УКР РУС

Реал переміг Бетіс: натужний відскок Мадрида, посередній матч Куртуа та класика іспанського арбітражу

26 вересня 2020 Читать на русском
Автор: Михайло Юхименко

Матч 3-го туру Ла Ліги між Бетісом та мадридським Реалом завершився перестрілкою на користь "вершкових" (2:3).

Реал стартував у новому сезоні з нульової нічиї проти Сосьєдада, тож у матчі проти Бетіса мадридцям потрібна була лише перемога. Зінедін Зідан дещо здивував при виборі стартового складу, довіривши місце в атаці Йовічу, однак Андрій Лунін продовжив спостерігати за грою Тібо Куртуа з лави запасних. "Родзинкою" зустрічі на Беніто Вільямарін стала персона Мануеля Пеллегріні – тренера Бетіса й колишнього наставника "вершкових", якого звільнили за рік роботи попри непогані результати.

Бетіс – Реал – 2:3 – відео голів та огляд матчу

Команди почали поєдинок без розвідки. Вже на 2-й хвилині мадридці забили гол зусиллями Бензема, якому вдалося замкнути простріл з лівого флангу, однак взяття воріт не зарахували через очевидний офсайд. Севільці відповіли заблокованим ударом Фекіра з дистанції, а Реал на 6-й хвилині створив свій другий гольовий момент – це Менді увірвався на лівий край штрафного, хитнув захисника й пробив повз ближній кут! Бетіс миттєво огризнувся подачею на голову Санабрії та ударом метрів з семи зверху вниз – Куртуа виконав фантастичний сейв!

Зрештою, у розвеселому футболі пощастило Реалу: на 14-й хвилині Бензема ефектно накрутив Манді на правому фланзі штрафного та прострілив на ближню стійку, а Вальверде замкнув – 0:1!

Ще за дві хвилини питання щодо переможця міг закривати Рамос, який отримав невдалу скидку від Бартра й потужно пальнув з близької дистанції, однак м'яч по-зрадницьки пролетів повз дальній кут. Здавалося, що "вершкові" ось-ось дотиснуть суперника, однак Бетіс швидко перегорнув гру.

Вже на 20-й хвилині андалусійці провели круту атаку з пострілом Фекіра з лінії штрафного (повз дальній кут), на 24-й Родрігес пробив з дистанції після розіграшу кутового (неточно), а на 26-й Санабрія протиснув Каземіро та завдав удару метрів з 19-ти – над поперечиною! Реал взагалі нічим не відповідав, а Бетіс продовжував нагнітати. Гол назрівав, і, нарешті, "вердібланкос" прорвало. Та ще й як! На 35-й хвилині Бетіс зрівняв рахунок зусиллями Манді, якому вдалося перевисіти Каземіро в повітрі й замкнути блискучу подачу від Каналеса, а ще за дві хвилини потужний удар Карвалью з лівого краю штрафного в ближній кут пролетів під рукою Куртуа – 2:1! Це був "воротарський" гол.

Після цього Реал перехопив ініціативу, але нічого цікавішого за замикання Рамоса в небо до останніх хвилин першого тайму створити не вдалося. Аж на 45-й стався класний момент: Кроос виконав блискучу подачу в штрафний, а Бензема, уникнувши офсайду, м'яко пробив – прямо в Роблеса. Втім, після цього Тоні замінили, адже він потягнув м'яз. На полі вже до перерви з'явився Модріч, але забити ще один гол тоді "вершковим" не вдалося.

Втім, через дві хвилини після початку другого тайму Реал зрівняв рахунок: Карвахаль прорвався правим флангом і прострілив на дальню стійку, а Емерсон у спробі перервати передачу зрізав її у власні ворота – 2:2! На 53-й же хвилині стався дуже дивний епізод: Рамос виконав простріл вздовж лінії воротарського, Бензема потужним ударом поцілив у поперечину, а м'яч рикошетом від неї влетів за стрічку воріт – і вилетів у поле. В тому моменті були і підозра на офсайд у Каріма, і сумніви щодо голу, однак арбітр взагалі нічого не зафіксував. Ситуацію просто заграли.

