УКР РУС

Франція знищила Україну у відборі до Євро-2023 U-21 – "синьо-жовті" пропустили п'ять голів і втратили лідерство в групі

8 жовтня 2021 Читать на русском
Автор: Михайло Юхименко

Молодіжна збірна України, граючи у меншості з 27-ї хвилини, зазнала нищівної поразки від однолітків з Франції у матчі відбору до Євро-2023 U-21. Звіт читайте на "Футбол 24".

Підопічні Руслана Ротаня підходили до зустрічі зі збірною Франції в статусі лідерів групи Н, здобувши перемоги над Сербією U-21 та Вірменією U-21. Перше місце виводить на чемпіонат Європи напряму, однак відрив від конкурентів у нашої команди невеликий. Від другої позиції українців відділяло одне очко, а від французів та сербів – всього два. Таким чином, перемога у Бресті мала для "синьо-жовтих" стратегічно важливе значення.

Ротань: За потенціалом збірна України набагато краща за Францію

"Ле Бльо" після двох поспіль нічиїх на старті відбору була потрібна тільки перемога. На трибунах був аншлаг, а в складі французів – суцільні зірки покоління. Мельє (Лідс), Бадіашиль (Монако), Калюлю (Мілан), Адлі (Байєр), Гуйрі (Ніцца), Тюрам (Ніцца), Саліба (Марсель), Какере (Ліон), Діоп (Монако) – всі ці футболісти грають або в основі своїх клубів, або перебувають у основній обоймі. На їхньому тлі делегація від Ланса та Ренна (Калімуенда-Муінга і Трюфф'єр) виглядала ноунеймами. А в запасі ще були Шеркі та Гюсто (Ліон), які заявлені на ЛЧ.

Словом, легкої прогулянки українці очікувати не могли, однак настільки важкий перший тайм важко було навіть уявити. Французи ще у перші півгодини провели три виходи віч-на-віч. Адлі та Гуйрі завершували їх пострілами з мінімальних дистанцій, однак Нещерет парирував. Також з гострого кута, випередивши Таловєрова, бив Калімуендо-Муїнга (м'яч влучив у зовнішній бік сітки), а Бадіашиль метрів з шести замикав навіс з кутового – вийшло неточно.

Україна не тільки не відповідала своїми ударами – наші футболісти навіть за центр поля виходили рідко, хоча якогось шаленого пресингу "Ле Бльо" не чинили. "Синьо-жовті" просто не встигали за суперником, що вилилось у катастрофу на 27-й хвилині – Таловєров пішов у підкат проти Трюфф'єра й отримав пряму червону картку. Руслану Ротаню довелося знімати з гри Назаренка, випускаючи Дубка.

На 37-й хвилині Валерій врятував Україну, в останню мить вибивши простріл Гуйрі на 11 метрів, однак перед свистком на перерву Франція таки дотиснула нашу команду. На 40-й хвилині Калюлю прорвався по правій лінії штрафного, розвернувся в оточенні захисників і викотив пас на Калімуендо-Муінгу, а той другим дотиком пробив метрів з 16-ти – Нещерет зачепив м'яч, але той все одно залетів у ворота. 1:0! Ще за три хвилини довелося виймати другий м'яч – це Діоп шедевральним пострілом з дальньої дистанції влучив у праву дев'ятку. 2:0.

Україна практично одразу відповіла голом Кухаревича, однак його не зарахували через очевидний офсайд. У підсумку, відпочивати футболісти відправились за комфортної переваги французів. Жах.

У роздягальні Руслан Ротань провів подвійну заміну, випустивши Желізка й В'юнника замість Кухаревича й Криськіва. Цей хід нічим не допоміг. Франція одразу ж захопила контроль над м'ячем і почала проводити момент за моментом, а особливо знущався над українцями Гуйрі. На 51-й хвилині Амін "шведою" вирізав навіс на лінію воротарського, звідки пробив Калюлю – зависоко. На 53-й він же увійшов у штрафний і спробував вирізати подачу "рабоною" – Нещерет спіймав м'яч, однак вже за хвилину його довелося виймати із сітки. Гуйрі викотив передачу на лівий край карного майданчика, а Адлі спокійно вистрілив у дальній кут. 3:0.

