УКР РУС

Ліверпуль і Челсі розписали бойову нічию: Тухель вистояв, а рефері, який вивів Шахтар до ЛЧ, потрапив у скандал

28 серпня 2021 Читать на русском
Автор: Олег Бабій

Ліверпуль приймав Челсі у центральному матчі 3-го туру англійської Прем'єр-ліги. Читайте звіт про поєдинок на "Футбол 24".

Ліверпуль на правах господаря активніше увійшов у гру. На 4-ій хвилині Елліот пробив повз дальню стійку із середньої дистанції, а на 10-ій Хендерсон із вбивчої позиції невдало замкнув розкішну подачу Арнольда.

Челсі заспокоїв гру, а на 22-ій хвилині несподівано відкрив рахунок. Після подачі кутового Хаверц головою закинув м’яч "парашутиком" під поперечку – в Аліссона не було практично жодних шансів. Господарі засипали штрафний майданчик Менді подачами із флангів, проте оборона Челсі діяла бездоганно. А на 35-ій хвилині Маунт міг подвоювати перевагу, проте після пасу від Лукаку не влучив у дальній кут.

Скандальне вилучення у відеоогляді матчу Ліверпуль – Челсі – 1:1

Ще до перерви Клопп зняв з гри інертного Фірміно. Вихід Жоти практично одразу приніс дивіденди. Саме він заробив кутовий, після якого у володіннях Челсі стало по-справжньому спекотно: Матіп влучив у поперечку, виникла шалена метушня, Ріс Джеймс двічі блокував м’яч на лінії воріт. І – не без гріха. VAR продемонстрував, що оборонець гостей допоміг собі рукою. Ентоні Тейлор, головний арбітр, вказав на позначку і вилучив Джеймса. Салах виконав покарання чітко – 1:1.

Суворе рішення рефері спровокувало численні апеляції "синіх", які навіть після свистка на перерву намагалися пояснити Тейлору, наскільки він помилився. Тим часом шокований Тухель виголосив тривалу тираду четвертому арбітру.

У другому таймі Мерсисайд кинув усі сили в атаку. У проміжку з 52-ї по 60-ту хвилину Менді здійснив три чудові сейви, парирувавши удари ван Дейка, Фабінью та Робертсона. Челсі огризнувся через чотири хвилини. Перспективну вилазку до чужих воріт завершував Лукаку, але його удар заблокував Матіп.

Челсі якісно захищався. В оборону повертався навіть Лукаку. Але варто було трохи розкритися, коли Ковачіч забіг в атаку і змусив сейвити Аліссона, як Ліверпуль одразу знайшов можливість для двох ударів Салаха та Арнольда. Знову на висоті Менді.

Фінальний свисток застав Ліверпуль в атаці – 1:1. Обидва клуби набирають по 7 очок. Стільки ж – у Вест Хема та Евертона.

Скандальне вилучення

До 45+3 хвилини, коли рефері Ентоні Тейлор вилучив Ріса Джеймса, точилася цікава, динамічна і рівна гра, у якій обидві команди мали власні аргументи для здобуття перемоги. Червона картка суттєво вплинула на співвідношення сил – Челсі зосередився на обороні.

Епізод, коли Джеймс, рятуючи ворота на самісінькій лінії, підставив стегно, від якого м’яч зрикошетив у руку, – неоднозначний. Тейлор, який на тижні непогано відпрацював дуже виснажливий поєдинок у Харкові між Шахтарем і Монако, переглянув VAR і навіть не сумнівався у своєму рішенні. Та чи не занадто суворе покарання? Є великі сумніви, що гравець Челсі грав рукою навмисно. Тієї ж думки притримується третій бомбардир в історії збірної Англії, а зараз експерт BBC Sport Гарі Лінекер.

"Пенальті – так. Але червона картка? – написав він у Twitter. – Червоні картки повинні виписуватись для очевидної, навмисної гри рукою на лінії воріт, а не для того, що ми сьогодні побачили. Який сором!"

Нічия, але переміг Тухель

Челсі належало провести у меншості увесь другий тайм. Зважаючи на це, Тухель випустив після перерви двох свіжих гравців, орієнтованих на оборону – Тьягу Сілву і Матео Ковачіча. При цьому довелося жертвувати двома героями першого тайму – Хаверцом і Канте, але таке рішення повністю виправдало себе. Матео та Тьягу вдало увійшли в гру, невтомно працювали в обороні, тож в атаці Ліверпуля, за винятком окремих спалахів на 50-х і 80-х хвилинах, важко пригадати щось путнє.

Натомість заміни Клоппа спрацювали лиш частково. Мова про Жоту, який ще в першому таймі заробив кутовий, що призвів до голу Салаха з пенальті. Алькантара і Цімікас, з’явившись на вирішальні хвилини, жодної реальної користі не принесли.

Тож, попри першу втрату очок у сезоні, Тухель може занести собі цю нічию до активу. Чого не скажеш про Ліверпуль. Маючи гарячу підтримку трибун, а також кількісну перевагу упродовж 45+ хвилин, господарі не зуміли втілити свої моменти у переможний м’яч. Найкращими у мерсисайдців були Салах, Арнольд і Матіп. Тоді як ряд виконавців розчарували. Зокрема, Мане, Фірміно (до перерви) та Жота (після перерви) не підтримали єгипетського бомбардира такою ж винахідливою грою.

Герой матчу

Так, Челсі героїчно захищався, а Ліверпуль не продемонстрував чогось екстраординарного, що зламало б таки оборону "синіх" вдруге. Проте як тут не відзначити перформанс Едуара Менді? У другому таймі сенегальський голкіпер мінімум п’ять разів серйозно рятував після ударів суперника, впевнено діяв на виходах та й загалом вселяв додаткову впевненість у своїх партнерів. Статистичний портал WhoScored визнав його гравцем матчу (7,6 балів). Інший ресурс – SofaScore – віддав перевагу Александеру-Арнольду, щоправда й перед Менді скинув капелюха – найкращий у складі Челсі.

Манчестер Сіті розбомбив жалюгідний Арсенал – Гвардіола "відповів" на трансфер Роналду, лайтове повернення Зінченка