УКР РУС

Бернлі – Вест Хем: Ярмоленко з втраченим шансом, черговий провал лондонців і туманні перспективи українця та компанії

9 листопада 2019 Читать на русском
Автор: Юрій Яковлев

Вест Хем програв Бернлі (0:3) в рамках 12-го туру АПЛ. Андрій Ярмоленко вийшов на заміну в першому таймі. Звіт про матч читайте на "Футбол 24".

Матч та онлайн-трансляція Бернлі – Вест Хем стартував о 17:00 за київським часом. Обидві команди були сусідами у турнірній таблиці (14 та 13 позиції відповідно). Як Бернлі, так і Вест Хем перебувають у поганій формі – господарі програли тричі поспіль, тоді як команда Андрія Ярмоленка не могла перемогти вже у 5-ти поєдинках Прем'єр-ліги.

Не надто вражає останнім часом і сам українець – Ярмоленко не забивав у 4-х останніх матчах, а в поєдинку минулого туру проти Ньюкасла був замінений вже у перерві. Гру проти Бернлі Андрій розпочав у запасі, а атакувальну ланку Вест Хема склали Снодграс, Форналс, Андерсон та Аллє.

Бернлі можна назвати доволі незручним опонентом для Вест Хема – підопічні Шона Дайча перемагали "молотів" у двох з трьох останніх дуелей. А от загалом в рамках Прем'єр-ліги команди зустрічалися 10 разів – 3 перемоги Бернлі, 6 разів вигравав Вест Хем, а ще один матч завершився нічиєю.

Бернлі – Вест Хем – 3:0 – відео голів та огляд матчу

Господарі з перших секунд поєдинку пішли в атаку, але перша хороша нагода виникла у Вест Хема. Пабло Форналс отримав пас на лівому фланзі, навісив у штрафний – партнер трохи не дістав м'яча. Бернлі на старті матчу атакував переважно через середній та довгий пас, що спочатку не дуже давало позитивний результат. До 11-ї хвилини господарі подали 3 кутових, останній із яких став гольовим. Тарковскі виграв верхову боротьбу в Райса та скинув у центр воротарського, звідки Ешлі Барнс переправив м'яч у ворота Роберто.

Макнілл завдав хорошого удару по воротах Вест Хема, але Роберто забрав м'яч з другої спроби. На 20-й хвилині Мануель Пеллегріні провів вимушену заміну – капітан Вест Хема Марк Нобл через травму залишив поле, а замість нього вийшов Андрій Ярмоленко.

Бернлі попри перевагу в рахунку продовжив атакувати. Крессвелл зняв м'яч з голови опонента буквально в останню мить, а вихід Барнса нейтралізував голкіпер, вчасно вийшовши з воріт. Непогано з дальньої дистанції пробив Хендрікс – Роберто знову на місці. Куди краще виглядали господарі в першу третину гри. Вест Хем жодного разу не пробив навіть у напрямку воріт та подав лише один кутовий (Бернлі на той час встиг 4 рази пробити у площину та подав 4 корнери).

На 33-й хвилині Ярмоленко розігнав непогану атаку, яка, втім, завершилася невдалим навісом Крессвелла. Ще один прохід Андрія призвів до кутового, але стандарт нічим небезпечним не закінчився. Вест Хем додав у активності, але забили знову господарі. На 36-й хвилині Макнілл класно втік від Ярмоленка, навісив на Кріса Вуда, а той увігнав м'яч практично в дев'ятку. Втім, Кевін Френд після підказки VAR скасував взяття воріт через крихітний офсайд.

І все ж наприкінці першого тайму господарі зуміли подвоїти рахунок. Після вкидання Роберто від воріт Бальбуена жахливо обробив м'яч, який перехопив Макнілл. Простріл на Вуда, удар – 2:0. Все просто. Повний провал Вест Хема в першому таймі та втрата капітана через травму. Лондонці більше володіли м'ячем, але що це дало? 6:0 по ударах, 5:0 по ударах в площину. Цікаво, що Кріс Вуд зіграв проти Вест Хема 5-й матч, у кожному з яких відзначився голом – рекорд в історії АПЛ. Такої 100%-ї результативності ще не демонстрував ніхто, за даними Opta.

