УКР РУС

Із Шахтаря – на вихід: 8 гравців донецького клубу, яким потрібно терміново рятувати свою кар'єру

20 січня 2020
Автор: Сергій Тищенко

Сергій Тищенко називає тих, хто вже вичерпав себе у Шахтарі, або ж потребує регулярної ігрової практики для повноцінного переходу в дорослий футбол.

Кожна команда не може тупцювати на одному місці. Хтось виграє конкуренцію, а хтось програє. Комусь потрібна ігрова практика. Хтось просто втратив мотивацію, або потребує нових викликів. Донецький Шахтар – не виняток.

Ряд гравців уже не здатні нічого дати команді. Комусь варто поступитися місцем молодим футболістам. А молоді – набиратися ігрової практики заради того, щоб у потрібний момент зуміти зачепитися за власний шанс.

1. Богдан Бутко

Шахтар довго та системно готувався до відходу Даріо Срни, відпрацьовуючи різні варіанти. Здавалося, після вдалої оренди в Амкарі Богдан Бутко стане тим футболістом, який зможе замінити хорвата. Виступаючи у Росії, Бутко показував стабільний футбол високого рівня і підтвердив це все своєю грою на Євро-2016.

Після дискваліфікації Срни Бутко безболісно влився у стартовий склад. Тоді Шахтар зумів вийти із дуже непростої групи ЛЧ, випередивши Наполі часів Саррі. Але вже взимку "гірники" підписали Додо. Тодішній тренер Шахтаря Паулу Фонсека почав використовувати на позиції правого захисника Івана Петряка. Потім повернули з оренди Олега Данченка. Згодом на цю позицію був переведений Сергій Болбат. Стало зрозуміло, що на Бутка не особливо розраховують.

Бутко перебуває у пошуках нового клубу – Шахтар не взяв захисника на збори

Надто серйозних помилок Бутко начебто не припускався, але почав втрачати свої позиції у донецькому клубі. Першу частину поточного сезону він узагалі провів поза першою командою. Схоже, у Шахтарі роблять ставку на Додо. На заміні є Болбат. У системі клубу перебуває Конопля, який влітку став володарем молодіжного Кубка світу. Тож Бутко, у кращому випадку, є тільки третім правим захисником в ієрархії Каштру. Сенсу сидіти далі у глухому запасі немає. Якщо, звичайно, гравець не хоче отримувати зарплату "просто так".

2. Давид Хочолава

Грузинський захисник доволі активно використовувався Паулу Фонсекою в основі. Здавалося, після відходу Ракицького саме Хочолава повинен стати одним із лідерів захисту Шахтаря. Але новий сезон Давид розпочав у запасі – під парою Кривцов – Матвієнко.

Під завершення літнього трансферного вікна "гірники" поповнилися бразильським захисником Вітао. Зрозуміло, що новачку потрібен час на адаптацію, але крок за кроком його підпускатимуть до першої команди. Інакше навіщо запрошували?

Свій ігровий час отримає Валерій Бондар. Завдяки перемозі на молодіжному Кубку світу цей захисник, так би мовити, здобув свій шанс. Валерій хапається за нього обома руками. Каші у першій команді абсолютно не псує. Сподіваюся, що надалі його гра ставатиме все кращою.

Можливо, зараз Хочолава таки сильніший за Бондаря та Вітао, але перспективи у нього точно менші. Саме молодим захисникам варто давати більше шансів проявити себе, враховуючи їхній потенціал, аніж знову довіряти нестабільному та схильному до травм Хочолаві.

3. Михайло Мудрик

На флангах Шахтаря є Тайсон та Марлос. Влітку придбали Коноплянку. Крім того, наявні молоді Соломон, Тете та Маркіньос Сіпріано. При таких розкладах Мудрик тільки 5-6 фланговий півзахисник.

Я розумію, що Тайсон, Марлос та Коноплянка – вже немолоді гравці. Але є Тете та Соломон, які мають всі шанси стати ключовими гравцями у найближчому майбутньому. Клуб робить на них ставку. Пробитися у першу команду в такій ситуації Мудрику буде вкрай складно.

