УКР РУС

Динамо – Буде-Глімт: БОЛючий фактор Луческу, розбитий ніс, нова перспектива та вердикт щодо проблемної позиції

27 січня 2022 Читать на русском
Автор: Тарас Котів

Динамо та Буде-Глімт розійшлися миром (1:1) у фінальному спарингу киян на іспанських зборах. Рахунок та огляд матчу – на "Футбол 24".

Товариські матчі
завершено
-

Товариський матч 27 01 2022

Динамо – Буде-Глімт – 1:1

Голи: Вітінью, 20 – Боніфас, 38

Динамо: Бущан (Нещерет, 46 (Бущан, 59)) – Кендзьора (Тимчик, 46), Боль (Бурда, 46), Сирота, Вівчаренко – Сидорчук (Бражко, 71), Шапаренко (Шепелєв, 77) – Циганков (Антюх, 81), Буяльський, Вітінью (Де Пена, 46) – Вербіч (Гармаш, 46)

Тактичний початок, ключові уроки для команди Луческу

Динамо виграло всі 3 матчі у 2022-му, пропустивши лише раз, а забивши 11. Щоправда суперниками були команди з Люксембургу та 4 дивізіону чемпіонату Іспанії. Для Буде-Глімт, який двічі поспіль став чемпіоном Норвегії, це перша контрольна гра у новому році. Команда, яка не програла жодного разу на груповому етапі поточного сезону Ліги конференції з Ромою, Зорею і ЦСКА, поєдинком проти киян тільки починає підготовку до плей-офф єврокубка проти шотландського Селтіка.

Динамо – Буде-Глімт: онлайн-трансляція матчу проти норвезької сенсації

Два розкішні ходи Буяльського, який спочатку пропустив м'яч і забрав на себе парочку суперників, а потім видав розрізний пас на Вітінью привели до першого удару в матчі. Бразильцю на 4 хвилині зовсім трохи забракло влучності. Відразу після цієї атаки Буде-Глімт видав Барселону чи Ман Сіті Гвардіоли – класна комбінація у 7 пасів від свого штрафного до чужого, кияни в ролі спостерігачів, обвідний удар. Як і у випадку Вітінью, дуже близько до мети.

Боль тримає рівень, Вітінью забиває перший гол

Класно відлагоджений високий пресинг норвезького чемпіона – саме та фішка, яка робить звітний спаринг безцінним тестом. Сидорчук не витримав першим під таким тиском. Капітан Динамо привіз момент, розігруючи м'яч від штрафного Бущана. Боль встиг підстрахувати і заблокувати удар. Сидорчук виправляється кількома перехопленнями і передачами на загострення. Сергій швидкими пасами кидає у прориви то Циганкова, то Вітінью. Норвежці, проте, діють щільно і встигають перекрити зони, які відкриваються на лічені секунди.

Відзначаємо Боля, який намагається читати гру, а не просто сидіти у своїй зоні. Кілька разів 19-річний центрбек молодіжки таким чином випереджав суперників на 15-20 метрах від воріт Бущана. "Бийте по воротах", – тільки Карас, помічник Луческу, крикнув установки з лави запасних (більше шукати удар, а не додаткову передачу), як кияни відкрили рахунок. На 20 хвилині Циганков після однієї з таких затяжних атак ідеально подав з кутового, Вітінью виграв верхову боротьбу і скинув у кутик.

Знову подарунок суперникам на стандарті – безглуздий пропущений гол

Ще одна атака Буде-Глімт, де з легкістю не помічали пресинг Сидорчука і захисників, однак після проходу не вдалося замкнути дальню стійку. Відбирають норвежці біля штрафного українців. Шапаренко помилився під жорстким тиском, намагався виправитися, але тільки допоміг довести до удару – Сирота страхує блоком. Боль і Кендзьора блискуче закидали на Вербіча та Циганкова. Беньямін і Віктор відзначили дальні передачі партнерів, але в обох випадках не завершили ударом.

Нервова гра Сирота та Циганкова в єдиноборствах. Кендзьора заблокував удар, та після кутового той же Віктор програв і верхову боротьбу, а Боніфас скористався не зовсім впевненим виходом Бущана, розстрілявши з кількох метрів. "Не давай назад захисникам, а вперед, шукайте пас до штрафного", – ще порція вимог від Караса, голос якого з тренерської лави сьогодні чути найбільше. Ось так потрібно проходити цей високий пресинг. Прекрасний лонгбол Бущана, ідеальний прийом Циганкова дає змогу прорватися на побачення з воротарем, а ось далі удар з гострого кута надійно перекрив нідерландський кіпер Смітс.

Кров і прикра травма Нещерета, нерви Луческу наростали

Вівчаренко відпустив свого гравця на фланзі, у центрі захисту зовсім загубили капітана суперника, за підключенням якого не встиг Сидорчук. Салтнес пробачив киян, пробивши без перешкод вище метрів з 10. І знову з правого флангу Буде-Глімт організовує гостроту. Удар з-за меж штрафного впевнено тягне Нещерет. Де Пена привіз контру невдалим пасом на чужій половині. Нордас, не помічаючи опору Бурди, вибіг сам на сам з голкіпером. Нещерет знову виручив, але отримав жахливий удар суперника по голові. Руслан з криком просив про допомогу. Розбитий ніс, купа крові. Бущан повертається у ворота.

