УКР РУС

МЮ – Рома: перший фіналіст Ліги Європи майже відомий, Фонсеку спіткало історичне невезіння, Погба пошматував "вовків"

30 квітня 2021 Читать на русском
Автор: Роман Саврій

МЮ розгромив Рому (6:2) в першому півфінальному матчі Ліги Європи. Огляд поєдинку читайте на "Футбол 24".

Уле Гуннар Сульшер досі не виграв з Манчестер Юнайтед жодного трофею. Поточна Ліга Європи – хороша нагода це виправити. "Дияволи" вважаються фаворитом турніру. А для Паулу Фонсеки перемога в ЛЄ – єдиний шанс врятувати сезон. Римляни провалилися в Серії А і не мають іншого варіанту, щоб застрибнути в Лігу чемпіонів. Мотивація на найвищому рівні. Обидва тренери виставили найсильніші склади.

Манчестер Юнайтед – Рома – 6:2 – відео голів та огляд матчу

Зі стартовим свистком пішов інтенсивний футбол. Перша ж осмислена атака Манчестер Юнайтед завершилася голом, коли Кавані дав у розріз на Фернандеша, а Бруну акуратно перекинув голкіпера. Головним героєм епізоду став Погба – француз отримав м'яч на фланзі та проскочив трьох опонентів, розірвавши оборонні порядки гостей.

Але вже через пару хвилин Поль засмутив вболівальників МЮ. Він рукою заблокував простріл Карсдорпа у власному штрафному. Арбітр вказав на 11-метрову позначку, а Пеллегріні впевнено реалізував пенальті та зрівняв рахунок.

Манчестер Юнайтед у першому таймі більше атакував, однак завершальним ударам Фернандеша бракувало точності. Зі штрафного Бруну пробив над поперечкою, а класний прохід Рашфорда замкнув в'ялим ударом – м'яч навіть не долетів до воріт.

Рома натомість відповідала гострими контрвипадами. Один з них призвів до пенальті, інший – до гола з гри. Спінаццола пройшов лівою бровкою і віддав Мхітаряну, тонкий пас Генріха в штрафний майданчик, простріл Пеллегріні – і Джеко заштовхав м'яч у ворота. Рома пішла на перерву з перевагою в рахунку, але з величезними проблемами.

Паулу Фонсека протягом перших півгодини провів три вимушені заміни: Верету травмувався в дебюті, Лопес не зміг продовжити гру через біль у плечі, а потім пошкодження отримав Спінаццола. Рома стала першою командою в історії Ліги Європи, яка зробила 3 заміни в першому таймі. Фонсека дуже рано втратив можливість впливати на гру!

Манчестер Юнайтед аж ніяк не заслуговував на поразку та докладав усіх зусиль, аби оформити камбек. Погба стріляє здалеку – на місці голкіпер. Кавані отримав подарунок від Ібаньєса, але суперники заблокували удар уругвайця.

Відігратися "дияволам" вдалося вже у другому таймі. Погба знову став тіньовим героєм. Поль вертикальним пасом знайшов Кавані, а Едінсон обігрався з Фернандешем і вразив ворота! МЮ відразу ж міг забивати третій: Погба вкотре з глибини, Шоу прострілив, а Кавані бахнув над воротами.

Рома періодично огризалася, але ініціатива була в руках Юнайтед. Третій гол господарів став справою часу. Забив його Кавані – Матадор підстеріг помилку воротаря, який не зумів якісно парирувати удар Ван-Біссаки.

У "дияволів" вже дуже часто почали проходити небезпечні атаки. Шоу отримав хороший момент, але вистрелив прямо у воротаря. Нічого страшного, коли є Кавані. Едінсон впав у штрафному майданчику в боротьбі зі Смоллінгом, а суддя поставив дуже суперечливий пенальті. Фернандеша суперечливість 11-метрового не цікавила – він просто забив.

А ще через кілька хвилин Манчестер Юнайтед влаштував розгром. Погба відгукнувся на подачу Бруну. Масну крапку з передачі Кавані поставив Грінвуд. Моментів у господарів було дуже багато. У ворота Роми влетіло 6 голів, а могло влетіти і 7, і 8. Англійська команда наприкінці матчу вже просто куражилася.

Доля протистояння фактично вирішена. Після такого розгрому Сульшер може бути спокійним перед матчем-відповідю, який відбудеться через тиждень на Стадіо Олімпіко. Манчестер Юнайтед максимально наблизився до фіналу Ліги Європи.

Вільяреал переміг Арсенал у матчі з двома вилученнями та неочевидним пенальті – доля півфіналу ЛЄ вирішиться на Емірейтс

Погба – від героя до злочинця і назад

Француз провів великий матч. У протоколі його ім'я фігурує лише раз, але Поль доклався до розгрому не менше за Фернандеша (відіграв на звичному елітному рівні) та Кавані. Він нещадно рвав пресинг Роми, збирав навколо себе по 3-4 суперники та виводив партнерів на оперативний простір. В активі Погба 11 (!) передач з просуванням – геніальний Бруну вибив вдвічі менше.

Погба розігнав перші три результативні атаки – заклав фундамент, на який Кавані та Фернандеш зробили красиву надбудову. Просто красунчик, гравець матчу. В такі моменти розумієш, чому МЮ віддав за нього 100 мільйонів і виписав величезну зарплату. Коли Поль у формі, він легко входить у топ-5 найкращих хавбеків світу.

У нього є недоліки, він недопрацьовує без м'яча, але сповна компенсує це своїм креативом. Як це трапилося сьогодні. Погба встиг засяяти в дебюті, але потім підвів команду поганим підкатом, який призвів до пенальті. "Я не вмію робити підкати. Ну, просто не вмію – є такий грішок за мною", – з гумором сказав після гри Поль. Але дюжина шикарних передач – і ніхто після фінального свистка вже й не згадує про той фейл.

Кілька слів про Кавані, який не потребує жодних компліментів. 2 голи + 2 асисти – цим все сказано. Едінсон дуже класно знаходив слабкі зони в порядках суперника і добре відчував партнерів, віддаючи та приймаючи тонкі передачі. Його холоднокровність перед воротами – це те, чого бракує молодим форвардам МЮ.

Фонсека дуже постраждав, але поразки було не уникнути

Три вимушені заміни в першому таймі позбавили португальського коуча будь-якої можливості освіжити команду по перерві. Але по такій грі заміни Фонсеку не врятували б. Максимум допомогли б збити темп і пропустити на пару голів менше. Рома була приречена. Гості погано пресингували. Як тільки Бруну, Погба чи Шоу показували клас, "вовки" розвалювалися.

Паулу Фонсека каже, що в першому таймі в його команди все виходило. Важко погодитися, адже команда сипалася і раз по раз припускалася аналогічних помилок. МЮ не забивав, але щоразу ближче підбирався до воріт – господарі отримували вигідні ударні позиції.

Контратаки – це чудово. Рома в цьому сезоні врятувала не один матч завдяки контрвипадам, які грамотними передачами загострював Мхітарян. Сьогодні Генріх також презентував зброю розкішним пасом перед другим голом, але цього було катастрофічно мало. 2 удари за весь "вдалий" перший тайм.

Рома просто розвалилися перед суперником вищого рівня. Втім, нічого нового. Звичний сценарій для Фонсеки в цьому сезоні.