УКР РУС

Реал втримав перемогу над Гранадою: мадридці граються з вогнем, сильний півзахист "бланкос" і корисний Бензема

14 липня 2020 Читать на русском
Автор: Михайло Юхименко

Гранада у завершальному матчі 36-го туру Ла Ліги дала бій мадридському Реалу, але відібрати очки у "вершкових" не змогла (1:2).

Барселона після перемоги над Вальядолідом знову наблизилася до Реала на відстань одного очка, тож мадридцям на виїзді у Гранаді потрібно було перемагати. Звісно ж, "бланкос" були фаворитами зустрічі, а тут ще й Карвахаль з Рамосом повернулися в основу з дискваліфікацій. Планувалося, що для підопічних Зінедіна Зідана матч стане веселою прогулянкою.

Рамос продовжує "розривати" – капітан Реала забив божевільний гол на тренуванні

В першій половині першого тайму так і було. "Вершкові" одразу захопили ініціативу й не стали затягувати з голами: на 5-й хвилині Іско потужно пробив з дистанції під дальню стійку, змусивши Руя Сілву вступати в гру, а вже на 10-й рахунок було відкрито – це Менді отримав передачу від Каземіро, обійшов у штрафному Віктора Діаса й з гострого кута зарядив під поперечину. На 16-й же гості розкатали шикарну контратаку: Модріч обігрався з Іско в центрі й викотив пас на лівий фланг Бензема, а той увійшов на край карного майданчика, хитнув Віктора Діаса й пробив у дальній кут – 0:2. Здавалося, що це початок розгрому.

Втім, Реал несподівано зупинився, а Гранада вже на 21-й хвилині ледь не відквитала один гол зусиллями Фернандеса, який летів на замикання високої подачі – Куртуа в останню мить виніс її. Гості у відповідь забрали м'яч і провели кілька атак без гострого завершення, огризнувшись одним заблокованим і одним неточним дальнім ударом Карвахаля. За це "вершкових" ледь не покарали на 36-й хвилині, коли Азіз навісив на лінію воротарського, а Дуарте пробив потилицею в нижній кут – Куртуа врятував Реал! Покарання за марнотратство могло прилетіти на 43-й та 44-й хвилинах: спочатку Бензема потужно бахнув під поперечину (сейв Сілви), а потім Іско пробив з відскоку з центру штрафного – Санчес кинувся під м'яч! Зрештою, на перерву команди пішли за рахунку 0:2 на користь мадридців.

Другий тайм несподівано розпочався зі швидкого голу Гранади, який стався завдяки обрізці Каземіро на 50-й хвилині. Еррера перехопив м'яч і віддав розрізну передачу на Мачіса, а той увійшов у карний майданчик та покотив поміж ніг Куртуа – 1:2! Ще через дві хвилини зрівняти рахунок міг Пуертас, який отримав подачу зі стандарту від Віко й пробив з розвороту в дальній верхній кут – над поперечкою! Андалусійці відверто притиснули Реал, що на 60-й хвилині ледь не вилилось у гол Мачіса в дотик після прострілу Пуертаса – м'яч пройшов повз ворота.

Зінедін Зідан на 64-й хвилині зняв Іско з Вальверде, кинувши у бій Родріго з Асенсіо. На деякий час гру вдалося вирівняти – у Гранади до останньої десятихвилинки був лише перспективний штрафний з близької дистанції, однак Мачіс прямим ударом з нього спрямував м'яч на трибуни. Гарячіше стало в ендшпілі: на 80-й хвилині біля воріт Куртуа сталася панічна метушня з фолом в атаці, а на 85-й Антонін пробив з меж карного майданчика, змусивши Тібо парирувати перед собою – на добивання полетів Азіз, але Рамос виніс м'яч з лінії воріт! Ще за три хвилини Жіл Діаш замикав подачу ударом повз ворота, а в компенсований час Монторо головою пробив вище. Зрештою, фінальний свисток зафіксував важку перемогу "вершкових".

Таким чином, Реал набрав 83 очки в турнірній таблиці, відновивши гандикап над Барселоною в чотири залікових бали за два тури до кінця чемпіонату. Гранада, маючи в активі 50 пунктів, тримається на десятій позиції.

Реал грається з вогнем

Матч Реала зі скромною, але міцною і злою Гранадою, вважався останньою надією на відродження інтриги в чемпіонаті. Андалусійці чесно постаралися дати надію Барселоні, ледь не відібравши очки, але "ледь" не рахується – мадридці здобули дев'яту перемогу в дев'ятому турі після карантину. Тепер їм потрібно всього два залікових бали до чемпіонства. Попереду – поєдинки з Вільяреалом і Леганесом. Здавалося б, настав час витягувати шампанське, але зустріч з Гранадою показала, що робити це зарано – футбол "вершкових" залишає Барселоні шанс.

Можна було б сказати, що нічого нового Реал на "Нуево Лос Карменес" не продемонстрував, здобувши чергову перемогу на класі з мінімальною затратою енергії, але звитяга над Гранадою відрізняється від поєдинків проти Сосьєдада, Еспаньйола, Хетафе, Атлетіка чи Алавеса. Тоді мадридці дійсно вмикалися на короткі проміжки часу й забивали або з пенальті, або до початку другого тайму, але вони жодного разу не віддали контроль над грою – суперник навіть за пасивності "бланкос" нічого не міг їм зробити. Так, Реал нічого особливого не демонстрував, але під кінець гри мав шалену статистику. Це були істинно чемпіонські матчі, а от з Гранадою стався натуральний відскок.

