УКР РУС

Ман Сіті – Борусія Д: Гвардіола на межі вильоту з ЛЧ і називає винуватців, вбивчий Холанд, великий шанс Зінченка

7 квітня 2021 Читать на русском
Автор: Тарас Котів

Манчестер Сіті бив Борусію Дортмунд лише мінімально – скромні домашні 2:1 у першому чвертьфіналі Ліги чемпіонів 2020/21. Олександр Зінченко просидів у запасі. Рахунок і звіт матчу Ман Сіті – Борусія читайте на "Футбол 24".

Гвардіола проти доволі незручного суперника. У 4 очних матчах (якщо врахувати Міжнародний кубок чемпіонів) англійці не здобули жодної перемоги, а команди не забивали більше гола. Після сухих перемог над гладбахською Борусією настав час і Дортмунда? Лідери АПЛ перебувають у значно кращій формі, ніж під час попередніх поєдинків проти "джмелів". Матч, як і онлайн-трансляція Манчестер Сіті – Борусія Дортмунд, на "Футбол 24", стартував о 22:00. Головний бомбардир поточного сезону ЛЧ Холанд (10 голів) проти команди, яка дуже хоче його підписати. Та ще й з українським акцентом в особі Зінченка. Чи могла інтрига бути ще більшою?

Ман Сіті – Борусія Дортмунд: онлайн трансляція матчу 1/4 ЛЧ – Зінченко в заявці

Понад 60% володіння за господарями, а перший момент у німців. Це 17-річний Беллінгем на 8 хвилині ледь не вразив ворота земляків. Активний на старті англієць розібрався з Вокером і пробив на межі воротарського майданчика – Едерсон парирував так, щоб не добили Холанд і компанія. Підопічні Гвардіоли забили з першого ж удару на 19-й. Емре Джан дико помилився в центрі полі, наївно віддаючи пас через 3 суперників. Де Брюйне розігнав атаку з флангу на фланг і сам же завершив – Марез блискуче виклав на воротарський. Класний пресинг Борусії, Родрі змушений відходити назад. Перехоплення і миттєве закидання на Ройса – удару не вийшло, але було ефектно.

Манчестер Сіті – Борусія Д – 2:1 – відео голів та огляд матчу

Пенальті призначає румунський суддя Хацеган. І знову Джан. У повітрі нібито влупив опорник Дортмунда по коліну Родрі, який красиво завалився на газон. Італійські помічники на VAR рекомендують переглянути епізод головному арбітрові. Сумнівно, навіть повтори не дуже допомагають. Нема пенальті, але залишається жовта Джану? Дива та й годі. Беллінгем на 37 хвилині забиває, випереджаючи голкіпера Сіті. Хацеган вважає, що там накладка на Едерсона. Теж дуже суперечливо. Ще кілька перспективних підходів манчестерців. Лише по 3 удари в команд за 45 хвилин, по одному з меж штрафного. Рівна гра, де клас і організація лише на трохи роблять лідера АПЛ кращим.

Вперше пройшов такий розрізний пас у "джмелів". Холанд виграв силову і швидкісну боротьбу в Діаша, але Рубен встиг дещо вибити норвежця з рівноваги (схоже було на те, що португалець ногою трохи зачепив уже в падінні). Цього вистачило, аби Едерсон виграв дуель сам на сам. Фоден змарнував парочку контратак. З останнім пасом у Сіті біда – скільки разів могли ловити на перехідних фазах і розривати, якби ще кілька клонів Де Брюйне чи Гюндогана. Дальні передачі стають для Борусії доволі ефективною зброєю, але й Сіті не дрімає – вінгери відтягуються, щоб допомагати фланговим захисникам. Гвардіола на розгромі абсолютно не наполягає, куди важливіше не пропустити вдома.