З перших секунд другого тайму Вест Хем пішов в атаку, адже втрачати лондонцям було нічого. Ярмоленко пробив з лінії штрафного – дуже слабко і в руки Поупу. Втім, це був перший удар "молотів" у площину воріт Бернлі, між іншим. Тут же пішов і другий – від Аллє, але з таким же успіхом, адже жодної небезпеки ця спроба не несла.

А Бернлі відповів класично – голом. Після подачі кутового м'яч летів у воротарський майданчик, але Роберто зіграв найгірше, як тільки міг. Голкіпер Вест Хема махнув рукою, але від неї м'яч влетів у ворота – 3:0. Перший автогол голкіпера в АПЛ за останні півтора року. Тут же господарі могли забивати ще, але іспанець здійснив 3 сейви поспіль. Після подачі чергового кутового м'яч знову влетів у ворота Вест Хема, проте в цьому епізоді рефері зафіксував фол проти Роберто та вдруге скасував взяття воріт лондонців.

У гравців Вест Хема почали здавати нерви. Фредерікс грубо скосив Тейлора, але отримав лише жовту. Пощастило – міг і піти з поля достроково. А от Бернлі почав відверто знущатися – то влаштують перепасовку в центрі поля з прокиданням м'яча поміж ніг супернику, то Барнс вирішив перекинути Роберто, хоча міг зіграти куди простіше. Хоча з таким Вест Хемом можна було робити все, що захочеш – підопічні Пеллегріні виглядали не те, що погано, а просто жахливо.

Міг забивати Хендрікс, але Роберто видав черговий класний сейв. У Вест Хема були лише кілька напівмоментів та шанс Ярмоленка на 85-й хвилині – найкращий за весь матч у складі "молотів". Українець вийшов практично віч-на-віч, але пробив повз ворота.

В підсумку 0:3 – лондонці не виграють вже 7 матчів поспіль (6 з них в АПЛ). До зони вильоту 5 очок, але з такими результатами і, найголовніше, грою, Вест Хем ризикує там опинитися вже за кілька тижнів. Можливо, пауза на матчі збірних – саме те, що треба команді Пеллегріні (чи вже не Пеллегріні?). Бернлі у свою чергу перервав серію поразок та піднявся у топ-10.

Вест Хем повністю програв битву кризових команд

Поєдинок мав вагоме значення для обох суперників, які вже призабули смак перемоги в матчі Прем'єр-ліги. Бернлі програв тричі поспіль (Лестеру, Челсі та Шеффілд Юнайтед) та пропустив 9 голів, а Вест Хем брав 3 очки ще 22 вересня в поєдинку з Манчестер Юнайтед. Після цього був ганебний виліт з Кубка ліги від Оксфорд Юнайтед (0:4) та 5 матчів без перемог в чемпіонаті. Дуель Бернлі – Вест Хем мала дати відповідь на питання, чия ж криза глибша.

Відповідь очевидна. Бернлі повністю переграв свого суперника та здобув заслужені 3 очки. Гра пішла не за планом Мануеля Пеллегріні з самого початку – швидкий пропущений гол та вимушена заміна капітана команди. Травма Нобла допомогла Андрію Ярмоленку отримати ігрові хвилини, але очок Вест Хему це не принесло. "Кларетові" проїхалися по своєму супернику, наче каток по новенькому асфальту.

Матч з Бернлі яскраво підтвердив ігрову кризу Вест Хема. Мануель Пеллегріні, якщо після такого збереже свою посаду, то матиме 2 тижні для виправлення ситуації. Пауза на поєдинки національних збірних саме зараз дуже потрібна лондонцям, які із зони Ліги чемпіонів опустилися практично в зону вильоту. Лише 2 набрані очки за останні 6 турів – у лавах "молотів" все дуже і дуже сумно. До слова, потрібність паузи визнав і сам Пеллегріні в післяматчевому коментарі.

