УКР РУС

Динамо і перерва на Самбу: чому Луческу ігнорує перлину росіянина, яку вже оцінили Баварія та Ман Сіті

11 лютого 2022
Автор: Сергій Тищенко

Сергій Тищенко б'є тривогу: Динамо втрачає молодого футболіста особливого таланту.

Зізнаюся: рік тому дуже скептично сприйняв інформацію, що Динамо збирається підписати чергового талановитого африканця. У киян вже була історія запрошень футболістів африканського походження, яка зовсім не пішла клубові на користь. Спочатку в юнацьку команду прийшов захисник Джозеф Окоро, а потім, вже з прицілом на першу команду, з'явилися Беніто та Каргбо. За всім гравцями стояв агент Дмитро Селюк. Ні кількісно, ні якісно жоден із них не зробив Динамо кращим. Окоро десь грав у Білорусі. Беніто і Каргбо нічого особливого не показали в Олімпіку, зараз продовжують свою історію оренд.

Із Самбою Діалло вийшло все навпаки. Ноунейм із Африки просто вибухнув у Києві. Гравець, якого досі ніхто не знав у світі футболу, зі старту став не тільки лідером колективу, але й найкращим гравцем юнацької першості України. Навіть у Юнацькій Лізі УЄФА Самба робив різницю на користь Динамо.

Столичний клуб повинен завдячувати цією перлиною колишньому віце-президенту Монако Вадиму Васільєву, який має дружні відносини з Ігорем Суркісом. Васільєв спеціалізується на пошуку талантів в Африці та зараз володіє футбольною агенцією. Якби завжди такі агенти, як Васільєв, працювали з Динамо, то київський клуб мав би краще сьогодення.

Самба змусив говорити про себе всю футбольну Європу. У Юнацькій Лізі УЄФА сенегалець був одним із головних героїв погрому Бенфіки у Києві та Баварії у Мюнхені. Навіть на фоні найкращих академій Старого світу Діалло виглядав на голову вищим, здатним вирішити не тільки долю епізоду, але й всього матчу. Така собі молода копія зірки Ліверпуля Садьйо Мане – дуже спритний, рухливий, динамічний, швидкий. Якщо дати йому простір, то вже не спіймаєш. Суперники стерегли Самбу по двоє. Зупиниш Діалло – зупиниш Динамо.

Та ж Бенфіка славиться своєю школою та ставкою на домінуючий футбол. Але в останньому турі, де вирішувалася доля першого місця у групі, "орли" стерегли динамівську перлину. Буквально по 2-3 осіб не давали сенегальцю підняти голову, обмежили його простір. Португальці зіграли дуже раціонально та, в першу чергу, ламали гру суперника.

Я спостерігаю за юнацьким футболом вже доволі довгий час. За останній 5-6 років бачив усі матчі Динамо та Шахтаря у Юнацькій Лізі УЄФА, континентальні першості серед збірних. І я просто не пригадаю, щоб хтось із гравців українських команд так виділявся на цьому рівні. Циганков, Мудрик, Кащук, Цітаішвілі, Шулянський – цікаві виконавці на позиції флангових півзахисників, але жоден із них не був настільки ефективним на цьому рівні.

Але потім стався певний перелом. Самба почав гаснути. У контрольних матчах у Туреччині кудись зникла його техніка, швидкість та інші якості. Позавчорашній матч на Ріасорі проти Депортіво підтвердив тривожну тенденцію. У Динамо були зовсім інші герої. Від осіннього Діалло майже нічого не залишилося. Де легкість, азарт? Що з ним відбувається?

1. Конкуренція у першій команді

На позиції лівого півзахисника у першій команді Динамо величезний вибір гравців, не всі поміщаються навіть у заявку – Де Пена, Антюх, Вербіч, Вітінью. Основним є Де Пена. Але уругваєць вже немолодий. Луческу подобався Антюх. Але наразі він проходить процес адаптації, до того ж не зрозуміло, чи зможе потягнути цей рівень. Травми не дозволяють грати Вербічу. Влітку підписали Вітінью, який адаптується і стає серйозною бойовою одиницею для команди. Де тут знайти місце для Діалло? Може, дійсно краще ще трохи попрацювати в молодіжному складі?

Хіба що протилежний фланг, де формально є тільки Циганков за підтримки Караваєва. Напевно, це могло б стати шансом для Діалло. Зрозуміло, на цьому фланзі він не грав. Але повинен розуміти, що у сучасному футболі фланговий півзахисник має вміти зіграти однаково як праворуч, так і ліворуч. Такі тенденції світового футболу.

2. Не гравець Луческу

Я був упевнений, що Самба дебютує в першій команді Динамо ще восени. На юнацькому рівні він суттєво виділявся. Це нормальна практика для європейських клубів, коли молоді таланти після вдалих матчів переходять у дорослий футбол. Цього не сталося. Діалло навіть не поїхав на збори із першою командою. Напевно, з усіх гравців він найбільше заслужив на свій шанс восени.

Суть у тому, що африканця привів у команду фактично Ігор Суркіс. Його дружба із Васільєвим сприяла появі Самби в Києві. Ігор Михайлович не переступав межі дозволеного і не підписував гравця поза волею тренерів. Ігор Костюк схвалив прихід Діалло. Спершу новачок приїхав на перегляд на початку року, але виникли якісь проблеми зі здоров'ям. Влітку все вже було гаразд, із ним підписали контракт на один рік. Тобто, якщо не сподобається, витрати невеликі і гравець сам піде.

