УКР РУС

Франція у компенсований час вирвала перемогу над Кот-д'Івуаром – Дешам не робить висновків і нові рекорди "Ле Бльо"

26 березня 2022 Читать на русском
Автор: Михайло Юхименко

В рамках товариської зустрічі збірна Кот-д'Івуару зазнала прикрої поразки від Франції (1:2). Звіт читайте на "Футбол 24".

Товариські матчі
завершено
-

Франція не без проблем прорвалася на Мундіаль, вигравши групу з Україною, а потім тріумфувала в Лізі націй. Таким чином, "Ле Бльо" могли спокійно готуватись до поїздки в Катар, переглядаючи новачків та відпрацьовуючи тактичні моменти. Суперника на перший з листопада матч підібрали серйозного – Кот-д'Івуар. "Слони" хоч і провалили відбір на ЧС-2022, однак привезли дуже сильний склад.

ЧС-2022, кваліфікація: Салах і автогол допомогли Єгипту взяти реванш у Сенегалу, нічия Гани та Нігерії

Дідьє Дешам вирішив освіжити взаємозв'язки основи – коуч поставив у старт практично всіх лідерів. В заявку не потрапили лишень Канте (він поїхав через сімейні обставини) та травмований Бензема. Крім того, в запасі залишився Мбаппе. Трійку відсутніх замінили Чуамені, Жиру та Нкунку.

Невиразна Франція і яскравий Тео

Перший тайм мав приблизно однаковий малюнок. Він не міг сподобатись французьким вболівальникам на марсельському "Велодромі", хоча для нейтрального глядача все виглядало круто. Матч проходив на зустрічних курсах – команди розмінювались контратаками й мало що створювали в позиційній фазі. Важко навіть сказати, чи тримали "Ле Бльо" ініціативу – івуарійці дещо агресивніше стартували, а загалом гра зводилась до швидкісних ривків до чужих воріт.

Великої кількості моментів не виникало. У господарів протягом перших 20 хвилин можна пригадати хіба що дві атаки з виводом Тео Ернандеса на ударну позицію в штрафному. Один постріл заблокував Байлі, а інший полетів у небо.

Кот-д'Івуар огризнувся кількома контрвипадами (зокрема, 2-в-2), а на 19-й хвилині гості ще й гол забили – і тут взнаки далася відсутність Канте. Погба послизнувся в центрі поля, Чуамені не встиг накрити Сангаре, а Ібраїма з опорної зони вирізав шикарний пас на хід Пепе правим флангом. Той влетів на правий край штрафного та пробив з-під обох Ернандесів у ближній кут. М'яч влетів у сітку з рикошетом від штанги. 0:1!

Взагалі, африканці дуже швидко проходили центр поля, а також користувались вільними зонами за спиною Тео Ернандеса. Втім, висока позиція латераля Мілана допомагала Франції попереду – більшість перспективних атак "Ле Бльо" в першому таймі так чи інакше проходили через нього. Зрештою, саме Тео допоміг зрівняти рахунок всього через 3 хвилини після пропущеного гола.

Він відкрився на лівому куті карного майданчика й потужно пробив, Сангаре парирував, але підбирання залишилось за господарями – Ернандес одразу ж отримав проникний пас і виконав подачу вздовж воротарського. Жиру замкнув. 1:1!

Після цього розміну голами в першому таймі вболівальники побачили лишень один момент – це Нкунку головою завершив навіс Грізманна зі стандарту. М'яч пройшов над поперечкою. Всі інші епізоди гострого завершення не отримали, а в цілому матч виглядав дуже рівно. Показово, що обидві команди тримали володіння на рівні 50%.

Другий тайм відрізнявся від першого лишень вищою активністю в контактній боротьбі й зменшенням швидкостей. Збірні Франції та Кот-д'Івуару змінили акцент у своєму футболі, зосередившись на позиційному наступі. Великої кількості моментів така гра не принесла: "слони" могли зрівняти рахунок лише на 50-й та 59-й хвилинах завдяки дальнім ударам Конана та Ор'є (Льоріс витягнув їх), а "Ле Бльо" ледь не забили на 65-й внаслідок прострілу Комана – Грізманн з 10 метрів пробив у голкіпера.

