УКР РУС

Наполі – Барселона: несправедливий результат, тактична перемога Гаттузо і провал Мессі на території Марадони

26 лютого 2020 Читать на русском

Наполі та Барселона розписали результативну нічию (1:1) у першому матчі 1/8 фіналу Ліги чемпіонів. Звіт про поєдинок читайте на "Футбол 24".

Матч, як і онлайн-трансляція Наполі – Барселона, стартував о 22:00 за київським часом. Гру наживо транслював телеканал "Футбол 2". Це була перша офіційна зустріч італійського та іспанського клубів. Господарі Сан-Паоло вийшли на поле з метою перервати власне прокляття 1/8 фіналу, адже вони двічі безуспішно намагались подолати найбільш ранню стадію плей-офф. Натомість "блаугранас" з дебютантом Ліги чемпіонів Кіке Сетьєном сподівались переписати чорну сторінку в єврокубковій історії каталонського гранда, який провалив два останні розіграші з кошмарами в Римі та Ліверпулі.

Наполі – Барселона – відео голів

Господарі прогнозовано віддали каталонцям ініціативу, вичікуючи нагоди для швидкої контратаки. Барса також не поспішала на перших хвилинах – чимало передач, здебільшого в центрі поля, але мало загострень. На 8-й хвилині тривала перепасовка команди Сетьєна завершилась неточним пострілом Мессі з лінії карного. Наполі майже відразу відповів небезпечним моментом від Мертенса. Прудконогий вінгер легко позбувся опіки Піке та пробив прямісінько в руки тер Штегену метрів з 15-ти.

Наполі – Барселона: склади та онлайн-трансляція 1/8 фіналу Ліги чемпіонів

Після стартової перестрілки "блаугранас" дозволили неаполітанцям взяти сферу під свій контроль, за що ледь не були покарані екс-форвардом Реала Хосе Кальєхоном. Він увірвався у карний гостей з правого флангу, але відверто поспішив з передачею – рикошет і м’яч спокійно забирає тер Штеген. Чому іспанець не пробив з хорошої позиції, залишається загадкою. Минає половина першого тайму, а Мессі та Ко ніяк не можуть прокинутись. Контроль заради контролю і лише видимість високого пресингу.

Бускетс занервував на 25-й, грубо врізавши по ногах Інсіньє. Фол, який заслуговував щонайменше на жовту, залишився без належної реакції Бриха. Німець обмежився усним попередженням. Мессі проривається самотужки, стягує на себе двох, а потім неточно грає на Грізманна. Класний випад каталонців завершився нічим. А ось підопічні Гаттузо схожу атаку розіграли блискуче. Фірпо програв боротьбу Зелінскі, той покотив на лінію штрафного, а Мертенс бомбезно виконав у дальню дев’ятку без шансів для тер Штегена. Феноменальний гол бельгійського чарівника, який влітку стане вільним агентом. Наполі повів на 30-й хвилині. До слова, один з лідерів партенопейців святкував у стилі Даріо Бенедетто, який забивав Ріверу в фіналі Копа Лібертадорес-2018. Виглядало на фірмове знущання, але чи не зарано...?

Натомість Барса після пропущеного м'яча продовжувала знущатись з власних фанів "топовим" контролем, без агресії, еститично – жахливо. Мессі був змушений діяти з глибини, Грізманн традиційно виконував роль захисника, Відаль не розумів, що робити на фланзі. А тим часом старий знайомий каталонців Костас Манолас змарнував супершанс, пробивши поруч з ближньою стійкою. Підсумок перших 45-ти хвилин – тактично грамотний Наполі та безпорадна версія Барселони для більшості виїзних поєдинків.

Бускетс розпочав другий тайм з попередження, грубо зігравши проти Мертенса. Каталонці втрачають ключового футболіста у центрі поля на матч-відповідь. Втім, бельгієць не зумів продовжити зустріч – це вже маленька перемога "п'ятірки" гостей. Замість автора гола на полі з'явився польський форвард Арек Мілік. Сетьєн відповідає своєю заміною – Артур замість непомітного Ракітіча. Бускетс реабілітовується на 57-й, віддавши розкішний передгольовий пас на Семеду. Іспанський чемпіон світу красиво розрізав оборону господарів, португалець в один дотик покотив на Грізманна, а той невідпорно влупив у лівий від Оспіни кут.

Наполі не збирався складати зброю. Ба більше, через декілька хвилин тер Штеген двічі рятував гостей після ударів Інсіньє та Кальєхона. Останній вийшов на побачення з німцем, який відбив сферу ногою. "Блакитні" душили свого іменитого суперника високим пресингом, в Умтіті затремтіли ноги, і лише Мессі загострював біля воріт Оспіни. Саме феноменальний дриблінг аргентинця викликав хаос в обороні господарів, коли колумбійський кіпер відчайдушно пірнув у ноги Лео.

Кінець поєдинку запам'ятався вилученням Артуро Відаля (89 хв). Чилієць спочатку жорстко збив Маріу Руї, а потім ще й повівся на провокацію з боку португальця, буцнувши його головою. Дві жовті за хвилину... і до побачення, 18-те березня. Барса вистояла у меншості, здобувши комфортну нічию на Сан-Паоло, але втратила двох важливих виконавців на матч-відповідь.

