення. Втім, поляки не мали й цього.

Останні хвилини зустрічі взагалі нічим цікавим не потішили. Зрештою, фінальний свисток зафіксував перемогу збірної Нідерландів, завдяки якій "ораньє" очолили групу А1. У Італії та Боснії по одному очку, а Польща замикає квартет з нулем – втім, це лише перший тур.

Проти таких Нідерландів буде важко

"Ораньє" вийшли на матч у нових футболках зі стилізованим візерунком у вигляді лева, який, за задумом Nike, символізує силу, гордість і відвагу. З огляду на те, як зіграли Нідерланди у матчі проти Польщі, можна констатувати, що виробники вгадали – голландці зіграли сильно, у своєму стилі, з купою сміливих і нетривіальних рішень. І це після 292 днів без матчів збірних, при новому тренері, та ще й проти дуже міцної команди!

Не можна сказати, що "помаранчеві" видали якийсь фантастичний перформанс. Ні, вони працювали в розміреному темпі й не бомбили суперника щохвилини – між моментами господарів проходило досить багато часу, але полякам навіть вийти з власної половини не давали, не кажучи вже про якісь шанси відзначитись. Нідерланди у спокійному темпі провели 41% ігрового часу на третині поля суперника, виграли 70 єдиноборств зі 106 на землі та 21 з 36 у повітрі. За всіма іншими показниками "Кадру" також принизили у особливо жорстокій формі.

Звісно, у поляків не було Лєвандовскі, але загалом "бяло-червоні" виставили основний склад – а по ходу гри його посилили Мілік, Гросіцкі та Модер, який зараз є однією з головних зірок Екстракляси. Проти Нідерландів вийшов сильний суперник, який збирався віддати ініціативу й грати від контратак, однак "Кадра" не отримала вільних зон за спиною атакувальної групи "ораньє". Теплова карта збірної Польщі – це катастрофа.

Атака збірної Польщі провела на третині поля Нідерландів всього 14% ігрового часу. Підопічні Єжи Бженчека намагалися щось зробити на флангах та за допомогою різного роду подач, але оборона "ораньє" блискуче страхувала: у фулбеків було по два відбирання (з двох-трьох спроб), у центрбеків – по три перехоплення. Один лише ван Дейк виконав 6 виносів та зняв 4 верхових м'ячі – стільки ж епізодів у повітрі виграв Аке, а у Хатебура з де Рооном аж по 5 таких перемог.

Центральна ланка збірної Нідерландів у цьому матчі більше займалася чорновою роботою – в її активі лише два удари по воротах та три паси під них, але саме півзахисники запечатали поляків на їхній третині поля, шикарно пресингуючи. За креатив більше відповідав Депай, але саме центрхав де Йонг відкривався під закидушку Мемфіса з ударом у стійку, і саме він організував гол у ворота поляків. У збірній Френкі отримує ключову роль – він лідер за дотиками до м'яча (105), передачами (87) та обіграшами на дриблінгу (3 спроби, 3 успішних).

Втім, важко сказати, хто не отримує такої ролі – вся стартова трійка хавбеків успішно виконувала свій спектр завдань. До неї варто додати лівого фулбека Аке, який у збірній Нідерландів активно просував м'яч – в його активі 104 дотики до м'яча та 88 передач, дві з яких пройшли під удар (але вони просто йшли на ближнього). Не дивно, що такий футболіст перейшов у Манчестер Сіті.

Загалом, варто підбити сумний підсумок – Україні проти збірної Нідерландів на Євро-2020 буде дуже важко. Голландці вийшли після затяжної паузи з новим тренером і просто розірвали одну з найсильніших європейських команд – як статистично, так і в ідейному плані. "Ораньє" діяли сміливо, агресивно й вигадливо, постійно демонструючи нетривіальні паси та індивідуальну перевагу в техніці прямо в штрафному поляків. Вони переважали на усіх ділянках поля й практично не помилялися, хоча зіграли далеко не на повну силу. Поки що це найпотужніший футбол у елітному дивізіоні Ліги націй.

Голландці грають навіть краще, ніж було при Кумані – тоді Нідерланди частенько створювали собі проблеми на рівному місці (з тими ж північними ірландцями, наприклад). Дуайт Лодевегес же не просто переміг впевнено, а ще й став першим з 1998 року тренером-дебютантом "ораньє", який почав з перемоги – після Франка Райкарда всі шість інших дебютантів програвали перший матч. Крім того, він став лише другим тренером збірної Нідерландів у XXI столітті, який переміг у стартовому матчі. Першим був Дік Адвокат у 2017 році. Ось так.

