УКР РУС

Реал програв Бетісу й втратив лідерство у Прімері: тотальне фіаско Мадрида, бенефіс Фекіра та ветеранський акорд Хоакіна

9 березня 2020 Читать на русском
Автор: Михайло Юхименко

Матч 27-го туру чемпіонату Іспанії між Бетісом та Реалом подарував Європі сенсацію.

Для мадридців поєдинок проти Бетіса мав дуже важливе значення, адже після перемоги Барселони над Сосьєдадом вони знову опустилися на другу сходинку в турнірній таблиці. Тільки звитяга на Беніто Вільямарін могла повернути "вершкових" на вершину, тож Зідан виставив максимально бойовий склад. Несподіванками стали поява Мілітао в основі, Вальверде в запасі та відсутність Карвахаля у заявці. Головний тренер "вердібланкос" – Рубі – прогнозовано кинув у бій всіх лідерів.

Несподівана поразка команди Зідана у відеоогляді матчу Бетіс – Реал – 2:1

Матч розпочався у невисокому темпі й без небезпечних моментів. Реал у першій третині першого тайму намагався встановити контроль над м'ячем, а Бетіс старався підчатувати іменитого суперника на помилці – і не можна сказати, що команди нормально виконували своє завдання. Перший гострий епізод стався аж на 16-й хвилині, коли Вінісіус отримав м'яч на лівому краю штрафного, хитнув Емерсона та пробив повз ближню стійку. В наступні десять хвилин цей удар стане єдиним цікавим епізодом.

В середині тайму Бетіс непомітно звів гру до жорсткої боротьби, в якій Реал поступово втрачав ініціативу. Андалусійці били і чужих, і своїх (Морено заїхав шипами в Гуардадо), але мадридці помилялися частіше. На 28-й хвилині це призвело до подачі зі штрафного та відскоку від Рамоса з Каземіро на Бартру – Марк отримав можливість пробити головою з шести метрів, але спрямував м'яч значно вище воріт!

Несподівано, після цього моменту в головах футболістів щось перемкнуло, і Бетіс видав ударну десятихвилинку. На 32-й хвилині з-за меж штрафного стріляв Хоакін (Рамос заблокував), а на 36-й двічі з близької дистанції бив Фекір – з льоту в ближню дев'ятку (Куртуа парирував) та на трибуни. На 39-й в карний майданчик вривався Хоакін, удар якого заблокував Каземіро.

За хвилину по цьому бразилець разом зі своїм капітаном стане антигероєм: після розіграшу корнера Фекір прийняв м'яч перед штрафним, пішов уперед і зіткнувся з Рамосом; і андалусійці, і мадридці зупинилися, почавши апелювати до арбітра (особливо активним був Каземіро) – крім Сіднея, який підхопив "круглого" на правому краю і з усієї сили вистрілив у ближню дев'ятку. 1:0!

Здавалося, що за п'ять останніх хвилин першого тайму куражному Бетісу буде до снаги стримати хаотичні атаки шокованого Мадрида. Так воно й сталося, ось тільки арбітр додав ще дві хвилини. За цей час Марсело встиг увійти в штрафний та отримати по ногах від Сіднея, заробивши пенальті – Бензема впевнено його реалізував. 1:1! Саме з цим рахунком команди і пішли на відпочинок.

На старті другого тайму очікувався шалений тиск Реала, який, взагалі-то, віддавав Барселоні лідерство у турнірній таблиці, але активнішими залишалися "вердібланкос". Господарі провели кілька перспективних атак з не дуже гострими ударами, а на 55-й хвилині дивом не забили другий гол. Підвів Хоакін: Фекір класною передачею з глибини з-під Марсело розігнав контратаку 2-в-1, в якій Каналес вивів Хоакіна віч-на-віч з Куртуа – капітан Бетіса обійшов Тібо, але замість удару в порожні ворота виконав простріл! Модріч вибив його. Розлючений Зідан одразу ж зняв Марсело з гри.

