УКР РУС

Ліга націй: Франція здолала Швецію ефектним голом Мбаппе, Жерсон вирвав перемогу для Люксембургу

5 вересня 2020 Читать на русском

Перший тур Ліги націй 2020/21 продовжився у суботу. Читайте звіт про матчі в усіх дивізіонах на "Футбол 24".

Ліга націй 2020/21, 1 тур

Група А2

Ісландія – Англія – 0:1

Гол: Стерлінг, 90 (пен)

Вилучення: Інгассон, 90 – Вокер, 71

Нереалізований пенальті: Б'ярнасон, 90+3 (І)

Данія – Бельгія – 0:2

Голи: Денаєр, 9, Мертенс, 77

Група А3

Португалія – Хорватія – 4:1

Голи: Канселу, 41, Жота, 58, Феліш, 70, Сілва, 90+5 – Петковіч, 90+1

Швеція – Франція – 0:1

Гол: Мбаппе, 41

Нереалізований пенальті: Грізманн, 90+5

Група С1

Кіпр – Чорногорія – 0:2

Голи: Йоветіч, 60, 73

Азербайджан – Люксембург – 1:2

Голи: Шейдаєв, 43 – Кривоцюк, 48 (аг), Родрігес, 72 (пен)

Вилучення: Емрелі, 26 (А)

Група С2

Північна Македонія – Вірменія – 2:1

Голи: Аліоскі, 5 (пен), Несторовскі, 38 (пен) – Барсегян, 90+4 (пен)

Естонія – Грузія – 0:1

Гол: Качарава, 32

Група D2

Гібралтар – Сан-Марино – 1:0

Гол: Торілья, 42

Англія провела невиразний матч на полі Ісландії. Гості мали тотальну перевагу, багато атакували та забили з офсайду. Однак ісландці вправно стримували однотипний тиск суперника, а в середині другого тайму отримали чисельну перевагу – вилучення заробив Вокер.

Матч котився до нульової нічиєї, але подарував шалену розв'язку. На 90-й хвилині англійці заробили пенальті – Стерлінг реалізував. А вже в компенсований час арбітр вказав на позначку на іншому кінці поля. До м'яча підійшов Б'ярнасон і пробив вище воріт. Драматична перемога для Англії.

Бельгія обіграла Данію та вийшла на перше місце в групі А2. Героєм зустрічі став Дріс Мертенс. На старті поєдинку він результативно навісив з кутового на голову Денаєру, а в другому таймі закріпив перевагу "червоних дияволів", добивши м'яч у сітку після атаки за участю Торгана Азара та Ромелу Лукаку.

Франція приїхала в гості до Швеції. Дідьє Дешам вибудував команду за схемою 3-4-1-2 з дебютантом Упамекано в обороні та Грізманном під парою форвардів Мбаппе-Жиру. Французи активно розпочали матч, однак шведи швидко знайшли протидію та закрили суперника. Моментів було вкрай мало, а господарі діяли навіть гостріше.

Під завісу першого тайму Екдаль класним пасом з глибини вивів Берга сам на сам з Льорісом, але голкіпер виграв цю дуель. А через декілька миттєвостей Франція відкрила рахунок зусиллями Мбаппе. Кіліан все зробив сам: отримав м'яч на фланзі, проскочив двох опонентів (допоміг рикошет) і елегантно пробив з гострого кута між стійкою та воротарем.

У другому таймі продовжилася досить рівна гра з невеликою кількістю моментів. Франція створила більше, але удари Жиру та Грізманна полетіли в молоко, а Антуан у компенсований час примудрився ще й змарнувати пенальті. Фінальний свисток зафіксував мінімальний успіх "гальських півнів".

Португалія без Роналду розгромила Хорватію у Лізі націй – конкурент Зінченка шедевральним голом розпочав побиття

Жерсон Родрігес вийшов у стартовому складі Люксембургу на виїзний матч проти Азербайджану. Гості дуже рано отримали кількісну перевагу після вилучення Емрелі та значно частіше били по воротах (за ударами – 2:19). Втім, забив Люксембург лише завдяки автоголу Кривоцюка. Так партнери Родрігеса зрівняли рахунок.

А сам Жерсон по перерві приніс команді перемогу голом з пенальті. Форвард Динамо завдав трьох ударів (один заблокований, один неточний і один гол), віддав один пас під удар, однак виграв лише 38% єдиноборств. Тому статистичний портал виставив Родрігесу не надто високу оцінку – 7. Новачок Львова Енес Махмутовіч відсидів увесь матч у запасі переможців.

Чорногорія обіграла Кіпр завдяки дублю знаменитого Стефана Йоветіча та очолила свій квартет С1. Люксембург наразі другий.

Вірменія на виїзді поступилася Північній Македонії. Героєм зустрічі став Еліф Ельмас – хавбек Наполі в першому таймі заробив два пенальті. Аліоскі та Несторовскі реалізували 11-метрові та принесли балканцям 3 очки. Гості по перерві мали відчутну перевагу, відіграли один м'яч, але врятувати гру не зуміли.

В іншому матчі цієї групи Грузія в гостях здолала Естонію – єдиний гол забив Качарава. За картвелів у центрі оборони відіграв Давід Хочолава. Захисник Шахтаря видав дуже хорошу статистику: 87% виграних дуелей, 5 точних дальніх передач, 2 виноси та 1 перехоплення. Оцінка – 7.3.

Захисник Десни Йоонас Тамм став найкращим гравцем у складі невдах (оцінка – 7.7). Він вигризав майже усе в захисті Естонії: 4 виноси, 2 відбирання, 3 заблоковані удари та порятунок з лінії воріт після спроби екс-хавбека Маріуполя Окріашвілі.

Гібралтар відсвяткував першу перемогу за 2 роки – востаннє молода збірна тріумфувала восени 2018-го. І також у Лізі націй. Взагалі Гібралтар на офіційному рівні поки що виграє лише в цьому турнірі. У попередньому розіграші здолав Ліхтенштейн і Вірменію, а в сьогодні виявився сильнішим за Сан-Марино.

Нідерланди перемогли Польщу в Лізі націй: "ораньє" без Кумана стали сильнішими, небезпека від Депая та типовий Кендзьора