УКР РУС

Динамо – Легія: Цітаішвілі відкриває гольовий рахунок 2020 – непогані дебютанти, солідний новий капітан, старі болячки

19 січня 2020 Читать на русском
Автор: Тарас Котів

Динамо і Легія зіграли внічию (1:1) дебютний товариський поєдинок киян у новому році. Рахунок і огляд матчу дивіться на "Футбол 24".

Товариські матчі
завершено
-

Товариський матч 19 січня 2019

Динамо – Легія – 1:1

Голи: Цітаішвілі, 45 – Антоліч, 13

Лідер чемпіонату Польщі вийшов з відпустки трохи раніше, перемігши румунський Ботошані з рахунком 2:1. Динамо ж тільки починає свій цикл – на першому етапі зборів команду Михайличенка чекають 6 спарингів. Уже прем'єрний іспит виглядав досить цікавим – раніше в київський клуб сватали захисника Легії Вєтеску, та й суперник непростий. Перший товариський матч Динамо у 2020 році стартував о 16:00 за київським часом.

Динамо – Легія – 1:1 – відео голів та огляд матчу

В основі киян Михайлиенко випустив віце-чемпіона світу 2018 Піваріча, який не грав понад рік, та 17-річного дебютанта з молодіжки Іллю Забарного. Легіоністи краще розпочали, взявши суперника в лещата високого пресингу та прибравши м'яч до своїх ніг. На 12-й хвилині пройшов дебютний дальній удар поляків – вище. А за менш ніж 60 секунд Легія розіграла показово-зразково комбінацію і напрочуд легко відкрила рахунок. Піваріч завозився і втратив м'яч у центрі поля. Сидорчук і Шабанов дозволили легко пройти оголеним флангом, а Бойко пропустив у ближній від опорника Антоліча.

Динамо – Легія: онлайн-трансляція першого матчу киян у 2020 році

Цітаішвілі заробив небезпечний штрафний після ледь не першої пристойної вилазки Динамо за стартові 15 хвилин, але Піваріч бездарно двічі пробив у блок суперника. Кияни трохи оговталися і почали виходити в атаки, непогано керував грою Шапаренко. Вербіч подав кутовий, Сидорчук у дотик пробив – перший постріл киян за стартові хвилин 20 у новому році. Забарний пропустив пас за спину, але гравець Легії віддав не туди – можна було виходити сам на сам з Бойком, адже динамівці не встигали повернутися. Шапаренко і Шепелєв пристойно комбінували праворуч, та Цітаішвілі не дозволили пробити.

Вербіч навісив з лівого краю. Удар знову видався не дуже прицільним. Цікаво, що головою замикав Цітаішвілі, а не Соль. Раз за разом Легія почала проходити фланг Кендзьори. Паси п'яточками і простріли нічого не дали, а ось обвідний дальній удар міг потурбувати Бойко, однак снаряд просвистів над воротами. Ривок Канте у штрафний геть пропустили кияни. Добре, що Денис вийшов і не дав себе прошити. А у відповідь Шепелєв у центрі блискуче протягнув м'яч на 45-й і в падінні віддав на Цітаішвілі – Гіо в дотик поцілив у дальній. Перший влучний удар Динамо у 2020-му, і відразу гол.

У перерві вийшла вже інша команда з новим капітаном – цю роль за відсутності Циганкова і Сидорчука приміряв Віталій Буяльський. Зокрема, на полі активно працювали Русин, який повернувся з оренди в Зорі, та інший дебютант Каргбо – бельгієць вийшов грати лівого крайнього, змусивши Де Пену передислокуватися на незвичний правий край. Візуально команда почала краще рухатися в атаці і більше контролювати гру. Дуелунд добре протягнув м'яч і пробив здалеку – кіпер з великими проблемами парирував. Русин замикав навіс після кутового, але офсайд і каркас воріт не дозволили відзначитися.

Миколенко відпустив свого гравця через невдалу спробу підкату. Пройшов пас у штрафний, де з-під Кадірі Бущана розстрілювали впритул – блискучий сейв Георгія. Віталій виправився класним навісом зліва. Буяльський виграв верхову боротьбу, але пробив у хрестовину. Миколенко дозволив пробити з другого поверху. Легія після перерви пробачає. Кадірі після закидання за спини відпустив Костожа, але польський хавбек не зміг акцентовано пробити, хоча перед ним залишався один Бущан. Провал в середній лінії і знову ліворуч. Миколенко, Кадірі і Кадар не встигають накрити ні пас, ні удар. Неймовірний сейв Бущана рятує ситуацію.

