УКР РУС

Лунін на піку – що робити з Реалом?bomb

28 березня 19:00
Автор: Сергій Тищенко

Сергій Тищенко – про одного з героїв двох перемог збірної України у відборі на Євро-2024.

Голкіпер збірної України Андрій Лунін не має визначеності щодо свого майбутнього у Реалі. Контракт українця діє до літа 2025 року.

Зараз сторони тиснуть одна на одну. Час від часу з'являється інформація, що Реал зацікавлений у послугах того чи іншого воротаря. Мовляв, хоче взяти досвідченого голкіпера для конкуренції з Тібо Куртуа та глибини складу. З іншого боку підігріваються чутки, що Луніним цікавляться клуби АПЛ, Близького Сходу і так далі.

Лунін отримав пропозицію від Манчестер Юнайтед – українця сватають на місце 50-мільйонної "гранати"

Взимку Лунін ухвалив одне зі своїх головних рішень у кар'єрі – почав працювати із топовим агентом. Гравець, який хоче виступати за Реал, повинен мати відповідного представника, щоб підтверджувати свій статус. Агент – це лобі, це рейтинг, це тиск, це досвід. Співпраця із Жорже Мендешем відчувається. Португальський профі знає ціну собі та українському воротареві. Він не дасть нікому витирати ноги об свого клієнта. Це вже не той воротар, який погоджуватиметься на всі умови Реала.

Якщо раніше Карлетто Анчелотті не дуже високо оцінював Луніна, то зараз усе змінилося. Італійський тренер почав довіряти українцю і публічно його хвалити. Я не думаю, що тут справа лише у прогресі Андрія. Звичайно, Мендеш особисто знає Анчелотті. Він може з ним говорити на рівних. Більше того, позиції Луніна змінилися не тільки в клубі, але і на рівні національної збірної.

Анчелотті говорив з керівництвом Реала щодо майбутнього Луніна в клубі – тренер вражений українцем

Ближче до справи. У поточному сезоні наш легіонер став основним воротарем Реала. Але незрозумілими залишаються його позиції у воротах Мадрида в майбутньому. Він виграв конкуренцію у Кепи Аррісабалаги. Але головний конкурент для Луніна не Кепа, а Куртуа.

Бельгієць вважається одним із найкращих голкіперів сучасності. Він вже понад десять років грає на найвищому рівні у європейському футболі. Захищав ворота Атлетіко, Челсі. У травні Тібо виповниться 32. Три-чотири топових сезони він ще спокійно може відіграти. Контракт з Реалом чинний наступні два роки.

Головне питання щодо Куртуа – в якій формі він повернеться після травми. Бельгієць переніс операцію на хрестах, потім ще й меніск. Чи не відіб'ється це на його кар'єрі? У такому віці пропустити цілий рік – це багато. Є певні сумніви, що він зможе знову набрати такі ж кондиції, які у нього були раніше. У будь-якому випадку наступний сезон Куртуа проведе у Реалі. Наступного літа будуть робитися висновки щодо подальших перспектив Тібо на Сантьяго Бернабеу.

Бельгієць пройде з Реалом усю передсезонну підготовку. Раніше ЗМІ писали, що Тібо не поїде на Євро-2024, щоб набрати хорошу форму після розриву хрестів. Зараз травма меніска фактично унеможливлює поїздку Куртуа у збірну, адже поспіх може мати негативні наслідки. Бажання повернутися до ключових матчів ЛЧ вже мало дуже плачевний результат.

Натомість Лунін (якщо не трапиться трагічного форсмажору, стукаємо по дереву) їде на Євро. Після чемпіонату Європи ще буде відпустка. А там залишиться 2-3 тижні до старту сезону.

Ігрова практика дозволила Луніну відчути впевненість у собі. У психологічному плані він виявився міцнішим за Кепу. Коли іспанець психологічно поплив, Лунін отримав додаткові сили. Українець побачив, що сильніший.

Щоправда, без помилок не обійшлося. Матч Кубка Іспанії проти Атлетіко точно вийшов не найкращим для українця. Але чим більше він грає, тим більше росте рівень стабільності і якості. Гра проти Лейпцига у гостях була на топ-рівні. Реально Лунін дозволив Реалу здобути перемогу у Німеччині та в підсумку пройти до наступного раунду ЛЧ.

Як бути, коли повернеться Куртуа? Втрата ігрової практики понесе за собою і втрату впевненості. Усі здобутки нинішнього сезону можуть виявитися втраченими та забутими.

Конкурент Луніна з'явився на публіці на милицях – він відвідав матч свого сина

Зараз у Луніна дуже хороші позиції для переходу у топ-клуб Іспанії, Італії чи Німеччини на хороші особисті умови. Йому вже не потрібно їхати в Сегунду за ігровою практикою. В АПЛ доступний увесь діапазон команд. У Мендеша є зв'язки та можливості пролобіювати потенційний перехід. Ціна трансферу не може бути високою, бо чинний контракт діятиме лише рік.

Виникають ризики: якщо зараз підписати нову угоду, а там відновиться повноцінно Куртуа, то влітку 2025 року перспективи перейти у хороший клуб будуть зовсім іншими.

Реал залишається єдиним клубом, який може протистояти фінансовим можливостям команд з Англії. У Барселони – проблеми з фінансами. У Баварії – із менеджментом. Амбіції ПСЖ вже вивітрилися. Ювентус перебуває у кризі не перший рік. При всій повазі, Інтер чи Мілан не готові кидати серйозні виклики у єврокубках. А у Реала є Вінісіус та Родріго, минулого літа підписали Беллінгема. Наявні Вальведе, Чуамені, Камавінга. Близький до переходу Мбаппе. Формується нова команда "галактікос".

З одного боку бути в такій команді навіть другим воротарем – це вже величезне досягнення. З іншого боку – якщо виникнуть нові проблеми у Куртуа, Реал шукатиме рейтингового воротаря. Зі статусом "галактікос" – на кшталт Доннарумми. Якщо команда зіркова, то й воротар повинен бути відповідним.

Мудрик не відчуває гру: кілька порад проблемному українцеві Челсі, про які не просили