УКР РУС

Динамо – Атлетіко Пульпіленьйо: Київ б'є іспанців і залишає питання, ложка дьогтю для Луческу, Супряга знову розчаровує

21 січня 2022 Читать на русском
Автор: Юрій Яковлев

Динамо зіграло перший спаринг на зимових зборах в Іспанії. Звіт про матч Динамо – Атлетіко Пульпіленьйо читайте на "Футбол 24".

Товариські матчі
завершено
-

Товариський матч

Динамо – Атлетіко Пульпіленьйо – 4:0

Голи: Циганков, 66, 77, Де Пена, 76, Буяльський, 87

Динамо (1 тайм): Бойко – Кендзьора, Бурда, Шабанов, Дубінчак (Вівчаренко, 42) – Сидорчук, Шепелєв, Гармаш – Антюх, Вербіч – Супряга.

Динамо (2 тайм): Моргун – Тимчик, Боль, Сирота, Вівчаренко – Бражко, Шапаренко – Циганков, Буяльський, Де Пена – Кулач.

Поєдинок Динамо Київ – Атлетіко Пульпіленьйо стартував о 19:00. Це дебютний матч "біло-синіх" у 2022 році – раніше підопічні Мірчі Луческу повинні були протистояти збірній вільних агентів Іспанії, але цей поєдинок скасували через коронавірус. У підсумку, динамівці зіграли проти представника трясовини іспанського футболу. Атлетіко Пульпіленьйо виступає в п'ятій групі Сегунди RFEF – це четвертий за рангом дивізіон Іспанії. Після 17-ти турів команда з міста Пульпі (провінція Альмерія) набрала 21 очко і посідає 12 місце турнірної таблиці.

Динамо – Атлетіко Пульпіленьйо – 4:0 – відео голів та огляд матчу

Владислав Супряга опинився у стартовому складі на перший матч 2022-го – черговий шанс для форварда з безгольовою серією більше року. Також з перших хвилин з'явився Владислав Дубінчак, який повернувся з оренди у СК Дніпро-1 після відходу Віталія Миколенка в Евертон. Нарешті повернувся Микита Бурда – центрбек не грав за першу команду з липня 2020 року через серйозну травму. В основі опинився і Денис Антюх, який майже не грав восени. Мірча Луческу, який вже відпустив низку футболістів в оренду, одразу дав шанс списаним, травмованим і резервістам.

Посередній перший тайм від Динамо – захисники були найкращими, пошкодження Дубінчака

Динамо не влаштувало шквал атак на ворота скромного суперника з перших хвилин гри. Навпаки – біля воріт Дениса Бойка м'яч перебував навіть частіше. Тільки хвилини з четвертої кияни перевели гру на половину поля Пульпіленьйо і створили перший момент. Шепелєв подав зі штрафного точно на голову Бурді, який не влучив у ворота.

Спроби киян розігрувати поблизу власних воріт змушували нервувати Дениса Бойка. То Шабанов не надто вдало віддасть назад, то сам кіпер змушений був вибивати в аут під пресингом суперників. Іспанці активно вступали у відбір навіть на чужій половині, а в таких умовах організація позиційних атак у першому таймі стала проблемою для киян. Момент Бурди зі стандарту виявивився єдиним у стартові 20 хвилин.

Динамо – Атлетіко Пульпіленьйо: онлайн-трансляція першого матчу киян у 2022 році

Лише на 23-й пройшла перша класна атака підопічних Луческу. Бурда закинув на Антюха, той віддав у штрафний, де першим опинився Дубінчак. Удар Владислава парирував кіпер.Цей момент виявився найкращим у першому таймі. Ще одну перспективну атаку киян відверто зіпсував Антюх. Денис після пасу Гармаша міг у дотик виводити Супрягу віч-на-віч, але вирішив прийняти м'яч і зробив це дуже невдало – потенційно класний момент було змарновано.

Перед перервою для Мірчі Луческу трапився неприємний епізод – Владислав Дубінчак, який вже вдруге опинився на газоні після контакту з суперником, не зміг продовжити гру. Захисник залишив поле, поступившись своїм місцем Костянтину Вівчаренку. Пристойний тайм від Дубінчака, який мав найреальніший шанс для гола і кілька разів успішно діяв у єдиноборствах. А от в цілому доволі посередні 45 хвилин від "біло-синіх". Один момент зі стандарту і одна вдало розіграна позиційна атака – Антюх, Вербіч і Супряга явно не змогли занести 45 хвилин до свого активу.

Натомість Микита Бурда, який після травми ще не грав за першу команду, був одним із найпомітніших. Захисник кілька разів намагався зряче закинути на хід Супрязі, Антюху чи Вербічу – саме на Бурду поклали функцію початку атак. У захисті Микита в більшості епізодів діяв надійно, впевнено перериваючи нечисленні простріли і навіси з флангів. Хоча й без кількох втрат і позиційних помилок таки не обійшлося – після однієї з них виник напівмомент біля воріт Бойка. З поверненням Микити Мірча Луческу може отримати серйозну опцію в центрі оборони – звісно, якщо екс-гравця збірної України оминатимуть травми. Сьогоднішня гра показала, що Бурда ще має потенціал вийти на свій колишній рівень. У грі головою це безумовний потенційний лідер серед усіх захисників Динамо – ні Забарний, ні Сирота, ні Шабанов цим похизуватися не можуть. Хіба що Попов, який зараз травмований.

