УКР РУС

Інтер переміг Лаціо та очолив таблицю Серії А: успіх плану Конте, Лукаку – машина, але про Скудетто говорити зарано

15 лютого 2021 Читать на русском
Автор: Михайло Юхименко

В рамках поєдинку 22-го туру італійського чемпіонату Лаціо на виїзді безапеляційно програв Інтеру.

Інтер посеред тижня скандально вилетів з Кубка Італії – не можна сказати, що ця невдача сильно похитнула крісло під Антоніо Конте, однак критика тренера та його підопічних протягом останнього місяця лунала досить гучно. Втім, в разі перемоги над Лаціо у 22-му турі Серії А хейтери замкнули роти, адже "нерадзуррі" вийшли б на першу позицію у таблиці. Проблема полягала в тому, що римляни виграли кожен з п'яти крайніх матчів, зокрема прибивши і Аталанту. Словом, на Джузеппе Меацца очікувалась битва.

Інтер – Лаціо – 3:1 – відео голів та огляд матчу

"Орли" одразу зі стартовим свистком забрали м'яч під контроль і в перші п'ять-сім хвилин тримали ініціативу, однак нічого цікавого в атаці підопічні Сімоне Індзагі не вигадали. Інтер швидко відвів гру від власної третини поля, а вже на 11-й хвилині міланці могли відкрити рахунок – це Лаутаро отримав скидку від Перішіча й вистрілив з лінії півкола. Поруч з лівою стійкою! Лаціо одразу ж відповів передачею під вихід Лаццарі віч-на-віч з Хандановічем, але Самір в останню мить встиг випередити суперника.

Після цього команди збилися до позиційної й досить жорсткої боротьби без загострення. Римляни частенько стелилися у підкати, один з яких їм сильно нашкодив: на 20-й хвилині Лаутаро увірвався на лівий край штрафного, а Худт пішов у необачний підкат ближньою ногою – як наслідок, він зрізав Мартінеса. Арбітр без вагань призначив пенальті, а Лукаку впевнено його реалізував. 1:0!

Близько десяти хвилин Лаціо приходив до тями, не створюючи небезпечних моментів. Інтер володів ініціативою, але також особливо не ліз уперед. Команди розігралися лише в останній третині першого тайму, почавши відповідати атакою на атаку.

Так, на 33-й хвилині Еріксен вистрілив з дистанції (в руки Рейні), а на 35-й Корреа обігрався з Іммобіле та Марушічем, вирвавшись на ударну позицію на краю штрафного – Шкриньяр встиг відібрати м'яч в останню мить. На 37-й хвилині метрів з 20-ти у лівий нижній пробив Іммобіле – Хандановіч парирував! Інтер на 40-й відповів ударом Еріксена з лівого краю штрафного, Лаціо огризнувся пострілом Альберто з його меж, а Лукаку на 43-й бахнув з периметра по центру – в усіх випадках голкіпери зіграли надійно.

Гол явно визрівав. Зрештою, він визрів на 45-й хвилині, однак став наслідком випадковості: м'яч внаслідок боротьби Брозовіча із захисниками перед штрафним відлетів на Лукаку, а той вийшов сам на сам з Рейною та переграв воротаря. 2:0! Це вже була серйозна заявка на перемогу Інтера.

У перерві Сімоне Індзагі провів подвійну заміну, замість Худта та Лейви кинувши у бій Пароло та Ескаланте. Лаціо пішов в атаку, ледь не скоротивши відставання в рахунку на 47-й хвилині – це Корреа головою замикав у дальню дев'ятку. Удар виявився простим для Хандановіча. На 54-й Марушіч увірвався на правий край штрафного та вистрілив над поперечкою, а на 56-й Ачербі отримав скидку від Іммобіле й з 11 метрів пробив у дотик – по горобцях! Інтер ледь не покарав на 59-й контратакою за участь Лаутаро та Хакімі – в її завершенні марокканець стріляв з правого флангу карного майданчика, але Пароло встиг кинутись під м'яч.

Зрештою, активність Лаціо не пройшла даремно. На 61-й хвилині "орли" заробили стандарт у метрах 24-х від воріт, Мілінковіч-Савіч потужно пробив з нього, а м'яч рикошетом від Ескаланте пішов у протихід Хандановічу – 2:1! Втім, вже через три хвилини Інтер відновив свій гандикап. Господарі вискочили у контратаку, з передачею на хід Лукаку правим флангом, а той продавив у штрафному Пароло та покотив на Лаутаро під удар в порожні ворота. 3:1!