В останній третині зустрічі Франція поступово перетягувала ініціативу, але притиснути суперника, як слід, підопічним Дідьє Дешама не вдавалося. Не допомагали і свіжі футболісти – після 59 хвилини на поле вийшли Саліба, Бен-Єддер, Рабйо, Гендузі та Клос.

Здавалося, що Кот-д'Івуар більш-менш спокійно втримає нічию, але клас господарів дався взнаки на 3-й компенсованій хвилині при подачі з кутового. Її точним ударом головою замкнув Чуамені. 2:1! Франція вирвала вольову перемогу, але Дідьє Дешаму точно є про що задуматись.

"Ле Бльо" не зробили висновків після 2021 року

Увесь минулий рік Францію переслідували кілька проблем. По-перше, настільки потужна команда створювала занадто мало моментів, навіть якщо суперник був відверто слабким. Це було помітно і у відборі на ЧС-2022, і на Євро-2020. Збірна круто виглядала при грі на зустрічних курсах, коли можна було реалізувати швидкість Мбаппе та вміння Бензема створювати комбінації – коли ж справа доходила до позиційної фази, то все зводилось до лонгболів Погба або експериментів на флангах.

За відсутності Каріма й Кіліана французи не вразили навіть при розміні контратаками. Чемпіони світу виглядали занадто повільно й безідейно в останній третині поля. Івуарійці працювали вигадливіше. В позиційній же фазі "Ле Бльо" не створили практично нічого – при 13 ударах по воротах (6 у площину) згадати можна тільки два голи та кілька напівмоментів.

По-друге, Франція дозволяла грати проти себе практично всім. На окремих відрізках матчу підопічні Дідьє Дешама могли притиснути андердога, але на 30-40 хвилин рівної гри сподіватись могли 90% суперників "Ле Бльо". Кот-д'Івуар не став виключенням – 52-49 за % володіння, 13-9 за ударами (6-4 в площину), 533-522 за пасами (464-452 за точними). І це – за 95 хвилин.

Попереду у збірної Франції "товарняк" з Південною Африкою та 6 матчів у Лізі націй (в двох ігрових слотах), тож часу на виправлення проблем у Дідьє Дешама вистачає. Втім, вони мали бути вирішеними ще восени 2021-го. Хронічність негараздів настільки потужної команди тривожить – її виручає перевага в класі над більшістю опонентів, але це не вихід. Доведено Швейцарією на Євро-2020.

Вечір дебютів і рекордів

Матч на "Велодромі" не став аж надто цікавим, але він точно запам'ятається кільком французьким футболістам. Зокрема, Крістоферу Нкунку та Жонатану Клосу – вони вперше вийшли у футболці "Ле Бльо", причому Клос ще й став найбільш віковим дебютантом збірної Франції за останні 13,5 років. Хавбеку Ланса на момент дебюту було 29 років та 181 день. Попередній рекорд належав Стіву Савідену (30 років 184 дні) – він вийшов у листопаді 2008-го на матч проти Уругваю.

Жиру продовжив гонитву за Тьєрі Анрі. Найкращий бомбардир в історії збірної Франції провів за неї 51 гол – Олів'є ж у поєдинку проти Кот-д'Івуару забив 47-й. Між іншим, за всю історію лишень два гравці зуміли забити за "Ле Бльо" після 35-річчя – Роже Марше (у грудні 1959 році) та Олів'є Жиру. Причому Марше на момент свого голу був на 4 місяці старшим за нашого сучасника.

Є чим пишатись і Дідьє Дешаму. Його підопічні не програли у жодному з останніх 9-ти матчів, в яких Франція пропускала першою (4 перемоги, 5 нічиїх), причому останні 3 подібних поєдинки "Ле Бльо" виграли. Суперники були серйозними – Бельгія, Іспанія та Кот-д'Івуар. Французи, при всіх проблемах, мають сталевий характер.

Крім того, збірна Франції продовжила свою забивну серію. Тепер вона становить 19 матчів, у яких команді вдалося відвантажити 42 голи. Це – найкраща забивна серія в її історії.

Ось такі вони, "гальські півні". Розбалансовані, з купою тактичних проблем і нюансів, але надзвичайно результативні й сильні в ментальному плані. Для тріумфу в Лізі націй та перемоги над Кот-д'Івуаром цього вистачило – а чи вистачить цього на ЧС-2022?

Холанд і Едегор принесли перемогу Норвегії, Грузія здолала Боснію, битва Сан-Маріно і Литви: товариські матчі