УКР РУС

МЮ знищив Лідс завдяки перформансу Бруну Фернандеша та Погба, Ліверпуль розгромив Норвіч, Челсі переміг Крістал Пелас

14 серпня 2021 Читать на русском

В рамках 1-го туру АПЛ 2021/22 Лідс зазнав ганебної поразки на Олд Траффорд (1:5). Звіт про цей та інші матчі дня в Англії читайте на "Футбол 24".

Чемпіонат Англії 2021/22, 1-й тур

Манчестер Юнайтед – Лідс – 5:1

Голи: Бруну Фернандеш, 30, 54, 60, Грінвуд, 52, Фред, 69 – Айлінг, 48

Бернлі – Брайтон – 1:2

Голи: Тарковскі, 2 – Мопе, 73, Маккалістер, 78

Лестер – Вулверхемптон – 1:0

Гол: Варді, 41

Уотфорд – Астон Вілла – 3:2

Голи: Бонавентуре, 10, Сарр, 42, Кучо, 67 – Макгінн, 70, Інгз, 90+7 (пен)

Челсі – Крістал Пелас – 3:0

Голи: Алонсо, 27, Пулішіч, 40, Чалоба, 58

Евертон – Саутгемптон – 3:1

Голи: Рішарлісон, 47, Дукуре, 76, Калверт-Льюїн, 81 – А. Армстронг, 22

Норвіч – Ліверпуль – 0:3

Голи: Жота, 27, Фірміно, 65, Салах, 74

Програму дня в Англії відкривало дербі між Манчестер Юнайтед і Лідсом на Олд Траффорд. В перші 30 хвилин команди вели боротьбу на рівних, розмінявшись двома моментами: на 11-й м'яч після вривання Грінвуда та рикошету ледь не перелетів Мельє, а на 13-й Погба вистрілив з меж штрафного у ліву стійку – гості ж відповіли дальнім ударом Кліха у правий кут на 17-й (Де Хеа парирував) та замиканням навісу зі стандарту на 25-й (Бемфорд головою пробив повз ворота). Поступово стало помітно, що "червоні дияволи" краще пресингують на чужій половині й швидше просувають м'яч у атаці.

Манчестер Юнайтед офіційно придбав Варана

Зрештою, на 30-й хвилині ця перевага "дияволів" завершилась взяттям воріт: Мельє помилився при виносі, Ліндельоф спіймав м'яч і віддав пас на Погба, а Поль вирізав блискучу передачу на хід Бруну Фернандешу в штрафний – португалець же вийшов віч-на-віч, прошивши голкіпера. 1:0! За п'ять хвилин Джеймс міг забити другий гол МЮ, отримавши пас від Шоу на лінію карного майданчика, але його удар пролетів повз ближню дев'ятку.

На перерву команди пішли за мінімальної переваги МЮ, однак вже за дві хвилини після відновлення гри Айлінг зрівняв рахунок дальнім пострілом у лівий верхній кут – 1:1! Втім, цим голом Лідс лишень розбудив звіра. Вже на 52-й хвилині Грінвуд відновив перевагу манкуніанців, прийнявши блискучу передачу від Погба, прорвавшись лівим флангом на край штрафного й пробивши у праву "шістку". Ще за дві хвилини Бруну Фернандеш забив третій гол, накрутивши захисників і Мельє біля воріт і вистріливши низом – м'яч винесли зі стрічки, однак той встиг її перетнути. 3:1!

На цьому МЮ не зупинився. На 60-й хвилині Фернандеш оформив хет-трик, отримавши розрізний пас від Ліндельофа й завдавши удару під поперечку, а на 69-й Фред зробив рахунок непристойним – гольову передачу віддав Погба, який оформив покер із асистів. 5:1. Саме з цими цифрами на табло матч і добіг кінця. "Дияволи" святкують розгром!

Челсі після перемоги в Суперкубку УЄФА приймали в рідних стінах Крістал Пелас. Лондонці одразу ж захопили ініціативу, створивши низку хороших моментів у першій половині першого тайму, а вже на 27-й хвилині "аристократи" відкрили рахунок – це Маркос Алонсо красивим ударом зі стандарту поцілив у ліву дев'ятку. 1:0!

Змарнувавши ще кілька гольових нагод, господарі подвоїли свою перевагу перед перервою внаслідок прострілу Маунта – Гуайта вибив його на Пулішіча, а Крістіан одразу ж розстріляв ворота. 2:0! На 44-й хвилині Вернер міг і розгром влаштувати, пробивши метрів з семи після передачі від Алонсо, але м'яч влучив у сітку лишень із зовнішнього боку.

Початок другого тайму був рівним. Челсі міг добити Крістал Пелас на 49-й хвилині внаслідок потужного удару Алонсо в ближній кут з мінімальної дистанції (Гуайта парирував), а гості ледь не відродили інтригу на 54-й – Айю вийшов віч-на-віч з голкіпером, але загальмував, дозволивши Рюдігеру накрити себе. Покарання за таке виконання прилетіло вже за чотири хвилини завдяки проходу Чалоби з пострілом із середньої відстані – Трево влучив точно в правий нижній кут. 3:0! Після цього всі питання щодо переможця були зняті. Челсі святкує розгром.

Лестер, відсвяткувавши перемогу над Ман Сіті в Суперкубку Англії, відкривав чемпіонат домашнім матчем проти Вулверхемптона. "Лиси" вважалися фаворитами зустрічі – і до перерви команда Брендана Роджерса відповідала цьому статусу, забивши вже на 15-й хвилині (відзначився Варді). Щоправда, взяття воріт скасували через офсайд, однак на 41-й Джеймі вдалося провести чистий гол. Його точний удар під поперечину з передачі від Перрейри вивів Лестер уперед.

