УКР РУС

Ювентус врятував нічию з Міланом у півфіналі Кубка: зірки виправдовують статус, реабілітація Піолі та криза туринців

14 лютого 2020 Читать на русском
Автор: Михайло Юхименко

Перший півфінальний поєдинок Кубка Італії 2019/20 між Міланом та Ювентусом завершився результативною нічиєю (1:1).

Поєдинок на Сан Сіро розпочався дуже цікаво, потішивши фанатів хорошими швидкостями й кількома моментами. В першу чергу, так сталося через стартову активність Мілана, який у перші півгодини домінував – "россонері" регулярно відбирали м'яч на чужій половині поля, провели шість незаблокованих ударів по воротах Юве і не допустили по власних жодного. Найближчими до голу господарі були на 22-й та 29-й хвилинах, коли з лінії штрафного пробивали Калабрія та Ребіч – удар Давіде Буффон витягнув з-під поперечини, а постріл Анте голкіпер парирував перед собою (одразу ж накривши відскок).

Мілан – Ювентус – 1:1 – відео голів та огляд матчу

Десь із середини першого тайму Ювентус почав вирівнювати гру, але перший момент туринцям вдалося створити аж на 35-й хвилині – Куадрадо зарядив метрів з 22-х у лівий кут, змусивши Доннарумму виконувати сейв. Мілан огризнувся кількома атаками й заробив перспективний штрафний (Чалханоглу пробив у стінку), а от Юве, перехопивши ініціативу, нічим реальним голкіпера суперника до перерви так і не потурбував. Втім, підопічні Саррі змогли добитися жовтих карток для Ібрагімовіча та Тео Ернандеса – обидва отримали дискваліфікації на наступний матч. Зрештою, перший тайм завершився без голів.

Здавалося, що другий тайм Мілан розпочне так же, як з Інтером, однак "россонері" не збиралися повторювати старих помилок. Вже на 47-й хвилині вони могли вийти уперед зусиллями Ребіча, який вирвався практично віч-на-віч з Буффоном і пробив низом. ДжіДжі парирував удар хорвата, а на 52-й хвилині ще й взяв дальній постріл Кастільєхо в правий нижній кут. Туринці огризнулися на 60-й прострілом та ударом Дибали, з якими не без труднощів впорався Доннарумма – і вже через хвилину Буффон змушений був витягувати постріли Златана та Ернандеса під ліву та праву стійки. Зрештою, оборона "б'янконері" тріснула на 62-й хвилині: Кастільєхо виконав м'яку подачу в центр штрафного, а Ребіч ефектно переправив м'яч у лівий нижній кут – 1:0!

Юве прогнозовано пішов уперед, однак в наступні 20 хвилин туринці нічого конкретнішого за дальній удар Дибали з рикошетом та контраверсійне падіння Куадрадо в штрафному не вигадали. Мілан доволі впевнено відбивався, попри появу на полі Бентанкура, Ігуаїна та Рабйо, але доволі часто господарі маскували помилки жорсткими фолами. Один з них на 72-й хвилині призвів до жовтої картки Ернандесу – вона стала для Тео другою. Мілан залишився у меншості, але Юве чомусь це взагалі не допомагало. Туринці просто стали довше катати м'яч.

На 80-х хвилинах тиск "б'янконері" почав зростати. Так, на 80-й подачу з кутового замикав Де Лігт (неточно), на 83-й метрів з 20-ти стріляв Роналду (К'яєр заблокував), а на 84-й з-за меж штрафного пробив Дибала – поруч зі стійкою. Мілан тримався доволі впевнено, хоча й дещо притиснувся до воріт. Врятувати гостей міг лише неординарний хід – і на 89-й хвилині він стався. Роналду замкнув класну подачу Бентанкура на дальню стійку ударом боковими ножицями, влучивши в руку Калабрії; Давіде в той момент був у польоті, тож арбітр вирішив подивитися повтор особисто. Повернувшись, він вказав на "позначку", а Роналду з неї не залишив жодних шансів Доннаруммі – 1:1!

Саме з цим рахунком поєдинок і завершився. Матч-відповідь проведуть у Турині 4-го березня.

Ювентус у кризі

Ювентус у чотирьох останніх матчах зазнав двох поразок та розписав нічию з Міланом, лише у поєдинку з Фіорентиною здобувши перемогу. Список кривдників "Старої Синьори" не вражає – кризовий Наполі, скромна Верона та Мілан, який пропускає по чотири голи за тайм. Характерно, що всі ці невдачі сталися на виїзді, та і загалом поєдинки розвивалися за схожим сценарієм – туринці потрапляють під високий пресинг, Роналду залишається відрізаним, в центрі випадає з гри диспетчер, атака просувається занадто повільно, а кількість обрізок перевищує усі норми. У Неаполі це було виражено в меншій мірі, у Вероні сталася катастрофа, а на Сан-Сіро вдалося відскочити.

Про всі ці негаразди у грі Юве говорить навіть Лео Бонуччі. Мауріціо Саррі, однак, на післяматчевій прес-конференції заспокоював журналістів і тіфозі, говорячи про тимчасовість спаду. Головною причиною невдачі з Міланом алленаторе вбачає у слабкій позиційній грі біля власного штрафного – зокрема, Ібрагімовіч гарно розтягував оборону. Так чи інакше, для "б'янконері" такі спади неприпустимі, адже вони вже віддали першу сходинку в Серії А Інтеру, а в Кубку ризикують не дістатися фіналу. Тим паче, команда рівня Ювентуса не має права настільки безапеляційно горіти нинішньому Мілану.

