УКР РУС

Динамо перед УПЛ: 7 голів за гру, Циганков змінює традицію, конкурент б'є капітана, а Луческу визначився з форвардом

8 лютого 2021 Читать на русском
Автор: Тарас Котів

Динамо розбило БАТЕ (5:2) в останньому спарингу на зимових зборах. Рахунок та огляд матчу читайте на "Футбол 24".

Товариські матчі
завершено
-

Товариський матч 8 лютого 2021

Динамо – БАТЕ – 5:2

Голи: Циганков, 6, Де Пена, 20, Копитович, 24 (авт.), Дуелунд, 85, Жерсон, 88 – Умаров, 79, Сорока, 87

Динамо: Бущан (Нещерет, 46) – Караваєв (Кендзьора, 46), Забарний (Шабанов, 58), Попов (Сирота, 72), Миколенко (Сідклей, 72) – Андрієвський (Сидорчук, 46), Шепелєв (Шапаренко, 46) – Циганков (Лєднєв, 62), Буяльський (Дуелунд, 72), Де Пена (Жерсон, 46) – Бєсєдін (Супряга, 46)

Після серії не зовсім вдалих спарингів Динамо поєдинок з БАТЕ мав сформувати певну підсумкову картину. Крім того, це ще й такий собі шанс зарядитися позитивом і впевненістю. Уже 13 і 18 лютого кияни відновлюють сезон спочатку в УПЛ, а потім в ЛЄ. Відтягувати більше нема куди, просто необхідно показувати якіснішу гру, кристалізувати стартовий склад.

Динамо – БАТЕ: склади та онлайн-трансляція матчу

Відразу другий удар Циганкова став результативним на 6 хвилині. У цій комбінації було прекрасно все. Пресинг суперника, скидання Бєсєдіна на вільного Андрієвського, миттєвий розрізний пас Олександра у напівфланг, швидке переведення Караваєва в центр і розворот з вбивчим пострілом нинішнього капітана Динамо. Швидкість думки, відкривання гравців, темп переміщення м'яча, небанальні рішення – раніше на зборах цього можна було чекати весь матч. Де Пена подав штрафний, Бєсєдін пробивав з меж воротарського – вище. Грубощі просто переслідують динамівців на цих зборах. То Циганкова вдарять по ногах, то Буяльського. Де Пена покарав ідеальним ударом зі штрафного.

Динамо – БАТЕ – 5:2 – відео голів та огляд матчу

Бєсєдін знову блискуче притримав корпусом і віддав у темп. Циганков класно розігнав атаку пасом на Караваєва, отримав у відповідь і не влучив по м'ячу. Однак суперників настільки заворожила комбінація, що білоруси забили у свої ворота. Андрієвський із центральної дуги влучив у поперечину. Де Пена вивів Миколенка на ідеальну позицію – мінімальний промах. Пробив навіть Бєсєдін. З-за меж штрафного, в руки голкіперу, та все ж Динамо на очевидному куражі грає. Буяльський у підкаті перехоплює, Андрієвський виводить Бєсєдіна на удар. Досить непогано, але без влучності.

А ось і швидко розіграні контратаки пішли. Шепелєв і Де Пена заводять, Циганков віддає на вільного Андрієвського, лише невдалий останній удар все марнує. І знову той самий підсумок. Караваєв без жодної опіки пробивав уже після пасу Андрієвського майже з тієї ж вбивчої позиції, такий же невдалий постріл. Ще кілька спроб. Можемо констатувати, що бачимо найкращий тайм і матч у виконанні динамівців. Стільки моментів, ударів, комбінацій і за кілька спарингів не назбирувалося. Саме вчасно додали чи просто рівень суперника дозволяє?

Дуже сумно все після перерви після кількох змін. Не вистачає швидких переведень у вільні зони Андрієвського, командна робота Де Пени далеко не вперше приносить в рази більше користі за індивідуалізм Жерсона Родрігеса. Супряга намагається чіплятися за м'ячі, але до інтенсивності та успішності дій Бєсєдіна далекувато. Кендзьора випускає свого гравця по флангу, чи не перший момент БАТЕ за весь матч на 67 хвилині. Добре, що Миколенко підчистив на дальній стійці.

Якщо у 1 таймі ми бачили переважно вивірені удари з меж штрафного, то по перерві здебільшого дальні постріли Сидорчука. Дається взнаки і втома лідерів, які грали 2 дні тому в іншому спарингу. А ось і супермомент. На 74 хвилині Кендзьора вирізав блискучий дальній пас на хід Супрязі. Владислав виграв боротьбу в дуету захисників, виконав усе на рівні, крім вирішального моменту – пробив з кількох метрів повз ворота. Нещерет був зобов'язаний парирувати дальній удар Умарова зі штрафного, але не впорався з відскоком.

Провал опорної зони, десь гуляють і захисники. Нещерет виправляється у ближньому бою, а так було б уже 3:2 на рівному місці. Жерсон, ну хоч щось. Швидкісний прохід Родрігеса, фінт і пас, Дуелунд розстрілює метрів з 15. Нещерета міняє Моргун на 85-й. А ось і провал Жерсона та Сідклея в оборонній роботі, Сирота також відпускає свого гравця на удар – 19-річний голкіпер Динамо без шансів врятувати. Цього разу Дуелунд віддав на Жерсона, стрімка комбінація лівим краєм, започаткована Сідклеєм – виправляються антигерої попереднього гольового епізоду.

