УКР РУС

Ман Сіті – Ліверпуль: АПЛ з невмирущою інтригою – топ-клас конкурента Зінченка, парадокси золотого бою, анонс фіналу ЛЧ

11 квітня 2022 Читать на русском
Автор: Тарас Котів

Манчестер Сіті і Ліверпуль влаштували перестрілку (2:2) у 32 турі чемпіонату Англії 2021/22. Рахунок і огляд матчу – на "Футбол 24". 

Матч, як і онлайн-трансляція Ман Сіті – Ліверпуль на "Футбол 24", стартував о 18:30. Перший момент уже на 5 хвилині. Жезус зовсім вільний на правому фланзі, Стерлінг без будь-якої опіки розстрілює і, звісно ж, влучає прямо в голкіпера. Однак друга хвиля атаки таки приводить до взяття воріт. Де Брюйне, який перебуває у космічній формі, бахнув здалеку, рикошет від Матіпа завадив Аліссону. Надзвичайно багато простору отримує Сіті в межах штрафного гостей. Встигають гравці Клоппа читати епізоди, та напруга постійна плюс вбивчо працює пресинг на чужій половині.

Манчестер Сіті – Ліверпуль: безкоштовна відеотрансляція головного матчу сезону АПЛ

Едерсон міг стати автором божевільного автогола. Підбирав бразильський воротар м'яч, аби вибити, але втратив контроль в якийсь момент і ледь встиг вибити під тиском Жоти на самісінькій лінії. Купа дивних рикошетів і нервових рішень у цьому фактично чемпіонському матчі АПЛ. Александер-Арнольд, ось наприклад, запоров перспективну контру бездарним ударом з центра поля. Канселу класно розібрався у штрафному після блискучого закидання Ляпорта зі своєї половини. Де Брюйне не влучив після пасу португальця, який сьогодні діє на клубній позиції Зінченка ліворуч у захисті.

Манчестер Сіті – Ліверпуль – 2:2 – відео голів та огляд матчу

Канселу тепер уже не помічає опіки Трента і пробиває майже з тієї ж зони після суперпасу Бернарду з глибини – повз ворота. І все той же Жоау віддає на 37 хвилині топовий пас на Жезуша. Ліверпуль після кутового побіг створювати офсайд для трійки суперників, але ж Габріель залишився на лінії! Александер-Арнольд не ралізує вбивчий момент через сейв Едерсона, хоча там і так офсайд. На якийсь крок встигають захисники Ліверпуля гасити пожежу за пожежу. Майстер-клас і від Ляпорта, який у штрафному класно зупинив підкатом Жоту. Біля чужих же воріт іспанський центрбек влучає у стійку. Щоправда й тут положення поза грою.

Фоден забиває незрозуміло нащо, адже свисток пролунав за кілька секунд до того – фол в атаці. Перший там цілком собі за Ман Сіті – 7:2 за ударами (5:1 в межах штрафного), вдвічі більше влучань у площину воріт (4:2) та стовідсоткових моментів (2:1), тож проміжний результат став цілком собі закономірним. Хоча метрика очікуваних голів показує, що не все так фатально і для Ліверпуля (xG 0,79:0,46).

Гості підбирають на чужій половині після не зовсім вдалого виночу Канселу. Жота витягує за собою Ляпорта, Салах миттєво видає на вільного Мане в зоні, яку не встигає закрити Вокер. Сенегалець вміло розібрався. На старті другого тайму 2:2. Тут же ще кілька спроб зловити удачу, але Сіті досить спокійно тримає удар. Жезус накручує кількох захисників, уже відіграний і голкіпер – лише ван Дейк страхує у порожніх воротах. Стерлінг втретє виводить манчестерців уперед. Здавалося, що ця ситуація аналогічна до другого гола господарів, у якому теж в офсайд забрався гравець, який не впливає на епізод. Але ні, VAR угледів мінімальние положення поза грою.

Салах пробиває з правого флангу мінімально повз дальній кут. Жезус після пасу Де Брюйне також прорвався у штрафний і не влучив у ближній. Канселу спершу обікрав Салаха, а згодом фінтами розкидав двох суперників, зупинили Жоау лише фолом. Перший кутовий Ліверпуля лише на 77 хвилині. Усе завершилося ударом Хендерсона з підбирання в блок. Капітан відразу після цього поступається місцем на полі Набі Кейта. Марез, який замінив Стерлінга, зі штрафного поцілив у зовнішню стійку.

Брентфорд супердуетом позбавляє Вест Хем мрії про ЛЧ – Ярмоленко вимушено втратив статус талісмана у матчі АПЛ

Вистачає і грубощів у стримуванні технічних проривів гравців обох команд. Перспективний штрафний і для Ліверпуля, але Александер-Арнольд не знайшов партнера своїм навісом. На останній, четвертій компенсованій хвилині Мареза вивели на розкішну позицію. Де Брюйне створив момент. Алжирець обвів ван Дейка, але перекинув ворота. Нічия означає, що Ман Сіті продовждує випереджати Ліверпуль лише на 1 бал.

Манчестер Сіті міг би виграти, якби не проблеми з атакувальним тріо

Знову Де Брюйне розривається між роллю плеймейкера, центрхава і форварда. Хлопчина, який своїми голами зробив 5 з останніх 6 матчів Манчестер Сіті, вкотре демонстрував свою еталонну форму. При цьому все ще не стає гравцем матчу (про MVP дещо згодом). Проблема в тому, що до рівня бельгійця не дотягнули гравці трикутника атаки, хоча по суті господарі часто-густо грали за схемою 4-2-4, де КДБ ставав четвертим елементом нападу.

