УКР РУС

Франція перемогла Боснію і Герцеговину: бошняки будуть проблемою для України, "Ле Бльо" не вражають, а Грізманн – король

1 квітня 2021 Читать на русском
Автор: Михайло Юхименко

В рамках поєдинку 3-го туру відбору до ЧС-2022 збірна Боснії і Герцеговини дала бій Франції, але не змогла уникнути поразки. Звіт про матч читайте на "Футбол 24".

Боснія і Герцеговина стартувала у кваліфікації до ЧС-2022 з бойової нічиї проти Фінляндії, а другий тур пропускала. За цей період українці та фіни встигли набрати по два залікових бали, потіснивши бошняків на четверте місце в групі D, тож у матчі проти Франції підопічним Івайла Петева бажано було чіплятись за очки. Зробити це, однак, було дуже непросто.

Фінляндія – Боснія і Герцеговина: суперники України розписали видовищну мирову – дубль Пуккі, П'яніч за крок до фіаско

Проблема полягала не тільки в класі суперника, а й у самих боснійцях. Їхня безвиграшна серія становила вже 10 матчів – її не вдалося перервати навіть у суботньому товарняку з Коста-Рікою. Востаннє "золоті лілії" перемагали аж у листопаді 2019 року, в поєдинку проти Ліхтеншейна. Сьогодні ж у команди ще й був відсутнім головний тренер – Івайло Петев пропускав зустріч з "Ле Бльо" через коронавірус.

Франція не вразила на старті відбору, розділивши очки з Україною. У Казахстані футбол "гальських півнів" теж не виглядав ідеально, але команді вдалося здобути перемогу (0:2) – завдяки цьому тріумфу підопічні Дідьє Дешама очолили групу D. У Сараєво необхідно було закріпити успіх, тож французи випустили максимально сильний склад. Він повторював лайн-ап з поєдинку проти України, але в центрі поля замість травмованого Канте вийшов Погба, а Жиру поступився місцем в основі заради Лемара.

Гості активніше розпочали матч, захопивши контроль над м'ячем і організувавши низку моментів. Їхня гострота виявилась низькою, хоча потенційно епізоди були гольовими: на 11-й хвилині Коману дали пробити метрів з 20-ти, а на 14-й він же замкнув навіс Мбаппе в центр штрафного – в першому випадку Кінгслі вистрілив слабко й неточно, а у другому хавбек спрямував м'яч в руки Шехічу.

Крім того, на 17-й хвилині Мбаппе заробив надзвичайно небезпечний стандарт, але удар Грізманна з нього прийшовся у стінку. В цілому ж, темп зустрічі залишався невисоким, а в карний майданчик боснійці не підпускали, тримаючи "Ле Бльо" на дистанції.

Поступово господарі вирівняли хід зустрічі, почавши вилітати в контратаки. В них особливу роль відігравали Джеко та Колашинац, але моменти для Боснії і Герцеговини створили інші футболісти. Так, на 23-й хвилині Тодоровіч змістився з правого флангу і потужно пробив у ближній кут – Льоріс парирував. На 26-й же Ахмедходжіч замкнув подачу з кутового ударом головою у нижній дальній – Льоріс врятував Францію! До речі, це був 123-й поєдинок Уго в складі "Ле Бльо". Стільки ж зіграв Тьєрі Анрі, а більше матчів тільки у Тюрама (142).

Франція одразу ж огризнулася навісом Грізманна на Рабйо та його замиканням вище воріт. Це був останній небезпечний момент у першому таймі. В його завершальній третині гості безцільно катали м'яч у середині поля, а на останніх хвилинах боснійці навіть огризнулися кількома перспективними контрвипадами. Відпочивати футболісти відправились за нулів на табло.

Другий тайм "Ле Бльо" спробували розпочати агресивно, але жодного небезпечного епізоду біля чужих воріт у перші 15 хвилин створити не вдалося. Боснія, своєю чергою, стала діяти сміливіше, вилітаючи у контратаки, катаючи м'яч на чужій третині й заробляючи стандарти – до гостроти не доходило, але ситуація виглядала занадто тривожно для Франції. Дідьє Дешам змушений був вдатися до замін, знявши з гри Комана на 59-й хвилині. На полі з'явився Жиру.

Ще за хвилину рахунок було відкрито. Боснійців погубила перша ж груба помилка в обороні: Хаджікадуніч у спробі перервати простріл з правого флангу дивом не зрізав м'яч у власні ворота, а французи швидко провели кутовий – при його розіграші Лемар з м'ячем змістився в центр і несподівано віддав пас на лівий фланг. Звідти забутий господарями Рабйо виконав подачу в штрафний, а Грізманн замкнув її сильним ударом головою. 0:1! Це був 35-й гол Антуана за збірну Франції.

