УКР РУС

Динамо на паузі, Луческу під ножем – дві кандидатури і відкладена розв'язка

25 квітня 2023
Автор: Сергій Тищенко

Сергій Тищенко пояснює, що змінилося після матчу киян проти Шахтаря у 22 турі УПЛ.

Луческу не зможе продовжувати виконувати свої обов'язки, наставник лягає на операцію із заміни суглоба. За попередніми прогнозами, місяць часу румун проведе на милицях. Скоріш за все, у поточному сезоні він вже не зможе керувати командою.

Проблеми із суглобом не давали йому повноцінно працювати. В останніх матчах Мірча відверто накульгував та проводив більшість часу сидячи, хоча зазвичай постійно перебуває на ногах. Після нічиєї з Рухом стало зрозуміло, що боротьба за чемпіонство чи хоча б зону ЛЧ киянам не світить. Тому сенсу відкладати операцію не було.

Динамо вперше в історії втратило очки з Рухом у матчі УПЛ – феєрія українського Гріліша, третій поспіль гол Ваната

Сезон фактично втрачено. Луческу зможе привести себе до ладу і вже почати передсезонну підготовку. Зараз у нього є можливість подивитися на проблеми команди з боку. Хоча це не означає, що його участі в управлінні колективом не буде. Ніяких сумнівів немає, що всі ключові питання Мірча контролюватиме з лікарняного ліжка. Недарма Луческу робитиме операцію в Києві – щоб бути ближче до команди, мати можливість контролювати ключові процеси.

Влітку 2021-го Луческу вже був на лікарняному. Команда провела без нього старт сезону, який вийшов не дуже переконливим. Не змогли вдома обіграти Інгулець та ледве втримали перемогу у Запоріжжі над Зорею. Без Містера ігрова дисципліна в колективі послабшала. Жерсон Родрігес дозволяв собі кричати на тренерів, проявляти невдоволення після власної заміни. Тоді виконувачем обов'язків тренера був Еміл Карас. У штабі – Олег Гусєв та Огнен Вукоєвіч. Хорвата вже немає серед помічників. Я так зрозумів, що Луческу той досвід визнав невдалим. Ні Карас, ні Гусєв не зможуть утримати команду.

Операція "Наступник" не спрацювала. З Вукоєвічем були якісь непорозуміння. Карас та Гусєв – просто асистенти без якостей стати головними. Не знаю, бракує харизми, навиків – причин може бути багато. Належало шукати нову людину в штаб, яка потенційно могла б замінити Мірчу.

"Тихо пішов, тихо прийшов": загадкові маршрути Вукоєвіча – що готує для нього Суркіс?

Вибір зупинився на Шовковському. Після відходу зі збірної України Петракова він залишився без роботи. Динамо скористалося шансом і повернуло легенду в систему клубу. Шовковський ніколи не працював тренером самостійно, лише асистентом у Шевченка та Петракова. Ніхто не знає, який він наставник. На це запитання відповіді не має і сам СаШо. Без практики можна робити тільки припущення.

Зараз ми небагато дізнаємося про тренерські таланти Олександра Володимировича. Він приходить з приставкою "в. о." на короткий період. Приходить не втілювати свої ідеї, філософію гри, а тільки контролювати процес. Головні рішення будуть за Луческу.

Не потрібно чекати від Динамо нових схем чи революційних рішень. Все залишиться так, як було при Луческу. Головним стає виконання – наскільки гравці втілюватимуть те, що від них вимагає Шовковський. Якщо Олександру вдасться достукатися, знайти до них підхід, то він матиме тренерське майбутнє. Це такий іспит, на основі якого власники клубу брати Суркіси зрозуміють: прицінювався до інших кандидатур, чи робити ставку на Шовковського в статусі наступника Луческу. Нагадаю, що влітку Мірчі виповниться 78, у нього контракт ще на один сезон. Питання нового наставника не за горами. Вже зараз над цим потрібно думати.

Шахтар – лакмусовий папірець терпіння Суркіса, або Луческу переслідує привид Блохіна

Більше на цю довіру заслуговував Ігор Костюк. Він вже шостий сезон працює із юнаками Динамо. Зараз у складі першої команди – мінімум 8 повноправних гравців. Потенційно їх може бути ще більше – Боль, Яцик, Діалло, Малиш, Цітаішвілі, Бражко, Булеца. Якщо команда спирається на власних вихованців, то, відповідно, їм потрібен тренер, який вміє з ними працювати.

Проблема в тому, що Костюк – це самостійний наставник зі своїм баченням футболу. Його не можна зробити виконувачем обов'язків чи послідовником Луческу. Вони дуже різні за своїми поглядами та кадровим вибором. Якщо вже Костюк – то це повноцінна робота із розв'язаними руками.

Власне, доля Ігоря Володимировича багато в чому залежить від успішності Шовковського. Якщо СаШо проявить себе в ролі виконувача обов'язків, то стане першим кандидатом на заміну Луческу. Якщо ж щось не буде виходити, шанси Костюка зростатимуть. Зараз критерій роботи наставника Динамо – не тільки результат чи гра, але і становлення молодих гравців. Якщо Дячук, Вівчаренко, Ванат, Волошин та інші покращать свою гру, перспективи Шовковського також зростатимуть.

Динамо – Шахтар: Київ рятує неочевидний герой, суддівство цікавіше за гру, дикі привози, заміна Мудрику і Циганкову