УКР РУС

Баварія знищила Челсі у 1/8 фіналу ЛЧ: майстер-клас з топ-футболу для лондонців, корисний Гнабрі, вражаючий Лєвандовскі

26 лютого 2020 Читать на русском
Автор: Михайло Юхименко

Челсі у домашньому поєдинку 1/8 фіналу ЛЧ зазнав болючої поразки від Баварії, пропустивши три голи за тайм і не забивши жодного у відповідь.

Поєдинок розпочався у доволі високому темпі, але без обопільних атак. Обидві команди взяли деякий час на те, щоб приглянутися один до одного – і вже в перші хвилин сім стало зрозуміло, що Баварія буде контролювати м'яч, а Челсі зосередиться на контрвипадах та стандартах. Зокрема, дебютний момент у зустрічі пройшов після вкидання з ауту, після якого Маунт пробив з лінії штрафного. Над воротами.

Челсі – Баварія – 0:3 – відео голів та огляд матчу

Челсі – Баварія: онлайн-трансляція матчу 1/8 фіналу ЛЧ – як це було

Маунт дуже непогано взаємодіяв із Жиру на правому фланзі. Так, на 9-й хвилині Мейсон зачепився за скидку Олів'є й прорвався на край карного майданчика, однак подальший удар у англійця відверто не вдався. Баварія огризнулася на 11-й контратакою в три дотики з пасом Лєвандовскі на хід Коману – Кінгслі набрав шалену швидкість і вистрілив метрів з 20-ти. М'яч влучив у сітку, але тільки із зовнішнього боку воріт. Крім того, на 15-й хвилині Лєвандовскі пробивав з гострого кута після довгої передачі на край штрафного – Кабальєро парирував.

В середині першого тайму команди демонстрували більш-менш рівний футбол, але у Челсі взагалі не було моментів. Баварія ніби й не домінувала, але регулярно загострювала: так, на 25-й та 27-й хвилинах Лєвандовскі двічі виривався віч-на-віч з голкіпером (Кабальєро врятував), на 29-й Мюллер завдав потужного удару метрів з 20-ти в дальній кут (поруч зі стійкою), а на 35-й він же замкнув навіс з лівого флангу – поперечина зіграла за Лондон!

Челсі дещо активізувався під перерву, заробивши кілька стандартів. На 42-й хвилині підопічні Френка Лемпарда навіть отримали шанс відкрити рахунок внаслідок прориву Алонсо по лівому флангу в штрафний, обіграшу захисника та пострілу низом – Нойєр врятував Баварію. Зрештою, перший тайм завершився без голів.

Другий Челсі розпочав з прекрасного моменту на 49-й хвилині за участі Маунта та Ковачіча, які пробивали з невеликої відстані в одній атаці. Нойєр виконав два блискучих сейви, а Баварія вже на 51-й покарала господарів за марнотратство: Гнабрі розігнав контратаку після того, як Аспілікуета послизнувся, обігрався з Лєвандовскі й замкнув його передачу з лівого краю штрафного – 0:1!

Не встигли лондонці переварити цей гол, як одразу ж прилетів другий: Роберт виграв повітря у Аспілікуети, обстукався з Сержом і викотив пас на лівий край штрафного під удар Гнабрі в дальній кут – 0:2! Ще через п'ять хвилин екс-"канонір" міг і хет-трик оформити, пробивши з прострілу Мюллера, однак м'яч пролетів вище воріт! Лемпард зрозумів, що справа пахне вильотом, і кинув у бій Абрахама з Вілліаном.

На жаль для лондонців, обидва нічим не запам'яталися, а от Баварія продовжувала шукати свій третій гол. Так, на 62-й хвилині Гнабрі накрутив Вілліана й пробив з лівої з рикошетом від захисника, але м'яч розминувся з воротами – як і після прострілу Лєвандовскі вдовж лінії воротарського на 67-й та спроби Коутінью вдарити боковими ножицями на 68-й. Челсі ледь не покарав гостей за обрізку Кімміха на 70-й, коли Маунт вилетів у прорив по лівому напівфлангу, однак під час пострілу метрів з 20-ти м'яч зрізався з ноги Мейсона.