Цей гол на деякий час вибив Боснію і Герцеговину з колії. Франція ж увімкнула швидкість і почала розривати оборону господарів, регулярно вриваючись у штрафний, однак моментів біля чужих воріт не виникало. За десять хвилин після виходу вперед "Ле Бльо" провели всього два удари головою з кутових, але обидва не були небезпечними.

Боснійці ж ожили на 70-х хвилинах, ледь не заробивши пенальті за фол Рабйо проти Круніча (арбітр Даніеле Орсато проігнорував епізод) та кілька разів вилетівши у контратаки з входом у карний майданчик. Зрештою, їхні старання вилились у небезпечний стандарт в метрах 20-ти від воріт Льоріса – це міг бути гол, якби П'яніч не пробив у стінку.

В ендшпілі зустрічі тренерський штаб боснійців намагався вирвати нічию, кинувши у бій Гояка та Превляка. На 89-й хвилині останній увірвався на ударну позицію зону в правому краю штрафного, але пробити йому не дала шикарна гра Варана. Дідьє Дешам після цього одразу ж випустив Сіссоко – центрхав допоміг французам витримати фінальний штурм господарів. Зрештою, свисток арбітра зафіксував важку перемогу "Ле Бльо".

Таким чином, Франція набрала сім очок, залишившись на першій позиції у групі D. Боснія і Герцеговина, маючи один пункт в активі, тримається четвертою.

Україні буде важко з Боснією і Герцеговиною

Збірна Боснії і Герцеговини вважалася головним конкурентом України в боротьбі за другу позицію в групі D, адже за неї виступають легіонери з топ-клубів Серії А, Бундесліги та Ла Ліги. Всі були впевнені, що "золоті лілії" слабші – зіркам команди Івайла Петева вже давно за 30 років, а нове покоління поки що залишається ноунеймами. Тактично й кадрово цей колектив виглядав розібрано, тож серія в 10 матчів без перемог була абсолютно логічною.

Втім, матч нашого конкурента проти Франції показав, що Україні буде надзвичайно важко проти такої Боснії. Підопічні Івайла Петева здорово закрились, майже нічого не дозволивши іменитому супернику – по суті, "Ле Бльо" могли забити лишень на 14-й хвилині (удар Комана головою) та на 60-й (гол Грізманна).

Навіть у високому темпі французи не змогли зламати низький блок балканців, а ті ще й регулярно вилітали в хороші контратаки. Звісно, тут є питання і до чемпіонів світу, але якщо вони не змогли прорвати ешелоновану оборону бошняків, то що говорити про Україну з її нічиїми проти фінів та казахів?

Втім, вболівальники "золотих лілій" теж повинні нервувати. Попри хорошу оборону проти Франції, боснійці проявили слабкість в атаці. Звісно, вони могли зачепитись за нічию, але по суті за весь матч бошняки створили всього один момент (з кутового). Так, команда здорово вибігала в контратаки, але сильно притискалась до лівого флангу, де діяв Колашинац і з яким обігрувався Джеко – разом з П'янічем ця парочка розкатала одну-дві непоганих комбінації. І все. Занадто слабко, як для такого набору кадрів.

Подібна ідейна бідність проявилася і в поєдинку проти Фінляндії. Там команда Івайла Петева провела декілька цікавих обіграшів, але моментів виникало мало – і всі вони були пов'язані із продавлюванням оборони фінів через подачі та гру корпусом. Не дивно, що при такій картині гри найбільш небезпечно боснійці виглядають на стандартах.

При цьому в обох матчах кваліфікації до ЧС-2022 бошняки виявили відсутність швидкості. Особливо помітно це було у Фінляндії, де "золоті лілії" намагалися грати агресивніше – фіни розривали оборону суперника на ривках. Франція після свого голу теж почала трощити підопічних Івайла Петева, увімкнувши високий темп – якби "Ле Бльо" не зупинилися, то все могло закінчитись розгромом.

Загалом, перші три тури кваліфікації до ЧС-2022 показали, що всі команди у групі рівні. Навіть Франція дозволяє грати проти себе, хоча її вже ніхто не дістане. Претенденти ж на другу позицію виявили здатність класно оборонятися у схемі в три захисники, а в атаці кожна збірна має свої плюси й мінуси.

Україна створює найбільше моментів з позиційних атак, Фінляндія виглядає найгострішим контратакувальним колективом, а Боснія і Герцеговина сильна на стандартах та при грі корпусом у штрафному – при цьому всі колективи мають проблеми з розкриттям низького блоку. Нам не вистачає реалізації та балансу, фінам – ресурсів, а бошнякам – швидкості.

У цій групі всі втрачатимуть очки. Навіть Казахстан буде проблемою для трійки претендентів на плей-офф – і при цьому кожен колектив може сподіватися на успіх з Францією. Словом, і Україні, і нашим конкурентам необхідно запастись валідолом.