Суркіс пророкує велике майбутнє перлині Динамо: "І з Ман Сіті телефонували, і з інших серйозних європейських клубів"

Луческу до цього переходу не має ніякого стосунку. Його рішення – підписати Антюха. До того ж Динамо виклало найбільші кошти за останні роки, привізши Вітінью. Бачимо, що ця інвестиція починає себе виправдовувати. Плюс – продовжили контракт із Де Пеною.

Таким ставленням Луческу показує, що без його відома та згоди ніхто не гратиме у першій команді Динамо. Факт відсутності нових гравців від компанії Васільєва взимку це тільки підтверджує. Хоча талановиті новачки точно були б незайвими. Ось, наприклад, скільки вже років триває проблема забивного форварда чи гравця в опорну зону – "руйнівника". Наприкінці 2021-го пробігала інформація про трансфер алжирця Ноа Нехара, але наразі про нього нічого не чутно в системі Динамо.

3. Характер

Зрозуміло, що гра Діалло не могла залишитися поза увагою Мірчі Луческу. Жодних сумнівів немає, що його підключали до тренувального процесу з першою командою. Але той рівень, який він показує, напевно, не влаштовує Містера. Діалло любить "вмикати Мессі", тобто дуже хороший та ефективний в атаці, але не завжди відпрацьовує в обороні і не виконує чорнової роботи.

У матчі Юнацької Ліги УЄФА проти Бенфіки поза грою перебував основний лівий захисник Костянтин Вівчаренко, який багато в чому покривав небажання сенегальця працювати на оборону. Його дублер Навін Малиш залишався один проти кількох суперників, Самба йому не допомагав. Такі речі неприпустимі в дорослому футболі. Тим паче, після продажу Миколенка у Динамо немає визначеності на позиції лівого захисника. Луческу будує команду від простих речей, де поняття "надійно" та "просто" значать більше за креатив та конструктивні дії.

4. Виховання

Ще рік тому Самба був повним ноунеймом. Зараз це футболіст, за яким полювали Баварія та Ман Сіті. Під кінець 2021-го Ігор Суркіс підписав із ним покращений контракт на п'ять років. Уявіть ситуацію, коли гравець фактично нічого не мав, аж тут почав отримувати великі гроші. Голова піде обертом у кожного. Тим паче, у Києві він один, без родини.

Відео бійки у товариському матчі Динамо U-19 – Діалло штовхав арбітра, а на поле увірвались сторонні люди

На зборах у Туреччині сенегалець спровокував бійку, показавши свою нестриманість. Ігор Костюк зізнався, що із Самбою таке не вперше, і що він говоритиме з агентом футболіста про вирішення цих проблем. Складається враження, що Діалло трохи "понесло". Він схопив зірочку. Вирішив, що він настільки хороший, що можна поводитись не дуже чемно і не віддаватися грі чи тренуванням.

У такій ситуації жодної мови про поїздку з першою командою не могло бути. Африканцеві потрібно опуститися на землю. Зрозуміти, що юнацький футбол – це тільки можливість, а на дорослому рівні Самба – ніхто і звуть його ніяк. Мірча довіряє Вітінью, а Діалло потрібно змінювати фланг, щоб стати дублером для Циганкова. Далі – суто його клопіт.

Не секрет, що Діалло проходив медогляд із першою командою, але так і не поїхав до Марбельї. Напевно, рішення приймалося в останній момент. Луческу та Костюк вирішили, що гравцю буде корисніше залишитись із молодіжною командою. Треба працювати над психологією гравця, його оточенням. Мабуть, не зовсім правильно, що Самба постійно поруч із Хамліші Ель Мехді і не є повноправною частиною колективу. В українців своя туса, у легіонерів – своя.

5. Інший бік медалі

Ймовірна ще одна причина. Не маючи можливості грати за першу команду, Самба поламався психологічно. Йому стає нецікаво залишатися на цьому рівні. Відсутність довіри від Луческу стає демотивуючим фактором, змушує показувати темні сторони характеру.

Потрібно зрозуміти, що робити далі. Самба Діалло – це актив, який вже сьогодні коштує кілька мільйонів євро. З часом ця сума може збільшитися до десятків мільйонів. Ігор Суркіс, як бізнесмен, повинен розуміти фінансові можливості цього гравця.

Зірки юнацької команди не завжди переходять на дорослий рівень. Той же Артем Шулянський чи Вікентій Волошин дуже далекі від першої команди, як і Гія Цітаішвілі чи Сергій Булеца. Кожен із них пересидів у молодіжних командах. Тут важливим є вчасність рішення. Повісити всі проблеми на характер Самби теж неправильно. Клуб повинен проводити свою роботу, щоб із таланта вийшов сильний гравець для дорослого рівня; зрозуміти, в чому тут проблема та як її можна вирішити.

Схоже, новий контракт зіграв із Самбою злий жарт. Але іншого виходу не було, його попередня угода діяла до літа. Динамо могло просто втратити гравця безкоштовно.

Якби Динамо не пройшло Депор, можна було б замислитися про оренду Самби на дорослий рівень. Щоб гравець мав можливість прогресувати. Це могло стосуватися будь-якого українського клубу за винятком Шахтаря. Але зараз – 1/8 фіналу Юнацької Ліги УЄФА. Матч відбудеться після закриття трансферного вікна. Отже не залишається іншого виходу, аніж усім разом працювати над проблемами Самби. Його агенти мають пояснити, що хороший контракт, інтерес топ-клубів – це добре, але сила гравця не тільки в таланті, але й характері. Діалло повинен навчитися долати труднощі. Зараз є вирішальні півроку. Або африканець доводить свої амбіції у Києві, або влітку потрібно задуматися над зміною клубу.

"Депортіво помер стоячи": Динамо написало жорстокий епілог, болюче прощання з Юнацькою ЛЧ – реакція іспанських ЗМІ