УКР РУС

Ліверпуль – Тоттенхем: сейви Гассаніги зберегли інтригу, "шпори" не грали, а терпіли, вольовий Клопп не підпускає Сіті

27 жовтня 2019 Читать на русском
Автор: Роман Саврій

Мерсисайдці здолали лондонців у центральному матчі 10-го туру АПЛ з рахунком 2:1. Огляд поєдинку Ліверпуль – Тоттенхем читайте на "Футбол 24".

Суперники зустрілися вперше з фіналу Ліги чемпіонів – в червні Ліверпуль досить впевнено обіграв Тоттенхем у Мадриді. Відтоді команди демонструють зовсім різні результати: "скаузери" лідирують в АПЛ, а "шпори" дуже важко набирають бали.

Манчестер Юнайтед – Ліверпуль: Сульшер годину перегравав лідера АПЛ, ключові зміни Клоппа, Рашфорд і Джеймс – відмінно

Минулого тижня Ліверпуль вперше втратив очки, врятувавши важку нічию з Манчестер Юнайтед. У порівнянні з тим матчем, Юрген Клопп зробив дві зміни – Салах повернувся в основу, а травмованого Матіпа замінив Ловрен. Німецький тренер заявив, що Тоттенхем за останні пів року став сильнішим, але ігрові та неігрові проблеми в лондонському клубі очевидні.

Втім, Тоттенхем сьогодні вже на першій хвилині відкрив рахунок. Сіссоко розкішно зіграв у центрі поля, проскочивши кількох опонентів, Сон з лінії штрафного майданчика вдарив по воротах, а м'яч рикошетом від Ловрена полетів у стійку. Першим на добивання встиг Кейн – капітан "шпор" зорієнтувався швидше за ван Дейка та шокував Анфілд!

Ліверпуль взяв м'яч під контроль і закріпився на чужій половині. Тривалий час господарі нічого не могли придумати проти низького захисного блоку Тоттенхема. За стартові 20 хвилин найгострішим моментом "червоних" був простріл Робертсона вздовж воріт у руки Гассаніги. Можна також пригадати неточний удар Мане після кутового та легка розминка голкіпера від Салаха. Загалом "шпори" до певного часу трималися непогано, а ще цікаво вибігали в атаку.

У другій половині першого тайму Ліверпуль увімкнув свій конвеєр і просто засипав суперника моментами. Салах елегантно обігрався з Фірміно та пробив під стійку – Гассаніга красиво парирував складний удар, а потім встиг закрити ближній кут на добиванні Фірміно. Через хвилину ван Дейк впритул розстрілював ворота лондонців після подачі зі штрафного – голкіпер витягнув м'яч з-під поперечини. Александер-Арнольд потужно приклався до м'яча здалеку, але й тут Гассаніга на висоті!

Тоттенхем з горем пополам витримав цей натиск, далі до перерви стало трішки простіше – потрібно було пильнувати лише навіси та простріли з флангів. Але на старті другого тайму виникли труднощі й з цим, коли Фірміно на дальній стійці відгукнувся на подачу Робертсона та пробив у площину. Гассаніга взяв удар, а потім створив супершанс для Сона. Кореєць зачепився за дальню передачу, вийшов сам на сам з Аліссоном і з гострого кута послав м'яч у порожні ворота. Ліверпуль врятувала поперечина!

На 52-й хвилині Ліверпуль все ж зрівняв рахунок завдяки геніальному пасу Фабінью. Хендерсон почав активно створювати ширину на правому фланзі, виконав навіс і залишився там до кінця атаки. М'яч долетів до капітана мерсисайдців після класного закидання Фабінью та рикошету від Роуза – Хендерсон в дотик пробив точно під дальню стійку – 1:1.

Господарі не послаблювали тиск, а гості майже не переходили центр поля. Фірміно бив у ближній кут, Вейналдум головою замикав подачу, Салах відкривався під ще один парашут Фабінью, а згодом бив з меж боксу. Щось було небезпечно, що не дуже, але Гассаніга продовжував стіною стояти у воротах Тоттенхема. Робертсон і Александер-Арнольд постачали навіси, від яких Тоттенхем ледь-ледь відбивався.

Однак за 15 хвилин до кінця основного часу Ліверпуль забив переможний гол. Ор'є, намагаючись просто вибити м'яч, завалив у власному штрафному Мане. Арбітр призначив пенальті, а Салах впевненим потужним ударом реалізував 11-метровий. Тоттенхем спробував чимось відповісти, декілька разів вибіг до чужих воріт, але відігратися не зумів. Несподіваний удар Сона та спробу Алдервейрельда на стандарті нейтралізував Аліссон. Єдиний негатив Клоппа в кінці зустрічі – нове пошкодження Салаха.

