УКР РУС

Ліверпуль розгромив Евертон у дербі: "червоні" забивають все, Мане – герой матчу, але дифірамби Енфілд співає іншому

5 грудня 2019 Читать на русском

У мерсисайдському дербі підопічні Юргена Клоппа святкували впевнену перемогу (5:2).

У вечір середи на Енфілді глядачі очікували на принципове протистояння Ліверпуля та Евертона. В останній зустрічі цих команд "іриски" поставили підніжку своїм сусідам у боротьбі за титул з Манчестер Сіті, зігравши у нульову нічию ще в березні цього року. До сьогоднішнього матчу опоненти підходили, перебуваючи на різних полюсах турнірної таблиці – Евертон через затяжну кризу опустився до 17-ї сходинки, а Ліверпуль впевнено лідирував, випереджаючи найближчих опонентів на 8 очок.

Марку Сілва не впевнений у своєму майбутньому на посаді наставника Евертона

Команди розпочали активно, а ЛІверпуль забив швидкий гол вже на 6-й хвилині. Лаллана розпочав атаку, відібравши м'яч біля свого штрафного, віддав на Мане, той витримав паузу, аби Оріджі забіг за спини захисників і віддав прекрасний пас! Останній легко переграв кіпера й відкрив рахунок у матчі – 1:0. Минуло близько 10-ти хвилин і Садьйо видав ще один пас-цукерочку – цього разу у вільну зону, куди забігав Шакірі. Джердан вирвався з-під опіки захисників та несильно пробив у протихід Пікфорду – 2:0! Запахло розгромом.

Втім, Евертон дуже швидко відквитав один гол – спершу Лаллана невдало відбив передачу у штрафний прямо на суперника, потім прострільний пас не зміг заблокувати Ловрен, чим скористався Майкл Кін, пустивши м'яч повз голкіпера. Ліверпуль знову пропустив й дав надію уболівальникам "ірисок", але так само швидко забив втретє, продовживши гольову феєрію першого тайму – Дівок Оріджі прийняв довгу передачу від Ловрена, вийшов на побачення з Пікфордом і легко оформив дубль. 3:1!

Здавалось, цього й так достатньо для 45-ти хвилин матчу, але до свистка на перерву команди забили ще двічі! Спершу Александер-Арнольд здійснив забіг до чужого штрафного та віддав зручну передачу під удар партнеру, а Мане прекрасним ударом у кут зробив рахунок 4:1 на користь своєї команди. А на третій доданій хвилині Рішарлісон у падінні замкнув навіс Бернарда з флангу. Футбольне безумство першого тайму, після якого хотілось просто видихнути.

По перерві градус очікувано знизився. Обидві команди атакували, але їхні моменти більше не перетворювались одразу у голи, як це було раніше. Евертон став грати активніше, почав більше володіти м'ячем, виникали гольові нагоди у Діня та Рішарлісона, однак без особливої гостроти. Натомість ЛІверпуль збавив темп, вочевидь, через настанови Клоппа зіграти обережніше біля своїх воріт. Яскраво може продемонструвати картину гри Ліверпуля після перерви Пікфорд, який пропустив усі 4 удари господарів у площину в першому таймі і майже не вступав у гру в другому.

Лестер переміг Уотфорд і піднявся на другу сходинку, Челсі здолав Астон Віллу: 15-й тур АПЛ, середа

Евертон намагався скористатись пасивністю господарів, однак до по-справжньому небезпечних моментів справа не доходила. Ближче до кінця матчу Мане міг ставити крапку у зустрічі, але двічі невдало зіграв проти голкіпера – спершу не влучив у ворота, а згодом почав обігрувати Пікфорда й забіг надто далеко від воріт, втративши момент для удару.

Та все ж Вейналдум на 90-й хвилині зробив те, що не вдалось у Садьйо, пробивши в самий кут воріт після передачі Фірміно. Фінальний свисток зафіксував перемогу Ліверпуля – 5:2!