Баварія продовжила тримати м'яч і, зрештою, забила третій гол на 76-й хвилині: Девіс зробив ривок вдовж лівої бровки, обіграв трьох захисників Челсі, після чого викотив передачу на дальню стійку під удар Лєвандовскі у порожній кут – 0:3! Добило ж господарів вилучення Алонсо за удар в обличчя Роберта на 82-й хвилині. Після цього епізоду лондонці вже не брикалися, хоча мюнхенці також не виявляли наміру принизити суперника четвертим м'ячем.

Зрештою, фінальний свисток зафіксував розгромну перемогу Баварії. У Челсі для камбеку є матч-відповідь, який проведуть 18 березня на Альянц Арені.

Баварія – єдиний топ-клуб у цій парі

Матч проходив під вивіскою першої за вісім років зустрічі фіналістів Ліги чемпіонів. Нагадаємо, в 2012 році команди зустрічалися у фіналі в Мюнхені – тоді Анатолій Тимощук відбігав доволі добротні 120 хвилин, а Челсі під керівництвом Роберто Ді Маттео переміг в драматичній серії пенальті з голом Нойєра. Тоді здавалося, що з грошами Романа Абрамовича лондонці будуть топ-клубом з чемпіонськими амбіціями попри всі негаразди.

Виявилось, що це не так. Поєдинок 2020-го року показав, хто і досі залишається топ-клубом, а кому в плей-офф Ліги чемпіонів не місце – Баварія просто розмазала підопічних Лемпарда, навіть не напружуючись. Хотілось би написати, що розмазала дитячий садочок, але з молодих і недосвідчених футболістів на полі були тільки Джеймс, Маунт і Крістенсен – ну, і потім ще Абрахам вийшов.

В якомусь сенсі нинішній Челсі дійсно дитина, адже клуб після двох депресивних сезонів під керівництвом італійців з продажем Азара та в умовах літнього трансферного бану дійсно розпочав планомірне оновлення складу, а Лемпард – тренер дуже недосвідчений. Втім, Баварія також пішла по шляху омолодження й має ще менш досвідченого коуча, але команда зовсім не втратила у класі.

По-перше, потрібно відзначити якість створення моментів – ще у першому таймі Лєвандовскі двічі за дві хвилини виходив віч-на-віч після проникних пасів, геніально граючи на межі офсайду, Коман тікав на швидкості на побачення з воротарем (але не зблизився), а Мюллер пробивав у поперечину. В другому ж команда просто розвинула те, чим займалася у першому, виявивши вбивчу реалізацію – практично все, що мало залетіти у ворота Челсі, залетіло.

Показовою є статистика очікуваних голів. Портал Infogoal говорить про цифри 1,16 - 3.11 на користь Баварії, а Statified Football – 0,95 проти 2,95. При цьому останній виділяє доволі рідкісний показник xG без ударів, за яким мюнхенці ведуть з рахунком 0,78 - 3,23. Різницю між якістю моментів та тривалість домінування Баварії красномовно демонструють карти:

Ще більш яскраво про справедливість розгрому Челсі говорить карта зон, з яких команди розпочинали свої найбільш небезпечні атаки. Лондонці стартували з центру поля та із конкретної зони 14 перед штрафним, а той час як мюнхенці домінували на всій площині чужої третини поля та у карному майданчику.

Це й не дивно, коли оборонна лінія зовсім не розуміла рухів нападників Баварії – так, Мюллер пробивав у поперечину, увірвавшись за спину Рюдігеру, а потім Томас всадив Антоніо на "п'яту точку" й вішав вздовж воріт без спротиву захисників та Кабальєро. Лєвандовскі ж разом із Гнабрі просто декласували захисників, постійно відкриваючись під передачі один одному у "вікна" в нерівній лінії лондонців.

Так Роберт тричі виходив віч-на-віч у першому таймі, таким же чином Коман відкрився під передачу Роберта на хід на 11-й хвилині й за схожим сценарієм були забиті всі голи. Захисники Челсі ніяк не контролювали нападників Баварії.

