УКР РУС

Баварія розгромила Ліон і вийшла у фінал ЛЧ: "ткачі" дарують надію, неспинні мюнхенські нападники та тріумф Нойєра

20 серпня 2020 Читать на русском
Автор: Михайло Юхименко

Ліон не зміг встояти під тиском мюнхенської Баварії, зазнавши нищівної поразки й вилетівши з Ліги чемпіонів (0:3).

У порівнянні з чвертьфінальними матчами, Руді Гарсія та Хансі Флік не зробили жодної зміни у стартовому складі. Єдиною новинкою на дві команди стала поява Павара на лавці запасних, але всім було зрозуміло, що Бенжамен не зможе провести на полі багато часу. Француз вийшов аж на останніх хвилинах.

Ліон – Баварія – відео голів

Старт поєдинку не здивував. Баварія високо пресингувала, а Ліон сподівався на контратаки. Французи навіть гостріше виглядали, завдавши два удари вже до 4-ї хвилини зустрічі – і якщо замикання Марсала головою було негострим, то вихід Депая віч-на-віч завершився обіграшем Нойєра – в цьому епізоді мюнхенці проспали класний пас Какере з глибини у зону між двома захисниками. На щастя для німців, Мемфіс не зміг влучити у ближній кут порожніх воріт.

"Червоні" огризнулися на 10-й хвилині кволим ударом Горецки з меж штрафного – м'яч дотепним чином полетів під дальню стійку, але Лопеш виконав не менш дотепний сейв.

Здавалося, що зараз Баварія пристріляється, однак Ліон лише додавав у контратаках. На 12-й хвилині Депай прорвався лівим флангом у штрафний та пробив у правий кут – у ворота він не влучив, а Токо-Екамбі не встиг підправити м'яч у на дальній стійці! Ще за хвилину французи провели контрвипад 2-в-1 з прострілом на лінію воротарського, однак Боатенг в останню мить перервав явно гольову передачу. Найкращий шанс відзначитись підопічні Руді Гарсії змарнували на 17-й хвилині, коли Токо-Екамбі увійшов на праву половину карного майданчика, переграв двох захисників і метрів з шести вистрілив у ближній кут – штанга врятувала Баварію!

Покарання за марнотратство виявилось миттєвим: Кімміх закинув м'яч за спину Корне, а Гнабрі, прийнявши передачу, змістився по діагоналі до лінії штрафного – далі Серж відірвався від трьох футболістів Ліона й бахнув у ліву дев'ятку ще з-під двох. 0:1!

На 22-й хвилині Баварія могла подвоїти перевагу в рахунку внаслідок хитрого закидання Алькантари в штрафний під удар Мюллеру, але Томас метрів з 13-ти нормально влучити по м'ячу не зміг. На 24-й хвилині по "круглому" з лінії карного майданчика класно приклався Гнабрі, однак його потужний удар Лопеш парирував. Ще за п'ять хвилин відзначитись міг Лєвандовскі, який отримав класну верхову передачу на правий край штрафного та опинився прямо перед Лопешом, але Антоні зумів вибити м'яч з-під ніг поляка. Ліон вже нічим не відповідав.

Другий гол Баварії явно назрівав. Так, на 31-й хвилині Лєвандовскі замикав подачу з кутового, спрямувавши м'яч вище воріт. На 34-й же мюнхенці нарешті покарали "ткачів": Перішіч отримав пас на лівий фланг карного майданчика й прострілив на дальню стійку (м'яч пролетів під ногою Денайєра), Лєвандовскі впав при замиканні, Лопеш кволо парирував перед собою, а Гнабрі тут же зіграв добиванні – 0:2.

Ще за чотири хвилини до дублю Серж міг додати асист, але на його класну передачу з правого флангу на лінію воротарського Лєвандовскі не встиг на лічену секунду. Останню можливість влаштувати розгром до перерви на 43-й хвилині змарнував Горецка, який класно стріляв з дистанції, але влучив у Лєвандовскі – Гнабрі міг добити, але Сергію не пощастило з відскоком. На відпочинок команди пішли за комфортної переваги Баварії.

