УКР РУС

Франція перемогла Австрію в матчі за виживання в еліті Ліги націй – лідери Мілана й Барселони отримали травми

22 вересня 2022 Читать на русском
Автор: Михайло Юхименко

Збірна Австрії у матчі 5-го туру групового етапу Ліги націй УЄФА зазнала поразки від Франції (0:2). Звіт читайте на "Футбол 24".

Франція катастрофічно стартувала у Лізі націй, набравши всього два очки у перших чотирьох матчах і опустившись на дно таблиці. В разі поразки від збірної Австрії підопічні Дідьє Дешама взагалі б втратили шанси залишитись у елітному дивізіоні – але й команді Ральфа Рангніка треба було вигравати. Розрив між суперниками становив всього два залікових бали.

"Істерика та криза молодості": збірна Франції через Мбаппе може втратити всесвітньовідомого спонсора

В першому таймі "Ле Бльо" домінували. І це ще м'яко кажучи. На перерву господарі відправились з рахунком 15:1 за ударами, 10 разів пробивши з меж штрафного й знищивши гостей у єдиноборствах (23:12 на землі, 4:3 у повітрі). Вже на 2-й хвилині тиск французів вилився у гол Мбаппе – Кіліан підхопив відскок на лівому куті карного майданчика й закрутив сферу в дальню дев'ятку. На жаль для нападника, взяття воріт скасували через офсайд.

Після цього підопічні Дідьє Дешама створили ще три гольових нагоди, однак завершення підкачало. Зокрема, на 27-й хвилині Мбаппе здорово обігрався з Жиру й вийшов практично віч-на-віч з голкіпером – втім, форвард ПСЖ пробив дуже неточно. На 28-й він же отримав передачу від Фофана й з лівого краю штрафного вистрілив повз дальній кут. На 36-й же Чуамені бахнув з відскоку з близької відстані, однак Пентц перевів удар у поперечку.

А на цьому вся гострота в першому таймі й завершилась. Відпочивати команди відправились за нулів на табло. На цьому проблеми Дідьє Дешама не завершились – вже на 23-й хвилині зламався Кунде, а в роздягальні несподівано замінили голкіпера Меньяна (він теж травмувався). Замість них вийшли Саліба й Ареоля.

В другому таймі збірна Австрії зіграла навіть гірше, ніж у першому. Команда Ральфа Рангніка провела ще один удар, знову не влучивши у площину, а відсоток володіння "Ле Бльо" зріс із 60% до 67%. Франція продовжувала домінувати й створювала моменти.

Їх було небагато, однак цього разу господарі зробили все, як слід. Вже на 56-й хвилині вони відкрили рахунок внаслідок обрізки Забітцера, після якої Жиру розігнав контратаку. В її завершенні Мбаппе отримав передачу й змістився по діагоналі в штрафний, після чого пробив повз Пентца – 1:0! На 65-й же Жиру замкнув подачу Грізманна з правого флангу точним ударом головою в дальній кут – 2:0.

Мбаппе на 67-й хвилині міг і до розгрому справу довести, вилетівши на рандеву з голкіпером і обійшовши його, але Кіліан випустив м'яч за межі поля. Також пригадується класний обвідний постріл Клоса з меж карного майданчика повз праву стійку та замикання прострілу у виконанні Грізманна (трохи неточно).

Після другого забитого м'яча Франція збавила оберти, однак це не заважало тотально контролювати гру. В компенсований час це могло вилитись у другий гол Мбаппе, але Кіліан знову спіжонив, пробивши у дотик по горобцях. Зрештою, фінальний свисток зафіксував впевнену перемогу "Ле Бльо". Чемпіони світу набрали 5 очок і піднялись на третю позицію в групі, опустивши австрійців на дно.

Мбаппе і Жиру зробили перемогу

Як правило, символічну нагороду найкращому футболісту матчу віддають тому, хто забив гол або забив більше. Мбаппе і Жиру відзначились по разу, організувавши перемогу над Австрією, тож статус MVP цілком можна віддати обом нападникам. Втім, їхній вплив на гру виходив далеко за меж звичайної реалізації моментів.

Форвард ПСЖ став лідером матчу за показником просуванням м'яча на дриблінгу. Він однаково класно тікав як на своїх фірмових ривках, так і завдяки вдалим індивідуальним дуелям – Мбаппе виконав 7 успішних обіграшів з 14-ти спроб і виграв 8 єдиноборств з 15-ти. Свої відкривання й прориви він конвертував у постріли по воротах – їх було аж 7 (3 в площину).