Пеп швидко визнає, що Бернарду Сілва на позиції центрфорварда сьогодні – ні про що. Уже на 59 хвилині Жезус виходить замість португальця. Холанд заробив небезпечний штрафний на дузі периметра. Діаш і тут приймає на себе загрозу. Так, це вже дуже схоже на сумні часи Сіті до початку його феноменальної серії, коли команда бовталася в середині таблиці АПЛ. Де Брюйне пройшов правим флангом і видав цукерковий пас на Фодена, але Філ з 3 метрів влучив у суперника. Добивання Канселу також не туди. Ну, хоч статистику підрівняли. Борусія відверто вела за ударами після перерви, але станом на 65 хвилину знову 3:3.

Влаштуй удома справді футбольну атмосферу. Вмикай Лігу Чемпіонів, діставай символіку улюблених клубів та замовляй бокс від Pepsi та Lay's, щоб вболівалося смачніше!

Де Брюйне вибухає в центрі після пасу Фодена. Потужний удар метрів з 30, поруч зі стійкою. Тепер уже Філ сам намагається вирішити після класного пасу Кевіна. Прямо в голкіпера летить снаряд. Розкриваються зони в захисті Дортмунда. Однак манчестерцям не вистачає вбивчої ефективності – тієї, яку демонстрував Гюндоган за період відсутності капітана "блакитних". Фоден знищує тріо суперників на швидкості. А ось далі сил на прицільний удар вже не вистачило. На 84 хвилині Борусія відіграється. Беллінгем класно розкидав кількох опонентів, Холанд у дотик красиво вивів Ройса у штрафний – Едерсон без шансів потягнути.

Блискуча діагональ від Де Брюйне. Гюндоган показує свій клас гри у воротарському – такий гольовий пас Фоден уже не мав права змарнувати. Обидві команди награли саме на такий результат. За ударами близько (11:7), але якість моментів краща в Сіті – показник очікуваних голів майже стовідсотково відтворює підсумковий результат матчу Манчестер Сіті – Борусія Дортмунд. Команда Гвардіоли відчутно виросла в гостроті після заміни Бернарду Сілви. Однак і німці серйозно додали після перерви. Пропущений гол означає шалені нерви в Дортмунді. Манчестерці грали дуже обережно, вбивали час перекочуванням м'яча, але і так пропустили. А якщо згадати вихід Холанда віч-на-віч, усе дуже тоненько.

Холанд сховався за маскою анонімності, але і так вирішував майже все

Непопулярна думка, але майже топовий виступ 20-річного норвежця. Топовий як для асистента. Своїми елегантними пасами створив для партнерів 2 вбивчі моменти. Якщо Беллінгем трохи не виконав, то Ройс на досвіді прибив надії манчестерців на сухий матч у пекельно важкий момент. Сіті саме дотискало на 2:0, але тринькало нагоди (привіт автору переможного м'яча Фодену). В один момент згадався домашній матч проти Вест Брома в АПЛ (1:1), з якого почався підйом на вершину чемпіонату Англії. Манчестерці атакують, а суперник кращою реалізацією веде все до нічиєї. Так і тут. З надто інертними атаками, з іскрами натхнення у 3-4 гравців максимум.

А на противагу суперник, кожен випад якого смертельно небезпечний. Холанд ніби повернувся в легку атлетику, тільки дисципліну змінив – на марафон. Дортмунд прекрасно пресингував середнім блоком у трикутниках, регулярно створюючи ситуації, коли 3 захисники протидіяли 2 гравцям атаки, але це відбирало дуже багато сил. У підсумку навіть дивно, що перебігали Манчестер лише на 1,2 км. Холанд виконував багато чорнової роботи без м'яча. Нерідко Ерлінг грав як 10 захисник. При цьому норвежець віддав навіть більше точних пасів, ніж у середньому по сезону.