Нещерет отримав перелом та струс мозку – на голкіпера Динамо очікує ретельний огляд у Києві

Бурда привіз кутовий під тиском, пасуючи на Сироту. Останній програв верхову дуель, Бущан витягнув з-під поперечини. Сидорчук на підбиранні після кутового (на цьому компоненті теж наголошували тренери у 1 таймі) добротно пробив, ефектний сейв голкіпера. Бражко, який замінив капітана, пробивав після стандарту – слабко в руки воротарю. Бущан виручив після контратаки, але отримав на горіхи від Луческу за нервовий верховий пас в аут: "Жора, коротко – увага!"

Динамо вперше не перемогло у 2022 році – курйозний фініш гри

Де Пена після фірмової діагоналі Циганкова з кутового пробив з-за меж штрафного в руки воротарю. Чіткіших пасів вимагає тренерська лавка. В одному з епізодів на рівному місці ледь не підставили Вівчаренка. Бурда і Сирота отримують окремі роз'яснення від Луческу та Караса. Гармаш і Тимчик курйозно запороли перспективну контру. Денис на крок поспішно віддавав на хід, а Сашко навіть не дивився, так нісся вперед. У підсумку контрольний матч проти першого серйозного суперника у 2022 році став дебютним, в якому не вдалося перемогти. Буде-Глімт, до слова, продовжив безпрограшну серію, яка в офіційних матчах сезону становила 26 ігор поспіль.

Боль і Вітінью сподобалися чи не найбільше

Дилема лівого вінгера після нинішньої гри точно не вирішується на користь Де Пени. Луческу часто гримав на уругвайця, який був мало схожий на того сенсаційного гравця, котрим запам'ятався ще у процесі виборювання кращого життя і контракту. Ні пасу, ні відриву, ні удару. Норвежці, які тільки-тільки почали втягуватися у фактично новий для себе сезон (попередній вони вже виграли, завершивши ще у грудні), спокійно перекривали Карлоса. А ось з Вітінью впоратися не могли. Бразилець грав дуже легко і впевнено, а гол після подачі стандарту тільки збільшує його шанси на основу.

Захисник Динамо U-19 зі звучним прізвищем може зробити БОЛяче не лише суперникам, а й деяким конкурентам. Різкий, рішучий (іноді аж занадто, за що отримує від Караса з Луческу), не боїться грати у пас під пресингом, помиляється рідше за своїх досвідченіших партнерів, геть не виглядає переляканим юнцем з дубля. Ну, але це в глибшій перспективі. Якщо умовного Забарного заберуть у якийсь з топ-чемпіонатів хоча б так вчасно, як Миколенка. Тоді й звільниться місце для юного центрбека, який цілком може нав'язати конкуренцію нинішнім Бурді та Сироті. Забарному та Болю, до слова, по 19 років. Тож останній навіть трохи із запізненням входить у команду.

Буяльський все ще вирішує дуже багато

Динамо створювало менше за норвежців, але за більшість гостроти відповідав український дует. Циганков віддав гольовий пас, зусилля Буяльського змарнували. Їм обом зараз фактично немає альтернативи у складі. Наразі, втім, кондиції не ті, аби вистачало на більше ніж тайм. З кожною хвилиною динамівці попереду впадали у все більшу сплячку, що тривожно. Буде-Глімт без особливих проблем перекушував більшість спроб суперника, і дальні удари опорника тільки доводили, наскільки все проблемно, якщо Буяльський ще не набрав оптимальну форму. Знову ж найкращий момент прийшов завдяки подачі Циганкова з кута поля. Тут Бражко пробачив суперника десь так само, як це трапилося раніше перед протилежними воротами.

Київ страждав у першій серйозній грі 2022 року, чому це насторожує

Навіть сам Буде-Глімт визнає, що грала команда з нижчими темпом та інтенсивністю, ніж звикла. Так, вони стали відкриттям Ліги конференцій, виносили Рому 6:1, домінують у добротній норвезькій лізі. Але це все ще команда лише з 3 за якістю єврокубка. У відчутно гіршому фізичному стані, ніж мали б бути динамівці. Різницю в якості було помітно десь так половину першого тайму. Потім же саме норвежці демонстрували різноманітніші підходи в атаці та більшу надійність в обороні. Усе не обмежувалося дуже небезпечними стандартами, були і класні комбінації, і швидкі контрвипади.

Їм не тільки бракувало ритму. Буде-Глімт ще й не вийшов ідеальним складом. А тренер нарікає на відверто зайву вагу форварда, який забив перший гол після важкої травми "хрестів" у 2020 році. На противагу цьому Динамо грало фактично основою. Як мінімум попереду не скажеш, що бракувало якихось ключових футболістів. На жаль, зовсім не схоже було, що команда Луческу готова диктувати свою гру.

Якісні зміни на стандартах тішать, як і бажання Вітінью проявити себе. Непогано попрацювали і над діями під серйозним пресом, що в умовах УПЛ потренуєш рідко. Та загалом до перемоги, нав'язування своєї волі, контролю гри були далеко. Як завжди у таких випадках, вся надія на те, що завершився тільки перший етап підготовки під відповідними навантаженнями. Однак питання в тому, чи встигнуть тренери кардинально вплинути на ті хибні рішення та алгоритми дій, які стають вже типовими для киян у цьому сезоні.