Певне піжонство завадило йому забити ще, однак майже всі моменти й перший гол стали можливими саме завдяки ривкам Мбаппе з м'ячем та обводкам. У поєдинку, де збірна Франції не мала проблем із контролем території й дистрибуцією, первинне значення отримувала реалізація переваги в класі. Кіліан її забезпечив, забивши 28-й м'яч з моменту дебюту за "Ле Бльо" в 2017 році. З того часу стільки ж голів провів тільки Грізманн.

Мбаппе круто проявив себе і в підігруванні партнерам. Нападник віддав 3 передачі під удар (лідер зустрічі) і видав найбільший показник гостроти пасів у матчі серед усіх футболістів. Особливо класно виглядали комбінації Кіліана з Жиру.

Втім, в плані роботи у комбінаціях на чужій третині поля більше запам'ятався Жиру. У Грізманна й Клосса більше передач під удар (3 проти 2), однак Олів'є класно виглядав у епізодах на звуженому просторі. Його перепасовка з Мбаппе на 12-й хвилині, після якої Кіліан вийшов віч-на-віч, нагадала золоті часи Арсенала – Жиру у тій команді завжди був в епіцентрі фантастичних обіграшів. Та і в Мілані француз надзвичайно корисний.

За показником гостроти прийнятих передач Жиру лідирує з величезним відривом. Його відкривання приносили Франції колосальну користь.

Крім того, Жиру в матчі проти Австрії круто проявив себе у єдиноборствах – він виграв два з трьох епізодів як на землі, так і в повітрі. Він і забив з "другого поверху". Між іншим, завдяки цьому голу Олів'є став найбільш віковим бомбардиром в історії збірної Франції, відзначившись у віці 35 років і 357 днів. Рекорд Роже Марке, встановлений у 1959 році, побито. Браво!

Команда Дідьє Дешама все одно тривожить

Збірна Австрії провела один із найгірших своїх матчів за останні роки. Гості провели всього 4 удари, причому всі вони було заблоковані й лише один пройшов з меж штрафного. Підопічні Ральфа Рангніка виконали лише 5 просувань у зону 20-ти метрів від воріт.

З оборонною роботою все також було жахливо. Пресингу де-факто не існувало (на одну оборонну дію за центральним колом припадало понад 16 пасів французів), а боротьбу програли тотально – 29:53 на землі, 9:14 у повітрі. Господарям дозволили провести 22 удари по воротах (15 з меж штрафного), 17 просувань у район штрафного й 37 володінь по 10+ передач.

З такою статистикою підопічні Дідьє Дешама повинні були громити суперника, але що ми побачили по факту? Франція видала потужний старт в обох таймах та мала короткий спалах активності в середині першого. Так, xG високий (награла на 2,73 очікуваних голи), але на графіку помітно, що реально топових моментів було всього три. Реалізувати вдалося неочевидні епізоди, причому гол Мбаппе повністю можна списати на геній Кіліана.

Це повертає французів до старої проблеми – вони занадто мало створюють. Навіть у матчі, де вдалося провести 38 дотиків у штрафному й 15 ударів з його меж, чемпіони світу могли залишитись без голів. Це було і в матчах з Боснією, і з Україною, і в усіх поєдинках Ліги націй. Показово, що в активі підопічних Дідьє Дешама за 5 турів всього 5 голів, а у кваліфікації до ЧС-2022 було 3 нічиї.

Між тим, проблеми були не тільки з реалізацією. Не все ідеально було і з грою без м'яча на власній половині – збірна Австрії змогла виконати 7 високих повернень володіння. Це забагато для поєдинку, в якому суперник провалюється по всіх фронтах.

Індивідуальний клас дозволяє дотискати команди на кшталт Австрії. Через раз. У Катарі ж суперники будуть набагато сильнішими. Чемпіон світу шокує суперників іменами, але не футболом. Вчора Франція перемогла, але з таким футболом немає жодних гарантій навіть щодо збереження прописки в еліті Ліги націй.

Нідерланди переграли Польщу з епічним фейлом Міліка, Бельгія впоралася з Уельсом і зберегла інтригу в Лізі націй