Де Пена пройшов праворуч і віддав. Буяльський тонко обіграв опонента на паузі та викотив Дуелунду. Данець у розпачі – удар метрів з 15 треба було реалізувати. Каргбо помітив, що воротар дещо оголив лівий кут, утім пробив надто слабко. Русин переграв голкіпера в повітрі, але знову влучив у стійку. Дуелунд сфолив біля штрафного. Класний удар зі стандарту – Бущан вкотре виручає в ефектному стрибку. Класним вийшов другий тайм з обміном уколами, однак, як не дивно, забити не вдалося більше нікому. Свій наступний матч у турецькому Белеку команда Михайличенка проведе вже завтра, 20 січня, проти Нефтчі. Гра з віце-лідером чемпіонату Азербайджану стартує також о 16:00.

Аварійний захист – проблема не тільки в Ка-Ка

Той незручний момент, коли навіть 17-річний дебютант Забарний виглядав одним з найкращих захисників. Ні, Ілля теж не був бездоганний, а вперед виводив м'яч трохи боязливо – лише після доброго десятка поперечних пасів віддав діагональ вперед. Захисник Динамо U-19 вийшов праворуч у центрі оборони – місце травмованих Бурди та Попова. Після перерви на зміну парі Забарний-Шабанов вийшли Кадірі-Кадар, і це стало провалом. Кілька привозів, день відчинених дверей у штрафний майданчик, відсутність підстраховки, повна незлагодженість. Причому ганець "феєрив" значно більше за угорця.

Утім, не потішили надійністю нині і флангові оборонці. Особливо "старалися" ліві фулбеки – Піваріч (після його наївної втрати пішла швидка контра, що завершилася голом) і Миколенко (єдиний захисник, хто компенсував огріхи гостротою в атаці). Кендзьора і Караваєв також випускали своїх гравців праворуч. Словом, мають подякувати Бойку та особливо Бущану за кілька більш ніж красивих і непростих сейвів. Якби Легія реалізувала всі свої моменти, рахунок міг бути дуже неприємним.

Русин більш гармонійний, ніж Соль

Назарій непогано чіплявся за м'ячі, хоча йому було важкувато одному проти габаритних поляків. Фран частіше діяв з глибини, кілька разів цікаво обігравався із Шапаренком, але дуже швидко десь розчинився. Проти швидкого Русина суперникам діяти важче, ніж з передбачуванішим Солем. З іншого боку центр поля і лівий фланг після перерви діяв цікавіше, було значно більше пасів у пошуку форварда, ніж до перерви.

Непоганий центр поля перекриває інертні фланги

Шапаренко і Шепелєв моментами непогано вели гру до перерви. Це й індивідуальні проходи, і коротка грав в пас з цікавими ідеями. Так і прийшов гол Цітаішвілі. Гіо, звісно, класно розібрався, але крім взяття воріт, поки виглядає не дуже, що й зрозуміло, гравці Динамо тільки втягуються. Ну, а Шепелєв попри всю критику за так звану непомітність, за 45 хвилин встиг зробити єдиний наразі гол киян у 2020 році. Хоча тут відзначимо командні дії. Забарний прочитав пас за спину, Сидорчук підібрав, а Шапаренко вивів 8-го номера киян на оперативний простір.

Сергій зіграв слабкувато. У моменті з голом перший капітан просто супроводжував суперника, ніяк не заважаючи. Згодом було ще кілька подібних епізодів. Андрієвський після перерви виглядав трохи краще у просуванні атак, але загалом сьогодні опорники не вразили – дуже легко починали атаки і створювали моменти легіоністи. По перерві дует Шапа-Шепе поступився місцем на полі Дуелунду та Буяльському. Останній став капітаном і цю роль потягнув. Добре діяв на перехопленнях і у відборі. Міг Віталій перемогу приносити, якби не каркас воріт. Міг і асистентом ставати – як же класно виклав Дуелунду, знайшов навісом Русина.

Якщо атакувальні гравці середини поля потішили намаганням грати нестандартно і гострими пасами, які прорізали оборону Легії, то вінгери поки відстають. Новачок Каргбо нічим не поступався Вербічу, хоча не можна сказати, що видав неймовірний виступ. Бельгієць зіграв ліворуч в атаці, непогано діяв у силовій манері, добротно відпрацьовував на оборону. Де Пена праворуч довго розгойдувався, але наприкінці зустрічі вніс трохи гостроти. Цітаішвілі теж може більше і краще. Ну, а загалом, незважаючи на провали в деяких відрізках (старт зустрічі, середина другого тайму), як для першого матчу в році кияни провели не найгірший поєдинок.