При цьому варто відзначити блискучий пресинг Баварії. Лише один Тьяго Алькантара виконав 17 повернень м'яча – це рекорд поточного сезону Ліги чемпіонів. Крім того, в його активі 5 перехоплень. Загалом, в центральній частині поля (включно з флангами) мюнхенці повертали м'яч не менше 34 разів, а перехоплювали – 10 разів. Одним з лідерів за цим показником став фулбек Девіс, який, зрештою, стане архітектором третього голу.

У Челсі в цьому матчі взагалі нічого не вийшло. По суті, у лондонців було всього два гольових моменти – удар Алонсо з меж штрафного на 43-й хвилині та постріли Ковачіча з Маунтом з близької дистанції на 49-й. Ну, можна також згадати прорив Маунта на 70-й після обрізки Кімміха, але англієць і до карного майданчика не дійшов, і пробив вкрай невдало. Все.

Баварія влаштувала у Лондоні майстер-клас з топ-футболу в Лізі чемпіонів, вже у першій зустрічі вказавши Челсі на двері. Це був далеко не найшвидший і не найбільш агресивний футбол мюнхенців – але матч все одно дався просто. "Червоні" куди більше проблем мали в п'ятницю у поєдинку проти 20-ї команди Бундесліги в рідних стінах (3:2 з голом на останній хвилині). Втім, чи могла Баварія перемогти інакше у Лондоні? За три останніх візити у столицю Англії "рекордмайстери" накидали 15 голів.

ЛєванГОЛскі продовжує домінувати

Нападники Баварії стали героями зустрічі, самотужки вирішивши питання переможця пари всього-то за півгодини й створивши при цьому більшість небезпечних моментів у грі. В першу чергу, це стосується Лєвандовскі – або, як говорять німці, ЛєванГОЛскі (LewenTORski). Роберт забив гол та віддав дві гольові передачі, а поверх цього додав ще один пас під удар і ще два постріли в площину. Крім того, він де-факто тричі за тайм виходив сам на сам з Кабальєро ще до перерви, геніально відкриваюись за спинами захисників і раз за разом уникаючи офсайду.

До речі, поляк є найкращим бомбардиром Ліги чемпіонів, записавши в свій актив вже 11-й гол – в поточному турнірі наздогнати Лєвандовскі реально може лише Холанд (8), а теоретично ще й Кейн з Гнабрі (6). Показник не є виявом надмірної реалізації – Роберт є лідером за хG (8,2), випереджаючи найближчих конкурентів аж на три очікуваних голи. Якщо взяти удари не з пенальті, то показники не сильно просядуть (7,4, у Мбаппе 5,0), а за xG/90 хвилин Роберт також лідер – у нього він становить 1,39 (1,26 – без пенальті), хоча тут близько підібрався Холанд (1,27, 1,09 – без пенальті).

Максимально корисний Гнабрі

Серж Гнабрі також блискуче відпрацював, розірвавши всю оборону Челсі разом з Лєвандовскі. В активі екс-футболіста Арсенала два голи, одна передача під удар та цілих п'ять спроб обіграшу один-в-один – щоправда, вдалою була лише одна. Проблеми з дриблінгом нападник компенсовував колосальною роботою на оборону, цілих п'ять разів відібравши м'яч у суперника (із сімох спроб), чотири рази повернувши м'яч, виконавши два перехоплення та вступивши у 15 єдиноборств (6 переможних).

Приблизно половина з усіх цих дій була виконана на чужій половині поля – Гнабрі став ідеальною пресинг-машиною, що і вилилось у голи. Зокрема, Аспілікуеті достатньо було лише послизнутися, щоб дати Сержу організувати перший м'яч. До речі, німець не забув потролити суперників, знову нагадавши, що Лондон – червоний (Гнабрі раніше виступав за Арсенал).

Гнабрі у матчі проти Челсі підкорився цікавий рекорд: нападник став першим футболістом в історії Ліги чемпіонів, який всі свої шість м'ячів у турнірі за всю кар'єру забив команді з однієї країни – крім дублю в матчі з Челсі, Серж має в активі чотири м'ячі у ворота Тоттенхема. Крутий!

Один з найкращих бомбардирів за всю історію ЛЧ і 600-хвилинне прокляття, або Час згадати фіаско Тимощука на межі подвигу