УКР РУС

Брага – Зоря: феноменальна реалізація луганців, Брага не вміє оборонятись, а Караваєв – найкращий український футболіст

17 серпня 2018 Читать на русском
Автор: Михайло Юхименко

Зоря в рамках матчу-відповіді 3-го раунду кваліфікації Ліги Європи здобула результативну нічию з Брагою на виїзді, прорвавшись до наступного раунду кваліфікації Ліги Європи.

Перший тайм не вражав яскравістю футболу. Брага контролювала хід гри від першої до останньої секунди тайму, не давши Зорі створити нічого, крім двох заблокованих у зародку ударів з-за меж штрафного. Вже на перших хвилинах голкіперу Зорі Луїсу Феліпе довелося рятувати свою команду – це Новаїш з метрів 18-ти класно пробив у правий нижній кут. Втім, це був єдиний удар Браги у площину в першому таймі – а всього їх назбиралося цілих п'ять. Був ще небезпечний удар Франсержіу вище воріт та момент Вілсона Едуардо, коли його передачу ніхто не замкнув, хоча ворота були пустими – однак це все було до 15-ї хвилини, після чого Брага просто контролювала м'яч. Зорі не вдавалося і це, тож вражання від такого футболу було досить гнітючим.

Брага – Зоря – 2:2 – відео голів

У другому таймі атака Зорі прокинулася. Аж на 52-й хвилині відбувся перший удар по воротах Браги – це Сілас з-за меж штрафного потужно пробив над поперечиною. На 59-й хвилині Зоря втратила супершанс, коли Караваєв та Кочергін розрізали всю оборону Браги та вивели Рафаеля з Тимчиком у контратаку 2 в 2. Рафаель увійшов у штрафний та пробив у ближній кут – Матеус парирував! Брага одразу ж покарала за таке марнотратство: Вернидуб на 65-й хвилині сфолив перед власним штрафним, а Новаїш потужним ударом метрів з 25-ти пробив зі штрафного у дев'ятку – 1:0! Крім того, травмувався голкіпер Зорі Луїс Феліпе, на якого довелося витрачати дорогоцінну заміну. Словом, здавалося, що це кінець.

Брага – Зоря: відеотрансляція матчу Ліги Європи – як це було

Втім, це був лише початок найцікавішого. Через 5 хвилин після пропущеного голу Зоря провела позиційну атаку, в якій Харатін дійшов до штрафного та побачив зліва на лінії Рафаеля да Сілву. Той уникнув офсайду, прийняв передачу та пробив з-під захисника точно у правий нижній кут – 1:1. Брагу це неабияк розлютило, і вже через дві хвилини Орта точним пасом на Вілсона Едуардо вивів того віч-на-віч з Махарадзе, але голкіпер Зорі не програв дуель португальцю. Втім, у наступній атаці господарі розкатали оборону луганців: самотній Есгаю прийняв у штрафному кросс з лівого флангу та виконав передачу на Орту. Той на п'ятачку прорвався до воріт та перекинув Махарадзе з гострого кута – 2:1!

В цей момент Зоря трохи впала у нокдаун. Позиційні атаки луганців не завершувались гостротою, а Брага раз за разом розривала на швидкості оборонні порядки команди Вернидуба. Втім, "чорно-білі" змогли зібратися та провести на 83-й хвилині класний контрвипад: Сілас з лівого флангу увірвався у штрафний та виконав передачу на дальню штангу, яку ніхто не перехопив. Тимчик, отримавши м'яч, прострілив у воротарський майданчик, звідки Олександр Караваєв без проблем забив – 2:2! Цей гол виявився останнім у грі, хоча Брага влаштувала просто феноменальний штурм. Кілька разів рятував Махарадзе, а коли і він був не в силах допомогти – у справу вступала слабка реалізація Браги. Останні хвилини Зоря догравала у меншості, адже травму отримав Сілас – його винесли на ношах. Тим не менш, Брага так і не забила, тож фінальний свисток зафіксував результативну нічию – 2:2. Вона вивела луганців до наступного раунду кваліфікації, де доведеться зіграти проти німецького РБ Лейпциг.