Ліверпуль забиває все, Евертон – половину

За 48 хвилин першого тайму команди Ліверпуля завдали 6 ударів у площину воріт і голкіпери не впорались з жодним. Стовідсоткова реалізація – те, що буквально підірвало градус протистояння до неабиякої висоти у першій половині. Примітно, що Ліверпуль знову дав супернику забити й продовжив свою невтішну серію без сухих матчів – востаннє підопічні Клоппа не пропускали у вересні, коли зустрічались з Шеффілд Юнайтед.

Вочевидь, саме це розлютило тренера господарів, коли вони пропустили другий гол, й змусило його змінити настанови на другий тайм, який Ліверпуль зіграв значно обережніше. "Іриски" перехопили ініціативу, але у команди Марку Сілви не вистачило чи то сил, чи то натхнення, аби забити хоча б один гол по перерві. Єдиний небезпечний момент виник ближче до кінця зустрічі у Мойзе Кіна, але той не зміг використати простір і вихід віч-на-віч з Адріаном на 100%, пробивши повз ворота.

Те, що "червоні" пропускають так часто – дивно, оскільки невиправних проблем у їхньому захисті наче й немає, але факт залишається фактом, а подібна тенденція таки може рано чи пізно зіграти з Ліверпулем злий жарт у відповідальний момент.

Сьогодні супер-надійні Робертсон та ван Дейк отримали одні з найнижчих оцінок за версією порталу Sofascore – 6,2 та 6,9 відповідно. Для лідерів команди на своїй половині поля трохи дивно, чи не так? Звісно, робити висновки після одного невдалого матчу не варто, але привід замислитись у Юргена Клоппа, схоже, таки є.

Адріан, який вийшов замість дискваліфікованого Аліссона, хоч і теж отримав низький бал, однак звинувачувати його у пропущених голах було б неправильно. Геть загубився на полі Мілнер, тож після перерви був справедливо замінений. Схоже, все важче даються літньому півзахиснику поєдинки з такою інтенсивністю.

Мане асистує, Оріджі співають дифірамби на Енфілді

Юрген Клопп зробив кілька змін у стартовому складі на цей поєдинок. Найбільш неочікувані з них – відсутність Фірміно та Салаха, які залишились на лавці. Звісно, скоріш за все, коуч "червоних" дав відпочинок лідерам атак Ліверпуля, однак не вони були важливими у цьому матчі, а якраз ті, хто їх підміняв – Оріджі та Шакірі. Перший оформив прекрасний дубль, двічі перегравши Пікфорда віч-на-віч, а Джердан класно відкрився у штрафному, коли Мане тягнув м'яч у пошуках загострення атаки.

Перші два голи у матчі фактично створив сенегалець, який нарешті збільшив кількість своїх гольових передач до 4-х у поточному сезоні (до цього матчу у Садьйо було лише 2 асисти). Але які паси це були! Оріджі та Шакірі залишалось лише розібратись з голкіпером, оскільки решту гравців Евертона Мане красиво залишав за лінією м'яча. До цього додався ще й забитий м'яч у кінці тайму, тож Садьйо чудово впорався з роллю лідера атак "червоних" без Фірміно та Салаха та заслужив звання "героя матчу". Натомість уболівальники на Енфілді вигукували ім'я Оріджі, який знаменитий тим, що забиває лише у важливих матчах й саме тому, вочевидь, так полюбився місцевій публіці.

Мане підкорив гросмейстерську вершину АПЛ

Остання поразка Евертона під керівництвом Марку Сілви

Варто згадати і фірмові закидання з глибини у Ліверпуля та переведення на протилежний фланг. Майже кожна небезпечна атака розпочиналась зі швидкої вертикальної передачі, до якої зовсім не були готові "іриски" – цим, здавалося б, простим прийомом Клопп розривав лінії Евертона й не дозволяв перегрупуватись команді Марку Сілви у гру поблизу власних воріт. Тож, попри потенційні проблеми у захисті, футбол Клоппа працює та приносить результат. Сьогодні гравці "червоних" здобули його більш, ніж впевнено. Натомість коучу Евертона не довго залишилось тренувати команду – "сині" ліверпульці опустились у зону вильоту...

ТУРНІРНА ТАБЛИЦЯ ЧЕМПІОНАТУ АНГЛІЇ