Чилійський тренер визнав свою помилку в матчі минулого туру з Ньюкаслом, випустивши у старті Фредерікса замість Сабалети, який провалив поєдинок проти "сорок". Проте надійності на правій бровці захисту Вест Хема Раян не додав – Маклінн робив на цьому фланзі все, що хотів, особливо в першому таймі. Ярмоленко, який вийшов в середині тайму, намагався допомагати в обороні, проте з цієї ж зони прийшов і другий гол. Щоправда, тут основним винуватцем став Бальбуена, який у простій ситуації подарував м'яч супернику. Після автоголу Роберто в другій половині гри доля поєдинку була вирішена.

Показовий момент – навіть за рахунку 3:0 Бернлі був ближчим до 4-го забитого м'яча, ніж Вест Хем до першого. Хоча варто відзначити, що господарі все ж продемонстрували відмінну реалізацію. Індекс xG (очікуваних голів) у команди Шона Дайча склав 2,28, тоді як у Вест Хема – 0,46.

Андрій Ярмоленко: форс-мажорний вихід, пристойні оцінки та втрачений шанс

Андрій Ярмоленко після непереконливої гри з Ньюкаслом цього разу опинився у запасі. Не було б щастя, але нещастя допомогло – пошкодження Нобла спонукало Пеллегріні випустити українця вже на 20-й хвилині гри.

Лідер збірної України намагався загострювати на своєму фланзі, але виходило відверто не дуже. Наприкінці поєдинку саме в Андрія був найкращий момент Вест Хема, але Ярмоленко затягнув з ударом, після чого змушений був пробивати абияк, оскільки захисник наздоганяв українця. Абияк в підсумку і вийшло – м'яч пролетів повз дальню стійку, а цей шанс став найреальнішою нагодою "молотів" для того, щоб забити бодай гол престижу. Всього ж в активі українця 3 удари, 2 з яких – у площину. Ярмоленко лише 37 разів за 70 хвилин отримав м'яч та віддав 19 точних передач. Зауважимо, що протягом всього матчу Андрій жодного разу не спробував обіграти суперника – 0 спроб дриблінгу. Також жоден із 4-х його кросів не знайшов адресата.

Who Scored оцінив гру Ярмоленка балом 6.3 – це 5-й показник у складі Вест Хема. На думку порталу, найкращим серед лондонців став голкіпер Роберто, який попри прикрий автогол кілька разів рятував команду від справжньої ганьби. Від Sofa Score вінгер збірної України отримав 6,7 – 4-та оцінка в команді. Як бачимо, українець отримав доволі пристойні оцінки, але що з того?

Найкращим у матчі, на думку обох статистичних порталів, прогнозовано став Дуайт Макнілл, який був справжнім мотором Бернлі. Саме такого енерджайзера сьогодні бракувало гостям.

Загалом сильно критикувати Ярмоленка язик не повертається. У складі нинішнього Вест Хема зараз взагалі важко когось виділити, абсолютно всі гравці виглядають дуже посередньо. Таке враження, що команді в її поточній формі не допоможе навіть Лео Мессі.

Вест Хем очікують складні часи – жахливий календар для "молотів"

Команда Андрія Ярмоленка сама собі ускладнила життя – після впевненої перемоги над Манчестер Юнайтед підопічні Пеллегріні набрали лише 2 очки в поєдинках із такими "грандами" як Борнмут, Крістал Пелас, Евертон, Шеффілд Юнайтед, Ньюкасл та Бернлі.

Після міжнародної паузи лондонців очікують матчі з Тоттенхемом, Челсі, Вулверхемптоном і Арсеналом. І це все за 16 днів! Що ж, як для Вест Хема, так і для Ярмоленка настає вирішальний етап сезону. Саме за його підсумками можна буде визначити подальші пріоритети – боротьба за єврокубки чи черговий сезон невиправданих сподівань.

"Яремчук скинув плащ-невидимку", а "Пластун – справжня скеля". Бельгія вихваляє українців за побиття Вольфсбурга