Після цього Лаціо здався, нічого не запропонувавши обороні Інтера. Міланці домінували, в останні півгодини зустрічі створивши кілька шикарних нагод для формування розгрому. Так, на 72-й хвилині Лаутаро накрутив двох захисників на лівому фланзі та потужно пробив по воротах, однак на шляху м'яча опинився свій же Барелла. На 74-й Лукаку міг забивати, увірвавшись на лівий край штрафного, хитнувши суперника та бахнувши в ближній – Рейна парирував. Ще за чотири хвилини Барелла вривався у карний майданчик та віддав пас на Хакімі, а той виконав скидку під удар Лукаку – втім, Ромелу трішки не встиг до м'яча.

Лаціо на 80-х хвилинах огризнувся двома ударами головою у виконанні Мурікі та Кайседо, але вони не стали проблемою для Хандановіча. "Нерадзуррі" ж збавили оберти й спокійно довели матч до перемоги з рахунком 3:1.

Таким чином, Інтер набрав 50 очок, перед Дербі делла Мадонніна випередивши Мілан на один заліковий бал – тепер підопічні Антоніо Конте очолюють турнірну таблицю Серії А. Лаціо, маючи в активі 40 пунктів, опустився на сьому сходинку, однак до зони ЛЧ поки що не вистачає всього двох очок.

План Антоніо Конте спрацював

Тактично Антоніо Конте не вигадав на цю зустріч нічого особливого, знову зігравши в улюблені 3-5-2 у закритому стилі, віддавши контроль над м'ячем, але залишивши "орлів" без території.

Команда старалася тримати компактність і зайвий раз не оголювала зони в центральній частині поля, навіть якщо можливість виникала. Це провокувало римлян на помилки, за які Інтер карав разючими контратаками.

Обережна позиційна робота від Брозовіча. Може насичувати зони в атаці, але старається не відходити далеко з глибини, аби не відкрити простір Лаціо.

В позиційному ж наступі все зводилось до здатності Еріксена, Лаутаро та Лукаку працювати між лініями. Ось як вони спрацювали перед першим голом: Крістіан під тиском трьох виконавців вирізав передачу на Ромелу, а Лаутаро відкрився за спину Худту – всі розташувалися ідеально для виконання стіночки з передачею на хід.

Закритість Інтера болісно вдарила по атаці Лаціо, але не можна сказати, що "нерадзуррі" поставили оборону Індзагі у глухий кут. У першому таймі "нерадзуррі" мали тільки удари з-за меж штрафного та одне вривання Лаутаро, в якому більше половини голу зробила помилка Худта – він пішов у занадто ризикований підкат, та ще й виконав його не тією ногою, зрізавши Мартінеса. Третій же гол хоч і випливав зі стратегії Інтера, але явно був випадковим.

По перерві Інтер вривався у штрафний частіше, але здебільшого – внаслідок контрвипадів. При цьому Лаціо у відповідь нічого цікавого не створив. Римлянам навіть не вдалося змусити Антоніо Конте вдатися до перестановок у першу годину гри. Чесно кажучи, Лаціо розчарував своєю безідейністю – Мілан, Аталанта та інші сильні суперники Інтера в наступних турах не повинні бути настільки ж беззубими.

Існує велика спокуса сказати, що це швидше Лаціо програв, ніж Інтер переміг. Занадто мало зробили гості при контролі м'яча і занадто рано вони поплили – з 1:3 на 61-й хвилині цілком реально врятуватись. Це не дуже схоже на топ-матч, у якому міланцям необхідно було тримати концентрацію, робити тактичні перестановки кожні 15-30 хвилин і працювати на максимальному темпі. "Нерадзуррі" не відчували такого ж високого психологічного й ігрового тиску, як з Міланом, Юве, Реалом, Борусією чи Шахтарем.

Втім, не варто недооцінювати Антоніо Конте. Його план спрацював: пожертвувавши агресією в позиційних атаках заради компактності, міланці спровокували римлян на помилки й використали їх по-чемпіонськи – такий підхід був простим, але влучив у яблучко. Можливо, саме цієї простоти Інтеру й не вистачало у топ-матчах.

