УКР РУС

Італія втримала перемогу над Нідерландами: тактична поразка Лодевегеса, нічого хорошого для України і топ-матч Іммобіле

8 вересня 2020 Читать на русском
Автор: Михайло Юхименко

Гол Ніколо Барелли у компенсований до першого тайму час став єдиним у поєдинку між збірними Нідерландів та Італії.

Центральний матч дня за лідерство у групі А1 провели в Амстердамі, де збірна Нідерландів під керівництвом Двайта Лодевегеса приймала Італію Роберто Манчіні. Новий керманич "ораньє", у порівнянні з поєдинком проти Польщі, зробив всього одну заміну – замість Бергвейна вийшов ван де Беек. Апеннінці ж від складу, який розписав нічию з Боснією, залишили всього чотирьох футболістів (Інсіньє, Бонуччі, Доннарумма, Барелла) – натомість, в основі вийшли Іммобіле, Д'Амброзіо, Жоржінью, Спінаццола, Дзаньйоло, К'єлліні та Локателлі.

Бернардескі зазнав травми в розташуванні збірної Італії і пропустить старт Серії А

Зі стартовим свистком збірна Нідерландів спробувала захопити контроль над м'ячем, але високий пресинг Італії також запрацював одразу. До 10-ї хвилини моментів не виникало, хоча кілька разів захисники обох команд могли їх організувати. На 11-й з дальньої дистанції кудись у бік воріт пальнув Депай, а на 13-й він же вилітав у контратаку правим флангом з падінням у штрафному – без пенальті. Гості огризнулися одразу двома класними ударами: на 17-й хвилині прохід Спінаццоли завершився подачею та ударом Дзаньйоло у падінні через себе (вище воріт), а на 19-й Іммобіле отримав фантастичну передачу з глибини й пробив метрів з 18-ти у правий нижній кут – поруч зі стійкою!

У другій половині першого тайму Італія притиснула Нідерланди, тримаючи м'яч 61% ігрового часу. Спочатку підопічні Роберто Манчіні обмежувались домінуванням, стандартами та напівмоментами на кшталт пострілу Барелли з лінії штрафного з вдалим для Сілессена рикошетом, але на 30-х хвилинах пішла конкретика. Так, на 35-й Інсіньє обвідним ударом метрів з 20-ти ледь не поцілив у дальній кут, на 36-й Дзаньоло пробивав у падінні через себе (неточно), а на 38-й Інсіньє пальнув з-за меж карного майданчика по центру (без проблем для Сілессена). У Нідерландів за весь цей час був лише прохід Вейналдума з пострілом в руки Доннаруммі з лінії штрафного.

На 40-й хвилині гра загальмувала через пошкодження Дзаньйоло, який невдало зіткнувся з ван де Бееком. Замість нього на 42-й вийшов Мойзе Кін, а вже на 45+1-й Італія відкрила рахунок внаслідок крутої комбінації на лівому фланзі за участі Спінаццоли, Жоржінью та Іммобіле. В її завершенні Чіро з краю штрафного подав на дальню стійку, а Кін відвернувши увагу захисників на себе, дав Бареллі спокійно замкнути головою – 0:1! Саме з цим рахунком команди й пішли на перерву.

На старті другого тайму Італія могла подвоїти перевагу потужним ударом Інсіньє з-за меж карного майданчика у дальній кут, однак Сілессен врятував Нідерланди. Після цього "ораньє" перехопили ініціативу, що ледь не вилилось у гол вже на 55-й хвилині – це ван де Беек прийняв простріл Вейналдума й метрів з 15-ти пальнув над поперечиною. На 61-й над нею ж з дистанції пробив Депай, після чого Італія повернула контроль над грою. Так, на 66-й хвилині Іммобіле стріляв з правого краю штрафного зльоту (м'яч зрізався з ноги), а на 68-й Кін відгукнувся на передачу Чіро з лівого флангу та пробив у дотик метрів з 19-ти – м'яч прокотився поруч з правою стійкою! На 74-й він повторив свою спробу, але удар накрили.

Після цього у грі стався відчутний спад в активності, який змусив тренерів вдатися до замін. Роберто Манчіні кинув у бій Крістанте, а Двайт Лодевегес до Бергвейна (змінив ван де Беека на 57-й хвилині) додав Думфріса та де Йонга. Останній міг зрівняти рахунок на 84-й хвилині, замкнувши подачу зі стандарту ударом головою – Доннарумма спіймав м'яч. Взагалі, на останніх хвилинах Нідерланди тиснули й заробили кілька стандартів, але загострити гру не вдавалося. Вже у компенсований час "ораньє" могли й другий гол пропустити, однак Кін після виходу віч-на-віч з Сілессеном і обіграшем Яспера пробив над воротами. Зрештою, фінальний свисток зафіксував перемогу збірної Італії.

Таким чином, Італія набрала чотири очки й очолила групу А1. Нідерланди та Польща мають по три, а замикають квартет з одним заліковим балом боснійці.

