УКР РУС

Ліверпуль розгромив Лестер: мерсисайдці підтверджують велич, Жота вривається в основу, а Фірміно знову на коні

23 листопада 2020 Читать на русском
Автор: Михайло Юхименко

Лестер в рамках виїзного поєдинку 10-го туру АПЛ зазнав нищівної поразки від Ліверпуля (0:3).

Матч між Ліверпулем і Лестером мав статус битви за лідерство в АПЛ, адже мерсисайдці відставали від першої позиції на три залікових бали, а Лестер – на два. У "червоних" шансу здобути одноосібне лідерство не було, бо у Тоттенхема краща різниця м'ячів, а от "лиси" цілком могли очолити турнірну таблицю – тим паче, що чемпіон зіткнувся з шаленими кадровими втратами. Юрген Клопп не міг розраховувати на травмованих ван Дейка, Гомеса, Александера-Арнольда та Хендерсона, а Салах залишився на самоізоляції через позитивний тест на COVID-19.

Клопп захистив Салаха, який порушив правила і заразився коронавірусом – німець був у подібній ситуації

Весь тиждень у ЗМІ писали, як же важко буде Ліверпулю на тлі таких проблем, але у першому таймі мерсисайдці просто не помітили суперника. Від першої і до останньої хвилини ініціатива та перевага були на стороні "червоних" – і вони конвертували їх у небезпечні моменти. Вже на 4-й хвилині після подачі з кутового повз ближню стійку бив Мане, на 9-й Джонс вистрілив з правого краю штрафного з передачі Садьйо (Шмейхель парирував), а на 10-й сенегалець пробив з-за меж карного майданчика по центру (в руки голкіперу). Ще за три хвилини забивати з 20 метрів міг Жота – "лисів" знову врятував Шмейхель.

Зрештою, тиск господарів завершився автоголом Еванса на 21-й хвилині – Джонні зрізав м'яч у власні ворота після навісу від кутового прапорця. 1:0. Цікаво, що це вже шостий автогол ірландця у кар'єрі. Більше забивали тільки Річард Данн (10), Каррагер (7) і Шкртел (7).

Вже на 23-й хвилині у ворота гостей влетів другий гол, однак рефері скасував його через напад на воротаря з боку Жоти. Лестер огризнувся ударом Барнса з 11 метрів після прострілу Варді – вийшло неточно. На 34-й хвилині у Лестера виник другий момент – це Джастін з лінії карного майданчика спрямував м'яч у сантиметрах від дальньої стійки, а перед свистком на перерву дальній удар Тілеманса парирував Аліссон. Між цими епізодами на полі грала тільки команда господарів, яка володіла м'ячем 65% ігрового часу й завдала дев'ять пострілів до 40-ї хвилини.

Зрештою, на 41-й хвилині фантастичний футбол Ліверпуля завершився другим взяттям воріт: Робертсон на лівому фланзі переграв Олбрайтона й виконав точну подачу в штрафний, а Жота замкнув головою в дальній кут – 2:0. Цікаво, що Діогу став першим футболістом в історії клубу, якому вдалося забити у перших чотирьох матчах на Енфілді. Показово, що у гольовій комбінації мерсисайдців було проведено аж 30 передач – це рекорд Ліверпуля як мінімум з 2006 року.

На перерву команди пішли за рахунку, встановленого Жотою. Другий тайм продовжився у тому ж руслі, що і перший – Ліверпуль домінував і постійно загострював гру. Так, вже на 47-й хвилині Жота ударом з кількох метрів замикав подачу від Робертсона – трохи неточно.

Темп господарів не збила навіть травма Кейта. "Червоні" продовжували тиск і ледь не забили на 55-й хвилині внаслідок виходу Мане практично віч-на-віч – у завершенні епізоду Садьйо пробив у дальню дев'ятку, Шмейхель парирував, а Фукс виніс м'яч з лінії воріт. Ще за дві хвилини другим автоголом міг відзначитись Еванс: Жота хитнув Джастіна на правому краю штрафного й потужно пробив у ближній, Шмейхель врятував, але Жота тут же прострілив – Каспер знову зіграв, а Еванс у спробі не дати Фірміно зіграти на добиванні влучив у стійку власних воріт!

Після цього у матчі наступила деяка пауза в активності. Ліверпуль дозволив Лестеру трішки пограти у футбол, а Брендан Роджерс одразу додав до атаки Ундера та Прата. Втім, жодного моменту їм створити не вдалося, а господарі після відпочинку почали методично душити "лисів". Деякий час вони трималися, але на 78-й хвилині оборона гостей тріснула по швах: Жота віддав філігранний пас у штрафний на Фірміно, а той вийшов віч-на-віч та пробив низом у дальній кут – гостей врятувала стійка! Боббі намагався добити, але Олбрайтон вибив м'яч з лінії воріт. Сферу перехопив Мане, який вистрілив з центру карного майданчика – удар заблокували!

Лестер нічим не відповів, а Ліверпуль продовжував тиск. На 83-й хвилині дальній постріл низом пройшов у Мане, але Шмейхель парирував. Фірміно знову міг зіграти на добиванні, але не встиг. Не біда! На 86-й хвилині він таки забив свій гол, точним ударом головою замкнувши подачу з кутового – 3:0! Лестер капітулював.

Таким чином, Ліверпуль набрав 20 очок і наздогнав Тоттенхем на вершині турнірної таблиці, поступаючись "шпорам" лишень за різницею м'ячів. Лестер, маючи в активі 18 залікових балів, опустився на четверту позицію.