Парадоксально, та найкращим там був Жезуш, який останім часом майже не грає і загалом проявляє себе більше навіть у матчах проти топ-команд (Ліверпуль, ПСЖ, Челсі, Арсенал цього сезону). Відборовся славетно, забив, створив супергольовий момент. Єдиний у матчі, хто 4 рази опинявся на ударній позиції. Відзначимо символічний момент. Якщо вже Габріель забиває в АПЛ, Сіті ніколи не програє. Та сама історія, що цікаво, з Жотою в Ліверпулі – тільки серія коротша на 12 поєдинків.

Згадану нагоду-сотку змарнував, до слова, саме Стерлінг. Рахім приніс би перемогу, якби не VAR. І це було б дуже несправедливо. Людина-сюрприз. Вбивця маленьких команд і розібраних колективів, у захисті яких прохідний двір. Найчастіше зручний суперник для цілісних грандів. З ним ніколи не вгадаєш, але багато вирішальних матчів зі ставкою на цього гравця збірної Англії не виграно. Надто багато. У цьому сезоні Гвардіола в якийсь момент втратив до нього терпіння, але потім настало велике потепління. Ще кілька таких матчів, і знову заговорять про відхід Стерлінга з Ман Сіті.

Розчарував і Фоден. Не так, як Стерлінг, але Філ свого місця на полі не знайшов. Не порівняти ефективність цієї парочки з тими ж Мане та Салахом, до яких після Кубка Африки теж частенько виникали питання. При тому, що саме у матчах з Ліверпулем Філ здійснив найбільше результативних дій (3 голи плюс 2 асисти за попередні 3 поєдинки в АПЛ) за кар'єру. Улюблена команда 21-річного англійця сьогодні не відчула його гостроти. Можливо, його просто зїдали Канселу, Де Брюйне та Стерлінг, які домінували в цій зоні. Можливо, забагато сил забирала опіка Александер-Арнольда.

Ліверпуль справді страждав, але в підсумку створив не менше

У другому матчі сезону проти лідера АПЛ команда Клоппа записує до свого активу по 3 стовідсоткові моменти. У підопічних Гвардіоли, до слова, їх вдвічі менше. Так, Сіті більше б'є і володіє м'ячем, точніше пасує, краще обводить один в один. Майже вдвічі частіше контактував з м'ячем у штрафному суперника, ніж Лівер (32:19). Навіть у боротьбі сьогодні переважав. Практично вдвічі частіше пробивав з меж штрафного (7:4). Крім того, в Ліверпуля різко попадали показники якості пресингу. Але Ман Сіті знову не придушив опонента, хоча дуже хотів. Моментами комусь могло видаватися, що ось-ось, ще трохи і господарі зруйнують хитку конструкцію мерсисайдців.

Та силами Робертсона та Трента "червоні" стабільно знаходили все нові шляхи виходу в атаку навіть тоді, коли здавалося, що суперник створив максимально незручні умови. Цілих 6 розрізних передач вдалося виконати проти 2 в манчестерців, тоді як у першому колі тут все було зовсім навпаки. Це аномально високий показник для Ліверпуля (зазвичай видає 3 такі паси) та аномально поганий для Сіті, який дозволяє в середньому лише 1. Салах, Мане і Жота здатні придумати максимум з мізеру можливостей.

Обидві команди не можуть позбавити суперника своїх козирів, і це вдруге поспіль виливається у 2:2. Далі вони зустрінуться у півфіналі Кубка Англії та мають всі шанси вирішити долю цьогорічної Ліги чемпіонів. Це цілком реальні баталії, які можна захоплено дивитися ще і ще. Ніби Класіко Барси з Реалом, яке рідко набридає, якщо футбол на такому рівні. Проблема Клоппа в тому, що він уже третій рік поспіль вміє стримати такий Сіті, але не може його перемогти (3 нічиї і 2 поразки за 5 матчів).

Канселу, Бернарду і КДБ – це зовсім інший рівень

Якщо хтось і міг перевершити Де Боюйне, то два португальці. Бернарду допомагав виходити з-під пресингу, впивався в суперників сам, обігрував, створював моменти, став найкращим у боротьбі та дриблінгу. Створював необхідний баланс для переваги своєї команди в центрі поля. У Ліверпуля такого гравця сьогодні просто не виявилося. В ідеальних чи практично таких матчах команди Гвардіоли цього сезону найчастіше ключову роль відіграє саме Сілва.

Ну, і Канселу. Абсолютно незамінний лідер. Зінченко не може на сьогодні конкурувати з Жоау. Максимум вийти разом, щоб португалець змістився на правий фланг, коли немає Вокера. Перевершив обох топових крайків Ліверпуля за гостротою передач (0,38), які наближають до взяття воріт. У Трента та Енді по 0,18 xThreat. У Салаха і Де Брюйне по 0,17. Лівий фулбек господарів також став абсолютним лідером за передачами з просуванням вперед (10).

При цьому Сіті незвично часто як для себе (71 раз проти 52 по сезону) шукав гравців попереду дальніми передачами з глибини (тут особливо відзначаємо Вокера, Стоунза, Ляпорта та Бернарду), а частенько їхньою цільовою аудиторією були саме крайні захисники. Чи не єдиний недолік Канселу – кількість втрат (24, найгірший показник у матчі, що на 5 більше, ніж у середньому за сезон). Але в Жоау й суперники були відповідні. ТАА та Салах таки зробили з його флангу 2 голи, однак там все ж ланцюжок помилок: і центр оборони підвів не менше, і Вокер десь гуляв.