УКР РУС

Челсі – Ліверпуль: Мане прибив імпотентних господарів, фатальний Кепа, старанний Вернер, Тьягу з коліс показує топ-клас

20 вересня 2020 Читать на русском
Автор: Роман Саврій

Челсі вдома поступився Ліверпулю (0:2) в центральному матчі другого туру АПЛ. Герой – Садьйо Мане. Огляд зустрічі читайте на "Футбол 24".

Юрген Клопп і Френк Лемпард перед стартом сезону підігріли атмосферу цього матчу. Німецький фахівець вколов Челсі за величезні літні трати, а наставник "синіх" у відповідь пригадав, що Ліверпуль також недешево скупив свій переможний склад.

Челсі бомбить трансферний ринок: 3 зірки, фіналіст ЛЧ і німецький "принц" – 200 мільйонів, які й не снилися конкурентам

Обидві команди успішно розпочали чемпіонат: Ліверпуль у результативному матчі перестріляв Лідс, а Челсі здобув важку перемогу над Брайтоном. Лемпард сьогодні знову довірив місце в старті двом новачкам Вернеру та Хаверцу. При цьому Кай отримав роль "фальшивої дев'ятки", а Тімо вийшов на лівому фланзі.

Команди обережно розпочали поєдинок – першого небезпечного удару вболівальникам довелося чекати довгенько. Кепа вирішив додати вогню і побіг з воріт на перехоплення. До м'яча іспанський голкіпер не встиг, але партнери підстрахували – Салах викочував на порожні ворота під удар Фірміно.

Ліверпуль діяв активніше і поступово нарощував перевагу. Гості почали регулярно доправляти м'яч у чужий штрафний майданчик, однак оборона "синіх" все нейтралізовувала. Челсі намагався відповідати швидкими випадами, яким, щоправда, бракувало гостроти. Вернер протягнув м'яч через центр і акуратно цілив у кут, але трішки не влучив. Через кілька хвилин Тімо дивом не забив з пасу Хаверца (нехай там і був офсайд).

Ключовий епізод трапився наприкінці першого тайму, коли Хендерсон вирізав класний пас на Мане. Крістенсен фатальними обіймами не пустив сенегальця до м'яча та побачив перед собою червону картку. Челсі залишився в меншості на цілий тайм.

Френк Лемпард у спробах зберегти баланс зняв з гри Хаверца та випустив Томорі. Юрген Клопп відповів, додавши креативу в центр поля – замість Хендерсона вийшов Тьягу Алькантара, який приєднався до клубу лише два дні тому.

Ліверпуль на старті другого тайму затиснув Челсі у штрафному майданчику та забив швидкий гол. Відмінна комбінація справа – Фірміно обігрався з Салахом і накинув на голову Мане, а той легко розстріляв ворота. Ще через 4 хвилини Садьйо оформив дубль, скориставшись подарунком Кепи (баск провалився під пресингом).

Дикий фейл Кепи та дубль Мане у відеоогляді матчу Челсі – Ліверпуль – 0:2

Ліверпуль домінував, а Челсі на якийсь час взагалі зник з поля. Лише через 20 хвилин господарі нагадали про себе дальнім ударом Маунта – над поперечиною. Примарні надії на інтригу з'явилися, коли Вернер зліва забіг у штрафний майданчик і підставився під фол Тьягу. Арбітр призначив пенальті, але Жоржінью його не реалізував – Аліссон потягнув фірмовий удар капітана Челсі.

До фінального свистка Челсі створив ще пару напівмоментів, однак бодай скоротити відставання не зумів (Аліссон взяв непоганий удар Абрахама). Ліверпуль, граючи у більшості, все контролював і спокійно довів справу до перемоги (Мане і Салах ледь не влаштували розгром). Мерсисайдці з 6 очками приєдналися до Арсенала, Евертона та Крістал Пелас на вершині турнірної таблиці.

Челсі поки що не має обличчя – Лемпарду потрібен час (і новий голкіпер)

Лондонці стали хедлайнером літнього трансферного вікна, закупившись на 200 мільйонів фунтів. Звичайно, потрібен час, аби інтегрувати в склад новачків. Можливо, не просто інтегрувати, а навколо них побудувати команду. Цей процес точно затягнеться, адже більшість з придбаних футболістів наразі мають пошкодження.