Про Скудетто говорити зарано

Останнім часом Антоніо Конте сильно критикували. Він програв більшість ключових матчів у сезоні й вилетів з ЛЧ та Кубка, маючи найбільш організовану й зіграну команду в Італії – і навіть на перше місце Інтеру вийти не вдавалося, хоча Мілан давав шанси. І ось, у 22-му турі, розклад змінився: Юве та Мілан синхронно програли, а Інтер переміг потужний Лаціо, відірвавшись від туринців на вісім очок. Щоправда, у "б'янконері" є матч у запасі, а "россонері" всього в одному заліковому балі позаду.

Серед вболівальників та експертів одразу пішли розмови про Скудетто. Мало хто вірить у перемогу Мілана в дербі за тиждень, адже в Кубку "нерадзуррі" впевнено винесли принципового суперника – ну а команда Андреа Пірло здається занадто нестабільною, щоб відіграти такий великий розрив. Портал FiveThirtyEight прямо зараз дає 57% вірогідності чемпіонства Інтера. Втім, поки що висновки робити зарано.

По-перше, Лаціо таки не поставив серйозних завдань для "нерадзуррі", а осічки конкурентів давали Інтеру право на помилку. Тобто, зараз ще зарано говорити про подолання психологічного бар'єру в топ-матчах. Показовими в цьому плані стануть поєдинки з Міланом та Аталантою у найближчі три тижні – якщо Інтер переможе і там, то це вже можна буде назвати заявкою на Скудетто.

По-друге, статистичні показники у Мілана, Інтера та Ювентуса дуже близькі. Наприклад.

– За очікуваними голами у Інтера 43,5 xG, у Мілана – 44,5 xG, у Юве – 40,3 xG при матчі в запасі.

– За очікуваними пропущеними – 28,2 xAG / 23,3 xAG / 20,1 xAG.

– За очікуваними асистами – 1,19 хА / 1,61 хА / 1,43 хА.

– Удари на 90 хвилин – 14,45 / 14,95 / 15,19.

– За відсотком влучання у площину – 33,3 / 37,7 / 36,1

І так далі. Всюди Мілан трішки відстає, а Ювентус та Інтер випереджають один одного на дещицю. При цьому у кожного з трьох претендентів свої вразливості: "россонері" банальніші за конкурентів у позиційному наступі, "б'янконері" неідеальні під пресингом та в позиційній роботі, а "нерадзуррі" здебільшого невиразні у ключових матчах – і всі три дуже залежні від кількох своїх лідерів.

Саме тому говорити про Скудетто зарано. Навіть у особистих зустрічах не все ще буде вирішено. Все йде до того, що інтрига в Серії А житиме до останніх тижнів.

Лукаку – крутий

Якщо до Інтера в цілому та до його конкурентів ще існують питання, то щодо крутості Лукаку їх вже давно не виникає. У матчі проти Лаціо бельгієць в черговий раз довів, наскільки потужним нападником він є – Ромелу взяв участь у всіх трьох голах "нерадзуррі".

Перед пенальті Рома поставив корпус і дав можливість Лаутаро обігратись у стіночку з вриванням у штрафний. При другому форвард грамотно розташувався по останньому захиснику, а в третьому саме Лукаку розігнав контратаку й протиснув Пароло.

Тобто, Лукаку і свою масивність використовував по-царські, і бігав при цьому на високій швидкості, і позицію відчував, і бив, і асистував. І це при тому, що бельгійцю чинили шалений опір – з 10 єдиноборств на землі він виграв тільки шість, а у повітрі програв п'ять із шести. І все одно Лукаку став найкращим футболістом у зустрічі.

Дубль у ворота "орлів" став для Лукаку особливо важливим. Він не тільки наздогнав Роналду в гонитві бомбардирів Серії А, забивши 16 м'ячів, а й провів 300-й гол у кар'єрі. 56 з них бельгієць відвантажив у футболці Інтера, ще 87 – за Евертон, 42 – за МЮ, 41 – за Андерлехт, 17 – за ВБА і 57 – за збірну. А йому тільки 27 років. Машина!

Ювентус – Інтер: чергова ганьба Конте, заслуженість виходу Пірло у фінал Кубка і сильний матч Роналду