Після цього французи провели потрійну заміну. Замість Бадіашиля, Калімуенди-Муінги та Діопа вийшли Баде, Шо і Шеркі. Руслан Ротань в цей же момент випустив Мудрика й Білошевського, знявши з гри Судакова та Бондаренка. На жаль, ці перестановки знову не допомогли Україні. "Ле Бльо" провели кілька небезпечних атак без завершення, а на 68-й хвилині вони забили четвертий гол – Шо виконав пас на правий край штрафного, а Шеркі, ефектно розвернувшись, пробив повз Нещерета. 4:0.

Франція почала бавитись з Україною, збавивши темп і дозволяючи "синьо-жовтим" проводити якісь атаки, але довести хоча б один контрвипад до удару гостям не вдавалося. За це прийшло покарання на 80-й хвилині, причому воно виявилось дуже прикрим. Гуйрі черпачком запустив передачу на лівий край штрафного, а Адлі з гострого кута примудрився влучити у дальню стійку – м'яч відскочив на Гуйрі, однак його добивання вийшло дуже неточним. Втім, на шляху "круглого" опинився Шеркі. Рикошетом від хавбека Ліона сфера полетіла у правий нижній. Нещерет тягнувся до неї, але не врятував. 5:0.

В ендшпілі зустрічі Франція катала м'яч на нашій третині цілими хвилинами під дружнє "Оле!" від дітей з трибун. Це вже було знущання. Зрештою, фінальний свисток зафіксував розгромну поразку збірної України з рахунком 5:0, після якої "Ле Бльо" захопила лідерство у групі Н. Реабілітуватись за катастрофу у Бресті підопічні Руслана Ротаня зможуть 12 жовтня у Запоріжжі, в матчі проти молодіжки Фарерських островів.

Нічого страшного не сталося

Звісно, розгром з рахунком 0:5 виправдати непросто. Так чи інакше, завжди виникатимуть питання як до тренерського штабу, так і до вольових якостей футболістів – навіть у меншості так розклеюватись неприпустимо. Фарери ж якось втримали 1:1, хоча на них кинули ще більш сильний склад з Камавінгою в основі. Україна ковтнула три виходи віч-на-віч за перші півгодини.

Втім, варто не забувати, що перед цим французи прибили македонців (3:0), а загалом їхню основу важко назвати молодіжною – це вже давно сформовані футболісти основної обойми клубів Ліги 1, а деякі представники із заявки вже в Реал встигли перейти. Дані виконавці знайомі з Лігою чемпіонів, з Лігою Європи та боротьбою за трофеї. До того ж, технічна й тактична підготовка "Ле Бльо" апріорі вища за підготовку українців.

Підопічні Руслана Ротаня навіть у рівних складах не були готові до швидкості й темпу суперника, не кажучи вже про якість виконання у завершальній фазі. "Гальські Півні" постійно вигадували якісь хитрі комбінації, виконували рабони, черпачки, вирізали передачі "шведою" й стріляли метрів з 25-ти по дев'ятках. Вони виявились банально швидшими й вигадливішими у своїх рішеннях, але це ще півбіди – французи були ще й швидшими на ногах. Показовим став епізод з Таловєровим і Калімуендо-Муінгою – українець мав фору, але француз перегнав його й опинився першим на м'ячі.

Можна багато говорити про те, що Фарери змогли зупинити Францію. Баварію нещодавно теж зупинив Айнтрахт, а рік тому мюнхенців взагалі громив нещасний Хоффенхайм – але це нічого не змінило у загальному розкладі. Баварія у 9-ти з 10-ти випадків буде громити значно слабші клуби, а Франція U-21 у такій же кількості випадків громитиме слабші збірні. Лідери її молодіжки вже звикли до вимог дорослого футболу в топ-чемпіонатах, а проти них вийшли резервісти клубів УПЛ та гравці з юнацьких команд. Стабільну ігрову практику на дорослому рівні має тільки Криськів, Назаренко і, з натяжкою, Судаков.

Українські пацани вийшли на поле за ігровою практикою, а зірки Ліона й Монако вийшли, аби нагадати про себе Дідьє Дешаму. В цьому різниця. Саме тому посипати голову попелом або кричати "лишенько!" абсурдно. Різниця в рівні команд була занадто великою. Свої очки ми повинні набирати у інших матчах.