Лодевегес тактично програв Манчіні

Збірна Нідерландів провела шикарний матч проти закритих поляків, які віддали ініціативу. Тоді "ораньє" грали у класичні 4-3-3, але з Італією команда Двайта Лодевегеса перебудувалася на яскраво виражені 4-2-3-1 із ситуативними змінами на 4-3-3. Голландці, однак, не були прив'язані до позицій, заповнюючи зони у залежності від конкретного епізоду, а особливо в очі кидалися переміщення Хатебура – його зносило в центр і при обороні, і в атаці. В таких випадках його прикривав Фелтман, але до лінії захисників в обороні та при розіграшу також спускалися де Йонг і де Роон.

У минулому матчі ми говорили про звільнення Депая від чорнової роботи і ризики такого використання у топ-матчах. Італія скористалася пасивністю максимально повно – Мемфіс не перекривав лінії передач і не тиснув на захисників, дозволяючи К'єлліні та Бонуччі вільно починати атаки. Це сильно навантажувало опорників.

Депай дозволяє Бонуччі розпочати атаку

Дотепно, що Барселона хоче підписати Мемфіса, при цьому викинувши Суареса та нариваючись на відхід Мессі – їх критикували за відсутність роботи у пресингу. І ось вам гра Депая, за якого дають 35-40 мільйонів.

Втім, не один Депай виглядав пасивно у пресингу, а і вся лінія атаки Нідерландів. Так, Депай помітив Жоржінью й став вимагати від ван де Беека накрити його – це мало сенс, але ніяк не вирішувало питання свободи дій для центрбеків Італії. Пасивним спостерігачем виступав і Вейналдум. Як наслідок, Джорджо спокійно пройшов метрів 20 і викотив шикарний розрізний пас.

Свобода центрбеків дозволяла Італії легко виходити з-під пресингу через обіграші з ними, а починали атаки легенди здорово: у Бонуччі 14 точних довгих передач з 20, у К'єлліні – 6 з 14.

Не сподобався у першому таймі і ван де Беек, якого навантажили чорновою роботою. Він постійно озирався на Локателлі та Жоржінью й практично не брав участі в білд-апі. Це було дивне рішення Лодевегеса – одного з найкращих диспетчерів простору змусили працювати в стилі опорника, але той лише розривався між двома центрхавами Італії.

Все це забезпечувало Італії 60% контролю м'ячем та володіння ініціативою, що кардинально відрізнялося від матчу Нідерландів проти поляків. Це дозволяло Скуадрі працювати у своєму стилі – розтягувати оборону й атакувати фланги та зони між центрбеком і фулбеком.

Спінаццола отримав переведення на лівий фланг, нападники вже готові забігати за спину Хатебуру, Фелтману та Аке.

Взагалі, різкі переведення з флангу на фланг та діагоналі Італія використовувала часто й ефектно. Атака з ударом Дзаньйоло у падінні через себе на 13-й хвилині почалася саме з такого епізоду – Нідерланди поплатилися за свою надмірну компактність.

Спінаццола отримав різке переведення на фланг і в повній самотності дійшов до штрафного, звідки виконав подачу.

Ще один прийом Скуадри, якому Нідерланди не могли дати ради – перевантаження флангів. Такі епізоди були регулярними. Вони могли бути наслідком високого пресингу:

Італійці щільно пресингують один-в-один і витискають початок атаки Нідерландів на фланг.

А могли починатися з ауту. Саме він і призведе до шикарної комбінації та голу Скуадри.

Все це могло б не спрацювати, якби оборона Нідерландів грала індивідуально сильніше, однак у ній була величезна діра – Фелтман. Захисник провалився капітально: він тричі дав обіграти себе на дриблінгу, ще мінімум чотири рази з-під нього викочували пас під удар, а точність передач сягнула низьких 77%. Італійці цілеспрямовано або тиснули на нього, або змушували суперника починати атаки через Жоеля.

Фелтман був настільки вразливим, що гості відправляли м'яч у його зону на автоматі, навіть стоячи спиною до воріт суперника.

Інша проблема Нідерландів – регулярні програші зон для удару перед штрафним. Одному лише Інсіньє дозволили завдати чотири удари метрів з 20-22-х, хоча саме такі постріли є його коронною фішкою.

Ось, наприклад, де Роон дозволив вистрілити Лоренцо – він чомусь висмикнувся на Чіро, який викинув пас п'яткою під удар. Навіщо був цей рух?

Взагалі, зони для удару захисники Нідерландів прикривали жахливо. Так, у другому таймі Кіну двічі дали пробити з центру штрафного під тиском двох оборонців. Особливо проблемним був Аке, який постійно провалювався.

Аке і ван Дейк не встигають за Кіном у виграшній ситуації.

Новачок Манчестер Сіті взагалі слабко співпрацював з Вірджілом. Обидва губили позиції у штрафному й обирали неправильні орієнтири, а наслідком цього став удар Дзаньоло у падінні через себе...