Франція розчаровує

Висновки перших трьох турів у групі D виглядають тривожно для "Ле Бльо". Схоже, вже всі навчились грати проти збірної Франції – низький блок України у схемі з трьома центрбеками здавався ноу-хау Андрія Шевченка, але казахи та боснійці зіграли аналогічно. Суперники французів забивають "зону 14" своїми футболістами і скеровують атаки чемпіонів світу на фланги. При цьому навіть казахи намагалися нав'язувати гранду інтенсивну боротьбу, зустрічаючи "півнів" на прийомі.

Після 1:1 у 1-му турі Дідьє Дешам списав невдачу на неочікувану ігрову модель України, хоча це теж серйозний фейл – тренер розписався у власному тактичному провалі при підготовці. І це у матчі проти середняка, від якого нічого, крім автобуса, не очікували.

З казахами "Ле Бльо" зуміли реалізувати перевагу в класі, скориставшись вищою швидкістю та кращою технікою – завдяки цим компонентам вдавалося висмикувати суперника з ліній. З Боснією цей номер вже не пройшов. Якби не гол Грізманна та сейв Льоріса, то все могло завершитись дуже сумно для Франції.

Щонайгірше, в кожному поєдинку чемпіони світу грають у катастрофічно низькому темпі. Підопічні Дідьє Дешама ліниво розкатують м'яч поперек поля з флангу на фланг на значній дистанції від воріт без входу в штрафний. Коли вони підіймають швидкість, починає щось виходити, але здебільшого Франція займається повільним контролем заради контролю. Моменти за матчі проти України та Боснії і Герцеговини можна порахувати на пальцях однієї руки.

Класу збірної вистачає, щоб здобути перемогу з одного-двох гольових шансів, але для французьких вболівальників ситуація виглядає тривожно. Три березневих матчі у групі D стали останніми офіційними поєдинками перед Євро-2020 – далі будуть лишень товарняки у травні. По суті, зараз усі європейські збірні пройшли фінальний чек-пойнт у підготовці до турніру. Франція отримала шикарних суперників для перевірки свого рівня – і цей рівень не вразив.

Україна, Боснія і Герцеговина та Казахстан виявили купу проблем у грі чемпіонів світу. На Євро ж перевіряти міць "Ле Бльо" будуть Німеччина і Португалія – і вони вже не пробачать повільного темпу та відсутності інструментів для зламу блоку у зонах перед штрафним. Рівно як і не будуть зосереджуватись виключно на обороні.

Грізманн – головна зброя Франції

Французи жартують, що Грізманн у Барселоні працює на фрілансі, заробляючи гроші у вільний час. Мовляв, його головним клубом залишається збірна Франції. В кожному жарті є лишень доля жарту – Антуан у Сараєво забив 35-й гол у складі "Ле Бльо", ставши четвертим бомбардиром в історії своєї національної команди. Він вже обійшов Давіда Трезеге, а до Мішеля Платіні йому не вистачає всього чотирьох голів. На вершині залишаються Жиру (44 голи) та Анрі (51).

При цьому Грізманн провів вже 45-й матч поспіль в основі "гальських півнів". Поєдинок у Сараєво виявився для нападника Барси прекрасним – в його активі не тільки забитий м'яч, а і дві передачі під удар, дві успішних обводки (з двох спроб), три точних довгих передачі (з чотирьох) і чотири переможних єдиноборства (з п'яти загалом). За це Антуан отримав найвищу оцінку на Sofascore (аж 8,4) та Whoscored (8,3).

Втім, було б дуже неправильно оцінювати вплив Грізманна на гру Франції через звичайні статистичні показники. Більш важливою була його позиційна робота – вона виявилася фантастичною. Достатньо лишень поглянути на теплову карту форварда, щоб зрозуміти істинний масштаб активності Гріззі.

Антуан з'являвся у всіх зонах, постійно відкривався під передачі партнерам і помічав цікаві коридори для просування атак. Як ось, наприклад, у епізоді з розрізним пасом на Лемара, коли все запоров "лівий" офсайд.

Грізманн встигав ще й у обороні допомагати – в його активі два успішних відбирання (з трьох спроб). При цьому Антуан не обмежувався грамотним розташуванням та пресингом, а і рятував від небезпечних моментів. Зокрема, у одній з контратак Боснії нападник Барси наздогнав Джеко на краю штрафного й у шикарному підкаті вибив м'яч з-під ніг Едіна.

Грізманн – об'єктивно найкращий і найважливіший футболіст збірної Франції прямо зараз. Він грає всюди, він корисний у всіх аспектах і він постійно забиває. Браво!

Капітана суперника збірної України вигнали з команди – черговий гучний скандал у відборі ЧС-2022