Караваєв витісняє Кендзьору? Інші 3 позиції в обороні відомі

Досить потужний як для себе тайм провів правий захисник збірної України. Насухо ззаду, продуктивно попереду. Так, вистачало вже традиційних прострілів у ноги суперникам, але це принаймні не бездумні навіси епохи Хацкевича/Михайличенка. Звісно, поруч зі здоровим Циганковим бали кожного фулбека суттєво виростають. Однак конкретно у звітній грі, так званій генеральній репетиції перед УПЛ, Караваєв проявив себе краще за Кендзьору, який зазвичай гостріший в атаці, але не завжди встигає в обороні. З точки зору балансу Динамо виглядало солідніше до перерви, тотально домінуючи на полі, а рахунок 3:0 – найменше зло, що могло трапитися з дуже вже скромними в ігровому плані білорусами.

Добре, що повернувся Сідклей, тож тренерський штаб не мучитиме ні самого екс-захисника Зорі, ні себе, ні нас з вами грою Олександра на лівому фланзі. А мати праворуч двох добротних фулбеків – розкішно в умовах гри у кількох турнірах на весняних полях, які відбирають чимало фізичних сил. Інші 3 місця в обороні, як і статус Бущана як основного, не підлягають сумнівам. Шкода Нещерета, але пропущений гол метрів з 30 залишає його твердим резервістом поруч з високооплачуваним Бойком на лаві запасних. Попов, Забарний і Миколенко підтвердили свої тверді та безальтернативні позиції в основі.

Де Пена і Циганков мають вести за собою, Андрієвський приємно дивує

У першій половині гармонійно було все. Якщо вже навіть Циганков і Буяльський стеляться у підкатах на своїй половині, а потім несуться в атаку, це дуже оптимістичний знак. Очевидно, БАТЕ – значно слабший суперник, сезон для якого стартує на кілька тижні пізніше. Однак раніше у спарингах цього року динамівці проти подібних команд відчували величезні труднощі. Могли видати 5-10 хвилин тиску на чужі ворота. Цього разу команда атакувала значно натхненніше, різноманітніше та частіше. Ми побачили різницю у стилі та результаті. Це перший розгром за 8 товариських матчів на зборах. Такі перемоги додають впевненості, але не повинні розслабляти. Зрештою, у 2021 році Динамо поки суперменить лише з білоруськими суперниками.

Водночас не можна не відзначити класну взаємодію всіх ланок у першій половині. Шепелєв впорався з обов'язками вісімки не гірше за Шапаренка, і це ще один цікавий момент. Володимир швидко рухав м'яч, активно підключався до атак, не боявся стрімких ходів. Його роль традиційно не дуже помітна, точно не така ефектна, як у лідерів атаки, але важлива. Андрієвський формально діяв на позиції опорника, але був значно жвавішим за Сидорчука. Капітан не вразив ні у відборі, ні у креативі. А ось Андрієвський встигав робити все. Високий пресинг, забігання у штрафний в режимі Гюндогана, передгольовий пас, швидкі переведення снарядів у різні зони, початок атак.

Тихим героєм супертайму був Буяльський. Саме він заробив гольовий штрафний для Де Пени, взяв участь у побудові третьої результативної атаки – мабуть, найкращої комбінації на цих зборах. Віталій добротно попрацював у відборі та злагодженому пресингу. Ну, а найбільш ефективними були Де Пена і Циганков. Флангові мозкові центри атак сьогодні працювали на повну потужність. Карлос традиційно більше виступав по стандартах, але цікаво взаємодіяв з Миколенком. Віктор просто знову веде всю гру. Небагато-немало. Якось уже й забулося, що Циганков здатен так активно працювати на зборах під час тренувань і спарингів. В останні роки замість цього були постійні загадкові травми.

Жерсон, Лєднєв і Дуелунд очолюють список джокерів

Тріо людей, здатних підсилити гру. Відсутність широкої лави запасних була проблемою. Застосувати більшу ротацію без шкоди результату в УПЛ часто не вдавалося. Зараз хочеться сподіватися, що атакувальні легіонери можуть взяти гру на себе у потрібний момент (хоча з Жерсоном це завжди дуже рандомно – натхнення, буває, не вистачає, а обіграти пів команди самотужки не зі всіма пройде). Чи що Буяльського чи Циганкова нарешті повноцінно підмінить Лєднєв. Останній суттєво додав і має потенціал стати новим солідним відкриттям Луческу, як було із реанімованим Шапаренком.

Бєсєдін має всі шанси стати фаворитом Луческу

Як же все-таки красиво він працює корпусом, вгризається у спірні м'ячі. Але також Артем нагадав, що вміє бачити партнерів і виконувати роль нападника/опорника з непоганим пасом. Над ударами та роботою в межах штрафного майданчика ще працювати і працювати, як і над реалізацією, та прямо зараз Бєсєдін виграє конкуренцію у Супряги. Принаймні до трансферу чергового легіонера саме Артем має всі шанси бути №1 на позиції центрфорварда в Луческу.

Зрештою, недаремно помічник головного тренера Еміл Карас після гри зауважив, що команда по перерві не дотягувала до високого ігрового рівня першого тайму. Різниця з Бєсєдіним і без уже доволі суттєва. Його величезні обсяги чорнової роботи позитивно впливають і на меншу кількість загроз біля своїх воріт. А на моменти технічного характеру чи кількість забитих м'ячів можна заплющити очі, якщо Артем приноситиме надійність, ефективну участь у багатоходових комбінаціях і голи партнерам, як було у нинішньому найкращому таймі зборів – обидві гольові атаки з гри не обійшлися без його важливих ходів.