І гол Барелли:

Нідерланди провалили перший тайм через пасивність у пресингу, високі позиції фулбеків, дивні ролі у ключових виконавців та помилки захисників. Італія карала за помилки, отримуючи простір для руху за спини, що й вилилось у взяття воріт.

В другому таймі зміст гри Нідерландів сильно не змінився, за виключенням агресивного відрізку на старті другого тайму, але Лодевегес сам же його і загасив, знявши з гри ван де Беека. Після цього все повернулося на круги своя, що знову ж таки говорить про тактичну поразку керманича "помаранчевих".

Втім, це не значить, що Нідерланди слабкі. Це значить, що Двайт Лодевегес програв Роберто Манчіні, однак для збірної України тут ніяких переваг немає. "Ораньє" навіть у такому матчі грали у топовий сучасний футбол, програвши суто в деталях.

Нідерланди досі небезпечні для України

В першу чергу, варто відзначити індивідуальну потужність голландців. Якщо у них з'являлася можливість провести хорошу атаку, вони її використовували – Депай класно ставив корпус і вигризав м'яч у глибині, йшли хороші діагоналі, а найкращий момент першого тайму стався після індивідуального розвороту Вейналдума навколо Жоржінью з ривком від двох центрбеків. Все робилося в дотик і на найвищій швидкості. Топ-клас Нідерландів залишався на місці.

В тактичному плані в очі впадало використання де Йонга. У звіті після Польщі я говорив, що у Френкі ключовий статус у команді, але тоді всі зіграли добре. З Італією ж було помітно, що все будується через де Йонга. Так, при розіграші м'яча у першій фазі він часто опускався у лінію до захисників. Це допомагало розбивати високий пресинг італійців і звільняло від проблеми жахливого першого пасу Фелтмана.

Він і сам майстерно виходив з-під тиску. Фірмовим рухом Френкі став різкий розворот на 180 градусів – просто, але фантастично ефективно. де Йонг використовував цей прийом протягом усього матчу.

Зрештою, де Йонг створював лінії передач під тиском кількох опонентів, приймаючи рішення ще до прийому пасу. Так він розігнав не одну атаку.

А тут він викотив передачу під удар Депаю. Простенький пас, але мінімальний брак при його виконанні вилився б у перехоплення або загнав би Мемфіса під пресинг.

Френкі шикарно звільнював простір і починав атаки Нідерландів. В його активі 46 точних передач з 50, шість виграних єдиноборств з дев'яти та два відбирання з трьох спроб.

Стартовий відрізок у другому таймі сподобався. Нідерланди серйозно підвищили темп і стали тиснути на двох центрхавів Італії значно активніше. Зокрема, вдавалося створювати чисельну більшість.

Крім того, ван де Беека звільнили від постійної чорнухи в центрі поля. Він почав активно відкриватися під передачі, розганяти контрвипади й атакувати вільні зони.

Момент з ударом Донні стався саме після того, як він перевантажив простір на лінії штрафного. Саме в таких епізодах новачок МЮ є королем – і тим паче дивною виглядала його заміна.

Зарухались і фланги атаки Нідерландів, що дозволило створювати трикутники, швидко обігруватись і вилітати в контратаки. Втім, підвищення активності та агресії ще сильніше розкривало "ораньє" , що вилилося у низку небезпечних контратак Італії.

Для України висновок невтішний. В центрі поля у Нідерландів діють королі контролю простору та м'яча, яких неможливо загнати у пресинг, які ідеально відсікають топ-суперників і працюють максимально швидко й точно. Таких же футболістів має Іспанія – і ми розбилися об швидкість роботи та мислення "Фурії Рохи" у ключових зонах. До цього потрібно додати індивідуальну перевагу над нашими гравцями.

Якби ми грали проти таких Нідерландів зараз, то могли б отримати ті ж 4:0. Просто вчора у "ораньє" був суперник іншого гатунку.

Іммобіле – цар

На нагороду MVP поєдинку однозначно заслужив Іммобіле. Чіро сильно критикують за те, що в збірній він виглядає не так ефективно, як у Лаціо, але цьому є пояснення – при Манчіні команда атакує п'ятьма і більше виконавцями, що дуже швидко притискає суперника до його воріт. Там немає простору – а Іммобіле шикарний саме у своєму використанні вільних зон.

З Нідерландами простір був – і Чіро дав вогню. Він провів три удари (один дуже небезпечний), виконав п'ять обіграшів на дриблінгу (з семи спроб), викотив чотири передачі під удар (одну гольову) й заробив на собі чотири фоли. І це тільки ударна статистика, а скільки він тероризував Фелтмана і Ко своїми ривками за спину? А скільки класних комбінацій було за його участі? Цього не порахувати. Браво!

Ліга націй: Польща з Кендзьорою здолала Боснію, феєрія Холанда і Ко в Белфасті, Австрія поступилася Румунії