УКР РУС

Манчестер Сіті переміг ПСЖ й вишов у плей-офф – провал Зінченка у центрі, сильний матч Канселу та мізерний вплив Мессі

24 листопада 2021 Читать на русском
Автор: Михайло Юхименко

ПСЖ в рамках поєдинку 5-го туру групового етапу ЛЧ зазнав виїзної поразки від Манчестер Сіті (1:2). Звіт читайте на "Футбол 24".

Подією дня в Лізі чемпіонів однозначно була битва між Манчестер Сіті та ПСЖ на "Етіхаді". Навесні "містяни" вибили парижан з півфіналу ЛЧ, а восени підопічні Маурісіо Почеттіно помстилися, перегравши команду Пепа на "Парк де Пренс" – і тепер вже англійці бажали реваншу. Крім того, звитяга над французами принесла б чемпіону АПЛ перше місце в групі А.

Зінченко може стати одним з перших трансферів Ньюкасла в еру саудитів

Гвардіола під таке завдання знову вдався до тактичних експериментів, поставивши Зінченка на позицію лівого форварда. Формально господарі вийшли у схемі 4-3-3, але відсутність чистого нападника часто перетворювала цю модель у щось схоже на 4-1-5. Почеттіно, своєю чергою, вирішив зіграти в 4-3-3 з двома різноплановими опорниками й Еррерою, якому доводилось страхувати позицію Мессі. Класика.

В першому таймі перевага Манчестер Сіті виявилась колосальною. 40% гри в цей період пройшло на третині поля ПСЖ, а до перерви гості змогли створити всього один момент – це Мбаппе отримав закидання на хід, втік від Вокера у штрафний і закрутив м'яч над дальньою дев'яткою (можливо, Вокер навіть встиг повернутись і підрізати удар Кіліана). Все. У парижан не просто не було атак – у них не було навіть комбінацій.

Не йде гра? Із Żubrówka завжди йде гра! Міксуй коктейлі з легендарною Żubrówka та насолоджуйся переглядом топових матчів! Żubrówka – відкрий легенду! Дізнатись більше про Żubrówka та коктейлі тут.

Господарі основну ставку зробили на фланг Мареза, адже йому протидіяв юний Нуну Мендеш. Португалець разом з партнерами по обороні гідно тримався під тиском, але моменти все одно виникали – причому дуже якісні. Вже на 5-й хвилині "містяни" могли відкривати рахунок внаслідок подачі Гюндогана й замикання Родрі метрів з шести, однак Кімпембе зупинив м'яч на лінії воріт. На 18-й Марез обігрався з Гюндо й вистрілив у дев'ятку з центру штрафного, але цього разу на шляху "круглого" опинилася голова Хакімі. Ще за 10 хвилин Зінченко отримав передачу з лівого флангу й пробив з меж карного майданчика – Маркіньйос врятував ПСЖ!

На 33-й хвилині з дистанції у правий кут пробивав все той же Гюндоган. Ні захисники, ні голкіпер вже не могли виручити Париж, але за гостей заступилася стійка! Ну а на 34-й постріл Мареза в дальній нижній кут метрів з 20-ти витягнув Навас. Після цього чемпіони Англії організували ще кілька атак, але ПСЖ вдалося призвичаїтись до тактики господарів. Сіті трішечки бракувало динаміки й різноманітності в завершальній фазі.

На перерву команди відправились за нулів на табло. Другий же тайм знову розпочався з моменту "містян" – це Гюндоган вивалився віч-на-віч з Навасом і перекинув його, однак лайнсмен зафіксував офсайд (а Ілкай все одно не влучив у ворота).

Відповідь парижан шокувала "Етіхад": на 50-й хвилині Мессі, Неймар, Мендеш та Еррера закрутили надзвичайно красиву комбінацію, в завершенні якої Лео прострілив з лівого краю штрафного – м'яч з невеличким рикошетом прилетів точно в ноги Мбаппе, якому залишалося переграти Едерсона. Кіліан зробив це без проблем. 0:1!

Гвардіола зреагував моментально, знявши з гри Зінченка й випустивши на 54-й хвилині Габріеля Жезуса. Почеттіно також не затягував, освіживши опорну зону на 61-й хвилині (Данілу Перрейра замінив Ерреру). Між цими епізодами "містянам" вдалося перехопити ініціативу, але створити бодай один цікавий момент біля воріт Наваса не вдалося. Гості ж ще й у контратаки тікали, хоча їм бракувало нормального завершення.

Попри відсутність моментів, тиск на оборону парижан наростав. На 62-й хвилині він вилився у вривання Мареза на край штрафного й удар в ближній кут. Навас врятував ПСЖ, але вже на 63-й йому таки довелося виймати м'яч із сітки. Родрі виконав закидання на правий фланг карного майданчика, Вокер прострілив у дотик, Жезус на лінії воротарського пішов замикати – втім, вийшло лишень підрізати сферу на Стерлінга. Той на дальній стійці легко зрівняв рахунок. 1:1!

