УКР РУС

Євро-2020: Іспанія перемогла Норвегію – недооцінка скандинавів, фантастичний матч Бускетса та суперечлива гра Едегора

24 березня 2019 Читать на русском
Автор: Михайло Юхименко

В рамках першого туру відбору до Євро-2020 збірна Іспанії завдяки голам Родріго Морено та Серхіо Рамоса переграла Норвегію (2:1).

Іспанці розпочали поєдинок у високому темпі, з перших секунд залишивши Норвегію без м'яча. В своїх атаках господарі не гребували подачами в штрафний, які несподівано часто призводили до небезпеки: так, вже на 5-й хвилині Альваро Мората замкнув навіс з правого флангу ударом по центру – Руне Ярстейн парирував. Серія передач від фулбеків призвела до кількох стандартів, а на 16-й хвилині все завершилось взяттям воріт: Жорді Альба увімкнувся та прострілив з лівого краю на лінію воротарського, а вільний Родріго спокійно розстріляв голкіпера – 1:0.

Кваліфікація Євро-2020: Боснія та Герцеговина здолала Вірменію, Греція перемогла Ліхтенштейн

Господарі після голу не збавили тиск, затиснувши суперника на його половині поля та організовуючи момент за моментом. Особливо виділялися Родріго та Мората: так, перший на 20-й хвилині прихованим ударом зовнішньою стороною стопи змусив Ярстейна виконувати суперсейв, а другий на 21-й замкнув подачу з кутового – точно в руки воротарю. Крім того, Альваро на 33-34 хвилинах пробивав головою під дальню стійку, але спочатку Норвегію врятував голкіпер, а потім і сам форвард не влучив.

Скандинави не бажали залишатися хлопчиками для биття. Їм мало що вдавалося, але на 31-й хвилині "вікінги" ледь не зрівняли рахунок: Хенріксен відкрився у вільній зоні на правому фланзі, увійшов на край карного майданчика та прострілив вздовж воріт на Ельюнуссі – втім, замість удару по воротах м'яч відскочив від нього вбік. Іспанців це змусило збільшити оберти: так, на 37-й Родріго після двох поперечних передач п'яткою у штрафному пробив повз праву стійку, а на 38-й Іньїго Мартінес вистрілив нею ж після розіграшу кутового – круглий пройшов поруч з воротами! Зрештою, на 40-й Альба забив другий гол, але його скасували через офсайд.

Початок другого тайму від старту першого особливо не відрізнявся. Іспанія захопила ініціативу та провела серію подач, але цього разу норвезькі захисники грали більш надійно. Гості навіть вискочили в кілька перспективних контратак, найцікавішу з яких на 52-й хвилині лівим флангом розігнав Кінг – втім, його фінальний простріл вибили центрбеки господарів. На 59-й же Серхіо Рамос міг подвоїти перевагу "Фурії Рохи", замкнувши навіс одноклубника Себальйоса на дальню стійку, але м'яч після його удару з правої пролетів над поперечиною.

Ларс Лагербек склавши руки не сидів, знявши Едегора та випустивши нападника нідерландського АЗ Бйорна Йонсона – і це спрацювало! На 63-й хвилині гостям вдалася непогана атака, в якій іспанцям довелося вибити м'яч на кутовий; Йонсен після подачі з нього пробив з рикошетом над воротами, а з наступного корнера заробив пенальті – це Іньїго Мартінес притримав норвежця у власному штрафному. Джожуа Кінг підійшов до "точки" та впевнено зрівняв рахунок, зробивши заявку на сенсацію.

Іспанці завелися та пішли уперед. Особливо активним був Мората, який вже на 67-й хвилині втратив шикарну можливість відзначитись, неточно замкнувши подачу Себальйоса ударом головою з лінії воротарського. За дві хвилини він повністю виправдався за марнотратство: Альваро зачепився за обрізку Нордтвейта в напрямі свого голкіпера, увійшов на лівий край штрафного та отримав по ногах від Ярстейна – арбітр одразу ж вказав на "11 метрів". Серхіо Рамос з пенальті не став щось вигадувати, знову забивши паненкою.

Після цього підопічні Луїса Енріке вже не дозволяли норвежцям тривожити власні ворота. "Червоні" забрали м'яч, проводили позиційні атаки в розміреному темпі та ефективно пресингували, не даючи супернику швидко просуватися уперед. В такому руслі поєдинок і підійшов до фінального свистка, хоча на останніх хвилинах гостям вдалося створити кілька небезпечних моментів. Зрештою, матч завершився дуже непростою перемогою збірної Іспанії, яка разом зі шведами очолила групу F.

Кваліфікація Євро-2020: Швейцарія перемогла на виїзді Грузію, Швеція здолала Румунію

Луїс Енріке недооцінив Норвегію

Даний матч чимось був схожим на поєдинок Португалії проти України. Збірна Норвегії також приїхала із завданням вистояти та кілька разів пробігтись у контратаку, а піренейці домінували та створювали момент за моментом. Як і на "Да Луж", господарів підвела реалізація, але причина малої кількості голів криється не лише у фарті.