Бетіс огризнувся ударом Фекіра з непоганої позиції, але м'яч пролетів задалеко від рамки. Після цього гра не деякий час заспокоїлася, однак відчувалося, що севільці просідають, а мадридці набирають обертів. На 65-й хвилині такий розклад завершився блискучою передачею Іско (вийшов по перерві замість Едегора) на хід Йовічу – Лука уникнув положення поза грою та виходив віч-на-віч з Роблесом, але Емерсон збив його перед власним штрафним. Після довгого перегляду відеоповторів бразильця вилучили, а Рамос з призначеного штрафного удару ледь не вивів Реал уперед – м'яч пролетів поруч з хрестовиною! Ще за дві хвилини Бензема міг замикати простріл метрів з п'яти, але нормально не влучив по "круглому"!

Після цього Зідан випустив на поле Борхи Майораля, однак на 77-й хвилині вирвати перемогу міг Бетіс – це Карвалью потужно пробив з лінії карного майданчика, але м'яч пролетів поруч з дальньою стійкою. Майораль на 79-й відповів перспективним вриванням у штрафний, але Бартра не дав йому завдати удару. На 80-й же Карвахаль грубо сфолив і цілком міг отримати другу жовту, однак арбітри замість цього переглянули повтор, помітивши гру рукою з боку Бартра в епізоді з Борхою! Рікардо Бенгоечеа призначив пенальті, а Рамос впевнено його реалізував – 3:2!

На 84-й хвилині Іско міг і добити "вердібланкос", замкнувши простріл на 11 метрів, але Роблес врятував господарів. Втім, рятувати вже було нікого. У Бетіса не залишалось ні сил, ні кадрів, а Реал впевнено контролював м'яч. Зрештою, фінальний свисток зафіксував перемогу мадридців – першу для "бланкос" у новому чемпіонаті.

Реал відскочив

Мадридці не дуже переконливо стартували з Сосьєдадом, продемонструвавши все ті ж проблеми, що і в попередньому сезоні. Тоді покарання за фарт прилетіло від Манчестер Сіті, але в новому чемпіонаті Фортуна повернулася до "вершкових". На Беніто Вільямарін вона дуже сильно допомогла Реалу.

Бетіс статистично виглядав дещо активніше – 15:11 за ударами (5:4 в площину + стійка Реала), 30% матчу пройшло на третині поля гостей. За кількістю успішних єдиноборств мадридці перевершили суперника аж на один переможний епізод, за інтенсивністю пресингу обидві команди не вразили (15,68 vs 10,26 PPDA), за проникними передачами – майже рівність (5:7). Гості значно точніше пасували й виявились вдвічі гострішими, але половина від їхнього сумарного xG припала на пенальті та два моменти після нього.

До перерви Бетіс виносив Реал в одну калітку, але після неї просів – хоча й некритично, але цього вистачило для пропущеного голу та низки топ-моментів біля воріт Роблеса. Втім, навіть після вилучення Емерсона андалусійці огризалися контратаками й непоганими ударами, однак ініціативу мадридці вже тримали мертвою хваткою. Щоправда, у більшості мадридці особливо й не загострювали, якщо не згадувати про удар Рамоса зі штрафного повз хрестовину. Пенальті ж так і зовсім виявився випадковим.

Мабуть, буде несправедливо говорити про несправедливість перемоги Реала. "Вершкові" награли на свої забиті м'ячі й продемонстрували запас міцності, достатній для перемог над втомленим і знекровленим суперником нижчого класу, але в матчі проти Атлетіко, Барси чи навіть Валенсії такий футбол вже не пройде – та і з Бетісом це вже могло не пройти, забий Карвалью на 76-й хвилині. Підопічні Зінедіна Зідана прямо зараз можуть дотискати середняків у важких поєдинках, однак при цьому пропускаючи два голи й отримуючи відверто притягнутий за вуха пенальті на останніх хвилинах.