Почеттіно не збирався так просто втрачати перемогу, знявши опорника Гуйє й випустивши на 67-й хвилині Ді Марію та Керера (причому останній розташувався вище за Мессі). Цей хід не вплинув на футбол господарів. Ман Сіті продовжив домінувати, ледь не забивши на 70-й хвилині внаслідок пострілу Габі Жезуса в дальню дев'ятку з гострого кута – Навас парирував! Втім, ПСЖ на 74-й огризнувся обіграшем Неймара з Ді Марією та подальшим вриванням у штрафний – бразилець опинився перед Едерсоном, але не влучив у ближній кут!

Покарання за марнотратство прилетіло вже через три хвилини: Марез з правого краю карного майданчика навісив на дальню стійку, Бернарду Сілва у дотик викотив пас вздовж лінії воротарського під удар Жезусу, а Габріель проштовхнув сферу в дальній нижній – 2:1! Манчестер Сіті вийшов вперед.

Другий гол заспокоїв господарів. Пеп Гвардіола нарешті повернувся на крісло й почав дивитись футбол, а його підопічні спокійно катали м'яч. Вочевидь, взнаки далася і втома, однак ПСЖ не вдавалося скористатися такою зміною характеру гри. У підопічних Маурісіо Почеттіно не було жодних ідей, як врятувати бодай нічию. За останні 26 хвилин моментів команди так і не створили, тож фінальний свисток зафіксував вольову перемогу "містян".

Таким чином, Манчестер Сіті набрав 12 очок, відірвавшись від другого місця на чотири залікових бали за тур до кінця групового етапу. ПСЖ залишився другим, але відрив від третьої сходинки теж становить чотири пункти. Це означає кінець боротьби за 1/8 фіналу в групі А – англійці й французи виходять у плей-офф.

Зінченко не готовий до гри в центрі поля

Важко сказати, чи є Зінченко улюбленцем Гвардіоли. З одного боку, Пеп кожні півроку обнуляє статус Алекса до футболіста запасу, маринуючи його на банці до весни (а потім робить його залізно основним), з іншого – він же винайшов для українця особливу роль на полі. Та і за кількістю публічних відзнак від коуча наш співвітчизник є одним із лідерів Сіті. Однозначно можна говорити, що каталонець не байдужий до долі Сашка.

Можливо, саме цією повагою було продиктоване рішення поставити Зінченка на позицію лівого центрхава. Щоправда, через травми Де Брюйне й Гріліша у Гвардіоли залишилось не дуже-то й багато варіантів, але для Сіті не було б проблемою перебудуватись (це і сталося в другому таймі). Тренерський штаб "містян" свідомо вирішив дати українцю шанс на його рідній позиції, намагаючись по-новому інтегрувати свого трудолюбивого таланта в гру. Звичну роль основного фулбека зараз намертво забрав Канселу. .

У попередньому сезоні Гвардіола дав пояснення, чому Зінченку немає місця в центрі – йому не вистачає швидкості. Важко сказати, чи бракувало її в поєдинку проти ПСЖ, але в інтенсивності та швидкості мислення Олександр відставав капітально. Він не дуже якісно відкривався на останній третині й часто допускав секундні вимикання з епізоду в ключових зонах – Зінченко банально не встигав правильно оцінити ситуацію навколо себе. ПСЖ за це карав, причому помилка одного українця руйнувала структуру всій команді.

При роботі з м'ячем Зінченко продемонстрував звичну для себе охайність, але динаміка й вплив на гру сильно просіли. Якщо в ролі фальшивого фулбека наш співвітчизник робить понад сотню дотиків і точних передач, то на позиції центрхава Олександр видав всього 28 дотиків (при 4-х втратах) і 21 точний пас (з 22-х). Один з них навіть відправився під удар Марезу, однак за гостротою передач українець не потрапив навіть у топ-15 гравців на полі.

Зінченко здебільшого залишався стерильним, а у ключових епізодах йому банально не вистачало рівня. Показовою стала контратака на 8-й хвилині, коли Сашко протягнув м'яч по центру – Марез пішов вриватись у штрафний під розрізний пас, але Зіна пригальмував, почавши перекладати сферу під ліву ногу. В цей момент його і накрили. Де Брюйне в такому епізоді зробив би все на автоматі, в темп, в розріз і точно.

Крім того, Зінченко не виграв жодного з трьох єдиноборств, не провів жодного відбирання чи перехоплення й одного разу був обіграний на дриблінгу.