Луїс Енріке банально недооцінив суперника, виставивши досить вразливий склад. Атакувальний хавбек Навас грав на позиції правого фулбека, мадридський резервіст Асенсіо з'явився зліва в атаці, а вихід Парехо, крім усього, став деяким реверансом в сторону трибун Местальї, на якій Даніель капітанить над Валенсією. Ці виконавці разом з партнерами діяли за досить простим планом, розтягуючи оборону Норвегії й закидуючи штрафний фланговими передачами – так, лише один Навас виконав десять кроссів та три дальні паси. За простріли мав чіплятися Родріго, навісами займався Мората – нічого складного.

Неординарних рішень від іспанських футболістів та тренерів було обмаль. Статистика обіграшів один в один є дотичним підтвердженням цього, адже подібні ТТД в топ-командах набиваються через хитрі тактичні ходи зі створенням ізоляцій для технічних футболістів. Іспанці практично не обігрували: лише Жорді Альбі вдалося двічі пройти суперника на дриблінгу, в той час як інші футболісти більше одного разу виконати це не змогли – хоча намагалися. Так, у Асенсіо чотири спроби, а у Родріго та Морати – по три.

Норвегія виявилась впертим колективом, який вийшов у 4-4-2, нав'язав єдиноборства по всьому полю й постійно намагався використати помилки "Фурії Рохи". Підопічним Ларса Легербека банально не вистачило класу, а от у іспанців його було вдосталь – власне, на ньому вони й здобули перемогу. Так, Мората лише у площину пробивав чотири рази, ще по два точних удари завдали Родріго та Асенсіо (Марко ще й вихід віч-на-віч запоров), а в одного Жорді Альби більше гострих передач, ніж у всієї норвезької збірної. Для перемоги над "вікінгами" Іспанії вистачило економ-режиму, але цей поєдинок був ходьбою по дуже тонкій кризі. У наступних турах потрібно додавати.

Серхіо Бускетс – тіньовий герой Іспанії

Родріго замкнув асист Альби, Мората заробив пенальті, Рамос реалізував його паненкою... Всі ці футболісти увійдуть до протоколу як архітектори перемоги над Норвегією, але у матчі проти фізично потужного та впертого колективу добитися успіху було б неможливо без такого гравця, як Бускетс. Центрхав Барселони провів фантастичний поєдинок, самотужки з'ївши весь центр поля та ставши уособленням колосальної різниці команд у класі.

Бускетс став мозковим центром "Фурії Рохи", особисто задаючи темп та напрям атак Іспанії. На рахунку Серхіо 102 точні передачі, що з великим відривом є найкращим показником серед усіх футболістів на полі – зокрема, всі 7 довгих пасів Бускетса були виконані без браку. Каталонець віддав дві ключові передачі, що для центрхава дуже непогано – особливо враховуючи навантаженість оборонними діями. Бускетс став лідером як за кількістю єдиноборств, так і за їх успішністю: з 20 спроб Серхіо виграв 13, при цьому зібравши на собі 6 фолів – ніхто й близько не підібрався до таких показників.

Серхі шикарно обирав позиції та пресингував, швидко повертаючи м'яч своїй команді та просуваючи його уперед, до Морати та Морено. Перемога збірної Іспанії саме в цьому й полягала: на будь-які старанні дії норвежців "Фурія Роха" завжди могла відповісти рухом, на який суперник просто не зможе зреагувати через брак класу. За це відповідав саме Бускетс.

Суперечливий матч Мартіна Едегора

Від головного норвезького таланта, якого в 2015-му підписав мадридський Реал, очікували настільки багато, що за кілька сезонів по орендах в ньому вже встигли розчаруватись – а Мартіну всього-то 20 років. Поєдинок проти збірної Іспанії був чудовою можливістю нагадати про себе новому тренеру "бланкос" та всій футбольній спільноті – і не можна сказати, що хавбек зовсім провалився.

Звісно ж, Мартін не продемонстрував чогось із арсеналу справжніх суперзірок. Едегор не завдав жодного удару по воротах і не віддав жодної загострюючої передачі, а два його навіси були неточними. Для правого вінгера з таким статусом цього замало, тож Ларс Лагербек зняв його вже на 56-й хвилині – і це одразу посилило гру. Втім, важко звинувачувати 20-річного футболіста за сірий матч проти суперзбірної. Більш досвідчені норвежці за першу годину особливою гостротою також не відзначилися, якщо не згадувати про момент Хенріксена-Ельюнуссі.

Похвалити Едегора є за що. Він дуже пристойно працював з м'ячем, чотири рази пішовши в обіграш і тричі маючи при цьому успіх – за даним показником Мартін був найкращим на Местальї. Кілька разів норвежець розганяв контратаки, грамотно зміщуючись та непогано тримаючи темп, а в позиційній та силовій роботі він взагалі діяв прекрасно. Юнак увійшов до топ-5 серед всіх футболістів на полі за кількістю єдиноборств – 11 спроб, 5 успішних, 2 відбори без контакту.

Як для 20-річного футболіста збірної Норвегії в топ-матчі, Едегор видав досить перспективний рівень гри, продемонструвавши свої сильні та слабкі якості. Тепер справа за тренерами, які повинні обтесати цей талант і допомогти йому стати зіркою, що забирає очки в грандів. Поки ж Мартін для цього занадто молодий.