Важко сказати, чи витискає Зінедін Зідан з цього Реала максимум, чи проблема у тренері, але факт залишається фактом – Сосьєдад втримав нічию, а без дещиці везіння не було б і перемоги над Бетісом.

Куртуа помиляється, але підтверджує клас

Андрій Лунін залишився у запасі, а Тібо Куртуа вийшов у старті – і вже на 7-й хвилині врятував Реал, потягнувши надскладний удар Санабрії головою метрі з семи. Це був передостанній важливий сейв від бельгійського голкіпера – другий він виконає на 76-й хвилині, витягнувши той самий постріл Карвалью.

В голі Манді до Тібо не було претензій, адже за Аїссу відповідав Каземіро, а удар пройшов з мнінімальної дистанції. Другий гол же розписують, як помилку голкіпера, адже Куртуа пропустив у ближній кут – формально це правда, адже Карвалью стріляв аж метрів з 17-ти. По-хорошому, Тібо повинен був зіграти за іншою технікою, прикривши кут корпусом, а не витягуючи м'яч рукою, але все ж таки: воротар стояв у правильній позиції, встиг скластися й навіть зачепив "круглого" – просто Карвалью пробив аж занадто сильно й точно. За цей епізод Куртуа можна поставити не двійку, а трійку.

В інших моментах особливої роботи, окрім як перехоплення навісів, у бельгійця не було. Так, він пропустив два голи, але не поплив, а продовжив діяти високо, впевнено роздаючи передачі. Недалеко, без загострення, але точно й спокійно. Реалу цього достатньо.

Судді знову зіграли за гранда

Реал люблять звинувачувати в тому, що Флорентіно Перес усе купив, однак істина полягає в тому, що Реал і Барселону в принципі судять інакше. Будь-який суперечливий епізод гранда в матчі проти середняка з більшою вірогідністю оцінять на користь багатих – благо, футбольні правила нічим не кращі за юридичні, і при бажанні їх можна прочитати на користь зацікавленої сторони.

Так сталося і на Беніто Вільямарін. Бригада арбітрів на чолі з Рікардо Бенгоечеа непогано відпрацювала в першому таймі, однак в другому суперечливі моменти почали виростати, як гриби після дощу. Втім, почалося все досить грамотно: на 56-й хвилині він не призначив офсайд перед ударом Бензема – його і справді не було...

... однак потім бригада арбітрів проморгала чистий гол Каріма! Ніхто не переглянув повтор, хоча у моменті з пенальті Бартра його увімкнули більше ніж за хвилину.

Далі ж арбітр став грати на полі Реала. Так, у моменті з вилучення Емерсона він розібрався, адже це був фол останньої надії, однак перед цим Бенгоечеа, схоже, проморгав офсайд Йовіча.

Втім, тут важко робити якісь висновки, адже іспанці малюють лінії офсайду так, як їм хочеться. На цьому стоп-кадрі офсайду немає:

Ключовий момент зустрічі – пенальті імені Бартра. В першу чергу, існують сумніви щодо того, чи був тут гандбол захисника взагалі, адже контакт дуже схожий на верхню частину руки – а за новими рекомендаціями це не гандбол. Ба більше, тут можна було б задуматись щодо фолу з боку Майораля.

Втім, ще до цього стався пас під вихід на Майораля – і з повтору здається, ніби Борха заліз у положення поза грою. Втім, довіряти цьому кадру важко, адже для фіксації офсайду потрібні спеціальні камери. Втім, очевидно, що епізод був на тоненького.

В усіх епізодах Рікардо Бенгоечеа та його помічники могли зіграти на користь Бетіса, але вони розсудили епізод так, як вигідно гранду. Це дурість чи зрада? Ні те, не інше. Це – класичне іспанське суддівство.

Валенсія не змогла перемогти Уеску, Алавес та Хетафе не виявили сильнішого, Реал Сосьєдад розгромив Ельче