УКР РУС

Челсі – Ліверпуль: вбивча зброя Клоппа продовжує переможну серію, а Канте і Ко майже зупинили лідера АПЛ всупереч долі

22 вересня 2019 Читать на русском

Челсі поступився Ліверпулю в центральному матчі 6-го туру англійської Прем'єр-ліги (1:2). Звіт про матч читайте на "Футбол 24".

Ліверпуль підходив до матчу лідером АПЛ з максимальними показниками – команда Юргена Клоппа виграла 5 стартових поєдинків і відірвалася від Манчестер Сіті. Втім, головний конкурент напередодні скоротив відставання після феєричного розгрому Уотфорда, тому помилятися мерсисайдцям небезпечно.

Ман Сіті – Уотфорд: Зінченко виграє від кастингу в матчі АПЛ, 8 голів після Шахтаря і космічна гра суперника України

Челсі розташувався у середині турнірної таблиці АПЛ і не вражає стабільністю. Молодий тренер з молодою командою не провалюється, але "синім" важко. Досі в чемпіонаті за Челсі забивали тільки власні юні вихованці: Абрахам, Маунт і Томорі. Всі вони сьогодні з'явилися в стартовому складі, а Френк Лампард повернувся до схеми з двома центрбеками.

Суперники нещодавно зустрічалися в рамках Суперкубка УЄФА, де Ліверпуль переміг у серії пенальті, хоча й не мав явної ігрової переваги. На тижні обом командам настрій зіпсувала Ліга чемпіонів: "червоні" програли Наполі, а "сині" – Валенсії.

Ліверпуль з перших хвилин взяв м'яч під контроль і поступово шукав шляхи у штрафний майданчик господарів. Челсі відповідав своїми випадами до чужих володінь, але до ударів по воротах не доходило. На 14-й хвилині гості вийшли вперед завдяки стандарту. Мане заробив штрафний, а розіграли його Салах і Александер-Арнольд – перший покотив, а другий потужно вистрелив точнісінько в "дев'ятку".

Челсі відразу активізувався, заробив декілька кутових, а по-справжньому відповів у середині тайму. Крістенсен розкішною передачею з глибини вивів Абрахама сам на сам з голкіпером. Молодий бомбардир "синіх" майстерно уник офсайду, але Кепу переграти не зумів. Ще через 3 хвилини Челсі навіть зрівняв рахунок після класної атаки правим флангом за участю Вілліна – Аспілікуета забив після непорозуміння в центрі оборони гостей. Втім, за допомогою VAR суддя скасував взяття воріт через сантиметровий офсайд у Маунта в початковій стадії атаки.

Челсі – Ліверпуль – 1:2 – відео голів та огляд матчу

Ну а Ліверпуль прибив опонента ще одним заготовленим стандартом. Розіграли штрафний на лівому фланзі, Робертсон ідеально подав у центр штрафного майданчика, а там ніхто не втримав Фірміно. Дуже легко мерсисайдці подвоїли перевагу. Варто відзначити, що за перші 40 хвилин гості майже нічого не створили з гри, але стандарти використали на повну. Лише потім Салах отримав класний пас через пів поля від Трента, обіграв Томорі та пробив по воротах – оборона заблокувала.

Все складалося не на користь Френка Лампарда. Ще до перерви коуч Челсі провів дві вимушені заміни, спричинені травмами Емерсона та Крістенсена. Проблеми зі здоров'ям також мав Абрахам. Таммі залишився на полі та змарнував черговий шанс. Оборона Ліверпуля дозволила йому пробити після подачі Аспілікуети – над воротами. Перший тайм завершувався атаками Челсі, але скоротити відставання господарям не вдалося.

По перерві Ліверпуль продовжив бомбити стандартами. Після подачі кутового м'яч прилетів на дальню стійку до самотнього Фірміно, який впритул розстрілював ворота – Кепа склався та парирував. Через хвилину вже Мане головою замикав подачу з правого краю – повз ціль. Незабаром гості ще раз розірвали оборону "синіх" підключенням ТАА. Футболісти Челсі майже заштовхали м'яч у власні ворота, однак арбітри зафіксували маленький офсайд.

Господарі витримали цей стартовий спурт і самі продовжили шукати моменти. Знову не вистачало зовсім трішки. Простріл з лівого флангу п'ятою замикав Абрахам – м'яч розминувся з дальньою стійкою. Потім Канте виграв підбір на лінії чужого штрафного майданчика та пробив у сантиметрах від протилежного кута воріт Ліверпуля.