Не можна сказати, що Зінченко виявився зовсім безнадійним у центрі. У нього було два удари по воротах (один цілком міг завершитись голом, якби не Маркіньйос). Алекс брав участь в ударних атаках. Він витягував на себе захисників. Можливо, через 2-3 роки під керівництвом Пепа українець і став би непоганим центрхавом рівня АПЛ, але навіщо Гвардіолі чекати, коли є Де Брюйне, Гюндоган, Родрі і Гріліш? Зрештою, Сіті простіше купити готову зірку на цю позицію.

Поки ж Олександр довів, що у центрі йому не місце. Зінченко не робив там погоду, погано пресингував і навіть заважав партнерам, тож його заміна на 54-й хвилині виявилась логічною. Прикро, адже тепер доведеться вичікувати шансів під Канселу, у якого все в порядку.

Канселу не підпускає Зінченка

Португальський фулбек продовжує тримати місце в старті залізною хваткою. У матчі проти ПСЖ він не взяв участі в гольових атаках, однак за гостротою передач Канселу увійшов у топ-3 футболістів на полі (0,29 xT). В активі Жоау – 73 точних паси з 84-х, 9 пасів з просуванням (більше тільки у Мареза) і 6 точних кросів (з 10-ти). Крім того, конкурент Зінченка двічі обіграв суперників на дриблінгу (з двох спроб). Після одного з них Канселу виконав простріл, який винесли на ногу Гюндогану – Ілкай тоді пробив у стійку.

В обороні йому довелося витримати серйозне навантаження, адже здебільшого ПСЖ атакував через правий фланг. Канселу вдалося виконати 4 перехоплення (лідер матчу), але при цьому він програв 5 із 7 єдиноборств. Крім того, португальця двічі пройшли на дриблінгу.

Формально, саме з його позиції забивав Мбаппе, але по суті Жоау діяв правильно, накриваючи Мессі при вриванні на лінію воротарського. Просто він опинився у ситуації 2-в-1. Пробити ж Ліонелю фулбек таки не дав. В будь-якому випадку, оборона – не той компонент, у якому Зінченко має конкурентну перевагу над Канселу. Швидше, тут надійніший саме португалець.

В атакувальній же роботі Жоау не створив нічого неймовірного, але він дав великий та дуже якісний об'єм роботи при дистрибуції м'яча. Саме цього і потребує Пеп прямо зараз. З-під такого конкурента пробитися в основу буде дуже важко – втім, Олександр провертав подібне неодноразово, тож боротьба триває.

Мессі не вписується в ПСЖ

У поєдинку проти Манчестер Сіті лідери атаки парижан виступили дуже невиразно, причому вони ж стали причиною загальної слабкості французів – Маурісіо Почеттіно просто не міг пресингувати з такою трійкою попереду. Втім, Неймар і Мбаппе все одно знаходили якісь мікроепізоди й давали грі ПСЖ певну динаміку. Мессі ж залишався непомітним до голу і залишився непомітним після нього.

Ліонель не сильно виділявся і в домашній зустрічі з "містянами", але тоді він забив ефектний і вирішальний гол. На "Етіхаді" ж стався провал: суперфорвард з 6-ма Золотими м'ячами за 94 хвилини провів лише один удар (його заблокували) і один пас під удар – це була скидка назад в глибині. Щонайгірше, в очі впадала повільність Ліонеля – в деяких епізодах він отримував простір під ривок, але захисники легко наздоганяли аргентинця.

Мессі все одно продемонстрував свій клас, взявши участь у кількох класних комбінаціях. Зокрема, голу ПСЖ не сталося б без його обіграшу з Неймаром і своєчасного відкривання на лінію воротарського. Крім того, нападник вийшов переможцем у трьох з чотирьох єдиноборств, виграв одну верхову дуель і обіграв одного суперника на дриблінгу. В окремих епізодах Ліонель залишався Ліонелем.

Втім, такий матч може провести і талановитий юнак без досвіду. Від Мессі очікують не одного заблокованого удару й не кількох вдалих обіграшів у центрі поля – такий футболіст повинен робити різницю біля чужих воріт і змушувати стадіони суперника аплодувати стоячи. Лео ж залишається сірою мишею з найкращим місцем для перегляду перформансів Неймара, Мбаппе та Ді Марії. Саме ці люди ведуть гру ПСЖ, навіть якщо ніякої гри немає.

Списувати генія, звісно ж, зарано. Його спад був прогнозованим, враховуючи відсутність передсезонної підготовки, втому від Копа Амеріка й травми на початку сезону. Та і на інтеграцію в гру нової команди потрібен певний час – але навіть за таких умов всього 1 гол у Лізі 1 за чотири місяці й настільки слабкі перформанси у вирішальних матчах ЛЧ виправдати важко. Будемо сподіватись, що все це – лишень тимчасове явище.

Ліга чемпіонів: Спортінг відправив Борусію в ЛЄ, Мілан дивом вирвав перемогу в Атлетіко, РБ Лейпциг нокаутував Брюгге