УКР РУС

Манчестер Сіті – Тоттенхем: Зінченко тішить, хоча не без проблем – заслужена перемога як крок до чемпіонства в АПЛ

20 квітня 2019 Читать на русском
Автор: Тарас Котів

Манчестер Сіті обіграв Тоттенхем (1:0) у 35-му турі чемпіонату Англії 2018/19. Олександр Зінченко провів усю зустріч на полі. Рахунок і огляд матчу читайте на "Футбол 24".

Матч, як і онлайн-трансляція Манчестер Сіті – Тоттенхем на "Футбол 24", стартував о 14:30 за київським часом. Суперники зустрічаються після неймовірного двобою в Лізі чемпіонів, який завершився перемогою і... драматичним вильотом команди Гвардіоли. Українець Олександр Зінченко відновився від травми і повернувся в основу. Ман Сіті відставав перед звітною грою від Ліверпуля на 2 очки, але провів на матч менше. Тоттенхем посідав 3-є місце, однак ризикував вилетіти з топ-4 у разі невдачі.

Манчестер Сіті – Тоттенхем – 1:0 – відео гола та огляд матчу

Обрізка Стоунза в центрі поля привела до швидкої контри. Еріксен віддав на Сона, але з ударом корейця Едерсон впорався. А ось Сіті свій перший момент на 5-й хвилині реалізував. Бернарду Сілва подав на Агуеро, той бездоганно скинув Фодену, якому залишалось лише внести м'яч з метра у ворота. Розкішна комбінація Тоттенхема на 3 ходи завершилась позиційним провалом Ляпорта. Утім Еріксен також не зміг пробити Едерсона. Цікаво, що Зінченко в перші 15 хвилин при володінні господарів більше грав у центрі поля та лівого інсайда, ніж на своєму фланзі захисту. У цей час схема Сіті нагадувала щось на зразок 3-2-5.

Манчестер Сіті – Тоттенхем: онлайн-трансляція матчу АПЛ

Обрізка Стоунза в центрі поля привела до швидкої контри. Еріксен віддав на Сона, але з ударом корейця Едерсон впорався. А ось Сіті свій перший момент на 5-й хвилині реалізував. Бернарду Сілва подав на Агуеро, той бездоганно скинув Фодену, якому залишалось лише внести м'яч з метра у ворота. Розкішна комбінація Тоттенхема на 3 ходи завершилась позиційним провалом Ляпорта. Утім Еріксен також не зміг пробити Едерсона. Цікаво, що Зінченко в перші 15 хвилин при володінні господарів більше грав у центрі поля та лівого інсайда, ніж на своєму фланзі захисту. У цей час схема Сіті нагадувала щось на зразок 3-2-5.

Чергове закидання за спини захисникам завершилось яким уже виходом на воротаря манчестерців, однак у цій ситуації Ляпорт у підкаті встиг заблокувати удар. Фоден і Бернарду (двічі) спробували прошити редути "шпор" дальніми і не дуже ударами – не смертельно для Гаццаніги, який замінив Льоріса. Зінченко подав так, що вийшов підступний удар. Воротар Тоттенхема не без проблем перевів на кутовий. А наприкінці тайму гості мали знову забивати. Сон обіграв Зінченка в центрі поля, пройшов у штрафний Сіті, але нарвався на черговий блок Едерсона.

На старті другого тайму Сіті вибухнув кількома швидкими атаками. В одному з моментів удар Агуеро з близької відстані заблокував Алдвервейрелд, а потім підіграв собі рукою, встаючи з газону. Арбітр вважає, що це не пенальті. Фоден на добиванні не влучає з вигідного становища, а згодом пробиває ще раз – блокують. Згодом м'яч знайшов руку вже Вокера в повітрі, але й тут пенальті суддя Майкл Олівер не призначає – ще один суперечливий епізод, який можна трактувати двояко.

Номінальний півзахисник Сане поміняв єдиного форварда Агуеро, і при цьому Жезус залишається на лаві запасних. Ще один цікавий хід Гвардіоли. І ось уже Лерой спочатку мінімально хибить, а потім на блюдечку викочує снаряд Стерлінгу. Удар з меж воротарського, і що ви думаєте? Акурат у голкіпера! Гості відповідають вриванням Моури після класного пасу з глибини, і тільки Едерсон знову і знову рятує Ман Сіті. Градус напругий настільки зріс, що Вертонген і Стерлінг емоційно з'ясовували стосунки навіть за межами поля.

Команда Гвардіоли набирає 86 очок і обходить Ліверпуль на вершині АПЛ. Тоттенхем залишається 3-м, але дає шанс потіснити себе з зони ЛЧ Челсі та Арсеналу, які відстають лише на 1 бал.

