УКР РУС

СК Дніпро-1 – Динамо: Михайличенко провалив план на гру, нові питання до VAR, Супряга хет-триком знищив киян

29 лютого 2020 Читать на русском
Автор: Вадим Грищук

СК Дніпро-1 обіграв Динамо в рамках 20-го туру УПЛ. Звіт про матч читайте на "Футбол 24".

У першому турі після зимової перерви Динамо здобуло важку перемогу над Ворсклою, а СК Дніпро-1 вирвав нічию з Карпатами. У звітному матчі варто відзначити повернення Віктора Циганкова у заявку команди. Нагадаємо, лідер киян через травму практично пропустив підготовку до сезону на зборах разом з основною групою. СК Дніпро-1 ще ніколи у своїй короткій історії не перемагав Динамо, тому додаткову мотивацію шукати не довелося.

Хет-трик Супряги у відеоогляді матчу СК Дніпро-1 – Динамо – 3:1

Стартовий свисток ще не пролунав, а у Дмитра Михайленка вже виникли проблеми. Ігор Когут, який потрапив до стартового протоколу, отримав пошкодження, тому на поле вийшов Юрій Вакулко. Схоже, фортуна вирішила повернути борг господарям дуже швидко. Вже на першій хвилині Хобленко отримав шанс пробити по воротах, а рикошет дезорієнтував Бущана – м'яч ледь не залетів у сітку. Після розіграшу кутового захисники киян знову зіграли необачно, але Чичиков не очікував такого подарунка і забарився з ударом.

На цьому проблеми Динамо лише почалися. Віталій Буяльський залишив команду Олексія Михайличенка в меншості вже на 6-й хвилині. Півзахисник киян грубо зіграв проти Юрія Вакулко. Катерина Монзуль не відреагувала на епізод, а от відеоасистент порадив головному рефері таки передивитися повтор. Вердикт – пряма червона картка.

Чисельна більшість ніяк не вплинула на СК Дніпро-1, який, очевидно, не розраховував отримати подібну перевагу та ще й так швидко. Складалося враження, що команди діють у рівних складах за невеликої ігрової переваги Динамо. Саме кияни невдовзі створили небезпечний момент – Русин прийняв м'яч у штрафному, розвернувся і пробив, але неточно. Після цього настало затишшя: багато боротьби, позиційних дій, але обмаль гостроти. Поступово господарі почали сміливіше йти вперед, але без особливого успіху.

Динамо теж усвідомило, що суперник ніяк не може використати "зайвого" гравця, а втрачати очки для "біло-синіх" зараз зовсім не на часі. Поступово кияни почали підбиратися все ближче до володінь господарів і робили це успішніше за своїх візаві. На 40-й хвилині Караваєв протягнув м'яч по центру і потужно пробив – поперечина. А перед самісінькою перервою Русин увірвався на лівий край штрафного і впав після жорсткого стику з Кравченком, але при цьому отримав жовту за симуляцію! Але й тут Монзуль отримала підказку від асистента. Кілька хвилин пішло на вивчення відеоповтору, після чого попередження було скасоване, а натомість призначений був пенальті. Вербіч взявся виконувати покарання і легко розвів Юрчука і м'яч по різних кутах. Динамо пішло на перерву лідером.

Якщо хтось очікував продовження активних дій і в другому таймі, то був дуже розчарованим. Після відновлення гри футбол став ще примітивнішим, а команди, як то кажуть, грали без воріт. Динамо можна було зрозуміти – важко діяти активно, коли треба берегти сили через гру в меншості, а от до дніпрян залишалися питання. Академічні атаки зовсім не та зброя, яка буде ефективною проти киян.

Дмитро Михайленко розумів, що йому добряче дістанеться від преси й уболівальників, за таку обережну гру, тому на 64-й хвилині кинув у бій Супрягу. Форварду, який належить Динамо, знадобилося зовсім небагато часу, щоб відзначитися. Назаренко та Вакулко розіграли комбінацію у штрафному гостей, після чого останній прострілив на лінію воротарського, звідки вже замикав Владислав – 1:1. А ще за три хвилини склади стали рівними. Польовий жорстко зіграв проти Караваєва, а Монзуль на пару з VAR знову була невблаганною – червона.

Вихід Де Пени і Циганкова мав додати креативу у гру Динамо, але пропустили саме кияни. Дніпряни заробили кутовий. Кравченко виконав подачу, а Супрязі ніхто не заважав розстріляти Бущана. Подальші дії важко системно проаналізувати – обидві команди намагалися врятувати позитивний для себе результат, але більше пощастило Дніпру. Знову героєм став Супряга, який втік у контратаку і легко переграв голкіпера Динамо – 3:1.

Таким чином третя очна зустріч в історії команд завершилася перемогою СК Дніпро-1. Раніше двічі вигравало Динамо. Кияни залишилися на другому місці, але Зоря має матч у запасі і може їх випередити. Дніпряни тепер відстають від шостої сходинки всього на одне очко.

VAR став головнішим за Монзуль

Про запровадження системи відеоповторів в України говорили давно. От уже другий тур VAR працює на матчах УПЛ, але розмов, схоже, лише побільшає. Хоча Катерина Монзуль провела майже зразковий матч. Перший тайм – так точно. Віталій буяльський лише нещодавно заявив, що система відеоповторів не потрібна футболу, а після сьогоднішньої гри лише утвердиться у своїй думці. Епізод із його порушенням правил був неочевидним і непомітним. Без відео його взагалі було важко розгледіти, а от із системою VAR покарання було блискавичним. Монзуль, не вагаючись, вилучила футболіста Динамо на 6-й (!) хвилині. Для цього потрібно мати сміливість. Відзначимо, що рішення було правильним – Буяльський справді заслуговував на це покарання.