Перестановки Зізу подіяли. Вже на 60-х хвилинах Реал вирівняв хід зустрічі, а на 72-й ледь не забив другий гол – потужний постріл Модріча з дистанції парирував Роблес, а Менді, який спіймав відскок у штрафному, одраз ж пробив у поперечину. Бетіс натяк зрозумів, огризнувшись супермоментом на 76-й хвилині: Фекір увірвався на лівий край карного майданчика та віддав передачу на Каналеса, а той скинув м'яч під удар Гуардадо метрів з 24-х – "круглий" пролетів у сантиметрах від каркасу воріт! Ще за дві хвилини Емерсон стріляв з дистанції, але вийшло занадто високо.

Зрештою, привози Реала довели команду Зізу "до ручки". На 82-й хвилині Гуардадо перехопив поперечну передачу Бензема на Рамоса й викотив пас на Тельйо, а той вивалився сам на сам з Куртуа й пробив у правий нижній кут – 2:1!

Після цього команди обмінялися двома атаками з вриванням у штрафний, падіннями та вимогами призначити пенальті, але арбітр мовчав. Реал же пішов на фінальний штурм, завдавши три удари головою у виконанні Васкеса, Маріано Діаса та Каземіро – всі були неточними та слабенькими. Також у штрафний пройшло кілька небезпечних прострілів, а на 90+4-й хвилині Вінісіус вистрілив з дистанції вище воріт! Вже на останній секунді Бензема пробив метрів з 25-ти – м'яч пролетів у сантиметрах від правої стійки! Бетіс стояв насмерть і вистояв. Фінальний свисток зафіксував заслужену перемогу андалусійців.

Таким чином, Реал залишився з 56 очками й опустився на другу позицію в турнірній таблиці Ла Ліги. Барселона випереджає "бланкос" на один заліковий бал. Бетіс з 33 пунктами піднявся на дванадцяту сходинку.

Грандіозне фіаско Реала

Як правило, великі команди стараються не визнавати своїх поразок, акцентуючи увагу на хороших моментах і обіцяючи виправитись, однак Бетіс змусив лідерів Реала говорити про себе жорстко. Зідан заявив, що "бланкос" провели найгірший матч сезону, Рамос назвав гру мадридців "г*вном", а Каземіро заявив, що поразка може коштувати титулу. Загалом, це вже четвертий програш "королівського клубу" в останніх семи матчах – до цього було дві поразки у 32 матчах.

У Реала гра не пішла із самого початку, а в середині першого тайму гості взагалі почали втрачати ініціативу. Фактично, до перерви в актив "бланкос" можна записати тільки удар Вінісіуса на 16-й хвилині та пенальті. В другому таймі аналогічно – один епізод з двома поспіль ударами на 72-й хвилині та фінальний істеричний штурм у компенсований час. Все. Сумарний xG Реала в поєдинку на Беніто Вільямарін склав 1,41 – це навіть більше, ніж у Бетіса, однак 0,74 випадає на пенальті (версія Understat). При цьому, за підрахунками Infogol, до перерви без урахування пенальті "королівський клуб" награв всього на одну десяту голу (0,13 xG).

"Бланкос" не змогли по-справжньому переграти Бетіс за більшістю статистичних показників – 14:14 за ударами (3:4 в площину, 9:10 за ударами з гри), 13:12 за гострими передачами, 15:11 за успішними обіграшами на дриблінгу (при 19:23 за спробами), 16:9 за перехопленнями, 14:16 за відбираннями (15:31 за спробами), 5:6 за проникними пасами, 44:50 за переможними єдиноборствами. Мадридці істотно переважали лише за знятими верховими м'ячами (8:16), володінню (57%) та інтенсивності пресингу (8:18 на користь Реала), але точність передач у обох команд залишалася невисокою (75% проти 83%).