Хансі Флік у перерві зняв з гри Боатенга, випустивши центрбека Зюле, однак у перші п'ять хвилин другого тайму саме мюнхенці були ближчими до голу. Так, вже на 48-й Горецка небезпечно прострілював у штрафний, однак Мюллер трішечки не встиг на передачу. На 51-й же Девіс запустив Перішіча на побачення з Лопешом, а Іван пробив у ближній кут – Антоні парирував. Була також неприємна подача в руки голкіперу, після якої Лопеш влетів у стійку власних воріт, але м'яч не випустив. Після цього Баварія відпустила ініціативу.

Ліон міг за це покарати. Вже на 53-й хвилині французи вимагали пенальті за ніби-то гру рукою після прострілу Депая, але там нічого не було. На 56-й Марсело замикав подачу з кутового ударом головою в площину – Нойєр спокійно спіймав м'яч. На 59-й стало зовсім гаряче: Ауар скористався грубою помилкою мюнхенців в центрі і вилетів у контратаку з передачею на дальню стійку під удар Токо-Екамбі – Карл опинився прямо перед Нойєром і пробив у дальній кут, однак Мануель врятував Баварію! На той момент Руді Гарсія вже кинув у бій Дембеле, змінивши Депая, на що Хансі Флік відповів заміною Перішіча на Комана.

В середині другого тайму Ліон продовжував ризикувати, високо пресингуючи Баварію, а також випускаючи на поле свіжих футболістів (Шеркі, Тете, Рейн-Аделаїд). Моментів біля воріт Нойєра, однак, практично не виникало. До 80-ї хвилини можна згадати тільки два класних прориви Ауара крізь кількох захисників в карний майданчик, однак в одному епізоді Уссема зупинив Алаба, а в іншому Шеркі з центру штрафного не зміг нормально замкнути передачу під удар.

Баварія до того часу мала лише один простріл Мюллера, до якого Лєвандовскі трішечки не дотягнувся, але на 80-й хвилині Коутінью, який вийшов на заміну, забив третій гол внаслідок виходу сам на сам з Лопешем – втім, його скасували через офсайд. Філіппе підвів Лєвандовскі, який підчепив пронинку передачу. На 83-й Роберту знову не пощастило – його дальній потужний удар поцілив у Горецку. Ліон відповів на 85-й класним пострілом Ауара з-за меж штрафного, який парирував Нойєр, а ще за кілька хвилин все було завершено. На 87-й хвилині "червоні" заробили перспективний стандарт на правому фланзі, а Лєвандовскі замкнув подачу з нього точним ударом головою – 0:3. Це був останній гол у зустрічі. Німці відсвяткували розгром.

Таким чином, Баварія вийшла у фінал Ліги чемпіонів 2019/20 – там на мюнхенців вже чекає ПСЖ. Вирішальний матч пройде 23 серпня у Лісабоні на Ештадіу да Луж.

Ліон дав надію на цікавий фінал

Якщо Баварія проводить хороший сезон у Європі, це обов'язково якась інфернально сильна Баварія, проти якої "сопротивление бесполезно" – краще не виходити на поле взагалі й отримати технічну поразку, ніж ганьбитись. Втім, навіть за своїми мірками Мюнхен виглядає більш потужно й сильно, ніж при тому ж Хайнкессі в 2012 році. Здавалося, що зупинити цю машину просто неможливо, але скромний Ліон несподівано дав усій Європі надію. Надію хоча б на цікавий фінал.

"Ткачі" не вигадали нічого принципо нового, зігравши у тому ж складі та в тій же схемі, що і проти Манчестер Сіті. Втім, різниця була відчутною в гостроті на старті першого тайму: підопічні Руді Гарсії організували низку крутих контратак, вказавши на проблеми Баварії в обороні – Девіс заграється попереду й не вивозить боротьбу, Кімміх давно не грав в захисті, Боатенг повільний, а Алаба періодично допускає позиційні помилки. Особливо страждав фланг Кімміха, через який Ліон провів 44% атак і звідки прилетіла низка вривань Депая, однак найкращі моменти прийшли з центру та справа – центрбеки пропустили пас на вихід Мемфіса віч-на-віч, а Токо-Екамбі вискочив з-а спин Девіса та Алаби, переграв їх у штрафному та пробив у стійку.