Реал здорово почав, але зупинився після другого голу. До перерви на полі ще була більш-менш рівна гра, але на другий тайм команда Зідана не вийшла – вийшли якісь інші футболісти. 10:3 за ударами, 3:1 в площину, 8:0 за ударами з меж штрафного, 9:3 за ключовими передачами, виноси м'яча з лінії воріт, панічні ситуації, гол – все це було на користь скромної Гранади. Та і за весь матч мадридці награли всього на половину гола проти 0,93 xG у Гранади, а також поступилися за кількістю проникних пасів (3:4). Так, в середині другого тайму гра вирівнялася, але на більше "вершкових" не вистачило. І це за рахунку 1:2!

Бажання економити сили зрозуміло й похвально, але підопічні Зінедіна Зідана вже реально граються з вогнем. Такий футбол, як у матчі з Гранадою, проти Вільяреала та Леганеса може й не пройти. Звісно, вірогідність чемпіонства "королівського клубу" залишається максимальною, але однозначно говорити про смерть інтриги зарано. З такою грою Реал її відродить вже у наступному турі.

Непоганий матч півзахисту Реала

З позитивних якостей Реала знову доводиться відзначити роботу Крооса, Модріча та Каземіро. Більш яскраво вони себе проявили у першому таймі, коли вдавалося швидко рухати м'яч уперед завдяки швидким перепасовкам з переведенням на фланг, але і в середині другого їм вдалося дещо вирівняти хід провальної зустрічі. В атаці більше виділялися Лука та Тоні.

Хорват знову проявив себе з найкращого боку, ставши лідером за кількістю передач під удар і організувавши другий гол "бланкос". Те, як Модріч обігрався з Іско в центрі перед асистом на Бензема – справжнє мистецтво. Та і без гольових пасів чи ударів, суто на підготовчій роботі, Лука увійшов у топ-3 футболістів Реала за внеском в атаку, хоча й за іншими показниками у нього все непогано – одна обводка (при одній спробі), одне перехоплення, одне успішне відбирання (при одній спробі), п'ять виграних єдиноборств з десяти та сім втрат (на рівні з партнерами), п'ять повернень м'яча (ні в кого не було більше). Лише з ударами у нього відверто не пішло – один полетів у молоко, а інший заблокували.

Кроос по воротах не стріляв, але в черговий раз продемонстрував фантастичну культуру роботи з м'ячем. Тоні став лідером за кількістю дотиків (90) та пасів (75), віддавши всього два неточних – за них німець розквитався передачею під удар Іско на 60-й хвилині. Також Кроос тричі обіграв суперника на дриблінгу (з трьох спроб), виконав два відбирання та п'ять повернень. Не дивно, що з таким футболом хавбек увійшов у той же топ-3 за внеском в атаку.

В руйнівній та пресингувальній роботі очікувано симпатично проявив себе Каземіро. Бразилець не помилявся у відбираннях (три спроби, три успішних), п'ять разів повертав м'яч, тричі виносив його, двічі перехоплював і при цьому виграв шість з десяти єдиноборств на землі та три з шести – у повітрі. Втім, і про атаку опорник не забував, викотивши гольову передачу на Менді в першому таймі – щоправда, вона була поперечною, але за внеском у гру підготовчими передачами Каземіро увійшов у топ-5. Це тому, що значна частина з них була спрямована уперед. Крутий!

Дуже корисний Бензема

Важко було зрозуміти, чому Бензема без пасів під удар та непомітності по перерві став лідером за показниками внеску в атаку. Окей, xGChain нараховує однаковий xG і тому, хто пробив, і тому, хто віддавав пас – у француза три удари, один з яких став гольовим, а інший пройшов у площину. Але ж і за xGBuilUP, який відсікає удари та ключові передачі, Карім вище за Модріча та Крооса! Чому так? Тому що нападник відпрацював у своєму класичному стилі.

Бензема знову зосередився на допомозі команді, примірявши на себе роль диспетчера Реала. Карта передач яскраво демонструє, чому саме Карім став головним фактором успіху мадридів – форвард був усюди й рідко помилявся.

Втім, француз не тільки якісно пасував, а і класно пропонував себе, створюючи Реалу варіанти для передач. Також він шикарно просував м'яч уперед, що підтверджується і статистикою обіграшів на дриблінгу (два з двох спроб). Другий гол "бланкос" народився саме на цих началах – Карім дав ширину, відкрившись на лівому фланзі, прийняв пас Модріча, а далі пройшов у штрафний, де хитнув Віктора Діаса.

Тепер в активі Бензема 19 голів, що на три менше, ніж у Лео Мессі. Втім, найголовніше, що чергове чемпіонство Реала здобуте безпосередньо завдяки діям Каріма – без нього мадридці втратили очки у половині з дев'яти переможних матчів після карантину. Вірогідно, за впливом на результат своєї команди француз зараз навіть переважає Ліонеля, що разом із практично взятим золотом ставить питання – а чи був Мессі найкращим футболістом у цьому сезоні Ла Ліги, коли був такий Бензема?

Фантастичний ефект Луніна – лідерство, заява Реалу, перший вихід у Прімеру 2020/21 і розпач українця через екс-зірку МЮ