УКР РУС

Леванте – Барселона: каталонці копіюють Енфілд, мадридський кат карає, а Мессі втрачає шанси на "Золотий м'яч"

2 листопада 2019 Читать на русском
Автор: Володимир Лесько

Барселона програла Леванте (1:3) у виїзному поєдинку 12 туру чемпіонату Іспанії. Огляд матчу читайте на "Футбол 24".

Матч, як і онлайн-трансляція Леванте – Барселона, розпочався о 17:00 за київським часом. Барселона виходила на поле Сьюдад де Валенсія у статусі лідера Прімери, випереджаючи мадридський Реал на один бал. Ернесто Вальверде залишив на лаві запасних Серхіо Бускетса та Ансу Фаті, які грали проти Вальядоліда з перших хвилин. Досвідченого іспанського хавбека замінив Артуро Відаль, а сенсаційну зірочку Прімери – Антуан Грізманн. Останній повернувся до основи, сформувавши разом з Суаресом і Мессі атакувальне тріденте MSG.

Чергова ганьба Мессі та компанії у відеоогляді матчу Леванте – Барселона

Перша пожежа поблизу воріт Айтора виникла на 6-й хвилині, коли Суарес пробив з-за меж карного після передачі Френкі Де Йонга, але голкіпер Леванте впевнено зафіксував сферу у власних руках. Вже незабаром уругваєць став жертвою курйозного фейлу канарського рефері Алехандро Ернандеса Ернандеса. Артур збив з ніг оборонця "жабенят", а жовте світло перед собою побачив Луїсіто. Лише втручання VAR дозволило розібратись в епізоді – жовту переадресували бразильцеві.

Леванте – Барселона: склади та онлайн-трансляція матчу Ла Ліги

Після стартового домінування Барси, яке здебільшого супроводжувалось контролем, а не моментами, ініціативу перехопили господарі. Клеману Лангле за короткий період двічі довелось рятувати "кулес" від пропущеного гола у відчайдушних підкатах. Спочатку француз заблокував постріл Кампаньї з близької відстані, а згодом перехопив небезпечну передачу з правого флангу – "Команданте" Моралес був готовий замикати на дальній.

Каталонці відповідали гостротою від Грізманна, якому бракувало влучності на завершальній стадії. Француз, класно комбінуючи з Семеду, розстрілював бокову сітку, небезпечно подавав, а на 30-й хвилині втратив супершанс. Отримавши розкішний пас від Мессі, "маленький принц" проникнув у штрафний майданчик, позбавився від опіки захисника і пробив в опорну Айтора.

Попри змарновану нагоду Антуан серйозно посприяв призначенню пенальті у ворота Леванте, хитро пропустивши сферу після розрізної передачі Артура на Семеду. Португалець проскочив Мелеро, а той збив захисника Барселони у власному карному. Непомітний Мессі холоднокровно реалізував удар з "позначки" – він забиває у четвертому матчі Прімери поспіль. Як з'ясувалось, у зародку атаки Грізманн перебував у офсайді, проте VAR прогавив скандальний епізод.

Перед свистком на перерву аргентинець міг оформити дубль, але не зумів проштовхнути м'яча повз Айтора приблизно з трьох метрів. Команда Вальверде у підсумку мінімально виграла перший тайм, але зазнала вагомої втрати – травмованого Суареса на 41-й хвилині замінив Перес.

Ближче до середини другого тайму "блаугранас" пережили подвійний шок. На 60-й хвилині Кампанья зрівняв рахунок прицільним ударом метрів з 13-ти. Гольова атака господарів розпочалась з неакуратного виносу Піке. Відаль програв боротьбу на другому поверсі, після чого Кампанью миттєво вивели на вбивчу позицію. Не минуло й двох хвилин, як вихованець Реала Борха Майораль забив вдруге. Кампанья цього разу відзначився асистом. 22-річний форвард без роздумів влупив з лінії карного у правий від тер Штегена кут. Екстаз на Сьюдад де Валенсія! Але й це ще не кінець каталонського жахіття.

У підопічних Пако Лопеса залітало практично все. Автором третього взяття воріт тер Штегена за якихось сім хвилин став Радойя. Сербський хавбек опинився першим на м'ячі після подачі зі штрафного і не без допомоги рикошету вразив ближню "шістку". Фантастика! Барса побігла відігруватись, Мессі на пару з Грізманном вдалось пройти всю оборону господарів, аргентинець, здавалось, подарував надію, вле VAR зафіксував офсайд у Грізманна. Цього разу відеоасистент не схибив – гол Лео скасовано.

Заміни Вальверде не спрацювали – ні Бускетс, ні Фаті кардинально не вплинули на картину гри. Леванте без особливих проблем довів справу до сенсаційної перемоги, хоча й не реалізував неймовірний момент на останніх хвилинах. Мелеро не поцілив у ворота, вийшовши на побачення з тер Штегеном – 3:1.

Барселона видала черговий Енфілд, "Вальверде – out" стає неминучим

Більбао, Дортмунд, Гранада, Прага, Рим, Ліверпуль… Мадридська Марка зовсім небезпідставно називає Барселону "вульгарною командою" в гостях. Ледь не кожен поєдинок "блаугранас" на чужому полі – це нерви, валідол та безліч нехороших слів, які хочеться сказати не лише на адресу Ернесто Вальверде, але й лідерів цього колективу, які мали б землю гризти, щоб відмити честь клубу після двох єврокубкових фіаско поспіль. Але ж ні, вони більше переймаються темою Неймара, розбірками з небезгрішним керівництвом, іншими другорядними питаннями.