Так, свій шанс не реалізував. Хоча міг і впасти, як Родрі, щоб судді потім кілька хвилин визначалися пенальті чи ні. Однак підступність його гри в тому, що здатен не лише підставляти ноги у 10-метровій зоні від воріт суперника. На мить ви його відпустили – все, ловіть вихід на воротаря будь-кого з дортмундського нападу. І це без Санчо, ще одного лідера атаки. За його відсутності намагався сміливо креативити молодий вінгер з молодіжки Кнауфф. А виступ 17-річного Беллінгема, взагалі, вийшов дуже перспективним. Передгольовий пас, втрачений супершанс забити і постійні проблеми для манчестерської оборони. Плюс – вкрадений суддями гол. Едерсон у своєму піжонському стилі, набиваючи м'ячик за межами штрафного, привіз взяття воріт, а Джуд на межі фолу перехопив і забив. Де там те порушення, через яке забитий мяч Беллінгема скасували?

План Сіті не спрацював. Де Брюйне і Гюндогана для Ліги чемпіонів буде мало

Сіті, здавалося, вміло вбивав час, відпочиваючи з м'ячем, але на виході виявилося, що немилосердно крав дорогоцінні хвилини сам в себе. Як тільки знову увімкнув швидкості, встиг вирвати перемогу. Питання, чому так не грали зі старту? Пеп боявся контратак і швидкості Холанда з Беллінгемом. Імовірно, все-таки переоцінив суперника, як не влучив і з Бернарду Сілвою в ролі головної фальшивої дев'ятки. Борусія виглядає зараз кризовою в Бундеслізі, далекої навіть від зони Ліги чемпіонів, але на фоні такого переляканого і не надто креативного Ман Сіті майже нічим не поступилася. Перший гол привезли самі собі. До того в господарів анічогісінько не було.

Де Брюйне і Гюндоган, звісно, традиційно видали топ-клас. Паси, відбирання, бачення поля, вміння зіграти тонше за всіх партнерів, яким заважала прямолінійність. Марез і Фоден розривали фланги. Але в цьому всьому не було домінування. Борусія виявилася готовою до всіх ходів Гвардіоли і його команди. А в каламутній воді матчу, де все могло трапитися, мала всі шанси вивезти з Етіхада і перемогу. Трошки прихильнішого суддівства, дещицю удачі в чужому штрафному, менше подарунків на рівному місці. За таких умов 1:2 чи 2:3 на користь гостей зовсім не здивували б. Надто багато знову зав'язано на Де Брюйне. Коли бельгієць травмувався, Сіті став могутнішим, менш передбачуваним для суперника. Тепер всі знову чекають, що там придумає всесильний капітан. Відтак найбільша сила команди може стати великою слабкістю.

Зінченко ще зіграє в ЛЧ?

Дружина Зінченка буде знову незадоволена, Пепе. На позиції лівого захисника Канселу видав статистично непоганий матч. Лідер за відбираннями, виграними єдиноборствами як внизу, так і на другому поверсі. Найкращий серед усієї оборонної братії. Вів гру за всіма заповідями Зіни – найбільше контактів з м'ячем з величезними відривом, зміщення в центр поля, початок і підтримка кисню атак. Однак, на думку Гвардіоли, Жоау на пару з Родрі свої обов'язки з білд-апу провалив. Вихід з оборони в атаку не працював. Та чи вина в цьому лише португальця з іспанцем? Суперник вміло перекривав їм шляхи передач пресингом ще в околицях центральної дуги, а підтримку згадані гравці отримували нечасто.

Ну, а про Вокера взагалі хочеться мовчати. Ні в захисті, ні в атаці. Ще й заснув після пасу Холанда на Ройса. Кайл не вміє читати прості комбінації з пасом за спини через другого на третього. А потім вмикає реактивну швидкість, аби наздогнати поїзд, що вже пішов. Ройс гуляє собі на чужій половині поля, а його ніхто і не думає накривати, поки він не отримує передачу, яка виводить на безпорадного голкіпера. Це безглуздя – на такому рівні припускатися таких помилок. Якщо не в заміні Канселу, то з переведенням Жоау на правий фланг і криється головний шанс Зінченка. Гвардіола дуже розлючений, якщо персонально вказує на винуватців результату, який засмучує і лякає Ман Сіті новим гучним вильотом з ЛЧ.