УКР РУС

Ліверпуль обіграв Ман Сіті та вийшов у фінал Кубка Англії – слабкий матч Зінченка, фейл кіпера, Клопп знову б'є Пепа

16 квітня 2022 Читать на русском

Манчестер Сіті та Ліверпуль розіграли вогняний півфінал Кубка Англії (2:3). Звіт про матч за участю Олександра Зінченка читайте на "Футбол 24".

Гвардіола втратив двох лідерів на битву за фінал – Зінченко отримав шанс і вийшов у старті

Жеребкування подарувало у 1/2 фіналу Кубка Англії дуель лідерів АПЛ. Тільки 10 квітня Манчестер Сіті та Ліверпуль зустрічалися на Етіхаді, а сьогодні з'ясовували сильнішого на Вемблі. Щоправда, порівняно з тією грою склади обох команд зазнали деяких змін.

Хосеп Гвардіола через травми втратив де Брюйне і Вокера (бельгієць таки опинився у запасі), а у воротах традиційно для кубкових поєдинків замість Едерсона вийшов Стеффен. Свій шанс отримав і Олександр Зінченко, якого чекала складна дуель проти Мохамеда Салаха. Жоау Канселу через травму Вокера перемістився на правий край оборони.

Манчестер Сіті – Ліверпуль: Зінченко в основі б'ється за фінал Кубка Англії – онлайн-трансляція матчу

Порівняно з матчем чемпіонату, у запасі "містян" опинилися ще й Родрі з Ляпортом. Були зміни і у Ліверпуля – Клопп випустив Конате замість Матіпа, Кейта замінив Хендерсона, а Діас – Жоту.

На тижні обидві команди кваліфікувалися у півфінал ЛЧ. Ліверпуль, граючи неоптимальним складом, розписав видовищну нічию з Бенфікою, а Ман Сіті втримав нулі у Мадриді проти Атлетіко. На відміну від Клоппа, Гвардіола змушений був використовувати у тому матчі всіх найсильніших – відповідно, свіжіший Ліверпуль сьогодні отримав невеличку перевагу. Принаймні, на папері.

Провальний старт для команди Гвардіоли – жахлива помилка Стеффена і 0:2 вже на 17-й хвилині

Дебют гри минув без моментів, хоча м'ячем більше володів Ліверпуль. Те, що Зінченку буде складно, стало очевидно на 6-й хвилині. Українець втратив м'яч поблизу свого штрафного у боротьбі з Кейта, але обійшлося. Підопічні Гвардіоли намагалися розігрували біля своїх воріт і робили це не дуже вдало. Знову втрата – цього разу від Стоунза, але все ще без ударів по воротах Стеффена.

Манчестер Сіті – Ліверпуль – 2:3 – відео голів та огляд матчу

Ліверпуль таки забив швидкий гол, втіливши стартову активність у результат на табло. Як і в матчі ЛЧ з Бенфікою, рахунок відкрив Ібрагіма Конате. Центрбек виграв повітря в Аке після подачі кутового від Робертсона і пробив Стеффена.

Не зміг прийняти м'яч Зінченко після переведення від Канселу – помітно нервував українець, як і вся команда Гвардіоли. Нічого не виходило у "містян", а на 17-й хвилині рахунок став 0:2. Відверто "привіз" Зак Стеффен. Американський кіпер отримав пас від Стоунза і надто довго вибивав. На нього налетів Мане, який у підкаті спрямував м'яч у сітку.

Жахлива помилка воротаря зробила становище "містян" близьким до катастрофічного. Відсутність Едерсона і Де Брюйне позначилося дуже швидко – резервний кіпер результативно помилився, а без бельгійця атака Сіті була нульовою. Без перебільшення. Так, Ліверпуль нічого не створив, забивши двічі на рівному місці, але "червоні" мали перевагу і свої моменти знайшли.

Нервовий тайм Зінченка, Мане оформив дубль

"Містяни" поступово оклигали від такого нокауту і забрали м'яч під свій контроль, проте конвертувати володіння у моменти не могли. Зінченко, хоч і здійснив кілька вдалих дій у відборі, але виглядав посередньо. Загалом перший тайм у його виконанні важко назвати хорошим. Без явних провалів, як у Стеффена, але і близько не еталон надійності. Хоча Олександр і виграв практично всі єдиноборства – 5 із 6-ти.

На 45-й хвилині Ліверпуль взагалі довів рахунок до розгромного. Тьягу обігрався з Трентом і закинув на Мане, а сенегалець ударом з льоту вразив ближній кут. Гол із зони Зінченка – Олександр тримав Салаха і не встиг накрити Мане, а Стеффен теж не врятував. 0:3 – тріумф Ліверпуля в першому таймі. Ідеальна реалізація від команди Клоппа – 3 голи із 3-х ударів у площину. Сіті ж не завдав жодного удару в площину воріт Аліссона.