Вернер і Хаверц готові грати, але з перших матчів перенести свою ефективність зразка Бундесліги не можуть. Френк Лемпард експериментує з їхніми ролями. Кай тиждень тому провалився з Брайтоном на правому фланзі, тому сьогодні вийшов у ролі "фальшивої дев'ятки" і виглядав відчутно краще (хоча справжнього Хаверца АПЛ ще не побачила й близько).

Вернер стартував зліва. Челсі робив акцент на його фланг (63% атак у першій третині зустрічі), що легко пояснюється – Александер-Арнольд любить затриматися в атаці, а ближній центрбек Фабінью вимушено опустився в центр оборони. Тімо дуже старався, намагався йти у дриблінг і загострювати, але тотально губився перед штрафним майданчиком: раз віддав м'яч Фабінью, раз слабко пробив повз ціль, раз не забив майже в порожні ворота (момент з офсайдом). А пенальті заробив через неакуратність Тьягу, адже оборона все контролювала.

Челсі намагався виманювати Ліверпуль у пресинг, після чого в одну-дві передачі м'яч доправлявся в передню лінію. "Сині" таким чином вибігли в кілька перспективних атак (в основному завдяки Канте, який класно протягував м'яч, вигравав єдиноборства та діяв сміливіше за всіх партнерів), однак завершити їх не вдавалося. Без пенальті господарі напрацювали на 4 удари (три з них, коли все в матчі стало зрозуміло) та 0.16 xG – дуже слабо. Вилучення відібрало у Челсі будь-які шанси на успіх, але й у повних складах команда виглядала імпотентно.

Загалом з перших двох турів не зовсім зрозуміло, яким хоче бути Челсі. Мабуть, навіть сам Лемпард цього ще не знає. Очевидно одне – Кепі потрібна заміна. Як можна розігрувати від голкіпера, коли твій голкіпер дарує м'яч супернику за два метри від воріт? Головний інсайдер сьогодення Фабріціо Романо оперативно вистрелив інформацією, що Челсі вже підписав воротаря Ренна Едуарда Менді. Кепа може змотувати вудочки.

Мане – герой, чудовий дебют Тьягу, надійність Фабінью

Ліверпуль відіграв на високому рівні – домінація, злагоджений пресинг. Виділяти когось у складі мерсисайдців традиційно важко. Садьйо Мане двічі записав своє ім'я на табло, а перед тим заробив для Крістенсена червону картку, тому він – герой зустрічі. Однак обидва голи – це командна робота, це системні епізоди, в яких не можна не відзначити Фірміно. А Аліссон взяв пенальті (+ ще пару ударів) та не дозволив відродити інтригу.

Ключовим у поєдинку стало не тільки вилучення, а й реакція на нього Юргена Клоппа. Тьягу Алькантара, прибувши в Ліверпуль два дні тому, вийшов на другий тайм і відіграв розкішно. Іспанець додав у центрі поля динаміки та думки. Він за 45 хвилин віддав 75 точних передач (рекорд АПЛ) – на 17 більше, ніж будь-який гравець Челсі за весь матч. Тьягу ще потрібно підтягнути взаєморозуміння з партнерами та вникнути у деталі гри без м'яча, однак він з першого матчу показав клас. Пенальті не зіпсувало картину. Супертрансфер Ліверпуля та дуже важлива опція для Клоппа.

Номінальний конкурент Алькантари по позиції Фабінью сьогодні вимушено зіграв у захисті (у центрбеків Ліверпуля незначні пошкодження). Йому довелося протистояти Вернеру – і бразилець впорався на всі сто. Впевнена солідна гра, яку не передають сухі цифри (4 перехоплення, 4 вдалі відбори). Вибір позиції, страхування зон – все було на топ-рівні.

"Вернер – чудовий гравець. Немає чіткої тактики, щоб нейтралізувати його, але Фабінью відіграв дуже добре. Якби Мане не оформив дубль, найкращим гравцем матчу став би Фабінью", – сказав після матчу Клопп.

Однак і це не головне. Ліверпуль на іншій стадії розвитку, ніж Челсі. У Клоппа система допомагає гравцям – не потрібно демонструвати чогось космічного навіть на чужій позиції. У Лемпарда навпаки системи поки що немає, тому хороші індивідуальні перфоманси (Канте) і величезне старання (Вернер) на результат не вплинули.