УКР РУС

Інтер – Аталанта: найкращий матч українця в Італії з часів Шеви, лідерство Маліновського в Бергамо і замітки для Шахтаря

25 вересня 2021 Читать на русском
Автор: Михайло Юхименко

Інтер у феєричному матчі 6-го туру Серії А не зміг здолати Аталанту. Звіт читайте на "Футбол 24".

До центрального матчу 6-го туру Інтер підходив у статусі третьої команди Серії А, однак домашня перемога над Аталантою повернула б "нерадзуррі" не вершину турнірної таблиці. Благо, бергамаски на старті нового сезону не демонстрували чогось неймовірного у своєму футболі – хоча в разі звитяги над міланцями підопічні Джан П'єро Гасперіні піднялися б у зону Ліги чемпіонів. Словом, у обох команд були дуже серйозні завдання.

Маліновський забив свій перший гол у сезоні – відео розкішної гармати українця

Під них тренерський штаб гостей випустив Маліновського – на відміну від збірної України, тут йому завжди раді. Руслан, як і в чотирьох попередніх матчах, розпочав в основі, однак старт поєдинку виявився невдалим. Вже на 4-й хвилині українець трішки не встиг до м'яча у центрі, зрізавши Дарміана й заробивши жовту картку, а на 5-й Аталанта пропустила гол. І який гол! Барелла виконав класну подачу з правого флангу, а Мартінес, відклеївшись від захисників, ефектним ударом з лету вколотив м'яч у ближню дев'ятку. 1:0!

Здавалося, що зараз бергамаски розгубляться, а Інтер підтисне гостей. Втім, матч розвернувся на 180 градусів. Аталанта перехопила ініціативу й ледь не забила на 9-й хвилині – це Маліновський отримав м'яч перед штрафним, прокинув його повз Брозовіча й потужно пробив у лівий нижній. Сфера пролетіла у метрі від стійки. На 12-й Сапата п'яткою замикав простріл у карний майданчик (вийшло неточно), а на 17-й Маліновський вистрілив з дистанції – удар накрили, але рикошетом м'яч пролетів поруч з дальнім кутом.

Інтер огризнувся непоганою контратакою з передачею Джеко у штрафний на самотнього Мартінеса. Муссо вийшов з воріт і перехопив пас. Це був останній цікавий епізод Інтера у першому таймі, а от Аталанта не збавляла обертів. Так, на 24-й хвилині Сапата отримав короткий пас від Маліновського й виконав скидку під удар Де Роону метрів з 20-ти – сфера пролетіла у сантиметрах від лівої стійки! На 27-й Барелла пробивав з гострого кута з мінімальної відстані, але Брозовіч в останню мить накрив постріл.

Зрештою, на 30-й хвилині "Богиня" забила – і забила божественно! Після вкидання з ауту Паломіно вибив м'яч уперед на Сапату, той п'яткою у дотик підрізав м'яч Маліновському, а Руслан, отримавши простріл у зоні перед карним майданчиком, потужно вистрілив у правий кут з хитрою підкруткою. Без шансів для Хандановіча. 1:1!

Інтер одразу пішов уперед, однак нічого цікавого біля воріт Муссо міланці організувати не змогли. Можливо, тиск господарів вилився б у момент пізніше, однак бергамаски охолодили запал "нерадзуррі" другим голом вже на 38-й хвилині – Маліновський потужно пробив з-за меж карного майданчика, Хандановіч парирував перед собою, а Толої зіграв на добиванні. 1:2!

На 45-й же Руслан міг і прямий асист оформити, виконавши розрізну передачу на Госенса – на жаль для гостей, Робін замість виходу віч-на-віч заплутався у ногах, втративши рівновагу. Зрештою, на перерву команди відправились за тотальної переваги Аталанти.

На початку другого тайму від підопічних Сімоне Індзагі очікувалась навала, однак Аталанта і не думала відпускати міланців. В перші 6 хвилин бергамаски могли забивати тричі – на 48-й Маліновський замикав простріл Фройлера на ближню стійку (Хандановіч врятував Інтер), на 49-й Паломіно пробив головою з навісу Руслана зі стандарту (повз дальню дев'ятку), а на 52-й українець прямим ударом зі штрафного влучив у стійку!

Тренерському штабу Інтера довелося оперативно реагувати на такий старт, організувавши потрійну заміну – замість Дарміана, Чалханоглу та Бастоні на 57-й хвилині вийшли Дюмфріс, Весіно та Дімарко. В цей час тиск Аталанти дещо втратив у гостроті й динаміці, а вже на 60-й та 63-й "нерадзуррі" могли зрівняти рахунок: спочатку Весіно замкнув навіс Барелли з кутового ударом під поперечку (Муссо врятував), а потім Мартінес вистрілив з відскоку метрів з шести після кутового – повз ворота!

