УКР РУС

Фіорентина вибила Аталанту з Кубка Італії – "Богиня" втрачає стабільність, а Маліновський робить асист і тримає марку

15 січня 2020 Читать на русском
Автор: Михайло Юхименко

У матчі 1/8 фіналу Кубка Італії між Фіорентиною та Аталантою драматичну перемогу святкували "фіалки" (2:1).

Після хорошого поєдинку проти Інтера Руслану Маліновському довірили місце у основному складі. Також Джан П'єро Гасперіні зробив перестановки в атаці, замість Сапати виставивши в атаку Муріеля, а крім того він випустив на поле центрбека Кальдара – це був його перший поєдинок після повернення в Аталанту. Також в запасі залишились Ілічіч і Гомес.

Інтер втримав нічию з Аталантою: пасивні "нерадзуррі", брак форвардів у бергамасків та активний Маліновський з асистом

Початок зустрічі бергамаски провалили. Фіорентина одразу зі стартовим свистком накрила суперника високим пресингом, внаслідок чого оборонці гостей допустили низку грубих помилок. На 11-й хвилині такий футбол вилився у логічний гол "фіалок": Кутроне класно відкрився на лінії штрафного й обігрався з Дальбером, який пройшов лівим флангом і викотив передачу в спини захисникам – її й замкнув Патрік! 1:0.

Фіорентина – Аталанта: онлайн-відеотрансляція матчу 1/8 фіналу Кубка Італії за участі Маліновського – як це було

Не встигли арбітри перевірити гол на офсайд і дозволити грати далі, як оборона Аталанти привезла другий момент: Масьєлло грубо помилився, голкіпер Голліні невдало вийшов – внаслідок цього по порожніх воротах "Богині" пройшло два удари з гострого кута. Перший заблокував Кальдара аж на лінії, а другий таки встиг парирувати Голліні! Підопічні Гасперіні нічим не огризалися у відповідь. У такому дусі пройшли стартові 20 хвилин першого тайму.

В другій половині тайму Аталанта стала діяти агресивніше. На 22-й хвилині Маліновський ледь не заробив пенальті, увірвавшись у центр карного майданчика та впавши у боротьбі з Чеккеріні. Арбітр Джанлука Маньянелло вирішив проігнорувати цей епізод – повтори ж показали, що привід для "11-метрового" міг бути лише формальним. Після цього команди обмінялися низкою хороших атак без гострого завершення, однак загалом ініціативою володіли бергамаски. На 30-й хвилині вони ледь не відігралися: гості заробили кутовий, подачу з якого вибили, але атака другим темпом завершилась навісом Маліновського на лінію воротарського – Пашаліч замкнув його ударом головою у поперечину!

Маліновський взяв участь у зустрічі з уболівальниками

Фіорентина відповіла на 32-й проривом Кутроне на правий край карного майданчика з неточним ударом – Аталанта одразу ж провела атаку з дальнім пострілом Маліновського над поперечиною. На 34-й же хвилині "фіалки" змарнували прекрасний шанс подвоїти свою перевагу: Бенассі вийшов віч-на-віч з Голліні та переграв його, але замість удару по порожніх воротах викотив поперечний пас на Влаховіча – той же нормально пробити не зміг. Після цього матч перейшов у фазу позиційної боротьби, в якій Маліновському вдалося всадити на жовту картку Пеццелу й заробити штрафний в метрах 20-ти від воріт. Руслан сам же його і виконав, влучивши у стінку, а потім зігравши на добиванні – і знову його постріл заблокували.

На другий тайм Джан П'єро Гасперіні випустив Ілічіча, а потім додав до атаки ще й Гомеса. Бергамаски одразу ж захопили ініціативу, заробивши перспективний штрафний вже на 47-й хвилині – Пашаліч вистрілив вище воріт. Фіорентина, однак, не забувала контратакувати, організувавши аналогічний стандарт з аналогічним виконанням від Влаховіча на 51-й і запоровши вихід сам на сам на 55-й, однак загалом було помітно, що Аталанта додала. Дуже скоро гості перейшли до створення супермоментів.

Так, вже на 59-й хвилині Пашаліч вийшов сам на сам з Террачіано після розрізного пасу від Муріеля, але голкіпер вибив м'яч з-під його ніг. Ворота залишились порожніми, і Маліновський, прийнявши відскок, спробував влучити у них з центру – зависоко! На 64-й Ілічіч запустив на правий край штрафного Муріеля, а той викотив передачу на дальню стійку – Госенс замикав потужним ударом у порожній кут, однак влучив у хрестовину. На 65-й же Гомес увірвався на лівий край і прострілив – передачу вибили прямо під добивання Госенсу, однак Дальбер в останній момент встиг винести м'яч!

Зрештою, на 67-й хвилині Аталанта зусиллями Маліновського та Ілічіча відігралася: Руслан відкрився на лівому краю штрафного, отримав передачу й одразу прострілив на лінію воротарського, а Йосіп впевнено замкнув у дотик – 1:1!

На 70-й же "фіалки" залишились у меншості через симуляцію Пеццели, який отримав другу жовту картку, а на 75-й господарям не пощастило втретє – Бенассі запоров вихід віч-на-віч з Голліні. Здавалося, що Фортуна покинула Фіорентину.