Надалі Ліон притиснули, однак в другому таймі французи зуміли зібратися й перехопити ініціативу, не відпускаючи її з 50-ї до другої половини 70-х хвилин. Важко згадати ще один клуб у поточному сезоні, якому б це вдалося, а віднайти команду, яка б перепресингувала Мюнхен у центрі поля, взагалі нереально – але "ткачі" змогли. Просто порівняйте щільність оборонних дій та підбирань у цій зоні за означений період.

Ліон став першою командою в поточному розіграші Ліги чемпіонів, якій вдалося так сильно грати проти Баварії протягом більш ніж 25-ти хвилин – французи сміливо йшли уперед, класно розігрували м'яч, виходили з-під лещат пресингу через трикутники по всій площині поля та розривали оборону проникними передачами в штрафний, при цьому нічого не дозволяючи біля власних воріт. Особливо ефектним засобом прориву злагодженого тиску "рекордмайстерів" став дриблінг: загальна статистика за цим показником зупинилася на цифрах 19:5, а конкретно в середині другого тайму було 12:1 – в цей момент десь потирали руки Неймар з Ді Марією.

Ліон реально повернувся у гру й був готовий відродити інтригу. Прикро, що "ткачів" підвела реалізація, хоча не скажеш, що вони робили щось неправильно – десь їм просто не щастило, а десь реально божив Нойєр.

Вже наприкінці зустрічі Баварія добила суперника, але там не було жодного натяку на знущання а-ля матч РБ Лейпциг – ПСЖ. Вся Європа відзначає симпатичність французів, але для німців тут немає нічого хорошого. Скромному Ліону вдалося перекусити центр поля Баварії та створити низку супермоментів завдяки грамотним забіганням під розрізні передачі. Навіть фантастичний Алькантара привозив моменти, а фулбеки взагалі настраждалися – їх регулярно карали за високі позиції та слабку роботу в єдиноборствах (обидва програли половину епізодів).

Це неабияк підвищує шанси ПСЖ на успіх. Парижани в попередніх матчах грамотно маніпулювали центральною ланкою доволі потужних команд (Борусія, Аталанта, РБ Лейпциг) та знищували суперника завдяки класним індивідуальним діям зірок – ті моменти, які запоров Ліон, Неймар з Ді Марією реалізували б із зачиненими очима, п'яткою і лежачи. Якщо Ліону вдалося впевнено розбивати пресинг Баварії, то Париж на це здатен тим паче. Словом, підопічні Руді Гарсії подарували вболівальниками не тільки красивий сезон, а й інтригу на фінал. Браво!

Баварія нестримна

Як казав великий Гарі Лінекер, "у футбол грають 22 чоловіка, а перемагають завжди німці". Цю теорію можна було застосувати і до поєдинку Баварії проти Ліона: французи тиснули-тиснули, розривали-розривали, але пропустили вже з другого моменту, а далі ковтнули ще два голи. Власне, тут проблема навіть не у національності, а у класі мюнхенців – можна грати прекрасно, але що ти поробиш, коли в складі суперника є форвард, який у півфіналі ЛЧ зміщується по діагоналі з флангу й забиває шедевр з-під п'яти футболістів?

Які б оди ми не виписували Ліону вище, варто не забувати, що з 20-ї хвилини у "ткачів" помітною фігурою залишався тільки голкіпер Лопеш. Французів задушили інтенсивним високим пресингом, не дозволяючи розігрувати м'яч (у Мюнхена було 70% володіння) і вимкнувши їхніх нападників – далі була справа техніки. Гнабрі, Лєвандовскі, Перішіч та Мюллер при підтримці Алькантари та Горецки влаштували пекельну карусель навколо штрафного – просто диво, як Баварія не пішла на перерву з розгромною перевагою а-ля ПСЖ з РБ Лейпциг. Та і на старті другого тайму мюнхенці виглядали сильніше, хоча потім "ткачі" перехопили ініціативу.

Статистика безжальна: так, у Ліона було мінімум три 100-відсоткові шанси забити та ще парочка менш очевидних моменти, але за ударами Баварія перемогла з рахунком 9:19 (3:8 у площину) – причому 12 пострілів мюнхенці провели з меж карного майданчика. Моменти "червоних" значно сильніше претендували на гол, що підтверджується показником xG, а перевага за очікуваними голами після ударів ще вища.

Показник очікуваних голів після усіх дій, крім ударів, ще сильніше видає шалену силу Баварії – він і високий, і розтягнутий по часу.