Тепер вже Джан П'єро Гасперіні вирішив провести потрійну заміну, причому з пробігу алленаторе зняв найкращих футболістів. Замість Маліновського, Сапати та Пессіни на поле вийшли Ілічіч, Пікколі та Джімшіті. На деякий час цей хід допоміг вирівняти хід зустрічі, однак у Аталанти майже зникла контргра. Досить швидко Гаспу довелося знімати з гри ще й Паломіно, у якого було пошкодження – його на 70-й хвилині замінив Меле.

Ще за хвилину бергамаски пропустили: Барелла виконав прострільну передачу в штрафний, Дімарко пробив метрів з семи, а Муссо парирував – втім, на добиванні опинився Джеко. 2:2!

На куражі міланці пішли уперед, ледь не забивши на 73-й хвилині внаслідок подачі Дімарко та замикання Джеко з лінії воротарського. М'яч пройшов над поперечкою! Втім, бергамаски зуміли зібратись, огризнувшись двома небезпечними епізодами: на 76-й хвилині Меле змістився з флангу в центр і закрутив м'яч у дальній кут (вийшло трохи неточно), а на 83-й Ілічіч отримав передачу на хід від Пашаліча й потужно вистрілив з лінії штрафного під поперечку – Хандановіч парирував!

На останніх хвилинах обидві команди намагалися виграти зустріч. Відчувалося, що ось-ось станеться якась важлива помилка, здатна вирішити долю зустрічі. І вона сталася! На 85-й хвилині Деміраль високо підняв руку у власному карному майданчику, а м'яч влучив у неї – Інтер заробив пенальті! Дімарко пішов забивати з "позначки", потужно вистріливши по центру, однак сфера влучила у поперечку!

Ще за три хвилини хапатися за голову довелося фанатам "нерадзуррі". Пікколі у штрафному зачепився за відскок від Дюмфріса й пробив метрів з 11-ти, прошивши Хандановіча – це був гол! Бергамаски почали святкувати перемогу, але у справу втрутився VAR. Після тривалої перевірки виявилось, що задовго до початку гольової атаки м'яч вийшов за межі поля. Взяття воріт не зарахували. 2:2.

Арбітр компенсував до основного часу 6 хвилин. На останніх секундах Інтер міг забити третій гол внаслідок подачі з глибини та замикання від Джеко, однак м'яч пройшов повз праву стійку. Цей момент став останнім у зустрічі. Фінальний свисток зафіксував бойову нічию з 42 ударами по воротах. Браво!

Блискучий матч Маліновського

Чотири дні тому ми писали, що Маліновський проти Сассуоло провів найкращий матч у сезоні, однак поєдинок з Інтером виявився ще кращим. В обох зустрічах Руслан провів по 63 хвилини, однак якщо в попередньому турі він розчинився по перерві, то на Джузеппе Меацца він постійно додавав. Важко навіть згадати, коли наш співвітчизник востаннє так розривав Інтер у Серії А. Мабуть, такого не траплялося з часів праймового Шевченка. Загинайте пальці.

Маліновський став автором першого голу бергамасків і співавтором другого – раз. Руслан став лідером матчу за кількістю пострілів по воротах (6) і кількістю влучань у площину (3) – два. Майже всі удари українця були гострими – він став другим у складі Аталанти за очікуваними голами (0,26 xG), поступившись тільки Толої, у якого з 0,43 з 0,56 xG припали на добивання в порожні ворота після удару Руса. Це вже три.

Українець за 63 хвилини віддав 4 передачі під удар, ставши найкращим у Аталанті й поступившись лише Бареллі з Інтера (5) – чотири. За очікуваними гольовими пасами в складі "Богині" Руслан набрав найвищий бал (0,24 xA), та і загалом тільки Барелла має вищий показник (0,9 xA). П'ять. Зрештою, у нашого співвітчизника найвища оцінка на статистичних порталах: 8,9 на Whoscored, 8,3 на Sofascore, 8.6 на FotMob – усі інші футболісти не дотягнули навіть до "вісімки" (окрім Барелли на FotMob). Шість.

В асистентській роботі варто відзначити, що три key passes з чотирьох у нашого футболіста пройшли зі стандартів, хоча на 44-й хвилині Госенс цілком міг покращити статистику Маліновського. Втім, варто не забувати і про залученість 18-го номера до загальної роботи на загострення: в його активі передостання передача у епізоді з пострілом Де Роона в притірку з лівою стійкою, класна діагональ на правий край штрафного під скидку Толої на голову Сапаті (Дуван метрів з шести пробив вище воріт) й заробив кілька небезпечних стандартів.

Руслан брав активну участь практично у кожному атакувальному випаді бергамасків, що підтверджується і статистикою. Маліновський став після Толої другим за залученістю до атак з урахуванням ударів та пасів під них і увійшов у топ-5 без них. Українець був надзвичайно помітною фігурою на полі.

Натисніть, щоб збільшити

Важко навіть знайти якісь мінуси в грі нашого співвітчизника. Невисокий показник очікуваних голів? Він зумовлений ударами з-за меж штрафного, однак Руслан не стріляв навмання. Всі його позиції були підготовані – він їх знаходив і заповнював. Всі знають, що у нього хороший дальній удар, але Інтер чомусь про це забув.