Ліга Європи: визначились усі пари раунду плей-офф

Зоря: феноменальна реалізація за рахунок кращої організації

Просто факт: в обох матчах проти Браги вже другий гольовий момент Зорі призводив до голу, а після пропущеного м'яча на виїзді луганці реалізували, фактично, перший же гострий епізод. Тут, звісно, можна зробити висновки щодо оборонних якостей суперника (Брага традиційно не вміє захищатись), однак той мінімум, який потрібний Зорі для взяття воріт, вражає. Як би дивно це не звучало по відношенню до української команди у матчі проти сильної португальської, однак луганці виявилися банально вище класом – не в індивідуальному, а у командному плані.

Атаки Зорі були ріденькими, однак вони були награні – кожен футболіст знав, де має знаходитись і як приблизно має діяти. Так, індивідуальні якості виконавців не завжди дозволяли реалізувати випад, однак коли вмикалися лідери – все ставало на свої місця. Зоря наочно продемонструвала, як організація – неідеальна, вразлива, але організація – б'є більш майстеровиті набори гравців.

Брага: атака "на інстинктах" та відсутність оборони

Кидайте каміння в того, хто скаже, ніби це не та Брага, яка була у Фонсеки або яка грала у фіналі Ліги Європи-2011. Ні, Зоря обіграла класичну Брагу – яскраво-атакувальну команду з талановитими бразильцями, яка виступає у єврокубках рівно до того моменту, поки не зустрінеться з тактично грамотним колективом. Брага – це команда-кураж без психологічного стрижня, яка виходить з рівноваги після важкого удару; у матчі проти Зорі ним став гол Караваєва, який змусив португальців майже 15 хвилин збиватися на штурм замість чогось більш оригінального.

Звісно, Брага могла виграти – занадто багато моментів створили її футболісти, щоб ігнорувати даний варіант розвитку подій. Тим не менш, більшість епізодів суперника не були наслідком награних комбінацій чи тактичних перебудов. Брага атакувала "душею" – прострілами, дальніми ударами, проходами після індивідуальних дій та іншим перфоменсом, який дозволяла Зоря. Показовими є голи португальців: перший відбувся після шедеврального штрафного Новаїша, а другий – після банального кроссу, коли про Есгаю просто забули, дозволивши тому віддати передачу на Орту. Рікарду на дриблінгу пройшов захисників, вирвавшись з маленького клаптика поля, та перекинув з гострого кута – тобто, проявив височенний індивідуальний клас.

Голи Зорі прекрасно іллюструють іншу слабкість Браги – абсолютне невміння та небажання грати в обороні. Гольові атаки Зорі кожного разу були неідеальними, пригальмовуючи та опиняючись у невігідних позиціях, однак захисники Браги раз за разом помилялися. Фактично, вся оборона Браги була побудована на фізичних якостях захисників, основною задачею яких було просто встигати – і навіть така міссія була, по суті, провалена.

Перед першим голом Зорі

Зоря рідко атакувала, однак коли це вдавалося, то центр поля проходився якомога швидше. Те саме було і в Запоріжжі, але ніхто не зробив з цього висновків – рівно як і з постійних вмикань Караваєва у штрафний майданчик, до яких захисники були просто неготові.

Перед другим голом Зорі

Олександр Караваєв найкращий український футболіст прямо зараз

Початок сезону досить важко дається Зорі, однак її капітан, здається, ще ніколи не виглядав таким переконливим. У Олександра Караваєва наразі три голи та одна гольова передача – причому два влучних постріли були зроблені саме у матчах з Брагою. Більше того: Олександр не просто забиває, а витягує на собі Зорю, адже і у Запоріжжі, і у Португалії його голи зрівнювали рахунок. У домашній грі він міг забивати навіть не один гол, але тоді супернику пощастило.

Олександр проявляє не тільки шалену результативність. У двобої з Брагою було помітно, як гарно Караваєв обирає позиції, що говорить про його високий футбольний інтелект. Всі моменти українця були створені або з меж штрафного, або із зони перед ним – і кожен з них був обумовлений тим, що капітан Зорі помічав вільну зону та звідти карав за втрату пильності. Караваєв – це саме той X-фактор на полі, який робить різницю; там, де Орта та Новаїш "пороли" шанс за шансом, Олександр просто підставляв ногу перед пустими воротами.

Настільки яскравого, розумного та корисного українського футболіста у новому сезоні ще не з'явилося. Хіба що Лунін, але він воротар.

Ліга Європи, 3-й раунд кваліфікації, матч-відповідь

Брага – Зоря – 2:2 (перший матч – 1:1)

Голи: Новаїш, 65, Орта, 73 – Рафаель, 70, Караваєв, 83