Зовсім інша друга половина – дубль Циганкова і розгром

Одразу після перерви Луческу випустив інший склад – зокрема, Сироту, Шапаренка, Буяльського, Циганкова і Кулача. Знайшлося місце і кільком молодим виконавцям – кіперу Моргуну, захиснику Болю та хавбеку Бражку. Динамо заграло швидше, але спершу все так же без моментів. Хіба що Циганков і Буяльський пошили в дурні захист іспанців, однак удар Віталія був надто слабким. Після іншої спроби 29-го номера м'яч пішов на кутовий.

На 66-й хвилині Динамо таки повело в рахунку. Шапаренко віддав на Кулача, той прострілив у воротарський на Циганкова, а Віктор заніс м'яч у ворота. Перший гол киян на зимових зборах-2022. Міг бути одразу й другий, проте Шапаренко, виконуючи штрафний із вбивчої позиції, пробив у стінку.

Розкішний момент організував сам собі Віталій Буяльський. Хавбек киян класно прокинув м'яч повз суперника, але не реалізував вихід віч-на-віч, не влучивши в дальній кут. Таких моментів до перерви і близько не було. Після помилки суперника і скидки Шапаренка п'ятою міг забивати Де Пена – кіпер Ерік Сантьяго врятував. Але буквально тут же м'яч таки влетів у сітку. Тимчик промчав правим флангом і покотив на уругвайця, який цього разу влучно пробив у дотик. Атлетіко посипався – Шапаренко розігнав атаку і віддав на Циганкова, який оформив дубль.

Міг забивати і сам Кулач, але його удар був трохи неточним. Але без четвертого гола такий не обійшлося. Після невдалої гри воротаря відзначився Віталій Буяльський, встановивши підсумок першої гри року. 4:0 – дещо неоднозначна перемога "біло-синіх".

Наступний матч на іспанському зборі Динамо зіграє вже в суботу, 22 січня. Суперником стане люксембурзький Расінг.

Кулач використав свій шанс краще за Супрягу

Обидва Владислави отримали від Мірчі Луческу по 45 хвилин. Супряга у першому таймі лічені рази торкався м'яча і після травми виглядав відверто важкувато – та ще й на фоні навантажень у перші дні зборів. Щоправда, так же слабко до перерви зіграла і вся команда. Кулач, який отримав ігровий час у другому таймі, розпорядився своїм шансом значно краще.

Два асисти (у першому та четвертому голах) і класний удар, який цілком міг стати результативним. Особливо варто виділити Влада у моменті з останнім взяттям воріт, яке Кулач організував фактично самотужки, перехопивши невдалий пас кіпера. Екс-форвард Ворскли точно може занести гру проти Пульпіленьйо до свого активу. На відміну від Супряги, який вкотре розчарував. Навіть у слабкому першому таймі від більшості гравців Динамо Владислав не виділявся і на їхньому фоні. Незабаром повернеться Бєсєдін, восени забивав Гармаш, поки що нікуди не подівся Рамірес, а тепер ще й Кулач заявляє про претензії на місце у складі – нинішній Супряга поступається їм усім.

У чемпіона світу ще є час і кілька матчів на зборах, але наразі все йде до того, що Влад піде шляхом Лєднєва і низки інших футболістів, ніж поверне довіру Луческу.

Заміни Луческу пожвавили гру – молодь не підвела, лідери дали результат

Зайве говорити, що кияни провели два різні тайми. Справа навіть не в рахунку – просто по перерві "біло-сині" додали у швидкості, що і стало поворотним моментом. Якщо у перші 45 хвилин Атлетіко ще мав сили активно пресингувати, то в останній чверті гри все змінилося. Кияни просто не помітили суперника, гра проти якого нагадала класичний матч чемпіонату України. Поки в андердога є сили – він тримається. Як тільки команда Луческу додає у командній швидкості і забиває, суперник часто кидає грати. Щось схоже і сталося сьогодні – лідери Динамо показали свій клас. Так, на фоні команди з другої сотні Іспанії, але тим не менш. На те вони і збори.

Шапаренко, Циганков, Де Пена, Буяльський і Кулач відіграли куди продуктивніше, ніж атакувальні гравці першого тайму на чолі з Антюхом, Вербічем і вже згадуваним Супрягою. Пожвавив гру на правому фланзі Тимчик, який значно частіше бігав в атаку, ніж Кендзьора, і відзначився гольовим пасом.

Говорити щось про гру в захисті не надто доречно – рівень суперників не дозволяє, хоча кілька позиційних огріхів у діях динамівців в обороні таки виникли. Але факт, що молоді гравці киян каші не зіпсували. І Моргун, і Боль, і Вівчаренко, і Бражко виглядали доволі впевнено (робимо вагому поправку на статус суперника). Такі поєдинки – шанс для них заявити про себе так, як це раніше вдалося тому ж Забарному і Сироті.

Звісно, є серйозні питання до гри Динамо у перші хвилин 60, але не варто надто брати близько до серця перший поєдинок року після тривалого періоду відпустки. Такі матчі точно краще, ніж банальна двостороння гра. Єдиний реальний негатив – пошкодження Дубінчака, який розглядається як основний лівий латераль у другій частині сезону.

Луческу потрібно визначитися, або Що не так із форвардами Динамо