"Український Неймар": чому прогрес Мудрика у Шахтарі – неможливий

Хлопець вже отримав досвід дорослого футболу. Напевно, має амбіції, хоче більшого. Юнацької Ліги УЄФА у другій частині сезону 2019/20 для Шахтаря вже не буде, а все, що можна було взяти із молодіжних команд, Михайло вже взяв. Йому потрібно рухатися в напрямку дорослого футболу, а Шахтарю не варто забувати, що успішні власні вихованці в інших командах – це не тільки гроші, але й репутація. Доведено Маліновським та Зінченком.

4. Максим Малишев

Ротація та конкуренція в опорній зоні для Тараса Степаненка – дуже актуальні. Шахтар веде у цьому напрямку роботу. Були сподівання на Малишева, але вже можна впевнено сказати, що вони не реалізуються. Через травми Максим перебуває поза грою 2,5 роки. У такому випадку було б добре, якби він взагалі залишився у великому футболі.

Шахтарю потрібно віддати належне: клуб не покинув гравця у важкій ситуації. Але клуб – не благодійна організація, потрібно думати про результат. Навряд чи Малишев – помічник у цьому питанні. Варто зосередитися на становленні Піхальонка або Чеха. Крім того, в команді є Майкон, який за своїм стилем – опорний півзахисник. Бразилець відновився від травми і готовий боротися за місце в складі.

5. Дентінью

Цей бразилець так і не вийшов на провідні ролі у Шахтарі. Якщо раніше він міг виступати в ролі джокера чи гравця ротації, то з приходом молодших виконавців роль Дентінью зводиться тільки до підміни Мораєса. Вважаю, що з такою роллю може впоратися Тете.

Дентінью не повернувся в Шахтар після відпустки

Зараз для Шахтаря важливо розвивати Тете та Соломона, не забуваючи ще й про Сіпріано. Тайсон і Марлос не молодшають. Потрібно подбати, щоб втрата лідерів або спад у їхній грі ніяк не вплинули на гру та результати команди. У такій ситуації Дентінью просто відбиратиме у молодих футболістів цінний час.

Єдина користь від нього – це вміння при потребі зіграти на вістрі атаки замість Мораєса. Але, повторюся, з цими обов'язками можуть впоратися Тете або Тайсон.

6. Андрій Тотовицький

Поява Тотовицького у Шахтарі відразу викликала у мене сумніви. Гравець був успішним у Зорі, але розчарував у Бельгії.

Андрій – футболіст дуже технічний, але настільки ж нестабільний та схильний до травм. За два роки у Шахтарі він не мав особливих шансів, виходячи лише у другорядних матчах. Зараз про якийсь ігровий час для Тотовицького мова взагалі не йде.

7. Андрій Борячук

Фантастичний форвард на юнацькому рівні, який наразі так і не зміг повноцінно перейти у дорослий футбол. Думаю, що головна причина невдачі Борячука у Шахтарі полягає в тому, що він не підходить команді за стилем.

"Борячук – космонавт, йому треба розібратися в собі", – тренер Маріуполя Бабич

Форвард "гірників" має бути заточений на завершення атак, гру у штрафному майданчику суперника. Борячук – гравець простору, швидкості. Тому показати свої найкращі якості він у Шахтарі просто не здатний. Немає сенсу протирати штани на лаві.

8. Данило Сікан

Сікан чудово проявив себе на молодіжному Кубку світу у Польщі. Але йому ще зарано грати у команді, яка ставить перед собою найвищі цілі. Поки що належить мати стабільну ігрову практику, щоб рости та повноцінно переходити у дорослий футбол. Дати йому це Шахтар не може. А отримувати лічені хвилини – не найкращий варіант для розвитку молодого футболіста.

Чи спроможний Данило стати головним форвардом Шахтаря? Думаю, що так. Гольове чуття у нього точно є. Тільки от він повинен бути готовим на 100 відсоктів, щоб вхопитися за свій шанс, коли випаде така нагода. Відповідний досвід Сікан може отримати, тільки виступаючи в оренді.

Із Динамо – на вихід: 6 гравців київського клубу, яким потрібно терміново рятувати свою кар'єру