Втім, це значить, що про цей матч потрібно забути. Він підсвітив декілька важливих речей.

Молодіжному сектору потрібні зміни

Руслана Ротаня критикували б навіть у випадку перемоги над Францією, адже навряд чи б вона була впевненою. Така вже розплата за прихід у молодіжку без досвіду та за відсутність помітних звитяг за останні два роки. Скільки не говори про неважливість результатів на такому рівні, а фанати все одно будуть їх очікувати – та і коучу ставлять завдання саме на результат, а не на виховання.

Тренер намагається поєднувати обидва підходи, граючи у футбол від володіння й відмовляючись від виносів під флангові ривки, як це прийнято у вітчизняних "колгоспах" (будемо говорити про такі речі своїми іменами). Такий підхід важчий, але він допоможе футболістам на дорослому рівні у хороших командах. Втім, поєдинок проти Франції показав, що не завжди є сенс працювати у шевченківському стилі. Команда повинна бути більш гнучкою.

На тлі Вірменії, Сербії чи рівних собі суперників демонструвати відстале радянське бий-біжи неправильно, однак і намагатись переволодіти зірок французької Ліги 1, маючи склад рівня Маріуполя, теж абсурдно. А саме так Україна і грала з "Ле Бльо". Руслан Ротань виставив креативний центр поля (Судаков-Бондаренко-Криськів плюс Михайленко з класним баченням поля під ними). "Синьо-жовті" не сідали низько, намагалися комбінувати в напівфлангах і виходили з оборони через ризиковані перепасовки від голкіпера – якби було інакше, Діоп не забив би нам другий гол.

Втім, французи просто задушили нашу молодіжку високим пресингом і кращою динамікою руху м'яча, змусивши українців оборонятись з першої до останньої хвилини. Під таким темпом і тиском вітчизняні молодіжки не грають. Криськів і Ко просто втрачали м'яч після другої-третьої передачі. Для того, щоб працювати з такими суперниками від володіння, в Україні просто немає умов – ніхто не пресингує грандів, ніхто не здатний створити їм таких же проблем (адже всі найкращі гравці давно зібрані Шахтарем і Динамо).

Чи значить це, що Руслану Ротаню необхідно відкрити конспекти Петракова/Мороза/Костюка й почати ставити "автобус" з фланговими контратаками? У всіх тактичних експертів думка буде однозначною – якщо хочеш підготувати хороше покоління для дорослих команд, то так вчиняти не можна. Руслан Ротань повинен шукати інакші варіанти для організації оборонного футболу – змінювати схеми, експериментувати з ролями окремих виконавців, готувати білд-ап і схеми контратак в умовах інтенсивного тиску. Приблизно так основна збірна дійшла до чвертьфіналу Євро-2020. Можливо, Ротань і не дасть схожий результат, але для молодіжного сектору такий підхід буде кориснішим.

З іншого боку, варто розуміти, що головна збірна грає у принципово інший футбол. Молодіжка не стільки виховує гравців (це завдання клубів), скільки "підсвічує" їх і готує до вимог першої команди. Зокрема, Судаков після виклику до табору "націоналки" за часів Шеви говорив про швидку адаптацію, адже у Руслана Ротаня такий же футбол. Зараз же синхронізації немає, тож всі ці креативні трикутники й спроби грати через пас від голкіпера мають сумнівне значення.

Як не дивно, але розгром від Франції U-21 виглядає благом для нашої країни. Тренерський штаб української молодіжки отримав сигнал про необхідність переглянути свої ідеї щодо футболу в топ-матчах. Якщо Руслан Ротань не зробить висновків з цього виносу, то все з ним стане зрозуміло остаточно. Футболісти отримали цінний досвід, а спільнота знову переконалася у критичності наших проблеми на дитячо-юнацькому рівні. Кожен такий розгром підіймає хвилю серйозних розмов – і колись вони точно виллються у якісні зміни.

Команда вільних агентів 2021 – вони забивали за збірну України, Динамо, Шахтар, підкорювали ЛЧ, відмовлялись від Росії