УКР РУС

Фіорентина – Аталанта: Маліновський повторює 60-річний рекорд, знімає прокляття і стає гравцем матчу – удар для Фонсеки

8 лютого 2020 Читать на русском
Автор: Тарас Котів

Фіорентина програла Аталанті з рахунком 1:2 у 23-му турі Серії А. Руслан Маліновський вийшов у середині другого тайму. Рахунок так огляд матчу читайте на "Футбол 24".

Матч, як і онлайн-трансляція Фіорентина – Аталанта на "Футбол 24", стартував о 16:00. "Віола" вибила бергамасків з Кубка Італії, граючи на цьому ж полі. У першому ж колі Серії А команда Маліновського ледь врятувалася від домашньої поразки. Фіорентина вдома в рамках чемпіонату Італії не програвала Аталанті вже 27 років, або 18 матчів поспіль. "Богиня" продовжує запеклу боротьбу з Ромою Фонсеки за 4-е місце і путівку в ЛЧ. Флорентійці просіли в нижній половині таблиці.

Фіорентина – Аталанта: онлайн-трансляція матчу – Маліновський традиційно в запасі

Першого удару в матчі довелося чекати аж до 11-ї хвилини. Один з найактивніших в Аталанти Ілічіч пройшов праворуч на кут штрафного і спробував обвести воротаря – повз касу. А це вже цікавіше. На 13-й той же словенський конкурент Маліновського продерся флангом і прострілив – Дронговскі впорався і з гострою передачею, і з добиванням Кастаня. Практично пенальті не реалізував Пашаліч на 20-й. Класна триходівка Толої-Ілічіч-Кастань пройшла. Бельгійський фулбек викотив хорвату на 11 метрів – той дивом не влучив, хоча Маріо пробивав практично без опіки.

Переможний гол Маліновського у відеоогляді матчу Фіорентина – Аталанта – 1:2

Минуло 25 хвилин, поки Фіорентина створила перший момент. К'єза вивів Дальберта на воротаря, але Голліні прочитав епізод і вчасно вийшов на блок. Кастань та Ілічіч знову крутять хребці на лівому фланзі "Віоли", а Сапаті не дозволили пробити тільки ціною самовідданого підкату на межі травми. К'єза знову блискуче бачить поле, однак партнера встигли накрити у штрафному. Сам Федеріко не витримав і взявся за роботу на 32-й. Лідер атаки Фіорентини прошив Голліні ідеальним ударом з відскоку, хоча до воріт було метрів 25.

К'єза просто розриває в атаці, а флорентійці, схоже, похитнули хитку рівновагу в матчі. Пашаліч нервує і марнує черговий момент, Сапата намагається симулювати на пенальті – дуже пощастило, що суддя не дав другу жовту. Дещо незаслужена перевага Фіорентини до перерви. Аталанта була гострішою, а господарі (загалом дуже погано контролювали м'яч на рівні 58% точності пасів) – нахабнішими. Невже безвиграшна серія "Богині" у Флоренції доросте сьогодні до ювілейних 20 матчів?

Проти цього уже на старті другої половини виступило атакувальне тріо, яке за версією Гасперіні не дозволяє Маліновському пробитися у стабільну основу. Блискучий пас у розріз від Ілічіча, Гомес уникнув офсайду і викотив Сапаті на майже порожні ворота. Маліновський замінив Пашаліча на 64-й хвилині. Руслан миттєво отримав грубий удар по нозі від Пессельї – суддя ігнорує нарікання українського півзахисника. Оце так гол! Маліновський приклався здалеку і влучив у дальній нижній кут. Те, що ледь не врятувало Аталанту в Кубку, спрацювало сьогодні.

Фіорентина – Аталанта: дивіться відео гола – Маліновський забиває після виходу

Маліновський солідно тримав м'яч і цікаво комбінував з партнерами, але його партнери на рівному місці дарують супернику володіння та нагоди для контратак. Так грати не можна команді, яка зміцнює позиції в зоні ЛЧ після поразки Роми від Болоньї. Гомес не прошив Дронговскі у ближньому куті. Відповідь Фіорентини. К'єза, як і партнер після штрафного, пробиває дещо вище, ніж потрібно. Аталанта набирає 42 очки і відривається на одну перемогу від Роми. У "Віоли" 25 балів і 14-я рядок.

Подвійний удар для екс-тренера Шахтаря – провальна Фіорентина не втримала чужі очки

Паулу Фонсека увійшов у круте піке. Його Рома випереджала Аталанту на 3 бали та дуже непогано виглядала до 22 січня. У той день Ювентус вибив екс-тренера Шахтаря з Кубка Італії, а потім римляни набрали лише 1 бал за 3 тури в чемпіонаті. І якщо за нічию з Лаціо може бути тільки прикро (напрацювали на перемогу, якщо дивитися xG), то поразки від Сассуоло та Болоньї відкинули "вовків" з 4-го місця. Найсумніше, що за якістю моментів у системі очікуваних голів Рома не дорахувалася як мінімум 6 очок, "вигравши" усі поєдинки за звітний період.

