УКР РУС

Манчестер Юнайтед переміг Евертон в Кубку ліги: "дияволи" у вогні, Марсьяль і Погба повертаються, Кавані робить різницю

23 грудня 2020 Читать на русском
Автор: Михайло Юхименко

В рамках чвертьфіналу Кубка англійської ліги Евертон не зміг дати ради Манчестер Юнайтед, покинувши турнір.

Три з чотирьох півфіналістів Кубка англійської ліги вже визначились – туди пройшли Манчестер Сіті, Брентфорд і Тоттенхем. Останню путівку розігрували на Гудісон Парк у матчі Евертона проти Манчестер Юнайтед – на матч пустили вболівальників, а обидва тренери прогнозовано виставили частину резервістів в основу. Зокрема, у "дияволів" місце в старті отримали Туанзебе, Байї, ван де Бек та Хендерсон, а "іриски" довірили свої ворота голкіперу Ольсену.

Евертон – Манчестер Юнайтед – 0:2 – відео голів та огляд матч

Перша половина першого тайму пройшла за тотального домінування МЮ. Господарі не мали не тільки моментів, а і нагод перейти центральне коло, а от манкуніанці могли забивати вже на 3-й хвилині внаслідок грубої обрізки Кіна – на щастя для мерсисайдців, контратаку неточним пасом запоров Бруну Фернандеш. До 10-ї хвилини гості провели п'ять кутових, але дебютний момент пройшов з гри – це ван де Бек стріляв з 11 метрів після пасу п'яткою від Погба. Удар заблокували.

Евертон швидко почав нервувати й сипатись. На 11-й хвилині Кавані ледь не обікрав Ольсена у штрафному, а на 13-й Кавані міг забивати після заблокованого пострілу Бруну Фернандеша та рикошету – Ольсен встиг кинутись під ноги й видряпати м'яч. На 16-й Кавані прийняв подачу на дальню стійку й пробив у ближній, а Ольсен парирував прямо на уругвайця – Едінсон першим же дотиком переграв Кіна і пробив з мінімальної відстані, але голкіпер знову врятував Евертон. Найкращий же шанс відкрити рахунок мав Грінвуд, який ударом головою в падінні замикав навіс Теллеса – за "ірисок" зіграла стійка! Крім цих епізодів, біля воріт господарів виникла купа дрібних неприємних ситуацій, однак оборона трималася.

Поступово тиск Манчестер Юнайтед стухнув. В останній третині першого тайму підопічні Карло Анчелотті навіть перехопили ініціативу, організувавши кілька перспективних атак і заробивши низку кутових. Були і моменти: на 35-й хвилині Калверт-Льюїн ударом головою замикав подачу з кутового, а на 37-й Сігурдссон класно пробив зі штрафного під поперечку – в обох випадках МЮ виручив Хендерсон. На 41-й Гулфі спробував вистрілити з дистанції, але вийшло слабенько й по центру – Хендерсон спіймав м'яч. МЮ прокинувся аж на останніх хвилинах, заробивши свій штрафний, однак удар Бруну Фернандеша спокійно забрав Ольсен. Зрештою, на перерву команди пішли за нулів на табло.

Наскільки цікаво пройшов перший тайм, настільки ж нудно тривав другий. До 65-ї хвилини вболівальникам на Гудісон Парк вдалося побачити лишень два удари по воротах – Кавані з правого краю карного майданчика зарядив у зовнішній бік сітки, а Бруну Ферненадеш метрів з 23-х пробив на трибуни. У Евертона не було і цього, однак були травми – на 55-й хвилині поле покинув Рішарлісон. От, власне, і всі більш-менш цікаві епізоди першої половини другого тайму. Стривожений таким розвитком подій, Оле-Гуннар Сульшер зняв з гри Грінвуда та ван де Бека. В атаку МЮ пішла важка артилерія в обличчі Марсьяля та Рашфорда.