Наполі був кращим – Барселона не готова до боротьби за ЛЧ

Про це розповідав Лео Мессі у своєму нещодавньому інтерв’ю для Mundo Deportivo. "Нам багато не вистачає, щоб виграти Лігу чемпіонів". Після сумної гри "кулес" на Сан-Паоло не залишається сумнівів – аргентинець мав цілковиту рацію, від повторення минулорічного провалу Барсу врятує лише диво. Нехай навіть каталонці проб’ються далі, а симпатичний Наполі втретє поспіль зупиниться на стадії 1/8 фіналу, їм не світить нічого хорошого. Окей, наразі. Іспанський гранд провів ще один провальний матч в гостях.

Скільки ж ми бачили схожих "спектаклів" останнім часом. Рим, Ліверпуль, Більбао, Гранада… щоб перелічити усіх, мабуть, не вистачить пальців на руках та ногах. Абсолютно передбачувана команда, мільйон передач без просування вперед, мінімум загострень, надія на одного Мессі та радість від нічиєї. Безумовно, "блаугранас" здобули позитивний результат, але рахунок на табло не відображає істинної різниці між двома командами у цей вечір. Наполі був кращим, організованішим, грамотнішим і цікавішим.

Ріно Гаттузо тактично переграв Кіке Сетьєна, якщо нинішню Барсу можна назвати творінням фахівця з Кантабрії. Ми радше досі маємо справу з командою Вальверде, у якої тремтять ноги від шаленої атмосфери на культових аренах Європи. Не вигадуючи велосипед, "блакитні" зіграли другим номером – блискуче вибігали в контратаки і забили значно менше, ніж повинні були. Неаполь справедливо засинатиме з великим розчаруванням. Мертенс, Інсіньє та компанія комбінували так, ніби це їхній футбол роками вважався еталоном, ніби команди просто обмінялись футболками. Господарі контролювали Мессі завдяки подвійній опіці та й загалом нереально круто захищались, дозволивши "блаугранас" лише одного разу пробити у площину воріт… коли відзначався Грізманн.

Мадридська Marca зробила красивий підсумок: "Мессі прийшов до храму Марадони, але Гаттузо зачинив перед ним двері". Дієго Армандо запалював тут ефектніше, ніж його спадкоємець. 2 удари за 90 хвилин і 7 вдалих спроб обіграшу – не показник для шестиразового володаря "Золотого м’яча". Лео повинен вести за собою партнерів якраз у схожих протистояннях, коли мало що виходить в усієї команди.

Грізманн і тер Штеген – рятівники Сетьєна

"Маленький принц" опинився у потрібному місці в потрібний час. Це вже 14-й гол француза в нинішньому сезоні. Парадокс, але чинний чемпіон світу вкотре провів невиразний поєдинок. Крім тієї ситуації з забитим м'ячем, він взагалі не допомагав Мессі, розчинившись у насиченій обороні Неаполя. Так, Антуан зробив більше, ніж Луїс Суарес за три останні роки в Лізі чемпіонів, відзначився на виїзді, однак від нього досі вимагають якіснішої гри на атаку. Футболіст, за якого виклали 120 млн євро, зобов’язаний давати більше попри шалену самовіддачу в кожному матчі. Лео почувається самотнім поруч з Грізі, а уругвайський снайпер повернеться ще не скоро… Чергова перевірка для екс-форварда Атлетіко – недільне Класіко.

Тер Штеген знову надягнув костюм супермена, хоча й не дістався до м’яча після розкішного пострілу Мертенса. Три сейви німецького кіпера – запорука комфортної нічиєї для каталонців. Він блискуче реагував на лінії та виграв дуель в Кальєхона, який міг поховати "блаугранас" за рахунку 1:1. Все значно простіше, коли твій воротар витягує майже безнадійні м’ячі.

Провали Ракітіча та Фірпо

Сетьєн здивував не лише виходом Умтіті замість Лангле і появою Відаля на правому фланзі атаки. Ставка на Ракітіча також була великою несподіванкою. Іспанська преса прогнозувала вихід Артура, який забивав на вихідних Ейбару, але тренер вирішив інакше, і помилився. Хорват став уособленням беззубої Барселони на Сан-Пауло: тотальна апатія, відсутність швидкості, намагання зіграти через ближнього. Кіке терпів футбол Рака трохи більше 50-ти хвилин, випустивши більш креативного бразильця, який продемонстрував 100% точності передач.

Фірпо зіграв ще гірше, ніж Ракітіч, але йому просто немає альтернативи після травми Альби. Або на нього тисне футболка, або цей гравець – не відповідає рівню клубу, який бореться за усі можливі трофеї. Вихованець Бетіса провалився під час гольової атаки господарів. Занадто довго думав, діяв нерішуче. Зрештою, Зелінскі прорвався у вільну зону та знайшов вільного Мертенса. Що було далі – усім відомо.

Баварія розгромила Челсі на виїзді у першому матчі 1/8 фіналу Ліги чемпіонів