Мало єдиноборств? Але в цьому поєдинку в принципі ніхто не провів більше 7 дуелей, а здебільшого футболісти мали по 3-4 епізоди. Матч не був контактним. Українець виграв один з трьох епізодів боротьби на землі, але переміг у двох з трьох верхових ситуацій. Навіть стандарти, за які Маліновського критикували після Сассуоло, в Мілані пішли, як слід, про що й говорить статистика передач під удар.

Руслан здорово виглядав у поєдинку проти Інтера. Звісно, при дуже прискіпливому погляді можна знайти якісь мінуси, однак суттєвими вони не були. Українець зіграв 63 хвилини, які були близькими до ідеалу. Можливо, це був найкращий його матч за "Богиню" взагалі".

Маліновський – лідер Аталанти, але лишень на годину

Заміна Руса виглядала несподіваною, а гол Інтера вже через 8 хвилин виглядав заслуженим покаранням за такий хід Джан П'єро Гасперіні – тим паче, що разом з українцем поле покинули Сапата й Пессіна. Можливо, він і справді десь поспішив, однак ця перестановка яскраво підкреслила погляди алленаторе щодо завдань атакувальної трійки на полі. Як би сильно вона не виглядала, в районі 60-ї хвилини почнуться заміни, адже від неї вимагають не тільки і не стільки голи, скільки інтенсивності у пресингу, єдиноборствах та темпі передач. Гасп завжди намагається тримати його на одному високому рівні – от і з Інтером показник інтенсивності пресингу склав високі 10,19 PPDA.

В атакувальній групі за середньою кількістю проведених на полі хвилин Маліновський (61 хвилина при 6 матчах) поступається Пессіні (70 при 5-ти) й Сапаті (81 при 4-х), але переважає Пашаліча (53 хвилини при 6 матчах) Ілічіча (42 при 5-ти) й Міранчука (36 при 4-х). При цьому Руслан йде у топ-4 за середньою кількістю ударів (3,45), лідирує за передачами під них (3,95 за гру) і тримається першим за очікуваними асистами (2,05, 0,5 за гру).

Тобто, заміни Маліновського не викликані нестабільністю. Просто у футболі Гасперіні він здатний тримати надзвичайно високий рівень протягом години – далі українець втомлюється. Це й не дивно, адже він лише набирає форму після операції. І навіть у таких кондиціях Руслан є одним із трьох головних футболістів у системі атаки Аталанти. Молодець!

Шахтарю буде важко, але Інтер має вразливості

"Нарадзуррі" після приходу Сімоне Індзагі справляють доволі суперечливе враження. З одного боку, варто відзначити більшу різнобарвність у футболі чемпіона Італії – міланці активніше працюють в центрі поля, виглядають гнучкішими тактично й демонструють надзвичайну ефективність. У поєдинку з Аталантою склалося враження, ніби бергамаски зіграли краще, однак фінальна статистика практично за ключовими показниками залишилась за "зміями" – вони награли на 2,7 очікуваних голи (без пенальті), 6 разів влучили у площину (при 19 ударах) й перевершили гостей за гостротою передач (1,48 xA проти 0,78 у "Богині").

Найбільш небезпечно Інтер працював на флангах і напівфлангах. Тут варто відзначити шикарні передачі Барелли, Дарміана й Дімарко у штрафний і не менш круті замикання – причому у міланців постійно знаходяться футболісти у зонах добивання. На цей аспект донеччанам варто звернути особливу увагу. До манери гри Джеко й Мартінеса потрібно провести особливу підготовку.

В цілому, "нерадзуррі" демонструють дуже високий рівень гри, але лишень на окремих відрізках. Причому провалити вони можуть цілий тайм – як з тим же Реалом по перерві чи з Аталантою до неї. Крім того, варто відзначити слабкість пресингу – за його інтенсивністю підопічні Сімоне Індзагі йдуть п'ятими з кінця, а в поєдинку проти бергамасків Інтер повертав м'яч аж після 15-ї передачі суперника. Пресинг цієї команди сильний в позиційному плані, але йому бракує динаміки. Це – шанс для донеччан.

Загалом же, Інтер у всіх фазах виглядає недобудованим колективом. Позиційні атаки ефективні, однак дещо одноманітні. Розіграші в центральній фазі цікаві, але найкраще "нерадзуррі" працюють на флангах. Контратакує команда блискавично, але в завершальній фазі все нестабільно. Ефективність дій чемпіона Італії великою мірою залежить від того, як суперник реагує на їхній футбол. Бути господарями своєї долі міланцям поки що не вдається.

Словом, Шахтарю буде дуже важко, але Інтер не варто боятись. До нього необхідно готуватись.

Чи є життя після Конте – Ювентус уже списали, Інтер повинен остерігатися не лише Аталанти, а й Шахтаря