УКР РУС

Аякс – Динамо: коли Бойко – герой матчу, або феєричне фіаско у Лізі чемпіонів

29 серпня 2018 Читать на русском
Автор: Тарас Котів

Динамо Київ приймало Аякс у матчі-відповіді плей-оф кваліфікації Ліги чемпіонів 2018/19. Рахунок і огляд матчу читайте на "Футбол 24".

Матч Динамо – Аякс стартував о 22:00 за київським часом. У першій грі амстердамці впевнено переграли киян з рахунком 3:1. Відтак команді Хацкевича треба було забивати мінімум 2 голи і не пропускати жодного для виходу в груповий турнір ЛЧ.

Динамо – Аякс – відео огляд матчу

Динамо почало активніше. На 5-й хвилині ледь не спрацювала смертельна зв'язка: Циганков класно подав, Вербіч, замикав, але Онана витягнув з дев'ятки. А тим часом юний дебютант киян Супряга двічі за стартову десятихвилинку встиг забігти в офсайд. Бурда ж у двох моментах класно зіграв біля своїх воріт. Спочатку створив супернику офсайду пастку, а потім підкатом у своєму штрафному зупинив гострий прохід Зієша.

Динамо – Аякс: онлайн-трансляція матчу плей-офф Ліги чемпіонів

А ось Кендзьора у простому епізоді привіз пенальті, потягнувши за футболку Де Лігта при стандарті. Тадіч змусив Київ радісно зітхнути, пробивши з 11-метрової позначки у стійку і не зумівши добити з льоту. В іншому моменті польський захисник ще й збивав Хунтелара, але тут уже Дамір Скоміна не наважився призначити пенальті. На 26-й Тадічу знову дали пробити без перешкод, однак і тут Душан не влучив у площину воріт. У схожій ситуації Хунтелар також схибив.

На 36-й хвилині Зієш з ван де Беєком розірвали захист киян, проте останній не поцілив у ворота з кількох метрів. Диво-порятунок Бойка не дозволив Хунтелару розстріляти сітку з меж воротарського. Аякс настільки домінував у першому таймі, що ставало аж страшно з кожною новою атакою і провалом контргри господарів.

На старті другого тайму Мазраві легко виграв верхову боротьбу – Бойко знову виручив у крутому стрибку. Вихід Гармаша замість Шепелєва не особливо змінив розстановку сил. На 55-й Зієш блискуче обвів стінку, але м'яч знову влучив у каркас воріт. ДИВОВИЖНИЙ фарт Динамо! Через 7 хвилин Гармаш відборовся з правого флангу, прострілив на Супрягу, який з кількох метрів не зумів проштрикнути м'яч у боротьбі з Де Лігтом і воротарем.

Аякс заспокоївся і гри майже не було до 81-ї. І тут Хунтелар розстрілює Бойка, але Денис ногами парирує. За мить ще один смертельний момент. Зієш і Хунтелар примудрились двічі поспіль не влучити у порожні ворота.

Грав в одні ворота, відскок української команди без відчуття радості. Динамо другий рік поспіль пролітає повз Лігу чемпіонів, хоча в суперниках були зовсім не гранди.

Провал у всіх лініях, крім воротарської

Динамо створило моментів півтора. На перших хвилинах удар Вербіча і фартовий простріл Гармаша на Супрягу (класний форвард мав би таке реалізовувати, але Владислав зіграв як гравець з нижчої ліги). ВСЕ. Нетримання м'яча у центрі поля, повний провал тактики Хацкевича з високим пресингом, відсутність орієнтації у просторі єдиного центрфорварда, провальні фланги захисту, кепський матч Циганкова і Вербіча.

Обох лідерів атаки перекривали мінімум по двоє захисників, але при цьому не з'являлось жодних варіантів для пасу. Сидорчук, Буяльський і Шепелєв запам'ятались хіба що браком при передачах та виявились абсолютно відрізаними від Вербіча та Циганкова. Супряга також діяв сам по собі, миготячи тільки в офсайдах. Якби не героїчний Бойко, який відіграв один з найкращих матчів у кар'єрі, не було б і цієї нічиєї. Абсолютно не заслуженої киянами. Найбільш прикро, що навіть в Амстердамі такої різниці між командами не було. При тому, що аяксиди грали в чемпіонаті на вихідних не настільки запасним складом, як динамівці. Де логіка?

Аякс мав громити Динамо

Було відчуття, що у гості до аутсайдера нижчого дивізіону приїхав топ-клуб. Відчуття це успішно вивітрювалось після того, як Хунтелар і Тадіч раз по раз тринькали моменти. Те, що було в першому матчі, повторилось і в Києві. Дикий фарт, коли може бути і 0:5, а виходить зовні гідний результат. Аякс зіграв у життєрадісний футбол. Однак це зовсім не той опонент, якому можна настільки відверто програвати по грі. Інакше нема що й мріяти про ЛЧ.

Аякс у 5 разів переважав Динамо за ударами загалом та у площину воріт. За гольовими моментами взагалі рахунок ледь не 2:10. Команді Хацкевича просто пощастило, що вона... не вийшла у груповий турнір ЛЧ. Бути грушею для биття – дуже неприємно. Це вже було в історії клубу у 2007 році, коли динамівці програли 6 матчів з різницею 4:19. Травматичний, знаєте, досвід. З іншого боку слабкі суперники у групі Ліги Європи знову даватимуть ілюзію своєї успішності та амбіційності.

Вихід і реакція Супряги – що це було

18-річний форвард мав замінити травмованого Бєсєдіна. Так вважав Олександр Хацкевич. Сам же Владислав Супряга зізнався, що не чекав навіть у заявку потрапити, адже тренується тільки тиждень. Натомість забивному Русину було відведено менше 10 хвилин. Сидячи на трибунах, Бєсєдін на цьому фоні виглядав незамінною втратою, хоча навряд чи хоч якийсь гравець нинішнього Динамо міг сьогодні щось самотужки змінити.

Щаслива посмішка Супряги після матчу в ефірі каналу "Футбол 1", коли його запитали про підтримку гравця на трибунах, може тішити тільки його дівчину. Але це зовсім не відповідальна реакція для футболіста команди, яка попри великі амбіції другий рік поспіль пролітає повз Лігу чемпіонів.

Ліга чемпіонів 2018/19, плей-офф кваліфікації. Матч-відповідь

Динамо – Аякс – 0:0 (1:3 за сумою)