Втім, від таких перестановок на полі стало ще нудніше. Манкуніанці контролювали хід зустрічі, але моментів не виникало: у Рашфорда до 90-ї хвилини був лише один дальній постріл у небо, а перспективний штрафний метрів з 20-ти Теллес запоров ударом над воротами. Все. Здавалося, що голів у основний час команди так і не заб'ють, однак клас МЮ дався взнаки на 88-й хвилині: Марсьяль відкрився у центрі під пас Магуайра, знайшов Кавані на правому напівфланзі й віддав туди передачу, а Едінсон змістився в центр і потужно пробив з лінії карного майданчика – точно в дальній кут! 0:1!

Карло Анчелотті одразу випустив на поле Тосуна, а його підопічні пішли рятуватись. "Іриски" змогли влаштувати щось схоже на фінальний штурм, але нічого цікавішого за удар головою над воротами після подачі зі стандарту мерсисайдців не створили. Манчестер же почав розривати Евертон на контратаках – у компенсований час двічі міг забивати Бруну Фернандеш, однак перший його удар поцілив у хрестовину, а другий парирував Ольсен. Зрештою, другий гол таки прилетів у ворота господарів, але забив Марсьяль – Антоні реалізував вихід віч-на-віч. 0:2!

Таким чином, Манчестер Юнайтед став останнім півфіналістом Кубка англійської ліги.

Манчестер Юнайтед знову в топі

Манчестер Юнайтед, вірогідно, ще ніколи не виглядав настільки переконливо під керівництвом Оле-Гуннара Сульшера. У чемпіонаті команда йде на третій позиції з відставанням в одне очко від другої, забиває в середньому 2,7 голів і зупиняє Манчестер Сіті, а в Кубку ліги манкуніанці вийшли у півфінал. Після поразки лондонському Арсеналу 1 жовтня "червоні дияволи" не знають поразок у внутрішніх змаганнях, у восьми матчах здобувши сім перемог і забивши 21 гол при 8 пропущених. Особливо потужно колектив виглядає на виїзді, здобувши 13 перемог над клубами АПЛ поспіль. Це – рекорд в історії клубу.

Насправді, МЮ ще далекий від ідеалу. Футбол підопічних Оле-Гуннара Сульшера залишається нестабільним – вони регулярно пропускають першими, а протягом матчу команді не вдається втримати однаковий темп та зарядженість. В поєдинку з Евертоном ці особливості проявилось яскраво – "дияволи" дали потужний старт, однак цілковито віддали останню третину першого тайму. Практично весь другий скотився до млявої позиційної боротьби.

Втім, навіть за таких умов МЮ здобув переконливу перемогу, не дозволивши "ірискам" провести жодного удару від 41-ї хвилини до компенсованого часу й забивши господарям двічі (плюс, була хрестовина). І це при дев'яти змінах у складі, порівняно з поєдинком проти Лідса.

МЮ створює моменти дуже високої якості і навчився дотискати суперника. До "червоних дияволів" повернулося відчуття переваги в класі – і в матчі проти Евертона це було особливо помітно. Такі звитяги ще не говорять про повернення у когорту претендентів на чемпіонство та тріумфів у єврокубках, але точно змушують говорити про МЮ, як про справжній топ-клуб. Топ-клуб, здатний виграти Кубок ліги резервним складом.

Едінсон Кавані робить різницю

До МЮ повернулося відчуття переваги в класі, а уособлення цієї переваги слід назвати Кавані. Насправді, таких футболістів у команді багато, а конкретно в матчі з "ірисками" виділялися і Бруну Фернандеш, і Погба, і Байї, однак саме Кавані вигриз для "дияволів" перемогу – і зробив це так, як і належить суперзірковому форварду. У млявій позиційній боротьбі він несподівано відкрився перед штрафним, прийняв м'яч і другим же дотиком відправив сферу в дальній кут. Шик!