Втім, другий тайм став повною протилежністю першого. Господарі вперше пробили по воротах аж на 77-й хвилині, в той час як Вулверхемптон обстріляв Шмейхеля вже 10 разів – втім, "вовкам" бракувало якості в завершальній фазі атак. На 89-й хвилині Коуді таки забив гол у ворота "лисів", але арбітр скасував його через офсайд. У підсумку, фінальний свисток зафіксував мінімальну перемогу Лестера.

Уотфорд після повернення в АПЛ приймав Астон Віллу, від якої вболівальники та експерти очікували дуже багато. Втім, перший млинець бірмінгемців виявився гливким: господарі вже на 10-й хвилині відкрили рахунок внаслідок точного пострілу Бонавентуре (того самого екс-гравця Зорі) з відскоку, а ближче до перерви Сарр подвоїв перевагу "оленів" ударом з правого кута штрафного. 2:0 – саме з таким рахунком команди відправились на перерву.

Справи Астон Вілли були кепськими, а на 67-й хвилині вони стали катастрофічними. Кучо, який вийшов на 66-й, вже за кільканадцять секунд забив третій гол Уотфорда пострілом з рикошетом від стійки. За три хвилини гості скоротили відставання зусиллями Макгінна, а вже у компенсований час Інгзу з пенальті вдалося звести його до мінімуму – втім, часу врятувати нічию не було. Уотфорд святкує перемогу.

У паралельній зустрічі Евертон приймав Саутгемптон. Підопічні Рафаеля Бенітеса жахливо провели перший тайм, не створивши нічого цікавого, та ще й пропустивши на 22-й хвилині внаслідок виходу Армстронга віч-на-віч. На перерву команди вдіправились за мінімальної переваги "святих", однак на другий тайм "іриски" завелися, переїхавши гостей.

Вже через хвилину після відновлення гри рахунок зрівняв Рішарлісон, який отримав розрізну передачу від Таунсенда й пробив з меж штрафного під поперечину. На 76-й хвилині Дукуре вивів Евертон уперед, розстрілявши ворота з близької дистанції, а ще за п'ять хвилин Калверт-Льюїн точним ударом головою замкнув високу подачу від Рішарлісона – 3:1! Саутгемптон капітулював.

Тренд на швидкі голи процвітав і в матчі між Бернлі та Брайтоном. "Бордові" вийшли вперед на 2-й хвилині внаслдіок навісу з кутового та замикання від Тарковскі. Після цього команди провели ураганний перший тайм, розмінюючись шикарними ударами, сейвами та пробиваючи у стійку. Зрештою, на перерву вони відправились за мінімальної переваги підопічних Шона Дайча.

Вона зберігалася до середини другого тайму, коли Брайтон несподівано вистрілив дуплетом. На 73-й хвилині рахунок зрівняв Мопе, а вже на на 78-й Маккалістер забив другий гол "чайок" – 1:2! Шокований Бернлі так і не відігрався.

Програму дня в Англії закривав поєдинок у Норвічі, де однойменний клуб приймав Ліверпуль. В центрі оборони мерсисайдці нарешті змогли зібрати свою зіркову пару центрбеків – Ван Дейк і Матіп вийшли в основі – однак через травму Робертсона на лівому фланзі захисту вийшов Цімікас. Разом з Енді гру пропускали Хендерсон і Алькантара, а Фабінью та Фірміно залишились у запасі. Втім, навіть за таких втрат команда Юргена Клоппа виглядала дуже переконливо.

Вже на 11-й хвилині Ліверпуль міг відкрити рахунок внаслідок подачі Цімікаса на дальню стійку на Жоту (Гібсон в останню мить зняв м'яч з ноги Діогу), а на 12-й португалець замикав скидку Кейта після навісу з кутового – нападник пробив метрів з шести, але Крул парирував. Норвіч огризнувся вриванням Пуккі в штрафний та ударом метрів з 10-ти (Аліссон виручив), а Салах у відповідь потужно вистрілив з правого краю штрафного на 25-й хвилині – м'яч пройшов поруч з ближньою стійкою.

На 27-й він же міг забивати з передачі Трента у цю ж зону, але обробити м'яч єгиптянин не зміг. Втім, у нього вийшла прекрасна скидка під удар Жоті – 1:0!

Ще за вісім хвилин мерсисайдці могли і подвоїти перевагу внаслідок корнера та пострілу Матіпа з відскоку по майже порожніх воротах, однак м'яч пролетів над каркасом. Зрештою, відпочивати команди пішли за мінімальної переваги Ліверпуля в рахунку.

На початку другого тайму "червоні" продовжили домінувати, створюючи топ-моменти. Мане на 50-й хвилині замикав простріл ударом метрів з семи (один із захисників накрив удар в останню мить), Трент на 55-й пробив зі штрафного повз ближню дев'ятку, а на 63-й Цімікас потужно вистрілив з лівого краю карного майданчика – Крул виручив Норвіч. За два хвилини до цього епізоду на поле вийшов Фірміно, а вже на 65-й Боббі святкував взяття воріт: Салах спіймав м'яч після заблокованого удару Мане й прострілив на бразильця, а той спокійно переграв Крула – 2:0!

На 74-й же Салах вирішив додати до двох асистів ще й гол, пробивши з лінії штрафного після відскоку з кутового – точно в дев'ятку. 3:0. Норвіч міг відквитати один м'яч зусиллями Гібсона, якому дали пробити з мінімальної дистанції, але Аліссон врятував "сухарь" мерсисайдців". Зрештою, фінальний свисток зафіксував розгромну перемогу Ліверпуля.

Золоті 60-ті і сива давнина: Лобановський закінчує у Шахтарі, бухий тренер і ще 28 фото "старої школи"