УКР РУС

Хорватія здійснила камбек у матчі проти Словаччини та вийшла на Євро-2020

16 листопада 2019 Читать на русском

У рамках 9-го туру відбору до Євро-2020 у групі Е Хорватія зуміла відігратись у другому таймі проти Словаччини та вийшла на Євро-2020 з першого місця (3:1).

У рамках 9-го туру відбору до Євро-2020 збірна Хорватії вдома зустрічалась зі Словаччиною. "Картаті" очікувано заволоділи м'ячем, перші натяки на небезпеки виникали в основному через провали у обороні словаків. Один з таких напівмоментів виник на 21-й хвилини – Єдвай навісив з правого флангу на Петковіча, але той не зміг як слід влучити по м'ячу з близької відстані.

Хорватія – Словаччина – 3:1 – відео голів та огляд матчу

По-справжньому небезпечних моментів довелось чекати аж до 27-ї хвилини – Модріч підняв голову й побачив вільного Влашіча у центрі штрафного суперника, точно навісив, а Нікола класно пробив, втім Дубравка впорався та витягнув м'яч з-під поперечки. Візуально господарі мали більше шансів відкрити рахунок. Втім, словаки хоч і провалювались у захисті, але також мали свої моменти. Пекарік увірвався у штрафний та пробивав з гострого кута – кіпер перевів на кутовий.

А вже за кілька хвилин опісля гості несподівано вийшли уперед – Боженік розіграв класну комбінацію на двох з Лоботкою, який виконав результативний навіс на Роберта з лівого краю штрафного. 0:1 – і градус матчу несподівано підвищився, позаяк хорватів такий результат аж ніяк не влаштовував та ставив під сумнів їхній вихід з групи. Перішіч міг майже миттєво зрівнювати рахунок, але, замикаючи дальню стійку, головою пробив точно у Дубравку. Під кінець тайму 19-річний Боженік відзначився ще одним небезпечним епізодом біля воріт Ліваковіча, пробивши під перекладину – лише кутовий.

Ракітіч травмувався в розташуванні збірної Хорватії

По перерві підопічні Златко Даліча вийшли з зовсім іншим настроєм і доволі швидко зуміли зрівняти рахунок – перехоплення в центрі поля, стрімка контратака 3-в-3, Влашіч отримав пас поблизу штрафного й вирішив пробити між захисниками точно у лівий кут воріт Дубравки! 1:1.

Ніхто, здавалось, не здивувався, коли вже за 4 хвилини господарі вийшли вперед. Все просто: прекрасна подача Модріча, потужний удар Петковіча в лівий кут – 2:1. Словаки за цей час не створили жодного моменту, а на 66-й хвилині, здавалось, втратили будь-які надії на позитивний результат після другої жовтої для Мака – Роберт чомусь вирішив притримати Брекало за футболку у центрі поля, за що й був справедливо покараний Тюрпеном.

Нідерланди кваліфікувалися на Євро-2020, розписавши виїзну нічию з Північною Ірландією

Словаки намагались тримати м'яч, однак гра в атаку від гостей виглядала відверто безнадійно. Натомість "картаті" забили втретє – Барішіч пройшов по правому флангу й прострілив на вільного Перішіча, який в дотик відправив м'яч у дальній кут. Після цього гра помітно заспокоїлась: господарі вже не йшли великими силами вперед, хоча моменти все одно виникали, а словаки просто не мали цих сил. Тож у підсумку – 3:1. Перемога Хорватії, яка стала 13-ю командою, що кваліфікувалась на чемпіонат Європи!

Златко Даліч та його підопічні готові до підкорення нових висот

Фіналіст останнього чемпіонату світу та головний фаворит групи Е проводив цей відбір не надто впевнено. Поразка від Угорщини, нічиї з Азейбарджаном та Уельсом – не зовсім ті результати, яких очікували уболівальники "картатих". Тож збірна Хорватії відклала вихід з групи аж до 9-го туру, де й вирішила долю путівки з першого місця у матчі з прямим конкурентом – Словаччиною. Щоправда, зі словаками підопічні Даліча проблем якраз не мали, здолавши їх на виїзді з рахунком 0:4, однак сьогоднішня гра мала особливий статус, позаяк у групі Е одразу чотири команди претендували на вихід з групи, зокрема й Словаччина.

Незважаючи на перший гол гостей у цьому матчі, хорвати володіли значною перевагою у контролі м'яча, а за ударами перевершили суперника в 4 рази. Ще до вилучення господарі зуміли відігратись й мало у кого виникали сумніви щодо переможця цієї зустрічі. Звісно, покоління фіналістів ЧС-2018 потроху змінюється новим поколінням, але поки що Златко Далічу вдається поступово налагоджувати взаємодію між усіма гравцями "картатих". Відсутність Віди та Ловрена була помітною у центрі захисту, але з впевненістю можна сказати, що Періч та Чалета-Цар зі своїм завданням теж впорались непогано.

Хорвати, хоч і провели не зовсім "рівний" відбір, заслужено вийшли з першого місця і ще спробують підтвердити свій статус на європейській першості.

Якою буде збірна Хорватії без Модріча?

За версією Sofascore Лука став найкращим гравцем матчу проти Словаччини (8,5 балів). Найближче до нього підібрався Дубравка, який тягнув у цьому матчі все, що міг, але його подвигів виявилось недостатньо бодай для нічиї – 8,4. Модріч і справді був найпомітнішим на полі, перекривав центр (яким словаки майже не намагались просуватись, шукаючи вільні зони на флангах), віддавав свої фірмові передачі та, зрештою, відзначився асистом на Петковіча.

Не секрет, що капітан "картатих" відіграє ключову роль у побудовах Златко Даліча, та й європейську першість гравець Реалу навряд чи пропустить, однак Луці вже 34 й навіть хорватські уболівальники чудово розуміють, що пошук заміни для нього – ключова й водночас надскладна задача для тренера збірної. Вже помітно, як вдалі матчі Модріча чергуються з не надто вдалими у футболці "вершкових", а у поразці проти Угорщини була й частка провини Луки. Тож залежність хорватів від цього гравця важко переоцінити й це додає додаткових клопотів для Даліча перед фінальною частиною Євро-2020.

Словаччина зробила усе можливе, але не готова до Євро

Перед поєдинком мало хто сумнівався у перемозі хорватів. Тим паче, для обох суперників цей матч був ключовим, тож мотивації у команд вистачало. Незважаючи на помітну перевагу "картатих", у першому таймі словаки добре тримались, а план Павела Гапала справно діяв увесь перший тайм – обхід центру поля по флангах, далі зміщення акценту атаки в центр, де були вразливі, на думку тренера, центральні оборонці, та креатив Лоботки та Боженіка на вістрі. Варто сказати, що останні двоє й справді створили гол самі. Класно зіграли у стіночку на підступах до штрафного, а юний Боженік замкнув передачу партнера з флангу.

З іншого боку, жахливо зіграв захист словаків – Вавро та Пекарік наче й не знали, яку позицію займають на полі та з якими гравцями мусять грати, тож подвиги Дубравки рано чи пізно мали вичерпати себе за такого свавілля у захисті. Друга жовта картка Мака навіть не так вплинула на результат матчу, як провали в обороні гостей. Доля другої путівки тепер залежить від очного поєдинку Уельсу та Угорщини, а збірна Словаччини втратила шанси на вихід з групи Е.

ТУРНІРНА ТАБЛИЦЯ ЄВРО-2020