Депай – загроза

Мемфіс залишається Мемфісом як у ЛЧ з Ліоном, так і в ЛН з Нідерландами. Нічого нового – все ті ж фінти на всій площині поля, все та ж шалена активність, все та ж участь у найкращих моментах, все ті ж дифірамби після фінального свистка. Такий футболіст є по-справжньому суперзірковим, а для оборони збірної України – ще й супернебезпечним. Втім, проти поляків і у Депая вдавалося не все.

Мемфіс став лідером за ударами по воротах (6), але лише раз влучив у площину – при невдалому виході віч-на-віч з Щенсни. Чотири постріли нападника пройшли з дистанції і виявились заблокованими, а удар з лінії штрафного на 34-й хвилині з відскоку виявився вкрай слабким і неточним. Був також момент зі спробою пробити з гострого кута після невдалої обробки передачі з флангу, але Депай так і не вистрілив. Словом, робота в штрафному при завершенні у форварда "ораньє" не пішла – він або потрапляв в офсайд, або приймав поспішні рішення, або просто змушений був відігрувати назад.

Втім, Депай однією свою присутністю нервував захисників, стягував їхню увагу й при цьому регулярно проходив їх – Мемфіс став лідером за кількістю та якістю обіграшів (7 спроб, 4 успішних). Відібрати м'яч у нього було нереально – голландець виграв 12 з 16 єдиноборств і заробив на собі аж 8 фолів (лідер матчу за обома показниками). При цьому нападник діяв дуже нестандартно – постійно пасував п'ятками, виконував дотепні фінти, ледь не обігруючи самого себе, тощо. Уособленням важкості читання Депая стала закидушка на де Йонга перед свистком на перерву – це було блискуче рішення.

Мінусом виступала деяка відсутність дисципліни, але помітно, що у збірній Мемфісу надають свободу дій. Це підтверджується тепловою картою – у Депая не було закріпленої позиції. Він з'являвся по всій третині поля, обігрував, заробляв стандарти, бив і асистував. Фактично, саме він, а не де Йонг чи хтось інший, є креативним центром і вільним художником Нідерландів.

Це може бути проблемою у топ-матчах, де потрібно дисципліновано пресингувати, але для поєдинків проти команд на кшталт Польщі чи України такий футбол максимально небезпечний. Депай карає за будь-які помарки та технічні неточності, а наша оборона, на жаль, далека від охайності.

Кендзьора не вразив – як і вся Польща

Підопічних Єжи Бженчека розмазали в Амстердамі, але динамівець Кендзьора навряд чи може бути визнаний найгіршим футболістом – хоча оцінки на статистичних порталах Whoscored та Sofascore у фулбеків "Кадри" одні з найнижчих. Томаша кілька разів відвозили Аке та Промес, одного разу поміж нього пройшов розрізний пас, але відвертих провалів не було, а у кількох випадках він ще й підстрахував партнерів.

В активі Кендзьори два блокування, чотири виноси (всі – головою), одне перехоплення й одне успішне відбирання – щоправда, з трьох спроб. В атаці ж Томаш став учасником найкращого моменту поляків, відкрившись під розрізний пас Кліха й викотивши точну передачу під удар Пйонтеку. Також Кендзьора не помилявся при звичайних пасах – з 24-х точними виявились 23.

На цьому здобутки динамівця завершуються. Далі – суцільний провал. Чотири програних єдиноборства з п'яти, нуль точних навісів (з трьох спроб), нуль точних довгих передач (з двох спроб), нуль ударів, нуль обіграшів, 12 втрат м'яча (четвертий у складі поляків за цим показником). Вихід Промеса віч-на-віч також на його совісті – розрізний пас пройшов поміж ним і Шиманскі. Втім, у захист Томаша варто сказати, що ні правий вінгер Шиманскі, ні лівий фулбек Берешиньскі не зіграли краще. Та і загалом важко знайти поляка, який зіграв проти Нідерландів добре. Кендзьора не опустився нижче рівня партнерів, але й стрибнути вище голови не зміг.

Загалом, Томаш видав типовий матч за Динамо. Без вигадки, без великої кількості кросів, без катастрофічних провалів, але і без високої надійності в обороні – голландці робили на його фланзі все, що заманеться, але не тиснули цілеспрямовано. Not greate, not terrible, як казав товариш Дятлов в одному серіалі від НВО.

Ліга націй: Італія врятувалася в матчі проти Боснії, Чехія здолала Словаччину, Австрія втримала перемогу над Норвегією