Піолі ребілітувався за провал у дербі

Взагалі, Мілан здивував своєю фізичною, тактичною і ментальною готовністю до поєдинку проти чемпіона Італії. Той же Інтер після феєричної перемоги в дербі делла Мадонніна безславно програв Наполі, виявивши повне емоційне вигорання та функціональну яму – Мілан же не просто тиснув на Ювентус одразу зі стартовим свистком, а і задавав темп приблизно до 80-х хвилин, навіть у меншості граючи з "б'янконері" на рівних.

Дуже класно команді вдавалися контратаки, які проходили через усю площину поля. У гостей був помітний наголос на правому фланзі (46% атак), а у Мілана вони були розподілені доволі рівномірно – 39% зліва, 28% у центрі й 33% справа. Особливо гарно при швидких проривах діяли Ребіч та Тео Ернандес, які вміло відкривалися між лініями, обігрувались з Іброю й завдали разом з ним 12 пострілів по воротах (у кожного по чотири). Анте при цьому постійно влучав у площину, а Златан став лідером за передачами під удар (6 із 17 загалом). Зони, з яких проходили ключові паси та удари вищезазначеної трійки, красномовні.

Всього ж "россонері" провели 21 удар по воротах, 11 разів влучивши у площину й 12 разів пробивши з меж карного майданчика – туринцям вдалося заблокувати всього 3 постріли. Можливо, не всі ці моменти були гострими, але точно до голу були близькими Калабрія, Ібрагімовіч, Тео Ернандес і Ребіч – перші три потужно спрямовували м'яч під самий каркас, а четвертий запоров вихід сам на сам. У Ювентуса за весь матч можна згадати хіба що дальній удар Куадрадо на 35-й хвилині та кілька неоднозначних падінь у штрафному. Інші 9 пострілів не становили серйозної небезпеки.

Звісно, до ідеалу Мілану, як до Місяця. Періодично підопічні Стефано Піолі втрачали ініціативу, а під кінець кожного з таймів вони явно просідали у фізичному плані. У господарів виникала велика кількість дрібних помилок, які намагалися маскувати максимальною жорсткістю, межуючою з грубістю – і часто мова йшла лише про останнє. Ювентус, не награвши на гол, точно награв на пенальті та вилучення когось із суперників, що, зрештою, і сталося.

В цій ситуації навіть не свиснули фол

Таким чином, перехвалювати Стефано Піолі зарано, але за ганебний другий тайм міланського дербі тренерський штаб і футболісти реабілітувалися. Мілан мав перемагати – це було б і красиво, і справедливо.

Зірки підтверджують статус

Поєдинок між Міланом та Ювентусом став першою за п'ять років зустріччю Роналду з Ібрагімовічем. Потішивши публику однаковими дотепними зачісками, легенди прийнялися доводити один одному, хто краще у футбол грає. Більшість раундів у цьому двобої вів Златан, який не тільки віддав 6 передач під удар, а і сам 4 рази пробив по воротах з меж штрафного – на 61-й хвилині це точно мало завершитись голом, однак Буффон врятував. Крім того, швед зняв 4 верхових м'ячі та виграв 7 з 10 єдиноборств.

Кріштіану більшу частину поєдинку був явно відрізаним від загальнокомандного процесу, але назвати матч провальним для португальця складно. Роналду, по-перше, відзначився 12-м голом у восьмому матчі поспіль – КР7 забиває у всіх матчах з початку року. По-друге, він же цей гол з пенальті й заробив, на останній хвилині основного часу наважившись на удар з льоту боковими ножицями (та ще й з гострого кута) й влучивши у руку Калабрії.

Зрештою, КР7 і без голів відпрацював на високому рівні без знижок на ветеранський статус. Кріштіану завдав чотири удари по воротах, ставши одним з лідерів Ювентуса за цим показником (щоправда, бив вкрай неточно), виконав 4 обіграші на дриблінгу (другий у команді), виграв 5 з 9 єдиноборств і зробив 3 виноси з власного карного майданчика. Можливо, це не найкращий матч за мірками самого Роналду, однак навіть при відрізаності від партнерів португалець виглядав зірково. Зрештою, його неординарність і врятувала Юве.

Варто також відзначити і Буффона з Доннаруммою. Два Джанлуїджі видали дуже потужну гру, хоча обидва діяли дещо необережно – зокрема, вони виявили схильність парирувати удари перед собою. Так чи інакше, у активі Буффона мінімум шість сейвів після пострілів Ібри, Ернандеса, Ребіча, Калабрії та Кессьє (бив у дальній кут з близької відстані на останній хвилині). У Доннарумми роботи було менше, але двічі Джіджі точно виручив "россонері" – на 35-й хвилині він парирував удар Куадрадо, а на 60-й врятував після флангової передачі та пострілу Дибали.

До речі, про Дибалу. Аргентинець також виправдав зірковий статус, ставши лідером за кількістю обіграшів на дриблінгу – 6 із 6 спроб були вдалими. Крім того, Паоло викотив 5 передач під удар партнерам (також лідер у Юве) та сам 4 рази пробив по воротах. Зрештою, хавбек провів аж 20 єдиноборств, 15 разів ставши переможцем дуелей – жодному футболісту на полі не підкорилася така цифра. Словом, Дибала дуже старався, але іноді цього замало.

Наполі переміг Інтер у першому півфіналі Кубка: тактичний успіх Гаттузо, топ-клас Фабіана Руїса та шикарний арбітраж