Поразка від феноменальної останнім часом Болоньї, яку оживила воля до життя Сініші Міхайловіча, дає Аталанті 3-очкову перевагу за тиждень до особистої зустрічі в Бергамо. Удар Маліновського (знову покарав тренера, що не дав шансу показати себе в Шахтарі) зробив підсумок дуелі у Флоренції справедливішим. Команда українця була кращою у всьому. І нехай удар Руслана потягнув на такий, що залітає 2 рази зі 100, бергамаски цілком назбирали моментів для двох влучань (0,43:1,74 за очікуваними голами).

Сірість і беззубість Фіорентини розбавляв один К'єза. Ніхто не бив частіше за Федеріко, ніхто не вів "фіалок" уперед так, як він. І це не вимірюється тільки потенційними асистами чи пасами у фінальну третину. Це і можливість протягнути м'яч на швидкості, обіграти 1 в 1, завести партнерів. Шкода тільки, що за сином легендарного Енріке більше не було видно цікавих гравців. Так, флорентійці видали розкішну самовіддачу (скільки ударів метрів з 10 вони заблокували чи нейтралізували в інший спосіб!), але навіть боротьбу вони програли. Що вже казати за моменти – жодного залізного. Ну, і 63% точності передач – це навіть на рівні УПЛ дуже сумно.

Маліновський – найкращий у матчі за цифрами Opta...

...і не тільки. У Руслана найвищий бал серед усіх гравців матчу за версіями таких статистичних порталів, як SofaScore (7,6) і FotMob (8,1). Whoscored поставив лише Ілічічу вищу оцінку (7,81), та й то на крихітні 0,07. Українець встиг виконати операцію "стати гравцем матчу за 26 хвилин". Крім його фірмового забитого м'яча (відкрився між лініями, ідеально відчув простір по центру, увірвався у нього і пробив максимально вчасно та незручно для воротаря), екс-гравець Зорі двічі мав ставати асистентом. Паси на Гомеса та Сапату не перетворилися в гольові, але допомогли аргентинцю з колумбійцем вирватися на ударні позиції в межах штрафного.

"Смоктати його", – Мурієль здивував коментарем у Instagram Маліновського після забитого м'яча українця

А ще була стовідсоткова успішність у дриблінгу (2 з 2) та відборі (1 плюс одне відновлення володіння), а також більше точних пасів (15), ніж разом в усіх трьох форвардів Фіорентини, які виходили нині на поле. Маліновський виграв 5 єдиноборств з 6, заробив на собі 2 фоли, ще 1 раз виносив м'яч, підчищаючи поблизу своїх воріт. Зіграв максимально зібрано та обережно (лише 5 втрат стали найкращим результатом для польових бергамасків).

За всіма згаданими показниками у Флоренції українець видав кращі цифри, ніж у середньому по сезону. Як бонус – саме Руслан забив гол, який не тільки перервав серію з 19 матчів без перемог на полі "Віоли", а й повторив рекорд Ювентуса, встановлений ще 60 років тому. Востаннє ще в сезоні 1959/60 після 23 турів у Серії А команда забивала 61 м'яч. Феноменальний напад Аталанти повторив майже недосяжне досягнення туринців завдяки гарматі нашого хлопця. Той Юве виграв чемпіонат Італії. Аталанту трохи підводять помилки в обороні, де пропускають значно більше за конкурентів і своїх попередників.

Конкуренти Руслана теж були крутими, або Час змін для наставника українця

Гомес та Ілічіч попрацювали на славу. Алехандро зробив гол для Сапати, віддав гольовий пас під удар Маліновському. Капітан традиційно вів гру, був практично всюди, дуже серйозно відпрацював на оборону. Граючи на атаку і постійно шукаючи спроби загострення, Папу видав найкращу культуру пасу (92% точності) та лише 8 разів втрачав м'яч. Вибити такого гравця з основи, будемо відверті, навіть Маліновському не під силу.

Інший гравець, з яким Руслан частенько міняється місцями на полі, зіграв не менш продуктивно при захисті своїх воріт, а також став лідером єдиноборств (12 виграв, у 22 вступив). Ілічіч розкидав суперників на дриблінгу та завдяки своїй фізичній потужності (при цьому його частіше за всіх збивали – 4), оформив найбільше в матчі ключових передач, віддав передгольовий пас, який на початку другого тайму зламав хід зустрічі. Талант потенційної суперзірки!

Гасперіні оцінив роль Маліновського в переможному матчі з Фіорентиною, в якому українець забив гол

На цьому фоні дуже помітно випадав лише Пашаліч. Хорват загубив 3 моменти, з яких мінімум 1 був просто зобов'язаний реалізувати. Гасперіні після матчу не забув уколоти Маріо за втрачені нагоди. Утім за такої гри, коли практично ніхто не випадав, саме провальна гра екс-гравця Монако, Мілана і Спартака була єдиною щілиною, в яку міг протиснутися Маліновський, аби вийти на поле. Найкращий італійський тренер року довго чекав і вловив момент ідеально. Схоже, лідер збірної України заслуговує отримувати хоча б іноді місце в основі саме на позиції №8. Якщо і після сьогоднішнього виступу Пашаліча, цього не станеться, то рішення Гасперіні буде дуже важко зрозуміти.