Піке: Гравці Барселони були готові відмовитись від зарплати за рік заради трансферу Неймара

Сьюдад де Валенсія з навіженим Леванте змусила нас повернутись на Енфілд, де "кулес" зазнали однієї з найганебніших поразок у новітній історії. Ми вкотре побачили відсутність характеру серед гравців та адекватної реакції у тренера. Барселона ніби й не з’являлась на полі після перерви. Пропустивши другий гол, а це лишень 63 хвилина, Мессі та компанія видали до фінального свистка жалюгідні 0,20xG, хоча й перевершили господарів за очікуваними голами, якщо брати до уваги увесь матч.

У Барси взагалі нічого не виходило. Після більш-менш нормальних перших 45-ти хвилин, "кулес" просто зупинились, дозволяючи супернику знущатись над бідолашним тер Штегеном. Схоже, німець так і не достукався до власних партнерів, публічно заявивши, що прийшов час обговорити "певні моменти". А певні моменти, які перетворюють Барселону на пересічного суперника в гостях, це – втрата концентрації, тотальна апатія на обличчях футболістів і відсутність чіткого плану. По ходу матчу Вальверде переходив з 4-3-3 на 4-3-2-1, що не приносило бажаних дивідендів. Каталонців розірвали просто блискавично, за якихось сім хвилин, з повним безладом в оборонних редутах. Навіть Ліверпуль не був настільки агресивним у тому пам’ятному матчі, який, за логікою простих людей, мав покінчити з ерою "Мурахи". Високий пресинг у виконанні "жабенят" протягом більшої частини другого тайму став вироком для нинішньої Барселони, яка не витримує серйозного тиску – ламається і падає обличчям об газон.

Ця команда втратила самоідентичність, яку, мабуть, зможе повернути лише новий наставник, адже до Вальверде є дуже багато запитань. Наразі тренер глибоко не копає. "Це футбол, тут може трапитись всяке", – наче знущаючись над прихильниками великого клубу, Вальверде коментує чергове фіаско. Деякі його рішення, направду, складно зрозуміти. Він залишає здорового Дембеле поза заявкою, а Бускетса та Альбу – на лаві запасних, хоча цілий світ знає, що проти реактивного Леванте потрібен класний виконавець у центрі поля, як Серхіо, щоб притримати м’яч, заспокоїти команду, розпочати атаку. Так, досвідчений іспанець переживає не найкращий період, зрештою, як і вся команда, але провал Відаля знову виставляє тренера у поганому світлі.

Замість травмованого Суареса виходить Перес, який не грав з вересня, натомість сенсаційний Ансу отримує шанс після другого пропущеного м’яча. Семеду грає лівого латераля – Альба і Жуніор сидять на лаві. І це лише те, що лежить на поверхні. Тренер втрачає контроль, але президент, мабуть, дочекається перенесеного Класіко і завершення групового етапу ЛЧ.

Оборона Барселони – це бомба сповільненої дії

Жерар Піке перебуває на усіх світлинах після двох перших м’ячів Леванте, з опущеною головою. "Найгірший Піке за багато часу" – це лаконічна оцінка дій титулованого центрбека від іспанської преси. 32-річний оборонець, який декілька останніх тижнів займався підготовкою Кубка Девіса, схоже, зовсім забув про футбол. Жерар непогано провів перший тайм, але після перерви став головним персонажем хелловінського хоррору. Саме його слабкий виніс м’яча призвів до гола Кампаньї, після якого Барса почала сипатись. Результативний постріл орендованого у Реала мадридського "ката" Борхи Майорала – також частково на його совісті. Піке не встиг заблокувати удар молодого форварда, який встановив унікальне досягнення – він єдиний, хто забивав двом іспанським гранда у поточному сезоні.

За результатами голосування читачів авторитетної Марки він опинився на 15-й позиції серед усіх персонажів каталонського клубу у Валенсії. Одразу перед ним розташувався Ернесто Вальверде. Розчарував і Клеман Лангле, який отримав хорошу пресу після Вальядоліда – втрачав позицію, не встигав, панікував, хоча до перерви демонстрував цілком адекватну гру, рятуючи команду в ключових епізодах.

Зараз Бартомеу пригадують літнє трансферне вікно, коли селекційна служба каталонського клубу кинула усі сили на придбання Неймара, забувши про травматичність Умтіті. Враховуючи, що молодий Тодібо лише адаптовується до великого футболу, "блаугранас" фактично залишились з двома центральними захисниками, яким немає хорошої альтернативи. Відсутність конкуренції на цій позиції вже неодноразово грала злий жарт з Барсою, а матч проти Леванте лише підтвердив прорахунки скаутів. Взимку потрібно підсилювати, насамперед, оборону – це бомба сповільненої дії.

Мессі втрачає шанс на "Золотий м’яч"?

Аргентинський геній, можливо, найбільше постраждає від ганебного результату. Лео забив шостий м’яч у п’яти останніх матчах, записав собі у актив 500-й гол лівою ногою, але загалом виглядав значно слабше, ніж в попередніх поєдинках. Якщо проти Вальядоліда Мессі виконав більше десяти вдалих обіграшів, то у Валенсії його вистачило лише на три. Ми побачили футболіста зі Стадіо Олімпіко та Енфілда, який виявився неспроможним самотужки витягнути команду… і Мессі обов’язково це пригадують перед голосуванням за "Золотий м’яч", який вручатимуть 2 грудня.

Напередодні складного візиту до "жабенят" каталонські ЗМІ називали лідера Барси головним фаворитом на престижну нагороду. Він видав фантастичний перфоменс у матчі з Вальядолідом, взявши участь у п’яти голах, але поза барселонською фортецею знову погас. Хейтери отримали чергову нагоду для зловтішань, а журналісти France Football – привід, щоб залишити аргентинця без рекордного шостого ЗМ у кар’єрі.

Вальверде вбиває Барселону