Втім, Аталанта після свого голу несподівано зупинилася, організувавши всього кілька стандартів без гостроти та всього раз вистріливши по воротах – це Маліновський на 83-й хвилині вистрілив у небо з дистанції. Господарі нічим не відповідали аж до 85-ї, коли несподівано вдалося шокувати бергамасків: Лірола отримав розкішну діагональ від Пульгара на правий фланг, увірвався на край штрафного й потужно пробив у дальній нижній кут – 2:1!

"Богиня", схоже, так і не прийшла до тями після цього удару. Підопічним Джан П'єро Гасперіні на останніх хвилинах основного часу вдалося організувати низку атак, але жодна з них не виглядала небезпечною. Реальний шанс врятуватися бергамаски отримали аж на 90+3-й хвилині, коли Маліновський вистрілив метрів з 25-ти у правий кут – м'яч пройшов у міліметрах від стійки! Зрештою, фінальний свисток зафіксував перемогу Фіорентини, якій вдалося вийти у 1/4 фіналу Кубка Італії!

Маліновський тримає марку

Після двох поспіль матчів Руслана поза основним складом українські вболівальники почали нервувати, адже до того у хавбека збірної було два голи та асист у трьох поєдинках Серії А. В битві з Інтером на вихідних Маліновський скористався наданим шансом у другому таймі, освіживши гру, віддавши асист і заробивши пенальті – Гасперіні відзначив українця й прогнозовано поставив у старт на Фіорентину. Можна впевнено говорити, що Руслан знову не підвів тренера – хоча б тому, що він провів на полі всі 93 хвилини.

Навряд чи Маліновського можна назвати найбільш небезпечним футболістом у грі, але він явно був найактивнішим. Це помітно по статистиці: Руслан став лідером Аталанти за кількістю ударів (6), спроб обіграшу (6) та єдиноборств (12), другим за передачами під удар (2) та заробленими на собі фолами (2) – саме він всадив Пеццелу на першу жовту, класно розвернувшись на лінії штрафного. Не дивно, що статистичний портал Sofascore визнав українця найкращим у групі атаки й виставив другу після центрбека Джімшиті оцінку за матч – 7,5. Навіть у Ілічіча менше.

Втім, варто зазначити, що при загальній активності ефективність дій Маліновського далеко не найвища – він жодного разу не влучив у площину та лише два рази пройшов суперника на дриблінгу. Крім того, Руслан допустив 18 втрат м'яча, що є другим показником серед усіх футболістів на полі. За такої активності це не найбільш страшна цифра, однак кілька разів Фіорентина розпочинала контратаки саме внаслідок грубих помилок Маліновського. Гасперіні після матчу з Інтером наголошував саме на цій проблемі в його грі.

В позиційній роботі наш співітчизник відчутно додає. Руслан працював практично по всій площині чужої половини поля й став третім за кількістю дотиків до м'яча (82). Наш хавбек завжди був відкритим і часто повертав м'яч після стандартів – більшість ударів та навіс на Пашаліча з влучанням у поперечину сталися саме після таких епізодів. З мобільністю в українця все в порядку, але потрібно додати в єдиноборствах – більше половини з них Маліновський програв.

Загалом, Руслан у матчі з Фіорентиною довів тренерському штабу, що в нього є клас, нижче якого гравець не опускається. Крім того, в очі кидається неймовірна вмотивованість Руслана, а тепер вже можна говорити й про стабільну результативність – в останніх семи матчах у всіх турнірах українець забив два голи, віддав чотири асисти та заробив пенальті. Так, Маліновський ще частенько помиляється й не робить тієї різниці на полі, яку демонструє той же Гомес, однак новачку в команді Гасперіні це можна пробачити.

Аталанта втрачає стабільність

Головний тренер "Богині" після матчу з Інтером говорив, що у Маліновського хороші матчі чергуються з поганими, однак ту ж претензію він має висловити й іншим лідерам команди. І на Джузеппе Меацца, і на Артеміо Франкі бергамаски не продемонстрували цілісної картини гри, чергуючи відрізки хорошого футболу з домінуванням суперника.

В обох випадках підопічні Гасперіні жахливо розпочинали матч, дозволяючи накрити себе високим пресингом і пропускаючи швидкий гол – Інтер забив на 4-й, а Фіорентина на 11-й хвилинах. В обох випадках ці моменти не були єдиними гольовими на старті – Аталанта могла горіти з рахунком 2:0 вже до 20-ї хвилини. При цьому у Флоренції команда ще й провалила практично весь відрізок після власного забитого м'яча – а це більше 25 хвилин.

Також кинулися у вічі проблеми з реалізацією. Домінуючи більшу частину зустрічі, футболісти "Богині" реально притиснули Фіорентину лише на 60-х хвилинах до голу, а перед цим можна згадати лише поперечину. У Мілані з гостротою біля чужих воріт також не склалося, але там нападники хоча б мали виправдання – Сапата і Муріель занадто багато часу проводять у лазареті. Що сталося з Пашалічем у Флоренції, пояснити важко – у нього нічого, крім поперечки й запоротого виходу сам на сам, і не було. Ілічіч також нічим, крім голу, не відзначився.

Звісно, варто не забувати, що Аталанта грала на третій день після важкого поєдинку з Інтером, але навряд чи один з топів Серії А не був готовим до такого графіку – та й питання виникають не стільки до фізичної форми, скільки до характеру останніх матчів. Так чи інакше, Джан П'єро Гасперіні потрібно швидко виправити цей момент, адже далі буде тільки складніше.

"Маліновський як приклад і наша сила", – Руслан оцінками своєї гри в Аталанті показує шлях до успіху українцям