Зінченко – далеко не найкраща статистика, але солідна гра

Олександр напрацював на доволі посередній бал, адже за цифрами, на перший погляд, зробив вельми небагато на полі. Українцю не було рівних серед усіх гравців на полі за кількістю точних передач (82 з п'ятим відсотком 90). Це такий собі феномен плеймейкера, який змушений зачищати лівий фланг захисту. Зінченко дає Гвардіолі варіативність схем, створює ілюзію більшості в центрі поля і дає змогу плавно переходити з 4-х захисників на 3. Так, сьогодні його 3 рази пройшли на дриблінгу, і десь це могло завершитись великими неприємностями. Так, виграв лише 4 з 12 єдиноборств. Не все було гладко і з передачами на загострення. І це серйозні мінуси.

Однак оборона Сіті все одно виглядає соліднішою та надійнішою з українським півзахисником, ніж з номінальним лівим фулбеком Менді, вже не згадуючи навіть провального Делфа. Словом, відіграв Зіна доволі переконливо, враховуючи, що тільки-но повернувся після травми і намагався діяти максимально обережно. Неймовірні 120 дотиків до м'яча (найближчий переслідувач Вокер мав 99) свідчить, наскільки у команді довіряють йому розіграш насамперед в атаці. Він обдаровує спокоєм своїх сусідів на полі і практично не знає, що таке обрізка. А ще вже 18-й матч поспіль триває прикмета випускай Зінченка – забирай 3 очки в АПЛ.

Тріумвірат Манчестер Сіті приносить перемогу в першому з фіналів

До кінця сезону АПЛ ще тільки 4 матчі. Фактично кожна гра – це вже фінал для двох борців за чемпіонство. Відрив в 1 бал на користь Сіті після 34-х турів обіцяє нам казкову за емоціями та напругою кінцівку. Тріумф сьогодні забезпечили насамперед 3 гравці. Його не було б без натхненної гри 18-річного Філа Фодена. Юний англієць набігав найбільше у своїй команді (11,53 км) і сподобався не лише голом (третій наймолодший гравець Сіті, кому це вдалось, після Річардса і Старріджа) і сміливою грою в атаці, а й у відборах (2 з 3), єдиноборствах (7 з 13) і дриблінгу (3 з 3). Його вже називають Лемпардом Ман Сіті, і це найкраща відзнака його тотальної гри.

18-річний талант Сіті першим голом в АПЛ прибив Тоттенхем – Гвардіола йому мало довіряє, але сьогодні назвав себе генієм

Едерсон виправився за не найкращий матч в ЛЧ, в якому він пропустив 3 фатальні голи. Бразилець здійснив 4 круті сейви, а всі ці удари завдавали з меж його штрафного. Він показав зовсім іншу ментальність, ніж у грі, яка завершилась пірровою перемогою декілька днів тому. Графік гостроти моментів показує, що Тоттенхем награв на 1 очікуваний гол. І саме Едерсон – головний винуватець, що цього не сталось.

Останнє найвагоміше браво належить Бернарду Сілві. Португалець створив 4 гольові моменти і був абсолютним топом за цим показником. Він також 8 разів відвойовував володіння усіма можливими методами – ще одне лідерство. Коли ти не тільки видаєш 5 ключових пасів, а й виглядає майже бездоганно при захисті, для футболіста лінії атаки це дуже круто. А коли ти ще після свого перформансу віддаєш нагороду за "гравця матчу" юному Фодену, то це взагалі вершина.

Тоттенхем ризикує не потрапити в ЛЧ? Жахлива серія Почеттіно

Команда Почеттіно просто жахає у виїзних матчах. Не грою (нині якраз вони виглядали дуже непогано), а насамперед результатом. Уперше за 15 років Тоттенхем програв 5 поспіль матчів у гостях. Тоді все завершилось на позначці в 6 ігор. Це означає, що "шпори" програли цього сезону вже стільки ж, як за 2 попередні (11). Враховуючи тотальну економію на трансферах, не дивно, що ресурс цього колективу потроху вичерпується.

Останні тури обіцяють багато яскравого не лише в боротьбі за титул. Уже зараз за втраченими команда Почеттіно ділить 4-5е місця з МЮ, випереджаючи Юнайтед лише завдяки кращій різниці голів. Так, свої матчі манкуніанці і той же Арсенал ще повинні виграти, та все ж. А є ж ще Челсі, що відстає на 1 пункт. Словом, на 2 перепустки в ЛЧ сміливо претендують 4 команди.

І прохід через Ман Сіті у півфінал Ліги чемпіонів нинішньої може зіграти злий жарт зі "шпорами" на фініші. З іншого боку на користь Тоттенхема грає календар, адже в того ж МЮ матчі з Ман Сіті та Челсі, а в Арсенала, який також переважно страждає на виїздах, надзвичайно важкі вояжі в гості до Вулверхемптона та Лестера. З "лисицями" також зустрічаються кривдники Динамо. Челсі ж, як Арсенал, має всі шанси дійти до фіналу Ліги Європи.

Манчестер Сіті vs Ліверпуль: хто стане чемпіоном Англії – детальний розбір ситуації