Система повернула своє Динамо у моменті з пенальті. Падіння Русина справді було картинним, але так здалося лише в динаміці. Знову ж, повтор показав, що Кравченко завадив нападнику дістатися до м'яча із порушенням правил. Отож після першого тайму VAR – Динамо – 1:1.

СК Дніпро-1 – Динамо: вперше в історії УПЛ вилучили гравця після застосування VAR – постраждали кияни

А от у другій половині Монзуль уже трохи втратила нитки гри. Карло Анчелотті, критикуючи відеоповтори, говорив, що система повинна допомагати, але не замінювати арбітра. Найбільша проблема, коли рефері перестає брати відповідальність на себе. На щастя для Монзуль, гра у другому тайму стала нудної і не насиченою, але й тут вона примудрилася знайти, де стати на слизьке. Так, Польовий жорстко зіграв проти Караваєва, але чи це червона – питання. Чи це червона після перегляду повтору – питання ще більше. Було схоже, ніби Катерина в бажанні бути послідовною повернула "борг" киянам за вилучення Буяльського. Зрештою, суддівство у цьому матчі було помітним, але не воно визначило його підсумок. А Монзуль показала себе сміливим рефері, яка готова обслуговувати матчі Динамо. Правда, потрібно ще трошки попрацювати над психологією, щоб настрою вистачало на усі 90 хвилин.

Супряга продемонстрував нечувану ефективність

Олександр Хацкевич не бачив нападника для своєї команди ні у Владиславі Супрязі, ні в Назарії Русині. За іронією долі, обидва сьогодні опинилися на полі, правда, у різній формі. Русин за пів року у Зорі роззабивався настільки, що став основним у Динамо, а от Владислав поки залишається у Дніпрі.

Очевидно, що Супряга почуває себе скривдженим. Навіть за кадрового дефіциту форвардів клуб не згадує про нього. Ніби слова Хацкевича про неготовність чемпіона світу серед команд U-20 до гри на дорослому рівні сприймають як аксіому. Навіть Дмитро Михайленко не довірив Владу місце у старті, зробивши ставку на зимового новачка – Хобленка. Екс-форвард брестського Динамо мав шанс підтвердити інтуіцію коуча вже на першій хвилині, але це й усе, чим він запам'ятався. Здавалося, що Олексій досі не до кінця розуміє партнерів – не встигає до передач, опиняється не втих зонах. Словом, позбавляє команду головної опції в нападі.

Відразу домовимося – ніхто не буде заперечувати, що Супряга у матчі проти Динамо упіймав жар-птицю за хвіст. Очевидно, що він, як і будь-який інший гравець у світі, не буде робити хет-трик у кожному матчі. Але дуже важливо, як саме він зробив це сьогодні. Правильна позиція і гра на випередження, боротьба за м'яч після кутового і його улюблене – швидка атака. Русина за його стиль гри прозвали "хижаком", але у звітному матчі справжній хижак був у іншій команді. Супряга продемонстрував захмарну концентрацію і нечувану холоднокровність. Було помітно, наскільки впевнено він розпорядився своїми моментами, а це саме його критикують за марнотратство та незібраність. Сьогодні Влад постав форвардом, який готовий до дорослого футболу, як мінімум ментально. Тепер потрібно це доводити не лише з командами, які перед тобою завинили.

Михайличенко не вирішив проблеми Динамо

Переживання за киян з'явилися ще під час зимової паузи. У суперниках на сборах були далеко не топові команди, але результати не радували стабільністю. Звісно, ніхто не брався дорікати Динамо за товарняки, адже грали під навантаженнями. Проте з початком офіційних матчів команда "не полетіла". І це, при всій повазі до Ворскли та СК Дніпро-1, "біло-сині" ще не грали з лідерами УПЛ. Після зміни тренера Ігор Суркіс часто наголошував, що новий тренерський штаб надолужує недопрацювання попереднього щодо функціональної готовності гравців. Взимку футболісти киян розповідали, що ніколи раніше скільки не бігали. Караваєв запевняв, що це принесе плоди під час сезону, але коли Супряга відіграє фору у 20 метрів у двох опонентів і забиває гол, який фактично хоронить Динамо, виникають питання щодо ефективності підготовки тренерського штабу Михайличенка.

Але й це не найбільша проблема. Складнощі киян з організаційною грою ніде не поділися. Динамо просто не знає, як розхитувати оборону суперника. Навіть сьогодні, коли в першому таймі Дніпро фактично просто займався тим, що не заважав супернику, у "біло-синіх" нічого не виходило. Коли м'яч тримають лише захисники, це насторожує. А з Шабановим та Поповим це навіть небезпечно – передачі під пресингом це не їхня сильна сторона. З поверненням Микити Бурди додасться надійності позаду, але з грою вперед нічого не зміниться.

Михайличенко: Якщо немає можливості зробити VAR для всіх клубів – варто його відкласти

Можна скільки завгодно говорити про те, що вилучення Буяльського зламало план на гру, але у тренера було цілих 90 хвилин (з урахуванням доданого), щоб перебудуватися. Михайличенко вперто цього не робив. У цього Динамо немає плану "Б". Випустити наприкінці Де Пену, який закидає штрафну радіокерованими подачами – геть не те. Так, іноді це спрацьовує, але не можна робити з цього постійну опцію. У складі киян достатньо кваліфікованих виконавців для гри у комбінаційний футбол, але після зимових зборів його так і не з'явилося. Фізика потрібна, щоб вигризати такі перемоги, як над Ворсклою, а коли суперник теж готовий на належному рівні, цього може бути замало.