Щоправда, гостріше діяли мерсисайдці. Фірміно проскакував кількох опонентів, Вейналдум бив, Салах виходив на ударну позицію – Ліверпуль знову виглядав краще. Потрібно віддати належне Челсі – лондонці не складали зброю і йшли вперед при першій можливості. На 71-й хвилині їм вдалося відквитати один гол зусиллями Канте. Нголо отримав м'яч на правому півфланзі, проскочив опорну зону, яку загубив Фабінью, після чого вдарив між Матіпом і ван Дейком – м'яч прилетів у "дев'ятку" без шансів для голкіпера.

Лампард підсилив гру, випустивши Батшуаї. Бельгієць відразу міг замикати навіс з правого флангу, але не зорієнтувався. Награний штрафний за участю Маунта й Алонсо знецінив офсайд останнього. Челсі дуже старався і подекуди непогано комбінував. Одна з багатьох подач Алонсо знайшла голову Батшуаї – Міши забракло влучності. Маркос прострілив тепер низом – Маунт з прекрасної позиції побив повз ближній кут. Як не намагалися господарі відігратися, Ліверпуль вистояв і набрав чергові 3 очки.

Мерсисайдці закріпилися на вершині АПЛ – знову 5 очок переваги над Манчестер Сіті (18 проти 13). Челсі залишився на 11 місці з 8 балами.

Найскладніша перемога Ліверпуля в сезоні – Челсі грав на рівних

"Ми зіграли краще за суперника. У нашому футболі було більше енергії, правильного характеру. Саме тому трибуни аплодували в кінці зустрічі. Потрібно продовжувати в тому ж дусі", – сказав після матчу Френк Лампард. З наставником Челсі важко не погодитися, його команда відрізками виглядала значно гостріше за суперника й точно не заслужила програти.

Челсі переграв Ліверпуль за якістю створених моментів – 1.71 проти 1.1 за системою xG (очікуваних голів). Господарі завдали вдвічі більше ударів загалом (13:6), вдвічі частіше били з меж штрафного майданчика (7:3) та частіше доправляли м'яч у фінальну третину.

Вихід Абрахама на побачення з Адріаном, удар Таммі п'ятою в дальній кут, чудова осмислена результативна атака (гол скасували через мікроскопічний офсайд), феєричні шанси Батшуаї та Маунта під завісу зустрічі – Челсі організував достатньо гольових епізодів, де суперники були відіграні. А забив з найменш очевидного, коли провалилася опорна зона – Вейналдум і Фабінью провели поганий матч. Ліверпуль врятувала катастрофічна реалізація господарів.

"Пенсіонери" витримували ударні десятихвилинки гостей і продовжували рухатися вперед. У другому таймі суттєво додали. І це після того, як Лампард використав дві заміни ще до перерви через травми. Тренерський штаб Челсі не мав маневру для підсилення гри (таким несподівано став вимушений вихід Алонсо на лівий фланг – 3 передачі під удар від нього), але команда знайшла резерв. Вдалося декілька разів підловити ван Дейка та його партнерів, а під завісу зустрічі взагалі затиснути в їхньому штрафному. Челсі сподобався на фоні лідера чемпіонату, а від Ліверпуля чекали більшого.

3 очки за зразкові стандарти Ліверпуля

"Червоні" забили обидва свої голи після штрафних, а ще два моменти створили після кутових. На цьому, по суті, все. 4 з 6 ударів по воротах Кепи прийшли внаслідок стандартів. Якщо виключити ці епізоди – Ліверпуль незвично мало загрожував з гри. В активі Салаха один заблокований удар, 4 невдалі спроби дриблінгу та 11 втрат.

"Ми використали стандарти у вирішальних зонах. Працювали над ними до матчу. Все, що ми робимо на тренуваннях, я хочу бачити на полі", – сказав після гри Юрген Клопп. Ліверпуль забив 34 голи в АПЛ після стандартів з початку минулого сезону – на 7 більше, ніж будь-яка інша команда.

Хай би там що, але результативні стандарти мерсисайдці виконали зразково. Гарматному пострілу Александра-Арнольда не зарадив би ніхто, а Фірміно скористався геніальною подачею Робертсона. Браво. Це теж зброя.

Мерсисайдці вдруге поспіль стартували в чемпіонаті з 6 перемог. Минулого року Клоппа зупинив саме Челсі (у 7 турі), а цього разу німецький тренер склав іспит перед "пенсіонерами". У Ліверпуля зараз 15-матчева переможна серія в АПЛ. Подібне досягнення мав тільки Пеп Гвардіола.

Канте – MVP

Розкішний матч у виконанні Нголо Канте. Встигав всюди: і перекушувати центр поля, і розганяти атаки. "Найкращий опорник світу" відпрацював на височенному рівні, а красивий гол, створений самим Канте, лише доповнив загальну картину. 11 підбирань, 3 відбирання, 15 дуелей – ці цифри не передають того, наскільки крутим був Нголо на Стамфорд Брідж.