Це – не єдиний момент Едінсона. За атакувальними показниками уругваєць став безумовним лідером на полі, та і загалом він виглядав яскраво – переважна більшість небезпечних епізодів у виконанні МЮ так чи інакше була пов'язана з персоною Кавані. На Гудісон Парк він завдав аж шість ударів, чотири рази поціливши у площину й одного разу бахнувши у зовнішній бік сітки з гострого кута. Крім того, форвард ледь не обікрав голкіпера на старті матчу, пробивав з семи метрів після офсайду (про який в ту мить ніхто не знав) і ловив рикошети так, що опинявся прямо перед Ольсеном. А ще Кавані розігнав контратаку у компенсований час з пасом під вихід віч-на-віч Бруну Фернандешу.

Уругвайський форвард у матчі проти Евертона зібрав на собі два фоли, виконав один обіграш на дриблінгу, віддав 19 точних передач з 22-х і зробив вісім дотиків до м'яча у штрафному при 40 дотиках загалом. При цьому він допустив всього шість втрат м'яча – як правило, у нападників їх набагато більше. Також варто відзначити, що гол Кавані не став випадковим, адже Едінсон протягом всього поєдинку виконував маневр з відкриванням у напівфланзі та відскоком в центр. Зрештою, він і приніс успіх.

Це вже четвертий гол Кавані за МЮ після переходу в жовтні. Всі вони важливі – Едінсон після виходу на заміну дублем приніс перемогу над Саутгемптоном, а в матчі з Евертоном місячної давнини він добив "ірисок". При цьому нападник двічі забивав у компенсований час, а кубковій зустрічі уругваєць відзначився за дві хвилини до кінця основного, відкривши рахунок. Не дивно, що у всіх британських ЗМІ та на статистичних порталах статус MVP поєдинку на Гудісон Парк отримав саме Кавані.

МЮ провів шикарне підписання, хоча існували деякі побоювання – Кавані у лютому виповниться 34 роки. Не старіють душею ветерани!

Повернення Погба та Марсьяля

Головними мішенями для критики з боку фанатів МЮ вже довгий час залишаються Погба та Марсьяль, що і не дивно – агент Поля робить резонансні заяви про клуб на тлі ненайкращої гри француза, а Антоні марнує момент за моментом. Втім, в останніх матчах гра французів відверто сподобалась.

Погба з Шеффілдом оформив асист, у дербі з Ман Сіті став одним з лідерів по передачах під удар, а Вест Хему забив. З Лідсом француз не зіграв. Повернувшись в основу на кубкову зустріч з Евертоном, хавбек видав потужний поєдинок – в активі Поля три передачі під удар партнерам, три перехоплення, два відбирання, два зібраних на собі штрафних і п'ять виграних єдиноборств з восьми (лідер у зустрічі за цим показником).

Крім того, він взяв участь у кількох цікавих дрібних епізодах, а також розігнав низку атак, асистував п'ятками і загалом виглядав круто – як і належить чемпіону світу. Такий футбол оцінили відповідно: на Sofascore, Whoscored і Sky Sports у нього другий після Кавані бал, а Manchester Evening News визнало Погба найкращим у зустрічі.

Марсьяль виглядав не так яскраво. Фактично, після свого виходу на заміну на 67-й хвилині він 20 хвилин не загострював гру ніяк – було лишень одне вривання у штрафний з падінням, але воно не стало наслідком фолу (француза просто відтерли корпусом). При 15 дотиках до м'яча у нападника було аж вісім втрат, однак саме Антоні став співавтором вирішального голу, здорово відкрившись у центрі й віддавши своєчасну передачу на Кавані. Це і є топ-клас. Справжньому чемпіону світу достатньо всього одного моменту, щоб зробити результат.

Наприкінці зустрічі Марсьяль ще й реалізував вихід віч-на-віч. Таким чином, в активі Антоні вже два голи та чотири асисти в останніх трьох поєдинках – і це круто, адже у шести матчах до цієї серії француз не відзначився жодною результативною дією. Тепер же нападник повертається.

Ман Сіті розгромив Арсенал у Кубку ліги: продовження кошмару "канонірів", жодних змін для Зінченка та необхідність VAR