Ліверпуль переміг Тоттенхем, набрав 28 пунктів і відновив 6-очковий гандикап перед Манчестер Сіті на вершині АПЛ. "Шпори" мають в активі 12 залікових балів і розташовуються в середині турнірної таблиці.

Манчестер Сіті розгромно обіграв Астон Віллу – божественний Стерлінг і тьмяні конкуренти Зінченка

Неймовірний Гассаніга зберіг інтригу на весь матч

Головний герой поєдинку – другий голкіпер Тоттенхема, який підміняє травмованого Льоріса. Пауло Гассаніга витворяв сьогодні справжні дива. На рахунку аргентинця – 12 сейвів (10 ударів прилетіли з меж штрафного майданчика), просто космічна цифра. На початку зустрічі Ліверпуль мав проблеми з проходженням ешелонованої оборони "шпор", однак у середині першого тайму вже возив суперника, тотально обстрілюючи ворота.

До перерви Гассаніга потягнув гострі удари Салаха, Фірміно, Александера-Арнольда, ван Дейка. У другому таймі постріли були простішими, але роботи було не менше. Господарі активно відкривалися під передачі з глибини та навіси з флангів. Ліверпуль дуже багато атак доводив до логічного завершення, але Гассаніга грамотно обирав позицію та виходив переможцем з цих епізодів.

У його ворота влетіли два м'ячі, коли врятувати шансу просто не було: пенальті та удар Хендерсона, якого голкіпер не бачив. Варто відзначити також, як Пауло підчищав за партнерами, здійснивши 15 підбирань. Він же створив один з трьох найкращих шансів Тоттенхема – дальня передача на Сона, після якої кореєць влучив у поперечину.

Тоттенхем приголомшив Ліверпуль, але не завадив зіграти у свій футбол

Команда Клоппа в цьому чемпіонаті дуже рідко потрапляє в ситуацію, коли їй потрібно відігруватися. Минулого тижня таке завдання перед Ліверпулем поставив Манчестер Юнайтед – було дуже складно, але мерсисайдці впоралися. Тоттенхем повів у рахунку вже на першій хвилині. Здавалося, лідер чемпіонату знову матиме труднощі, однак "шпори" розчарували.

Якщо в попередньому сезоні підопічні Маурісіо Почеттіно були другими в чемпіонаті за інтенсивністю пресингу, то в цьому – лише 11-ті. Сьогодні вони зовсім не показали фірмового пресингу, яким славилися в останні роки. Манчестер Юнайтед годину часу сміливо зустрічав Ліверпуль, максимально обмеживши простір фланговим захисникам (ключові персони в розіграші м'яча для "скаузерів"). Тоттенхем, у свою чергу, весь матч дозволяв Робертсону та Александеру-Арнольду вантажити м'яч у штрафний майданчик. Ще й з'явився Салах, який додав якості у фінальній фазі мерсисайдських атак.

"Шпори" дуже глибоко сиділи біля власних воріт – аж 32% ігрового часу м'яч перебував на їхній третині. Завдяки цьому стали можливі декілька гострих контрвипадів, коли Сон та Кейн на швидкості залишали в дурнях Ловрена, але Ліверпуль рідко втрачав м'яч, щоб це було виправдано. Натомість через наднизький блок Тоттенхема багато свободи отримав Фабінью. Він відмінно диригував грою, змінював вектор атак, віддавав гострі передачі. Почеттіно не мав шансів вистояти в такому сценарії. Ліверпуль всього лиш розпочав матч з мінусовою форою та грав у свій комфортний футбол.

Цікаві факти

– Ліверпуль виграв 12 останніх матчів АПЛ на власному полі, загалом домашня безпрограшна серія в чемпіонаті складає 45 поєдинків.

– Ліверпуль не програє 10 останніх матчів на Анфілді, в яких пропускає першим.

– Тоттенхем програв 9 виїзних матчів АПЛ у 2019-му році – найбільше в лізі.

– Тоттенхем вперше з 2014-го року зустріне листопад у нижній частині турнірної таблиці.

– Харрі Кейн увійшов до трійки найкращих бомбардирів в історії Тоттенхема – 174 голи.

– Трент Александер-Арнольд – лідер чемпіонату за кількістю створених моментів – 37.