УКР РУС

Львів – Динамо: легка прогулянка перед Барселоною, показове покарання Супряги від Луческу, а Гармаш знову on fire

16 жовтня 2021 Читать на русском
Автор: Юрій Яковлев

Динамо на виїзді зустрічалося зі Львовом у 11-му турі Прем'єр-ліги (1:4). Звіт про матч читайте на "Футбол 24".

Матч Львів – Динамо стартував о 17:00. Динамо набрало 26 очок після 10-ти турів – стільки ж у Шахтаря, який обійшов команду Луческу завдяки більшій кількості забитих голів, але зіграв свій матч 11-го туру ще у п'ятницю. "Гірники" легко розтрощили луганську Зорю з рахунком 6:1 і вирвалися в лідери чемпіонату. Львів з 6-ма пунктами йшов 13-м.

Цей матч був останнім для "біло-синіх" перед дуеллю з Барселоною в Лізі чемпіонів. Вже 20 жовтня каталонці приймуть Динамо на Камп Ноу в рамках третього туру.

Львів – Динамо: онлайн-трансляція матчу УПЛ – генеральна репетиція перед Барселоною

Мірча Луческу дав відпочити кільком важливим виконавцям – у запасі залишилися Микола Шапаренко, Сергій Сидорчук та Ілля Забарний. Натомість свій шанс отримали Владислав Супряга, Володимир Шепелєв та Олександр Андрієвський, які вийшли на поле Арени Львів з перших хвилин.

На 6-й хвилині Динамо створило вбивчий момент. Костик парирував удар Де Пени головою (!), а Супряга не влучив у порожній кут з меж воротарського. Цей момент був найнебезпечнішим до 16-ї хвилини, коли Де Пена з ходу закрутив шведою в дальню дев'ятку з кута штрафного. Трохи вище! Андрієвський класно знайшов Буяльського розрізним пасом – лише кутовий. Захопили перевагу підопічні Луческу, зробивши ставку на швидкий гол, але підопічні Олега Дулуба вистояли, хоч і не думали про атаку.

Супряга впав у штрафному львів'ян – Катерина Монзуль проігнорувала цей епізод і не призначила пенальті. Справедливо – Брікнер спершу вибив м'яч, а тоді на його ногу вже налетів форвард Динамо. До 27-ї хвилини кияни подали вже 4 кутових проти жодного в суперника, але жоден стандарт до гостроти біля воріт Костика не приніс.

Катерина Монзуль пішла дивитися VAR після того, як Миколенко зачепив м'яч рукою в боротьбі з Брікнером. Позаяк епізод був у штрафному майданчику, то Львів отримав право на пенальті. До м'яча підійшов Чір'як і вивів господарів вперед на 36-й хвилині.

Але вже за дві хвилини Динамо відігралося. Миколенко реабілітувався, класно знайшовши Буяльського. Віталій першим дотиком прийняв м'яч, а другим увігнав у сітку. 1:1 – на щастя для гостей, кияни зуміли одразу відігратися, отримавши психологічну перевагу. Тут же Де Пена міг вивести Динамо вперед, але пробив вище з меж штрафного. На 41-й хвилині Луческу не витримав і зняв інертного Супрягу, випустивши Дениса Гармаша. Показовий момент – нападник Динамо знову не виправдав довіри і змарнував як стовідсотковий момент, так і свій черговий шанс на місце у старті.

Перед самою перервою гості вийшли вперед. Циганков отримав пас від Шепелєва, увійшов у штрафний і з правої пробив у ближню дев'ятку. До Костика знову є питання. 1:2 – поступаючись у рахунку, підопічні Луческу зуміли переламати хід гри.

На другий тайм Луческу випустив Караваєва замість Миколенка і Вітінью замість Де Пени. Бразилець майже одразу міг забити, однак не дотягнувся до м'яча після подачі Циганкова. Але на 58-й хвилині Динамо таки зміцнило свою перевагу. Денис Гармаш прийняв м'яч після пасу Циганкова і з меж воротарського пробив кіпера. VAR підтвердив легітимність взяття воріт – 1:3. Майстер-клас від Дениса для Супряги з реалізації моментів.

Ременяк мав шанс скоротити відставання Львова, але метрів з 15-ти пробив просто в Бущана. Ще одна подвійна заміна від Луческу – Вербіч замість Циганкова і Шабанов замість Сироти. Відповідно,більшість лідерів Динамо не зіграли повний матч у Львові перед вояжем в Барселону.