Ліверпуль підтвердив велич

Перед матчем існували серйозні побоювання щодо Ліверпуля. У Юргена Клоппа повилітало п'ять лідерів, а в останніх двох матчах чемпіонату були помітні невеличкі ігрові проблеми – з кризовим Манчестер Сіті розписали нічию, а Вест Хему забили переможний гол аж на 85-й хвилині. Лестер же рвався до вершини АПЛ, прибивши Вулвз, Арсенал, Лідс і Манчестер Сіті – причому останнім двом влаштували принизливий розгром. Здавалось, буде фантастична битва.

Лестер, в принципі, виглядав непогано. "Лиси" продумано виходили в контратаку, круто відкривались і мали кілька класних моментів, настрілявши 11 ударів на 1,98 xG – не кожному гостю Енфілда подібне до снаги. За проникними пасами у матчі була майже рівність (9:8), а за єдиноборствами у гостей тотальна перевага. Словом, Ліверпулю випав серйозний суперник, однак при перегляді поєдинку команду Брендана Роджерса просто ніхто не помітив.

Мерсисайдці задушили Лестер агресивним пресингом, доводячи його інтенсивність до 8,28 PPDA проти 18,21 у гостей. Господарі шикарно розташовувались на полі й швидко просували м'яч, просто переїхавши "лисів" – вони провели 24 удари по воротах (19 – з меж штрафного), 13 разів влучили у площину, двічі поцілили у стійку, набили 3,77 xG (найвищий показник у турі) та робили по 30 передач перед взяттям воріт. На карті можна помітити різницю в якості асистів під удар – у гостей були лишень простріли та подачі, а у Ліверпуля проходили паси різних типів. І це без п'яти лідерів!

Ліверпуль не знає поразок на Енфілді вже у 64-му матчі поспіль. Це рекорд в історії клуба й чергове підтвердження величі нинішньої команди – підопічні Юргена Клоппа довели, що у рідних стінах вони знищать будь-якого суперника, за будь-яких кадрових втрат і чеснот суперника. На цьому полі грає лише одна команда.

Під час перегляду гри склалося враження, що саме таку велич демонстрували клуби, за які вболіваєш з дитинства. В свій час ми закохувались у Арсенал, Ман Юнайтед, Мілан, Барселону, Челсі, Ювентус, тощо. Зараз же мільйони дітей обиратимуть Ліверпуль – і їх не звинуватити у глорстві. Діти обирають найкращих.

Шикарний матч Жоти

Ліверпуль вів Діогу чотири роки, але при його підписанні серед фанатів та експертів все одно виникли побоювання. В перших матчах вони підтверджувались – Жота демонстрував прекрасну техніку, але неправильно оцінював простір та руйнував пресинг-структуру команди, що вилилось у ті ж 2:7 на Вілла Парк. До жовтня португалець залишався гравцем ротації, хоча й забив у дебютному ж домашньому матчі.

Втім, вже зараз очевидно – Діогу просто привчався до футболу Клоппа. І він вчиться максимально швидко. Жота забив переможні голи Шеффілду та Вест Хему, став найкращим у матчі проти Мідтюлланда, оформив хет-трик у ворота Аталанти, а тепер видав перформанс з Лестером.

В активі Жоти чистий гол, скасований гол, п'ять пострілів по воротах на 0,96 xG, три передачі під удар на 1,15 очікуваних асистів і шалені 2,22 xGChain – тобто, залученість Діогу до атак награла на понад два забитих м'ячі. Крім того, португалець тричі переграв суперника на дриблінгу (з чотирьох спроб). Все це дозволяє не помітити програш 8 єдиноборств з 12-ти.

Прямо зараз Жота демонструє настільки потужний футбол, що можна не сумніватися – він вже не про ротацію. У матчі проти Лестера хавбек підтвердив цю тезу. Діогу увірвався в основу "червоних".

Фірміно повертається

Власне, Боббі нікуди й не зникав, але у 29-річного бразильця наступили ненайкращі часи. Роберто у поточному сезоні забив всього два голи – обидва на Енфілді. В 19 домашніх матчах попереднього сезону бразилець забив всього раз.

Критика у нападника дуже серйозна. Джеймі Каррагер відкрито заявив, що Юрген Клопп повинен всадити Фірміно на лавку запасних на три-чотири матчі, адже середняки з низькою лінією оборони з'їдають Роберто – в трійку ж найкращих форвардів Кара поставив Жоту. Все це призвело до появи чуток щодо продажу Фірміно заради придбання Мбаппе.

У матчі проти Лестера бразилець нагадав, наскільки крутим він може бути. В активі Боббі шість ударів (три в площину + дві стійки), 2,35 очікуваних голів і залученість до атак на 2,85 очікуваних голів. Крім того, він чотири рази обіграв суперника на дриблінгу (з п'яти спроб), віддав одну передачу під удар і виграв п'ять єдиноборств з шести (але програв усе повітря). І це лише статистичне вираження його перформансу, а скільки було дрібних епізодів, де Фірміно банально круто рухався, відкривався й пресингував?

Такого Фірміно, звісно ж, ніхто не продасть. Від нього, в принципі, і не очікують великої кількості голів – усі розуміють ключову роль Роберто в структурі гри – але бразильцю потрібно додати в стабільності. Зовсім трішечки.

Тоттенхем – Ман Сіті: фірмовий "автобус" Моурінью на вершині АПЛ, Кейн – топ, а Гвардіолі дарма дали новий контракт?