По статистиці помітно, наскільки інтенсивний футбол запропонував Бетіс, граючи з позиції андердога. "Вердібланкос" діяли дуже мобільно, не даючи простору супернику й надійно прикриваючи його головних зірок. У Бензема за весь матч 0,09 xG з гри, Вінісіус лише один раз з трьох стріляв з нормальної позиції, а Рамос та Маріано п'ять разів слабенько пробивали головою. "Королівському клубу" було максимально незручно в цьому поєдинку.

Бетіс розірвав суперника, створивши мінімум шість явних гольових моментів і реалізувавши два з них. Андалусійці змогли вивести гранда з рівноваги ще у першому таймі, що яскраво продемонстрував гол Сіднея – Рамос втратив м'яч там, де його неможливо було втратити, а Каземіро замість атаки центрбека апелював до арбітра. Психологічно стабільна команда дограла б такий епізод до кінця – і Бетіс дограв.

Гра у піддавки продовжується. Реал знову пропускає уперед Барселону, але можна навіть не сумніватися в тому, що каталонці зроблять "алаверди". Цей чемпіонат Іспанії дійсно прекрасний, але не для грандів.

Бенефіс Фекіра

Чемпіон світу, який не так давно вважався головною зіркою Ліона і був за крок від переходу в Ліверпуль, поступово здувся. В Бетісі у нього сім голів та три асисти за сезон, але значну частину від цих показників француз набив в останніх п'яти матчах. Загалом, його футбол такий же, як і у всіх "вердібланкос" – він грає яскраво, але короткими спалахами. Втім, все це не характерно для поєдинку проти Реала, де Фекір став справжнім нічним кошмаром "вершкових".

Набіль видав чи не найкращий матч у зелено-білій футболці: в його активі п'ять ударів (один в ближню дев'ятку), фантастична передача на Каналеса під час виходу 2-в-1 на 55-й хвилині та чотири обіграши на дриблінгу при п'яти спробах – ще одна була невдалою, але саме після неї стався відскок на Сіднея та гол. Крім того, Фекір зробив шість повернень м'яча в центрі поля, став лідером за єдиноборствами (14 епізодів, 7 перемог) й всадив на жовту картку Марсело, змусивши Зідана випустити замість нього Менді. Дуже сильно.

Не старіють душею ветерани

Хоакін у матчі проти Реала запам'ятається нереалізованим виходом сам на сам на 55-й хвилині, однак це несправедливо. 38-річний носань став найкращим футболістом зустрічі, внесши, можливо, головний вклад у перемогу Бетіса.

Вплив Санчеса на гру неможливо не відзначити. У 38 років іспанець перевершив усіх молодих зірок за якістю дриблінгу: шість спроб обіграшу, шість успішних, всі – на чужій половині поля. Крім того, в його активі три передачі під удар, що лише на дещицю менше, ніж у лідера Каналеса – втім, у Серхіо один з гострих пасів являв собою подачу з кутового. Також Хоакін виконав два перехоплення, а за показником xGBuildUp (залученість до атак без урахування ударів та ключових передач) він став найкращим у команді.

Також Хоакін двічі пробив по воротах. Обидва постріли заблокували, але саме вривання на 39-й хвилині з обіграшем Рамоса в штрафному та влучанням у Каземіро призвело до кутового, з якого забив Бетіс. Ну, і той же вихід сам-на-сам варто відзначити – так, нападник його запоров прострілом, але саме бажання віддячити партнеру пасом на порожні ворота характеризує Хоакіна з найкращого боку.

І ось цей шикарний поєдинок став для легенди "вердібланкос" 544-м у Ла Лізі. Більше грали тільки Рауль (550) та Андоні Субісарета (622). З нині граючих футболістів Прімери Хоакін є лідером за кількість поєдинків в еліті. Топ!

"Не хотіли Луніна – жеріть": новий тренер Ов'єдо, іспанські ЗМІ та фани вихваляють українця, якого порівняли з політиком