На 83-й хвилині Гармаш ударом з-за меж штрафного оформив дубль. Допоміг рикошет, який змінив траєкторію польоту м'яча. 1:4 – Динамо набрало 29 очок і повернуло собі лідерство в УПЛ перед поїздкою на матч ЛЧ проти Барселони. Львів залишився 13-м – 6 пунктів.

Динамо зекономило сили на Барселону, але без нервів не обійшлося

Безумовно, Мірча Луческу тримав у думках поєдинок на Камп Ноу, який буде зіграний вже у вівторок. Це стало зрозуміло ще зі стартових складів, коли ті ж Шапаренко, Забарний і Сидорчук залишилися в резерві. По перерві відочинок отримали й інші важливі футболісти – Миколенко з Де Пеною. Так, обоє мали по жовтій картці, на чому акцентував Луческу після поєдинку, але наставник киян однозначно враховував фактор виїзду в Іспанію.

Все йшло по плану динамівців – бракувало лише забитого м'яча. Але один-єдиний епізод міг перевернути гру з ніг на голову. Віталій Миколенко необачно зіграв рукою, а Катерина Монзуль призначила справедливий 11-метровий – нехай і після підказки VAR. Фране Чір'як реалізував єдиний шанс Львова – здавалося, що пахне сенсацією. Але клас команди і полягає, зокрема, у вмінні тримати удар. Динамо відігралося блискавично. Зв'язка двох Віталіїв (Миколенко/Буяльський) оформила гол у відповідь, а ще до перерви Циганков зекономив Луческу чимало нервових клітин.

У другому таймі спрацював джокер тренера киян. Денис Гармаш, вийшовши на заміну, оформив дубль та зняв всі питання. Киянам у Львові вдалося одразу три ключові речі – набрати 3 очки, зекономити сили і уникнути травм. Якби не пенальті, то для "біло-синіх" міг бути взагалі ідеальний матч, а так довелося понервувати. Хоч і недовго. Образно кажучи, отримавши копняка, кияни прокинулися. Водночас склалося враження, що Динамо грало з запасом. На важкому газоні Арени Львів столичні футболісти продемонстрували хорошу фізичну готовність.

Супряга змарнував черговий шанс – показове покарання від Луческу

Владислав Супряга, який є нечастим гостем в основному складі, отримав черговий шанс. Все пішло не так вже на перших секундах, коли 21-річний форвард примудрився схибити з меж воротарського. Класний нападник такі моменти повинен лузгати, наче насіння. Жодних виправдань такому промаху бути не може. Проти Барселони таких шансів може й не виникнути.

Зрештою, Влад не дограв навіть перший тайм. Луческу ще до перерви випустив Гармаша, а Супряга не отримав навіть традиційного рукостискання від тренера. Рішення румуна себе виправдало – Денис забив двічі, показавши майстер-клас своєму молодому колезі. Неодноразово списаний Гармаш навіть не на рідній позиції приносить користь команді. А от за Супрягу дійсно прикро, але він винен сам.

Окрім неймовірного промаху, саме Владислав "привіз" той штрафний, після якого Львів заробив пенальті. Луческу не витримав і прибрав нападника, а після матчу пояснив своє рішення. "Для нього це можливість подумати про те, що було на полі, і що він зробив. Він не забив свій гол, а потім сфолив на нашій половині поля, що в підсумку призвело до пенальті. Сподіваюся, він зробить висновки з цієї заміни. Це життєвий урок для професіонального футболіста", – заявив Луческу.

Залишається сподіватися, що висновки дійсно будуть. Супряга отримував море шансів від румунського тренера, але регулярно їх марнує. Про що говорити, якщо він не забиває більше року? Останній гол від Супряги в офіційних матчах датований 23-м вересня 2020-го. Асист – 29 вересня минулого року. Якщо не забивати з таких позицій, то коли забивати взагалі? Владислав програє конкуренцію Денису Гармашу – а ще ж є Шкурін, Рамірес, повернеться Бєсєдін. Для впевненості Супрязі потрібно забити, але які ще моменти потрібні?

Словом, у старті на Камп Ноу Владислава у старті очікувати не варто. Хіба що нападник набереться спортивної злості після принизливої заміни і впродовж кількох днів доведе Луческу свої амбіції. Але наразі виглядає, що амбіції потрібно довести, передусім, самому собі.

Шахтар знищив Зорю, забивши 6 голів – "гірники" якісно готуються до Реала, а проект Скрипника більше не може конкурувати