УКР РУС

Динамо – Спарта: Соль втрачає дебютний гол, ефектні забиті м'ячі, травма Піваріча та перша поразка

26 січня 2019 Читать на русском
Автор: Тарас Котів

Київське Динамо завершило перший збір у Марбельї бойовою поразкою від празької Спарти. Віктор Циганков та Ахмед Алібеков красивими голами не врятували команду Хацкевича від першої невдачі у 2019-му році.

Товариські матчі
завершено
-

Товариський матч. Марбелья 2019

Динамо – Спарта – 2:3

Голи: Циганков, 47, Алібеков, 64 – Тетте, 17, Станчу, 45+1, Гложек, 81

Динамо вийшло у стартовому складі, який має всі шанси на життя проти Олімпіакоса чи поєдинках УПЛ. У центрі захисту Бурда та Кадар, Миколенко і Кендзьора – на флангах. У центрі півзахисту Буяльський і Шепелєв відповідають за опорну зону, Шапаренко ближче до нападу. Атакувальне тріо склали справа наліво Циганков, Соль і Вербіч. Лише у воротах можна говорити про певні експерименти – Бущан виходить замість Бойка, і такий варіант складно уявити у ключових іграх.

Динамо проведе 5 спарингів під час другого етапу зборів – відомі імена усіх суперників киян

Іспанський новачок класно поклав м'яч у сітку, в дотик з льоту замкнувши м'який навіс партнера. Судді зафіксували більш ніж сумнівний офсайд і забрали у Франа дебютний гол за Динамо. Вербіч класно пройшов кількох опонентів, віддав на Буяльського, який кивнув на Шапаренка – непоганий удар, але поруч зі стійкою. Спарта забила на 17-й хвилині фактично з нічого. Рикошети від Бурди і Буяльського виводять Тетте на Бущана – розстрільний постріл впритул. Циганков зобов'язаний був зрівнювати після класного розрізного пасу Шапаренка. Однак Віктор спершу спробував віддати Солю на порожні ворота – захисники заблокували, а потім уже сам не зміг переграти воротаря.

Кадар показав, що володіє могутнім ударом метрів з 35, а Соль з не найзручнішої позиції пробив з меж штрафного вище. Фран загалом непогано відкривався і працював у комбінаціях, але надто мало отримував таких передач під удар, щоб не потрібно зайвий раз підлаштовуватись. А вже в компенсований час Станчу зі штрафного ефектно поклав м'яч у верхній воротарський кут. Спарта забила з обох своїх прицільних ударів. Динамо змарнувало відразу 3 спроби.

По перерві Циганков віддав на хід Кендзьорі, а той впав на межі з штрафним. Капітан Динамо і вирішив пробити. Циганков класно перекинув стінку – воротар навіть не ворухнувся. Другий гол Віктора у 2019-му. Відзначимо, що в перерві пара центрхавів повністю змінилась: Андрієвський і Че Че прийшли на зміну Буяльському і Шепелєву. Бойко же змінив Бущана. Шапаренко після вдалого відбору Вербіча знайшов дірку в центрі захисту, однак Соль загальмував і втратив нагоду вийти на побачення з кіпером. Справа завершилась кутовим, після якого Бурда з кількох метрів не влучив.

Після 60-ї Динамо змінило решту складу, який грав у першому таймі. На поле вийшли Ахмед Алібеков, Йосип Піваріч, Артем Шабанов, Вітор Буено, Сідклей, Микита Кравченко, Владислав Супряга та Євген Смирний. Саме Алібеков, який вийшов у центр захисту, підключився в атаку і зрівняв рахунок шаленим дальнім ударом.

Цікаво, що на 77-й хвилині Алібекова, який не відіграв і 20 хвилин, несподівано поміняв Русин. А на 81-й спочатку Смирний дозволив подати з лівого флангу, а потім Шабанов дав Гложеку, який вийшов на заміну, розстріляти Бойка з близької дистанції. Чехи знову повели. Згодом Піваріч, якому після серії замін дісталась капітанська пов'язка, отримав травму, впавши на рівному місці. Йосіп довго не міг піднятись на ноги і покинув поле в муках. Замість віце-чемпіона світу вийшов Денис Попов. Після розгрому Бохума та нічиєї зі Стяуа поразка від Спарти – Динамо з повним комплектом результатів завершує перший збір.

Соль, Циганков, Вербіч, Шапаренко – з цього має щось вийти

Динамівська атака показала проблиски того, як має виглядати команда, що вміє забивати голи і переводити перемоги в конвеєр. Соль мав усі шанси, щоб забити дебютний гол, але спочатку двічі забрався у положення поза грою (хоча в моменті з взяттям воріт здалось, що як мінімум не випереджав останнього суперника), а потім чи то не повірив у своє щастя, чи то вже зневірився отримати ідеальну передачу і не вчасно зреагував на крутий пас Шапаренка. Останній дуже сподобався своєю заточеністю на гострі передачі. Партнери мали мінімум двічі зробити Миколу автором гольового пасу, але не склалось.

Вербіч і Циганков, як завжди, заводять гру своїми індивідуальними діями і фланговими проходами. Наразі вони залишаються основою атакувального вогню. З позитивного відзначимо той момент, що Фран нарешті не лише відходив у середину поля, а й активно підтримував роботу атаки у фінальній третині поля. Принаймні згадати хоча б щось подібне від Супряги та Русина по перерві – надважке завдання. Соль почав отримувати паси там, де забиває найчастіше. Вигравав верхову боротьбу, тримав темп грою в дотик, намагався бити з першої ж нагоди. Мало, але буде більше. Після нинішнього трейлера дивитись офіційне кіно вже не так лячно, як після Стяуа.

Воротарі не рятують, захист привозить, слабка альтернатива

Спарта взимку набрала неймовірний хід – пражани виграли усі 5 своїх спарингів. У матчі з Динамо все могло скластись по-іншому. Проте Бущан і Бойко пропустили ледь не зі всіх ударів у площину від чехів, а динамівці свої моменти марнували, забиваючи лише після індивідуальних дій. Не скажеш, що ці взяття воріт абсолютно на совісті київських кіперів, але й розраховувати на порятунок команда не могла. Хоча б на такий, як у першій половині, коли воротар Спарти двічі не дав забити Циганкову, вийшовши з воріт. Сумна тенденція триває, якщо згадати ще й дивний пропущений гол від Стяуа.

Шабанов, Кадар і Бурда долучились до двох голів суперника. Захист Динамо виглядає аж надто гостинним. Ще одна проблема – знайти оптимальне поєднання півзахисників у центрі поля. По-перше, їх настільки багато, що навіть тим же Гармашу і Сидорчуку не знайшлося місця на полі. По-друге, усі (і молоді, і досвідчені) центральні хавбеки страждають на нестабільність.

Повертаючись до оборони. На правому фланзі, коли немає Кендзьори, настає справжнє провалля. Ліворуч альтернативи Миколенку теж не видно. Обидва сподобались впевненістю, динамікою і передусім грою на атаку. Коли говорять про втому від зборів як пояснення невдалих результатів, завжди цікаво, чому деяких гравців вона обходить. Віталій і Томаш – з таких. Піваріч знову травмувався. На рівнісінькому місці. Це виглядало моторошно. Трансфер у Бетіс чи куди там під серйозною загрозою.

Динамо стало найуспішнішим українським клубом у рейтингу IFFHS, Шахтар суттєво опустився, сенсаційний лідер