Швидкий гол Сіті відновив інтригу

Другий тайм розпочався ідеально для Манчестер Сіті. Фернандінью перехопив у центрі поля і віддав на Жезуса. Бразилець прибрав Фабінью та покотив на Гріліша, який ударом в дотик скоротив відставання.

Гол додав упевненості "містянам". Жезус вибіг на ворота Аліссона під гострим кутом, міг падати в боротьбі з ван Дейком, але вирішив пробити – кіпер врятував. Фернандінью у своєму фірмовому стилі вставив Мане в підкаті – тільки жовта, що обурило мерсисайдців. Як же класно пресингує Ліверпуль. Майже хвилину "містяни" не могли вийти від свого штрафного під тиском суперників. Як і передбачалося, фізично команда Клоппа була готова краще.

Втрачений супершанс команди Гвардіоли, Зінченко ледь не "привіз" гол

Переломний момент міг бути на 70-й хвилині. Конате помилився при передачі, Гріліш віддав на хід Жезусу, проте Аліссон врятував після виходу віч-на-віч. І тут же ледь не наварив Зінченко, який придумав проблему ні з чого. Олександр у падінні головою скидав на Стеффена, якого випередив Салах. Єгиптянин влучив у сітку з зовнішнього боку. Провалився українець у цьому епізоді і міг остаточно поховати свою команду. Можна було зіграти значно простіше. Ще одна дуель Сашка і Салаха знову була за останнім. Єгиптянин поклав українця на газон і пробив у руки Стеффену.

Бернарду забив занадто пізно – Ліверпуль заслужено вийшов у фінал вперше за 10 років

Ман Сіті зумів скоротити відставання до мінімуму. Бернарду Сілва вже в компенсований час забив, але було занадто пізно. Хоча ще три моменти таки були – Фернандінью і Марез пробили вище, а удар Стерлінга забрав Аліссон. Третя дуель Ліверпуля і "містян" у сезоні 2021/22 таки визначила сильнішого. Після двох мирових з однаковим рахунком 2:2 команда Клоппа взяла гору над лідером чемпіонату. Юрген став першим тренером, який обіграв Гвардіолу 10 разів. У Пепа залишилося 9 перемога над німцем.

Мерсисайдці ще раніше виграли Кубок ліги, і продовжують боротьбу в трьох турнірах. Команда Гвардіоли зосередиться лише на чемпіонаті та Лізі чемпіонів – існує шанс, що команди знову зустрінуться у фіналі ЛЧ.

Суперником Ліверпуля у фіналі Кубка Англії стане переможець пари Челсі – Крістал Пелас.

Манчестер Сіті провів один із найгірших матчів сезону – без де Брюйне це інша команда, дублер Едерсона провалився

Гвардіола, попри важливий статус матчу, таки наважився випустити Стеффена замість Едерсона. Наставник підтвердив довіру до американця в кубкових поєдинках, але сьогодні Зак відверто підвів. Другий гол Ліверпуля – повністю на його совісті. Спроба скопіювати трюк Едерсона з обіграшем суперника вийшла провальною. Та й у моменті з третім пропущеним м'ячем удар Мане не був таким, що не береться.

Враховуючи складний календар команди Гвардіоли, проблеми Сіті прогнозувалися. Але те, що команда буде настільки блідою, стало сюрпризом. За відсутності Кевіна де Брюйне в атаці не знайшлося іншого лідера. Стерлінг, Фоден і Жезус провели слабкий поєдинок, менше питань хіба що до Гріліша. За весь матч було від сили хвилин 10, коли "містяни" нагадували свій клас – це дебют другого тайму і компенсований час. Занадто мало, щоб розраховувати на успіх з Ліверпулем, який на ходу. Велика кількість браку, неточних пасів, проблеми навіть з прийомом м'яча – речі, не дуже характерні для Манчестер Сіті.

Зінченко провів слабкий матч, але має виправдання

Український універсал з'явився у старті вперше з 9 березня, але не зумів вразити у протистоянні з серйозним суперником. Так, Зінченко кілька разів вдало зіграв у відборах та на перехопленнях, але цього виявилося занадто мало. Водночас Олександр припустився кількох серйозних помилок – не встиг за Мане, коли той забивав третій гол, а також невиправдано ризикував у другому таймі, коли ледь не відзначився Салах.

Українець отримав середні оцінки в команді, але виглядав слабко. Щоправда, як і його партнери. Низька точність передач, позиційні огріхи, інертність в атаці, 19 втрат м'яча – найбільше серед усіх гравців матчу.

Словом, своїм шансом Олександр навряд чи скористався. Якщо будуть здорові Вокер і Канселу, то у вирішальних матчах сезону гратимуть вони (а невирішальних поєдинків у Ман Сіті, по суті, не залишилося) Проте варто розуміти, що думки Зінченка зараз дуже далеко від футбольного поля. Як і думки всіх свідомих українців.

Що робити з Ярославом Ракицьким?