УКР РУС

Манчестер Сіті переміг Евертон і очолив АПЛ: жах стандартів для "ірисок", Зінченку не світить ігровий час в чемпіонаті

7 лютого 2019 Читать на русском

Манчестер Сіті зустрічався з Евертоном у перенесеному матчі 27 туру АПЛ. Результат і огляд матчу читайте на "Футбол 24".

Англія. АПЛ, 27 тур

Евертон – Манчестер Сіті – 0:2

Голи: Ляпорт, 45+2, Жезус, 90+6

Перемога над Евертоном виводила Манчестер Сіті на перше місце АПЛ. Зараз кожне очко дуже важливе для Пепа Гвардіоли в чемпіонських перегонах з Ліверпулем, тому каталонець виставив на Гудісоні майже оптимальний склад. Олександр Зінченко вперше за 3 матчі опинився в заявці, а його місце на лівому фланзі оборони знову отримав Ляпорт. А от Марку Сілва залишив лідерів "ірисок" Рішарлісона та Сігурдссона в запасі.

Евертон – Манчестер Сіті: онлайн-трансляція

Манчестер Сіті з перших хвилин заволодів ініціативою. Евертон час від часу вмикав високий пресинг, але в основному гра йшла на половині поля господарів. Статистика володіння м'ячем доходила до 73%-27% на користь "містян". Перші моменти вони створили після кутових. На 3-й хвилині м'яч знайшов за межами штрафного майданчика Сане, але Лерой гостро пробив повз ворота. Другий шанс змарнував Емерік Ляпорт, який невлучно замкнув головою хорошу подачу з корнера.

Гострішим був лівий фланг Манчестер Сіті, де "ірискам" не вдавалося стримати Сане. Німецький вінгер відмінно взаємодіяв з Давідом Сілвою та постійно шукав дірки в оборонних порядках суперника. Один з його рейдів до лінії воріт завершився ударом у поперечину від Серхіо Агуеро.

У середині тайму Евертон перевів гру в центр поля і на деякий час навіть притиснув гостей у їхніх володіннях. До ударів у площину справа не дійшла, але у штрафному майданчику Сіті внаслідок дій мерсисайдців виникала пожежа. Бернард опинився на ударній позиції, однак не зумів вдало замкнути навіс Тео Волкотта.

Згодом Манчестер Сіті знову перейшов в активну фазу атаки та почав загострювати – головним чином зусиллями Лероя Сане та Давіда Сілви. Захист Евертона не завжди встиг за акуратними закиданнями у штрафний майданчик, моменти в гостей виникали. Забити ж підопічним Гвардіоли допоміг стандарт – головна їхня зброя у сьогоднішній грі.

Давід Сілва відмінно навісив зі штрафного, а Емерік Ляпорт головою переправив м'яч у сітку. До речі, це був перший удар Сіті в площину. 0:1 на користь фаворита після першого тайму. На старті другої половини зустрічі герой матчу отримав пошкодження, налетівши головою на Тео Волкотта.

Евертон розпочав другий тайм активними спробами відігратися. Здалеку вистрелив Ідрісса Гуйє – Едерсон зафіксував м'яч в руках, слабкий удар зі штрафного – на місці "блакитна" стінка. На цьому шанси "ірисок" вичерпалися, натомість Манчестер Сіті ледь не подвоїв перевагу, коли Агуеро скористався помилкою Пікфорда і ударом через себе цілив у дальній кут.

Марку Сілва на останню третину поєдинку випустив Гілфі Сігурдссона та Рішарлісона, але проблеми виникли в обороні господарів. Мерсисайдці не могли винести м'яч з власного штрафного майданчика та дозволяли суперникам пробивати. Залишалося сподіватися на блоки та погану влучність "містян". Успішно – більше не пропустили.

Команди до фінального свистка показували інтенсивний футбол, бракувало тільки ударів. Евертон намагався використовувати дрібні помилки Манчестер Сіті та миттєво доставляти м'яч в останню третину поля. У двох перспективних епізодах партнери майже вивели на ударну позицію Дженка Тосуна, проте в обох випадках відмінно на випередження зіграв Едерсон.

Крапку в матчі поставив Габріель Жезус, відправивши м'яч у сітку на 7-й компенсованій хвилині. Манчестер Сіті мінімально переміг, набрав 62 очки та обійшов Ліверпуль на вершині турнірної таблиці АПЛ завдяки кращій різниці голів – +48 проти +41 у "скаузерів". Евертон з 33 балами залишився на 9 місці. Олександр Зінченко просидів увесь матч на лаві запасних.

Ліверпуль, Манчестер Сіті та Тоттенхем у боротьбі за перемогу в АПЛ – у кого найлегший календар

Манчестер Сіті відмінно скористався слабким місцем Евертона

Команда Пепа Гвардіоли вдарила "ірисок" по проблемному компоненту – грі на стандартах біля власних воріт. Найгостріші моменти Сіті у першому таймі – з кутових, переможний гол – подача зі штрафного, непорозуміння оборони Евертона – простенькі закидання у штрафний майданчик за спину захисникам. Підопічні Марку Сілви не вміють захищатися в статиці біля власних воріт. Навіси зі стандартів стають для них катастрофою.

Це не просто співпадіння чи випадковість. Евертон пропустив у всіх турнірах цього сезону 19 голів після стандартних положень – найгірший показник серед команд АПЛ. Матч показав, що тренерський штаб Манчестер Сіті чудово вивчив проблеми суперника та планомірно на них тиснув. У підсумку – заслужена перемога.

Зінченку не світить ігровий час в АПЛ

Олександр Зінченко сьогодні вперше за 3 матчі потрапив у запас Манчестер Сіті. В матчах Прем'єр-ліги українця не включали в заявку взагалі з минулого року. Так, було пошкодження, але нових шансів буде обмаль. Емерік Ляпорт провів другий поспіль прекрасний матч на позиції лівого захисника. Справа не лише в переможному голі Евертону: Ляпорт розкішно зіграв на Гудісоні в обороні (5 вибивань і 4 відбори), небезпечно приходив на стандарти, забезпечував якісний дальній перший пас (6 з 10 лонгболів точні). Розкішна гра.

І що важливо – центр оборони без нього не провалюється. Схоже, Ляпорт до кінця сезону буде першим вибором Пепа на лівий фланг оборони у важливих матчах за відсутності Бенжамена Менді. Француз, до речі, близький до остаточного відновлення після травми. Ще є Фабіан Делф і Даніло, якого тренери Манчестер Сіті дедалі активніше використовують зліва. Коли на полі Евертона Ляпорт отримав пошкодження, то розминатися відправили саме бразильця.

От і виходить, що Зінченко – 5-й вибір Гвардіоли на лівий фланг захисту, навіть не на рідну позицію. Залишається сподіватися на ігровий час в Кубку ліги та Кубку Англії.

Зінченко проти Бертона: погані оцінки англійських ЗМІ, причини блідої гри та повернення після травми конкурента

Цікаві факти

– Манчестер Сіті вперше з 15 грудня 2018-го завершує день на вершині АПЛ. Тоді "містяни" також обіграли Евертон.

– Манчестер Сіті забив сьогодні з першого удару в площину – 15-й такий випадок у цьому сезоні АПЛ для "блакитних", жодна інша команда так часто не реалізовувала своє перше потрапляння в ціль.

– Гол Габріеля Жезуса на 96:52 – найпізніший в АПЛ з січня 2017-го.