Можна сказати, що це була перемога на класі, однак цим терміном більше іменують звитяги без особливої переваги, здобуті суто на індивідуальних діях. Для Баварії це не характерно: мюнхенці дійсно проявляють клас у завершальний та підготовчих фазах, однак він є наслідком системи – грамотного руху при пресингу, утримування компактності та створення вільних зон. Можливо, у півфіналі всі ці чесноти були не настільки яскраво виражені, але це не стільки проблема "рекордмайстерів", скільки наслідок контрасту – жоден інший суперник протягом сезону не створив таких проблем. Але навіть такий гордий Ліон переїхали й розчавили, увімкнувшись всього-то хвилин на сорок.

А інакше й бути не могло, коли граєш проти найбільш результативної команди в історії Ліги чемпіонів. В активі мюнхенців тепер 42 голи у поточному розіграші турніру – і це при тому, що плей-офф грають в один матч. Теоретично, рекордсменом залишається Барселона з 45 голами у сезоні 1999/2000, однак у неї на це пішло аж 16 матчів. Середня результативність "червоних" у нинішній ЛЧ – 4,2 голи за гру. Феноменально.

Перефразовуючи Лінекера, можна сказати: "футбол у 2020 році – проста гра: 22 людини ганяють м'яч 90 хвилин, а перемагає завжди Баварія". Ліон поставив цю теорію під сумнів, але тільки став найкращим її підтвердженням. Тепер справа за ПСЖ.

Гнабрі, Лєвандовскі та Нойєр – герої півфіналу

Мені, як фанату Арсенала та Вердера, приємно розуміти, що найкращим футболістом півфіналу ЛЧ проти Ліона став Серж Гнабрі. Це визнав навіть УЄФА. Свого часу він дістався Баварії за 5 мільйонів євро, а нині розірвав французів: в його активі низка шикарних проходів, три виграних єдиноборства з чотирьох і два голи з трьох ударів – один з них став справжнім шедевром.

Гнабрі забив Ліону 23-й свій гол у поточному сезоні – це майже вдвічі більше, ніж у попередньому. В рамках Ліги чемпіонів 2019/20 в активі Сержа 9 голів у 9 матчах, що дозволило увірватися в топ-3 бомбардирів цьогорічного турніру. При цьому він став всього другим німцем, якому вдалося оформити дубль у півфіналі ЛЧ (до цього двічі забивав Мюллер у протистоянні з Барселоною в 2013-му). Топ!

Варто також відзначити Лєвандовскі, який продовжує клепати голи. Він забиває вже у дев'яти матчах поспіль в цьому розіграші Ліги чемпіонів, повторивши рекорд Рууда ван Ністелроя із сезону 2002/03. Разом з Гнабрі поляк складає найбільш результативну пару цьогорічного турніру – в активі Роберта 15 голів, у Сержа 9.

Не тільки голами прославився Лєвандовскі в матчі проти Ліона. Нападник Баварії став лідером за ударами (4), тричі пробивши у площину, та викотив дві передачі під них (більше тільки у Кімміха). Крім того, в його активі два відбирання з трьох спроб, п'ять підбирань, шість виграних єдиноборств з дев'яти та найвища оцінка на аналітичному порталі Whoscored. Круто!

Зрештою, неможливо не відзначити Нойєра. У нього було небагато роботи, але в таких турнірах багато і не потрібно. В першу чергу, Мануеля слід відзначити за сейв при виході Токо-Екамбі в середині другого тайму, але і при виході Депая голкіпер шикарно загнав Мемфіса, скоротивши кут обстрілу. Також Ману потягнув класний постріл від Ауара. А ось так вигладала його карта передач (одна з них навіть пішла під удар) та оборонних дій – фактично, Баварія грала у три захисники.

Для Нойєра це дуже важливий поєдинок. Після травми багато критиків перестали його вважати найкращим голкіпером світу, та і сам він став серйозно помилятися – це відчували і конкуренти по збірній на кшталт тер Штегена, який став вимагати місця в основі Бундестім. З Ліоном же Ноєр знову довів світу, наскільки він крутий і важливий.

ПСЖ став фіналістом ЛЧ, розгромивши РБ Лейпциг: провал "биків", тактична перемога Тухеля, перформанс Неймара та Ді Марії